..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Uygarlýk, gereksiz gereksinimlerin, sonsuz sayýda artmasýdýr -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Sinema ve Televizyon > osman tatlý




21 Þubat 2010
Neþeli Hayat  
osman tatlý
Skeçlerle tanýnan ve halkýn beðenisini kazanan oyuncularý farklý – baþarýsýz – rollerde görmek baþarýlarýný gölgeleyen bir durum olmuþtur. Erdoðan, zayýf oyuncularla baþarýlý bir film çýkmayacaðýný filmin gösterime girmesinden sonra anlamýþ olmalýdýr. Baþta dediðim gibi Erdoðan kendisine oynamak istemiþtir. Farklý bir film çekme derdine düþmüþtür. Filmin baþarýsýzlýðýný çok önemsediðini sanmýyorum. Erdoðan için önemli olan farklý bir þeyler denemek, gelecekte kendi tarzýný oluþturmak istemesidir.


:DAAB:
Yýlmaz Erdoðan’ýn son filmi Neþeli Hayat, Rýza karakteri merkeze alarak etrafýndaki geliþmeleri konu ediniyor.

Her þey Rýza’nýn gözüyle bakýlýyor. Yan karakterler Rýza’nýn etrafýnda þekilleniyor. Rýza tek baþýna filmi alýp, götürüyor. Her þey Rýza olunca ikinci bir karakterden bahsedemiyoruz. Ýkinci karakterler çok zayýf kalmaktadýr. Daha önceki filmlerinde çoklu karakter üzerine kuran Erdoðan, Neþeli Hayat’ta farklý bir denem çalýþmasýn içine girmiþ.

Karakter tek olsa da olay örgüsünde çokluk hakim. Rýza olaydan olaya koþuþturmaktadýr. Baþý bir türlü beladan kurtulamamaktadýr. Olaylar deðiþken olsa da Rýza’nýn bakýþlarý yüz ifadesi, ses tonu, hal ve hareketleri hep aynýdýr. Rýza olaylara göre deðiþen bir karakter deðildir. Þaþkýnlýðý, heyecaný, stresi, baþarýsýzlýklara ve sorunlara takýldýðý tavýr aynýdýr. Rýza’nýn düz bir bakýþý ve duruþu vardýr. Rýza’nýn renkli bir kiþilik yoktur. Aksine hayatýn getirdikleri altýnda ezilmiþ bir kiþiliðe sahiptir. Çok þey görmüþ ve yaþamasýna raðmen saflýðýný korumuþtur. Hatalarýndan ders almamýþtýr. Kolaylýkla etki altýna alýnýp, yönlendirilen bir tiptir.

Rýza karakteri doðru yanlýþ þekillenmiþtir. Biraz zorlamayla içindeki ruh hali yansýtýlmasý adýna yüz hatlarýyla oynanmýþtýr. Olay örgüsü Rýza karakteri kadar baþarýlý oturtulamamýþtýr.


Rýza, iþçi sýnýfýný temsil etmektedir. Ýçinde bulunduðu semt-mahalledeki insanlarda ayný kaderi paylaþmaktadýrlar. Turan Hoca ve etrafýndakilerle Rýza’nýn içinde bulunduklarý aynýdýr. Gelir giderleri, yaþam tarzlar, beklentileri ve iliþkileri de benzerdir. Ýþ dýþýndaki zamanlarý ayný kahveye takýlarak, okey oynamaktadýrlar. Ayný semtin insanlarý olunca ve sýkýntýlarda bir olunca birbirlerini çok iyi tanýmaktadýrlar. Çünkü her þeylerini paylaþan insanlardýr. Rýza gibi saf, temiz kalmýþ ve açýk sözlü birinden kimse kurnazlýk, yalan dolan beklememektedir. Dolaysýyla içi dýþý bir olan Rýza sevilmektedir. Rýza karakteri gereði uyumlu biridir. Kimseyle kolay kolay isteyerek sorun yaþamadýðý gibi sorun da yaþatmamaktadýr.

Ta ki Neþeli Hayat’ýn büyülü çarkýna kendini kaptýrana kadar. Ýþsiz insanlarýn umutlarýný sömüren Neþeli Hayat’ýn þata fantalý toplantýsýndan etkilenerek, samimi arkadaþlarýný da yanýna alarak çalýþmaya baþlarlar. Terslik bu ya sattýklarý ürünlerde kimyasal madde tespit edilir. Ürün yasaklanýr.

Belki de elindeki son sermayeleri bu iþe yatýran Rýza’nýn arkadaþlarý zararlarýndan dolayý Rýza’yý suçlarlar. Býçak keskinliðiyle Rýza’ya düþman kesilirler. Turan Hoca ve arkadaþlarý Rýzayla konuþmadan, paramýzý nasýl vereceksin sormadan Rýza’yý mahkemeye verirler. Bu duruma Rýza bile þaþýrýr. Arkadaþlarýna neden bana gelmediniz, bunu posta yoluyla mý öðrenecektim tepkisine arkadaþlarý sanki paramýzý verebilecektin cevabýyla karþýlaþýr.

