..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Seval Deniz Karahaliloðlu




27 Mart 2014
Ruhumuza Bakan Atatürk ve Korkut Uluð  
Ýnsanýn yüreðini titreten bir çift göz size bakýyor. Ruhunuzun derinliklerine iþliyor.

Seval Deniz Karahaliloðlu


Ýnsanýn ruhuna dokunan bir þeyler var bu gözlerde. Binlerce kelime sadece duygu olup insaný ele geçiriyor. Bunu yüreðinde hisseden bir Fransýz soylusu geçtiðimiz yýllarda Mustafa Kemal Paþa’nýn tablosunu satýn almak ister. Bundan bir kaç yýl önce, Paris Louvre Müzesi Carousell Salon Sergisinde yer alan Atatürk portresi Fransýz soylusunu yüreðinden vurur. Fakat ressam Korkut Uluð Çanakkale Þehitleri Sergisinde sergileyeceði için tabloyu satmaz. Çünkü bunlar, insanýn ruhuna bakan duygu yüklü tablolar.


:ACIA:
Ruhumuza Bakan ATATÜRK ve Korkut Uluð
Seval Deniz Karahaliloðlu

Ýzmir Bornova Iþýk Kent Eðitim Kampüsünde muhteþem bir Atatürk tablolarý sergisi açýldý. Geçtiðimiz aylarda, Ýzmir ArtShop'da açýlan bu sýra dýþý sergi o kadar beðeni topladý ki yoðun istek üzerine tekrar sergilenme kararý alýndý. Serginin bu kadar sevilmesinin nedeni Atatürk portrelerinin sanki canlý gibi olmasý. Bir an dile gelip sizinle konuþmaya baþlayacaklarýný zannediyorsunuz. Ama onlar zaten konuþuyorlar. Tablolara, size baktýklarý kadar samimi bakarsanýz Kurtuluþ Savaþý destanýný, Laik Türkiye Cumhuriyetinin nasýl ve hangi þartlar altýnda kurulduðunu ve Cumhuriyet Devrimlerinin öykülerini dinleyebilirsiniz. Yeter ki kulak verin.

Ýnsanýn yüreðini titreten bir çift göz size bakýyor. Ruhunuzun derinliklerine iþliyor.
Atatürk resimlerine duyulan bu ilgi Mustafa Kemal’in gözlerinden kaynaklanýyor.
Gözlerde yoðunlaþan bütün duygular yüze mükemmel bir duyarlýlýkla daðýlýyor. O nedenle, tablolara bakanlar büyülenmiþ biçimde Atatürk'ün gözlerinde kayboluyor. Yakýn plan Atatürk tablolarý insaný çarpýyor. Karþýmýzda etten kemikten bir insan var. Dokunma mesafesindeki büyük ebatlý tablolardaki bakýþlar insaný delip geçiyor.

Ýnsanýn ruhuna dokunan bir þeyler var bu gözlerde. Binlerce kelime sadece duygu olup insaný ele geçiriyor. Bunu yüreðinde hisseden bir Fransýz soylusu geçtiðimiz yýllarda Mustafa Kemal Paþa’nýn tablosunu satýn almak ister. Bundan bir kaç yýl önce, Paris Louvre Müzesi Carousell Salon Sergisinde yer alan Atatürk portresi Fransýz soylusunu yüreðinden vurur. Fakat ressam Korkut Uluð Çanakkale Þehitleri Sergisinde sergileyeceði için tabloyu satmaz. Çünkü bunlar, insanýn ruhuna bakan duygu yüklü tablolar.

