..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hayranlýðý o dereceye vardý ki; yere düþtü ve kendinden geçti." -Fuzuli (Leyla ile Mecnun)
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > KERÝM ALÝ




9 Mayýs 2009
Yaratýcý Yýkým Kavramý ve Ýnsan Düþüncesi Üzerine Sorular  
KERÝM ALÝ
Yaratýcý yýkým Schupeter'in geliþtirdiði bir iktisat kavramýdýr. Bu kavramdan yola çýkarak insan düþüncesi ve etkileþimi üzerine bir denemedir.


:BJIG:
YARATICI YIKIM KAVRAMI VE ÝNSAN DÜÞÜNCESÝ ÜZERÝNE SORULAR

Yaratýcý yýkým iktisat bilimine ait bir kavramýdýr. Bir iktisatçý ki çok meþhurdur ve adýný anmanýn çok da önemi yoktur, bu kavramý icat etmiþ. Bu kavramla kapitalist sistemde geliþmenin büyük çaplý deðiþimlerle gerçekleþtiðini ve özellikle yeniliklerin mevcut düzen açýsýndan bir yýkým oluþturduðunu ifade eder.

Ekonomilerde yenilikler eskilerin yýkýmýný gündeme getirir veya bir yýkým olmadan yenilikler doðmaz. Örneðin iletiþim alanýnda elektronik postanýn yaygýnlaþmasý ve internet klasik pazarlama usullerinde bir yýkým oluþtururken yepyeni bir ekonomik alan açmýþtýr. Bu yeniliðe uyum saðlayanlar ayakta kalacaklar uyum saðlayamayanlar tasfiye olacaklardýr. Geliþmenin dinamiði budur.

Ekonomik krizler için de benzer þeyler söylenir. Kriz kelimesinin kökü Latince imiþ ve bir anlamý da fýrsatmýþ. Anlayacaðýnýz krizde ayakta kalabilenler için ayný zamanda normalin ötesinde fýrsatlarda doðar. Kriz sonrasýnda yeniden yapýlanmalar baþlar ve bakarsýnýz daha önce adýný hiç duymadýðýnýz iþler ve zenginler çýkar.

Yaratýcý yýkým ve kriz kavramlarýný insanýn felsefi ve edebi düþünce tarzýndaki geliþmeye de uygulamak mümkün mü diye düþünüyorum. Acaba insanýn zihni geliþimi yýkýmlarla mý geliþir? Düþünce tarzýmýzý gerçekten deðiþtirebilir miyiz? Farklý ve yeni fikirleri nasýl kabul edebiliriz veya ikna oluruz? Ýnsan gerçekten kendi düþüncelerini yýkabilir mi veya dýþardan bir etki böyle bir þeye neden olabilir mi? Yoksa insan sadece uyum mu saðlar? Ýnsan düþüncesinde kriz nedir? Psikolojik bir olgumudur?

Ýnsan düþüncesinde ve algýlamasýndaki deðiþim ilginç bir konu. Deðiþim bir hareketi de içeriyor aslýnda. Fizik yasalarýnda olduðu gibi… Bir etki mutlaka bir tepkiyle karþýlanacaðýna veya termodinamikte bir þeyi ýsýttýðýnýzda enerjinin transferiyle sonuçlanacaðýna göre acaba dýþsal etkiler düþünce dünyasýnda da benzer midir? Yeniliði veya hareketi duraðan olmaktan çýkma hali olarak düþünürsek insan düþüncesini hareketlendiren þey nasýl bir þey olmalýdýr? Baþka bir deyiþle hep ayný þekilde düþünmek duraðanlýk olarak tanýmlanýrsa baþka þekle doðru hareket tanýmlayabilir miyiz?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Katil
Rahatsýz Beyinler
Ala Kargalar ve Özgürlük
Özgürlük Duygusu
Bir Kalite Hikayesi
Bir Ýnsan ve Bir Fikir
Özgür Toplum
Kafam Karýþýk
Ortadoðu'da Özgürlük Hayali
Özgürlük Aðýr mý Geliyor?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýki Darbe Bir Kitap
Neþet Ertaþ / Yolcu
Þeftali Aðacý
Kýrýlma
Yazmak Üzerine
Zamanýn Sahibi Olmak ve Memento Mori
Çakýl Taþlarý
Üç Günlük Yol
Beyaz
Kafamdaki Resim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yakup Aða/ Aslanhane Camisinde Namaz [Öykü]
Elveda [Öykü]
Ormanda Krallýk Seçimi [Öykü]
Berlin Kuþatmasý Üzerine [Eleþtiri]
Görünmeyen Uyuma Dair [Eleþtiri]
Sýfýr Nedir? [Ýnceleme]
Sýfýr Tabanlý Düþünme [Bilimsel]


KERÝM ALÝ kimdir?

Ýyi bir okuyucuyum. Ýlgi gösterdiðim alanlarda derinlemesine okurum. Yazýlarým esas itibariyle gözlemlerim ve düþünce dünyamda oluþan fikirlerler ve sorgulamalarla doludur. Zaman zaman öykü denerim. Sorulmamýþ sorular ararým. Yazmak bence düþünmenin en önemli aracýdýr. Okurken yazarla birlikte düþünür, yazarken de okuyanla birlikte düþündüðümü düþünürüm.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Altan'ýn tarzýný seviyorum. Tarihi romanlarý atlamam. Gerilim türü yazanlardan sürekli takip ettiklerim vardýr.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © KERÝM ALÝ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.