..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tanrý insaný yarattý, insan da sanat yapýtýný. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > osman tatlý




20 Ocak 2013
Akýl ve Din  
osman tatlý
Aklýn ilahlaþmasýyla, bilgi saltanatýný ilan etmiþ oldu. Bilgi demek güç olduðuna göre ne kadar çok þey biliyorsanýz o kadar akýllý ve güçlüsün demek anlamýna geldi. Bilginin insaný ukallaþtýrdýðý, aksine insaný yabancýlaþmaya sürüklediði görmezlikten gelindi. Bilginin insaný insanlýktan çýkardýðý söylenseydi aklýn ilahlýðýna sorgu kapýsýný açacaktýr.


:AAFJ:
Kant aklý ilahlaþtýrýrken, Hegel insaný itibarsýzlaþtýrdý. Nietzsche anlamý hiçliðe çevirdi. Bunlar bize reform, aydýnlanma olarak geri döndü. Ve insaný tanýmlamadan, insanýn varoluþun temeli sorgulanmadan insana tanrýlaþma misyonu verildi. Böylece makineyle güçlenen insan aklýnýn bencil tutumuyla birleþince tanrýya meydan okumasýyla tanrýyý hayatýn dýþýna ittiler.


Böylece din düþman ilan edildi. Ýnsanýn hayatýndan sökülmesi gereken bir hastalýk olarak görüldü. Dinin deðeri yerine aklýn deðerleri yer deðiþtirmeye baþladý. Akýlýn kutsallaþtýrdýðý, her þey hayatýn merkezine konuldu. Belki ondandýr insan bir nesneleþti bir öznelleþti. Ýnsaný bir yere konulamadý. Ýnsan kendi eliyle kendine ihanet etmesi yabancýlaþmayý getirdi. Ne kadar insaný siyasi, mali ve dinin yabancýlaþtýrdýðý üzerinde kafa yorulurken, kimsenin insanýn özünü sorgulamadý. Zaten yabancýlaþma tartýþmalarý birazda insan özünün üzerine durmamanýn bir yolu olarak seçildi. Ýnsaný kendinek ve hayata yabancýlaþmasý üzerine felsefeciler öyle kafa yordular ki kimse insan neden var oldu, diye çýkýp sormadý. Soranlarýn sesini de duyan olmadý.

Aklýn ilahlaþmasýyla, bilgi saltanatýný ilan etmiþ oldu. Bilgi demek güç olduðuna göre ne kadar çok þey biliyorsanýz o kadar akýllý ve güçlüsün demek anlamýna geldi. Bilginin insaný ukallaþtýrdýðý, aksine insaný yabancýlaþmaya sürüklediði görmezlikten gelindi. Bilginin insaný insanlýktan çýkardýðý söylenseydi aklýn ilahlýðýna sorgu kapýsýný açacaktýr.

Evet, bir zamanlar insanlar nesneyi putlaþtýrdý. Bu ilk çaðlarýn bir ilkeliði olarak lanse edildi. Dalga geçildi. Hafife alýndý. Ama modern insan belki taþý, aðacý ilah edinmeyi býraktý ama bunlarýn yerine akýllý ve bilimi ilah ederek, tapmaya baþladý. Hangi ilkelliktir, hangisi modernliktir tartýþmasý bir yana modern insan kendini beðenmiþliði, kendine olan güveni, gerçeði görmesi gereken gözler köreldi.

Aklýn ilahlaþmasý, vicdanýn körelmesine de yol açtý. Salt akýlla hareket eden insan bencilleþti ve acýmasýzlaþtý. Böylece vahþet dizi boyu arttýrdý. Ýnsanoðlunun belki hiçbir dönemde göremeyeceði zalimliklere imza atmaya baþladý. Bu savaþlarda yaþananlarla sýnýrlý deðildir, insan aklý günlük hayatta bile kendi dýþýndaki her þeye zalimce kýrbaç sallýyor. Ýlginç her inan kýrbaç, bazýlarýnda inlemeye yol açarken, kýrbacý elinde tutan ise zevkten dört köþe olmaktadýr.


Biz her ne kadar, akýllý ilahlaþtýran potadan gelmesek de o potaya karþý dursakta aslýnda farkýnda olmadan aklýn bir esiri olduðumuzu görmemiz gerekiyor. Modern aklýn virüs gibi yaygýnlaþtýðý bir dönemde akýlýn etkisinin dýþýnda kalmak ya da etkisini kýrmak zordur. Hangi misyon ve kimlik taþýnýrsa taþýnsýn akýlýn egemen olduðu bedenlerde, insanýn hareket mekanizmasý da aklýn kontrolünde olacaktýr.

Aklýn bedene olan egemenliðinden olsa, bugün insan mutsuzdur. Bir türlü aradýðý huzuru bulamýyor. Çünkü aklý ilahlaþtýran ve dine savaþ ilan eden batý, insanýn kurtuluþu için bir çözüm bulamamýþtýr. Týkanmýþtýr. Her þeyi yok edenler, bunun yerine insana bir þey vaat edememiþlerdir.
Doðu ise, aklýn sisi altýnda, dinle mücadele vererek kurtuluþ çaresi arasa da maalesef farkýnda olmadan aklýn etkisindeler ve bir türlü bunu göremiyorlar. Akýllýn ilahlýðýyla, dinin egemenliðini beraber götürme gayretleri boþa çýkmaktadýr. Aklýn ve dinin arasýndaki fark ya da ortak nokta bulunmadýðý sürece Müslümanlarýn huzuru bulmalarý ve yaþadýklarý acýlardan kurtulmasý ve çeliþkilerden kurtuluþu zor gibidir.
Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com
www.osmantatli.com.tr



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Ýyi Kitap Kötü Kitap
Kaygýya Giriþ
Korku ve Kaygý Arasýndaki Ayrým
Dershanelere Dikkat
Türkiye ve Suriye
Kitap Okumayýn Kampanyasý
Merak
Eðitimde Korkaklýða Yer Yoktur

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Kimliði
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Aþk Yolculuðu
Yazar Konularý Nereden Alýr
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Aþkýn Kölesi Olmak
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.