Sadece duygu yok. Bir hayat tarzý da var. Mesela fötr þapkasýyla gördüðümüz Atarürk þapka devriminden hemen sonra Anadolu’yu gezer, Türk insanýný çaðdaþ medeniyet çizgisine çekebilmek için þapkasýyla, kýlýk kýyafetiyle ama en önemlisi tavrýyla örnek olur. “Fötr Þapkalý Atatürk”’e bakarken düþünmeden edemiyor insan. Sevgili Atatürk, bu milleti karanlýk yobazlarýn pençesinden kurtarýp aydýnlýk, müreffeh bir Türkiye kurma hayaliyle yaþadýn. Hep öncü oldun. Asil ve vakur tavýrlarýnla bir devlet adamýnýn nasýl olmasý gerektiðini gösterdin. Giyimindeki ince zevk, aðýrbaþlý beyefendi tavrýnla hep saygý gördün ve sevildin. Sen daima çaðdaþlýðýn simgesi fötr þapkanla anýmsanacaksýn. Ama bugün bazý kiþiler baþlarýna sütyen geçirmekte beis görmezken, tablodan bize soru soran bakýþlarla bakýyorsun? Türkiye'nin nereden nereye geldiðini sordurtan, düþündüren bakýþlarla içimize bakýyorsun. Tek bir bakýþýnla her þeyi anlatýyorsun.
Kalpaklý Tablo. Milli Mücadele yýllarý. Tam anlamýyla yokluk, sefalet, yobazlýk, cehalet, dize kadar ihanet ama asla umutsuzluk deðil. Mustafa Kemal Paþa vataný kurtarmak için 72 cephede 7 düvele karþý savaþýyor. Bu ölümüne bir savaþ. “Hattý müdafaa yoktur, sathý müdafaa vardýr”. Mustafa Kemal Paþa ileriye, uzaklara bakýyor. Geleceði görüyor. Kuracaðý Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri o gözlerde atýlýyor. Bu bakýþlardan kaçmak, saklanmak mümkün deðil. Bazý kansýzlar o nedenle Atamýzýn yüzüne bakamýyorlar. Gözlerindeki anlamdan kaçamadýklarý için....

Profilden bir tablo. Ýnsancýl, sýradan bir baba. Bu bizim milletimizin, Türk Milletinin babasý. Sýcak sevecen, kýzý Ülkü’yle oynayýp, ona yeni Türk Alfabesini öðretecek kadar ilgili bir baba. Düþünceli, asil ve vakur... Mavi Atatürk. Mavinin hüznü vurmuþ Mustafa Kemal Paþanýn üzerine iç düþmanlar, dýþ düþmanlarla çepeçevre sarýlmýþken direnmek kolay mý? Dýþ düþmanlar neyse, ama iç düþmanlar? Vatan hainleri? Onlarý ne yapacaksýnýz? O nedenle, bu hüzün. Kendinden olanýn, mübarek Anadolu topraklarýnda yetiþmiþ, beslenmiþ olanlarýn ihanetine katlanmak daha aðýrdýr çünkü...
Mehmetçik ve Anzak Askeri. Mustafa Kemal Paþa Çanakkale Savaþý sonrasýnda hayatýný kaybeden Anzak askerleri için “oðullarýný bu topraklarda kaybeden anneler evlatlarýnýz için üzülmeyiniz. Onlar þimdi Mehmetçik ile koyun koyuna yatýyor. Artýk onlar bizim çocuklarýmýzdýr” der. Ýþte bu olaðanüstü insancýllýk ve duyarlýlýk Korkut Uluð’un fýrçasýnda tabloya dönüþür. Bir zamanlar karþý taraflarda savaþan Mehmetçik ve John þimdi ayný topraklarda koyun koyuna yatan kardeþtirler.