Erdoðan’ýn týkandýðý ve soldan gelmesine raðmen iþçi sýnýfýna yabancýlaþtýðýný burada görmekteyiz. Ýþçi sýnýfýnda olaylar böyle geliþmez. Normalde hukuk yoluyla alacaðýný tahsil etmek burjuva sýnýfýn tarzýdýr. Hukuk olayý iþçi sýnýfýnda en son devreye girecek bir durumdur. Ýþçi sýnýfýnda taraflar önce konuþur, anlaþma yoluna gider, orta bir yol aranýr. Tartýþmalar, hakaretler, küfürler ve kavgalar yaþanýr. Ama hukuk ilk yapýlan eylem deðildir. Zaten herkes Rýza’nýn parasýnýn olmadýðýný biliyor. Evdeki eþyalarýn borçlara karþý gelecek hacizleri de karþýlamayacaðý ortadýr. Nedense Turan Hoca ve diðerleri bir türlü konuþma ve anlaþma yoluna gitmek istemezler. Her þeyi kesip atarlar.

Hâlbuki iþçi sýnýfý halden anlayan insanlardan oluþur. Hele bunlar arkadaþ ve hangi semtin insanýyla birbirlerini anlayýþla karþýlar. Birbirlerine zaman tanýrlar. Durum deðerlendirmeleri yapýlýr. Hele Rýza olaydan kaçmayan birisiyken mahkemeye hemen gitmek bir yabancýlaþma mantýðýnýn sonucudur. Bu iþçi sýnýfýn merhamet, acýma, hoþgörü, anlayýþ, zaman tanýma ve anlama gibi özellikleri hiçe saymaktýr.

Rýza Paralarý vermeyi vaat ediyor. Kaçmýyor, kaçmamýþta. Buna raðmen yakýn arkadaþlarý acýmasýzca Rýza’nýn üzerine gitmektedirler. Bu tavýrlarý sýrf Rýza’yý köþeye sýkýþtýrmak ve olay örgüsünü ayakta tutmak adýna þiþirilmiþtir.

Erdoðan, dinle olan hesaplaþmasýný da unutmamýþ. Geleneksel din temsilcilerini acýmasýzca eleþtirmektedir. Geleneðin cumayý kýlanlar dindar, kýlmayanlar dingiz algýsýný net bir þekilde ortaya koymaktadýr. Dindar Abinin zor durumda bulunan Rýza’ya ve Lokmana yardým etmemesini, merhametsiz ve gaddar oluþunu dindarlýða dayandýrýlmaktadýr. Aslýnda Dindar Abinin duruþu burjuva sýnýfýna has bir duruþtur. Modern insanýn paraya düþkünlüðünü ve paraya baðlýlýðý ve paranýn getirdiði iliþkileri zedelemesi boyutunun dindar birinin kimliðiyle sunulmasý tuhaftýr. Abi dindar olmasaydý daha mý merhametli olacaktý? Varýný yoðunu Lokman’a verecekti. Saf bir yaklaþým mý yoksa farklý anlamlar mý aramak gerekiyor? Solun ön yargýlý mantýðýnýn deðiþmediðinden geliþen, deðiþen Türk insanýn gerçeðini göremediðinin delili olsa gerek.

Noel baba, kültürümüzün bir parçasý deðil. Yýlbaþý ise kültürümüzün bir parçasý haline getirildi. Artýk yeni yýl kavramý her kesimden kabul görüyor. Ýtiraz ve eleþtiriler giderek azalýyor.

Erdoðan, ilgi çekmek ve Türk Sinemasýnda hiç kullanýlmayan bir temaya el atmýþtýr. Filmde de görüleceði gibi elit ve burjuva aileler çocuklarýna Noel Baba gerçeðini yaþattýrmaya çalýþýyorlar. Yýlbaþý hediyelerini Noel Baba takdim etmektedir. Kim tarafýndan Noel kültürüne yabancý Rýza tarafýndan yapýlmaktadýr. Tezatta buradadýr. Noel’i bilmeyenler Noel’i yaþatmaktadýrlar. Erdoðan, Müslüman mahallesinde Noel babayý pazarlamaktadýr. Sevimli hale getirmektedir. Saf, temiz kiþiliðiyle kabul gören Rýza üzerinden sempati oluþturulmaktadýr. Mahalleli de durumu garipsememektedir. Dindar Abi bile duruma gülüp geçmektedir. Noel Babaya karþý yumuþamýþtýr. Sert, kaba, acýmaz dindar Abi nedense Noel Baba figürü karþýsýnda yumuþuyor.

Tabii bir de Rýza’nýn ilk baþlarda bizim köyde öküzlere söylenirdi diye baþlayan repliði tuhaf karþýladýðý Noel Baba olma fikri zamanla Rýza’nýn kiþiliði haline gelmektedir. Karýsýndan ve çevresinden gizlediði iþi nasýl oluyorsa kabulleniyor. Noel Baba kendisine cesaret kazandýrýyor. Noel baba, Rýza’nýn çekingenliðini ve ürkekliðini alýp, yerine güven, giriþken bir kiþilik kazandýrýyor. Ki mahallede, kahvede ve düðünde Noel Baba bütün sempatisiyle gönülleri fethetmektedir.

