..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaşamınız boyunca yaşarsınız. -Swift
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Sinema ve Televizyon > osman tatlı




2 Temmuz 2013
Pepee ve Din (Siz Mi) ?  
osman tatlı
Değerlerden ve dinden uzak bir pepee ateizm bir adım yaklaşmanın diğer adıdır. Velilerin biraz daha sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Ve tepkinizi gösterin lütfen.


:AJCJ:
Çocuğun karakterinin belirlendiği, temel insani değerlerin ve kültürel yapının çocuğa aşılandığı, ailenin ve toplumun doğru bildiklerini ona en yoğun şekilde aktardığı ‘çocukluk’ adı verilen süreci etkileyen pek çok unsur vardır. Bu dönemde algı ve öğrenme o kadar hızlı ve yoğundur ki, hemen her şey öğrenme ve eğitim sürecine dahil oluverir. Çocuğun eğitim sürecinde yer alan önemli unsurlardan biri de çizgi filmdir.

Ayrıca günümüzde en etkili ve en yaygın medya televizyondur. Televizyon kolayca ulaşılabilen bir araç olduğu için çocukların izleme alışkanlığını kazanması çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Televizyonun alışkanlık halini alması ise aileleri tedirgin etmektedir… Ülkemizde yapılan bir araştırmaya göre çocukların %77’si ders ve ödev yapmanın dışındaki vakitlerini televizyon izlemeye ayırmaktadır. Oyun oynamaya ayrılan süre ise sadece %11’dir. Bu kadar yoğun bir şekilde çocuğu kuşatan televizyon onun eğitiminde ve kültürlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Hatta bu rol bazen anne-baba-öğretmen ve sosyal çevrenin önüne geçebilmektedir. Televizyon bir eğitimci vazifesi edinmiş ve çocuklar farkına varmadan onlara bir dünya görüşü kazandırmaya başlamıştır. Televizyon, gündelik yaşamın bir unsuru haline geldiği için karşısında saatlerini geçiren insanların dünyayı anlamlandırmaları üzerinde uzun süreli etkiler oluşturmaktadır.

Yurtdışından ithal edilen çizgi filmlerin toplumuzda birçok sorun oluşturduğu kesindir. İthal çizgi filmlerin kültür motiflerimize yabancı olması, şiddet cinsel öğeler barındırması velileri her zaman tedirgin etmiştir. Ancak alternatif yerli çizgi filmlerin olmaması velileri zor durumda bırakmıştır. İster istemez çocuklar yabancı kültürün aktarcısı çizgi filmlere teslim edilmiştir.
Son dönemde ise yabancı kaynaklı çizgi filmlere alternatif olarak ülkemizde çeşitli çocuk programları ve çizgi filmler üretilmiştir. Bu çizgi filmlerin çocuklar tarafından en çok tutunanı kuşkusuz Pepee adlı çizgi filmdir. Pepee ile ilgili tartışmalar devam ederken, biz tartışmaların içine girmeden Pepee’nin değerler ve din açısından değerlendirmeye çalışacağız.

Pepee, yerli bir çizgi film olması nedeniyle beklentimiz de kültürümüze ait motiflerin bolca kullanarak, çocuklarımıza aşılama yapmasıdır. Ama ne yazık ki Pepee yerli çizgi film olmasına rağmen kültürümüze yabancı duruşuyla bize ithal bir çizgi film havası vermektedir.

Medya sektörünü elinde tutanların kültürümüze ve dinimize olan yabancılaştığını ve bunu gözümüze soka soka lanse etmeleri garipsenmemelidir. Yıllardır kendi insanlarına düşman bir kitlenin, topluma faydalı bir şey üretmesi beklenmemelidir. Pepee’yi üretenlere sormak lazım neden batıl bir inancın sembolü olan nazar boncuğu dışında dine ait bir söylem ve sembol yoktur. Yoksa yeni nesilli dinsiz yetiştirme gibi bir niyetiniz mi var? Değerlerimize yönelik hiç mi bir adım atılmaz.
Çocukları dinden bahsetmek ya da dine dair motifler kullanmak sizi o kadar mı korkutuyor? Değerlerimizi çocuklara anlatmak, öğretmek neden size zor geliyor da batı ve Uzakdoğu motiflerini işlemek size kolay geliyor. Bu ülkenin yarınlarına neden ülkesine ve değerlerine yabancı yetiştirmek istiyorsunuz? 100 bölüme yaklaşan Pepee’de bir defa bile Allah sözcüğü geçmemesi tuhaf değil mi? Çocukların kulağına Allah sözcüğü girer diye korkmanızın nedeni nedir? Ve cevaplanması beklenen birçok soru var ama yerli çizgi film beklentimiz maalesef bizleri hayal kırıklığına uğratıyor. Hele böyle bir çizgi film devlet kanalında yayınlanması, destek verilmesi üzüntünün diğer boyutudur.

Değerlerden ve dinden uzak bir pepee ateizm bir adım yaklaşmanın diğer adıdır. Velilerin biraz daha sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Ve tepkinizi gösterin lütfen.
Osman Tatlı
www.osmantatli.com.tr
osmantatli@gmail.com
      



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sinema ve televizyon kümesinde bulunan diğer yazıları...
İklimler / Film Eleştirisi
120 / Film Eleştirisi
Üç Maymun / Film Eleştirisi
Neşeli Hayat
The İmam"ın Savaşı Kiminle
Doldurmanın Tadı Adından Değil, Malzemesinden Anlaşılır
Türkiye Sineması ve Sinemada Algı
Şiddetin Yükselen Yeni Adı: Testere
Suskun Sinema Yazıları
İlişkilerde İklim Yapaylığı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çıkarmak
Nişantaşı"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldı
Batı Rüzgarı Doğu Rüzgarı
Kitabın Hayata Yansıması ve Yabancılaşma
Köşe Sultanları
Doğu Felsefesi ve Kişisel Gelişim
Sanal Sohbet
Facebook Dindarlığı
Dershaneler Ne İş Yapar?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yalnızlık Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlık [Roman]
Okuyorum Ama Yazamıyorum? [Roman]
Yazar Kimliği [Deneme]
Aşk ve Cinsellik Ayrı Şeylerdir [Deneme]
Aşk Yolculuğu [Deneme]
Yazar Konuları Nereden Alır [Deneme]
İslamda Kadına Kırbaç [Deneme]
Yazarlık Yolunda Ara Söz [Deneme]


osman tatlı kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © osman tatlı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.