Ressam Korkut Uluð Mustafa Kemal Atatürk’ün resimlerini yaparken yaþadýklarýný þöyle anlatýyor. “ …Mustafa Kemal'imizin portrelerini yaparken gözü için kullandýðým bir lacivert boya damlasý ya da ''Çanakkale, Kuva-yý Milliye'' serisini yaparken kullandýðým bir kýrmýzý fýrça vuruþu beni aðlatmaya yetiyordu. O an Mustafa Kemal 'i yaþýyordum, benim için çarpýþan ve þehit olan Anadolu insanýný minnetle anýyordum. Yýllarca süren bu çalýþmalarda tüm bu güzel insanlarýn yaþadýðý dehþetli olaylar hep içimdeydi, tablolarý yaparken hep benimle birlikteydi…”

Burada amaç, bir þeyler satmak deðil. Zaten satmayý, çalmayý baþýmýzda bulunan çok sesli bir koro mükemmel bir biçimde beceriyor. Hayýr, burada amaç bir þeyler "paylaþmak". Ýnsani bir þeyler "paylaþabilmek" ! Ýnsani duyarlýlýðýn ortak paydasýnda buluþabileceðimiz bu sergi, gelecek kuþaklara miras olarak kalabilecek bir hazine olma özelliðini taþýyor. Anneler babalar, çocuklar, gençler þimdi Laik Cumhuriyetin deðerini anlayabilmek için Atatürk’ü bir kez daha hatýrlama ve onun ideallerini anýmsama zamaný. 18 Mart Çanakkale Þehitlerimizi anma haftasý kapsamýnda açýlan Atatürk Resimleri sergisi Ýzmir Bornova Iþýk Kent Eðitim Kampüsünde Nisan ayý sonuna kadar gezilebilir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Tiyatronun Sesi Radyosu" Canlý Yayýnda Sevgili Dinleyiciler…
"Farz Edelim ki Ben Schubert"im"
Astor Piazzolla Dinlenecek, Tango Öðrenilecek ve Sonra da Öl
Saksafoncu Sevgilim
Piyano Taburesindeki Kurt : Emre Elivar
Küçük Ýþler Büyük Düþler
Bir Trompet Dolusu Maffycik…
Yýldýz Kenter, Oscar ve Pembeli Meleði
Tijen Hasçilingir"den Ters Köþeye Yatýran Resimler
Efesli Olmanýn Binlerce Yýllýk Keyfi

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tiyatro, Gabriel Garcia Marquez, Üç Silahþörler Balesi ve Annem
Tarla Cadýsý, Anneanne ve Neveser Haným
Çocukluðunu Cebinde Taþýyan Adam : 60. Sanat Yýlýnda Prof. Dr. Özdemir Nutku
Aþkýn Üreme Mevsimi
Özgeçmiþ...
Pazar"larýn Shakespeare"li Kýymalýsý
Çizgiler
Bana Parlak Kýrmýzý Pabuçlar Veren Allahým….
Beþ Çayý
Anneee…

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýbneler ve Çocuk Cesetleri [Þiir]
Komþu Çocuðu [Þiir]
Bir Bardak Soðuk Suyun Hatýrýna… [Þiir]
Ýhtiyaçtan [Þiir]
Deli mi Ne? [Þiir]
Sakýz Reçeli Seven Yare Mektuplar [Þiir]
Bir Nefes Alýp Verme Uzunluðunda… [Þiir]
Lord'umun Suskunluðunun Sebeb-i Hikmeti... [Þiir]
Pimpirikli Hanýmýn, Pimpiriklenmesinin Nedeni… [Þiir]
Yere Göðe Sýðamýyorum… [Þiir]


Seval Deniz Karahaliloðlu kimdir?

Bazý insanlar için yazmak, yemek yemek, su içmek kadar doðal bir ihtiyaçtýr. Yani benimki ihtiyaçtan. Bir vakit, hayatýmla, ne yapmak istiyorum diye sordum kendime? Cevap : Yazmak. Ýþte bu kadar basit.

Etkilendiði Yazarlar:
Etkilenmek ne derecede doðru bilemem ama beyinsel olarak beslendiðim isimler, Roland Barthes, Jorge Luis Borges, Braudel, Anais Nin, Oscar Wilde, Bernard Shaw, Umberto Eco, Atilla Ýlhan, Ýlber Ortaylý, Ünsal Oskay, Murathan Mungan,..


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Seval Deniz Karahaliloðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.