Mutlu son Noel Baba’nýn getirdiði bir sonuçtur. Noel baba olmak sorunlarý çözmüþtür. Aniden her þey yoluna girmektedir. Düðün sorunu, borç sorunu, cinsel sorun, zihin karýþýklýðý ortadan kalkýyor. Yýllarca çözümlemeyen sorunlar Rýza’nýn Noel Baba olmasýyla hal olunmaktadýr.

Erdoðan, Neþeli Hayat’ý son doðru hýzlandýrmasý ve mutlu sonla bitirmesi filmin akýþýna bakýldýðýnda þaþýrtýcý gelmemektedir. Sorunla baþlayan, sorunlarla devam eden bir filmin sorunla bitmesini düþünmek zorlama olur.

Erdoðan’ýn Neþeli Hayat’la kendi reklâmýný yaptýðýný söylemek zor deðildir. Kendisi dýþýnda güçlü bir oyuncunun olmamasý ve BKM oyuncularý etrafýna toplamasýyla düþüncelerimizi pekiþtiriyor.

BKM oyuncularýna rast gele daðýtýlan roller fazlasýyla yapay kalmýþtýr. Hele Lokman ve Rýza’nýn karýsýnýn rolleri çok fazlasýyla sýrýtmaktadýr. Oyunculuklarý ve rolleri hiç oturmamýþtýr. Ýkilinin yerine daha oturaklý ve tecrübeli oyuncular olabilirdi. Lokman karakterin çok itici geldiðini söylemenin mahzuru yoktur.

Skeçlerle tanýnan ve halkýn beðenisini kazanan oyuncularý farklý – baþarýsýz – rollerde görmek baþarýlarýný gölgeleyen bir durum olmuþtur. Erdoðan, zayýf oyuncularla baþarýlý bir film çýkmayacaðýný filmin gösterime girmesinden sonra anlamýþ olmalýdýr. Baþta dediðim gibi Erdoðan kendisine oynamak istemiþtir. Farklý bir film çekme derdine düþmüþtür. Filmin baþarýsýzlýðýný çok önemsediðini sanmýyorum. Erdoðan için önemli olan farklý bir þeyler denemek, gelecekte kendi tarzýný oluþturmak istemesidir.

Neþeli Hayat, Erdoðan’ýn halkýna yabancýlaþtýðýnýn resmidir. Burjuvalaþan Erdoðan insanýna yönelik yapýmlara imza atmak uzak kalmýþtýr. Dolaysýyla bunu gören seyirci ilgisizliðiyle Erdoðan’a mesaj göndermiþtir. Top artýk Erdoðan’da.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Katýlýyorum
Gönderen: Muhammet Avcý / , Türkiye
23 Nisan 2010
Hislerime tercüman oldunuz. Ayrýca Rýza sakin biri olmasýna raðmen çocuða küfreder. Karakterine aykýrý davranýr. En yakýn arkadaþlarýnýn acýmasýz tavýrlarýna bile küfretmez kavga çýkartmaz ama çocuðun tek hareketinde küfreder. bu da olay örgüsünü zorlama olmuþ biraz. Üstelik iþe geri alýnacaksa onu iþten attýrmanýn alemi yok. Bir baþta sert olan patron onu iþe aldýktan sonra fazlasýyla yumuþuyor neden nedeni yok.

:: Ellerinize saðlýk
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
27 Þubat 2010
Filmi izlemiþ kadar oldum.Saðolun.Bu sitede sizin gibi arkadaþlarý tanýmaktan mutluyum.Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sinema ve televizyon kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýklimler / Film Eleþtirisi
120 / Film Eleþtirisi
Üç Maymun / Film Eleþtirisi
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle
Doldurmanýn Tadý Adýndan Deðil, Malzemesinden Anlaþýlýr
Türkiye Sinemasý ve Sinemada Algý
Þiddetin Yükselen Yeni Adý: Testere
Suskun Sinema Yazýlarý
Ýliþkilerde Ýklim Yapaylýðý
Duygusallýk Ama Nereye Kadar?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak
Niþantaþý"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldý
Batý Rüzgarý Doðu Rüzgarý
Kitabýn Hayata Yansýmasý ve Yabancýlaþma
Köþe Sultanlarý
Doðu Felsefesi ve Kiþisel Geliþim
Sanal Sohbet
Facebook Dindarlýðý
Dershaneler Ne Ýþ Yapar?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Yazar Kimliði [Deneme]
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir [Deneme]
Aþk Yolculuðu [Deneme]
Yazar Konularý Nereden Alýr [Deneme]
Ýslamda Kadýna Kýrbaç [Deneme]
Aþkýn Kölesi Olmak [Deneme]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.