..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir kış sonsuza dek sürmüyor, hiçbir ilkbahar uğramadan geçmiyor. -Hal Borland
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Sinema ve Televizyon > osman tatlı




26 Aralık 2010
Cehennem Meleklerin Anımsattıkları  
osman tatlı
Konu olmasa da paralı askerlerinde merhamet duygusuna sahip olduğunu, geride kalan kadının kurtarılması gerektiğiyle; Amerikalıların Sırpları avladığı gibi saçmalıkları duymak ve izlemek zorunda kalmak, Hollywood’un algı yönlendirmesini her fırsata izleyicinin kafasına kafasına vurduğunu görmek acı veriyor.


:AEAI:
Aksiyon filmlerini: yorgun, hasta olduğum zaman ve düşünmek istemediğim, unutmak istediğim dönemlerde izlemeyi tercih ederim. Çünkü aksiyon filmlerinde mantık ve tema aramadığımdan, izlerken beni yormaz. Rahatımdır. Filmi izlerken dikkat kesilmeme ve filme özen göstermem gerekmez. Aksine kendimi salarım. Sadece üzerimdeki bedensel ve zihinsel yükü unutmak ve atmak adına aksiyona sarılırım. İlaçtan etkisi yapar. Zamanın nasıl geçtiğini bilmem. Vurdu kırdılı sahnelere kendimi kaptırdığımdan düşünmeyi unutur. Zaman niye geçmiyor derdinden de kurtulurum. Bu filmlerin güzel tarafı da bir düşünce ya da hayal yaratmamalarıdır. Dolaysıyla başımı ağrıtacak şeyler uğraşmak zorunda kalmam. Bilirim ki aksiyon filmlerinde bir düşüncenin pençesine düşmem. Korkum yoktur yani. Niyet hayatı geçici olarak unutmak zaten. Böylece bir filmle zihni uyuştururum. Birkaç saatliğine dünyanın derdinden uzaklaşmış olurum.

Aksiyonda uzak doğu tercihimdir. Özelde de Jet Li fanatiği olmam nedeniyle Sylvester Stallone yönettiği Cehennem Melekleri filmin jeneriğinde Jet Li ismini görmem filmi seyretmem yetti. Diğerlerinden pek haz etmem. Jet Li’nin uyandırdığı heyecanı uyandırmazlar bende. Jet Li hatırı için kurulduğum koltukta Hollywood’a kendini pazarlayan Jet Li’nin gölgede kalacağını, sempatiliğini yitirip, soğuk, itici ve üçüncü sınıf bir karakter olacağını unuttuğumu fark ettim.

Konu olmasa da paralı askerlerinde merhamet duygusuna sahip olduğunu, geride kalan kadının kurtarılması gerektiğiyle; Amerikalıların Sırpları avladığı gibi saçmalıkları duymak ve izlemek zorunda kalmak, Hollywood’un algı yönlendirmesini her fırsata izleyicinin kafasına kafasına vurduğunu görmek acı veriyor.

Yukarda bahsi geçen algı şekillendirmesi düşünüldüğünde sinemanın ürettiği filmlerde masumiyet aramak safdillik olsa gerek. Neye inanılıp inanılmaması artık izleyicinin denetimden çıktığını söyleyebilirim. Okumayan, araştırmayan bir izleyici kitlesi gördüğünü kabul eder oldu. Kabul etmese de nasıl düşünmesi gerektiğinin rotasının birkaç cümleyle hareket ettiğinin farkında olmaması kötü bir durumdur. İzleyici kitlesi olaylara yaklaşımında kullandığı cümlelere ya da mantık örgüsündeki ana temanın baktığında bunu rahatlıkla görecektir. Hani en okuduğu kitabı söyle kim olduğunu söyleyeyim yaklaşımı en son filmi söyle: nasıl düşündüğünü, ne hissettiğini söyleyeyim şekline yontmak hiç zor olmayacaktır. Bir zamanlar kitaplar düşünceye ve duygulara yön veriyorken, şimdilerde ise insanın hayatının bütününe filmler yön vermeye başladı. İlkinde okuyucu sadece yazardan etkilenirken, ikincisinde ise bir ülkenin düşüncesinden etkilenmektedir.

Sonuçta filmler arayışta olan izleyiciye aradığını kırıntılar halinde sunma derdindedir. Arayış gerekli olsa da bazen insanın gözünü kör edebiliyor. İnsanın nereye çarptığını göremez oluyor. Sinemanın psikoloji ve sosyolojiden beslendiği düşündüğünde arayışın merkezine rast gele malzemeler serpiştirilmediği fark edilecektir.

Filme dönersek, düşünmek istemeyen, acılarını unutmak isteyenler için kaçınılmaması gerekiyor. Kendinize kilitler vurmaya çalışırken, başkaların siz fark etmeden size ait olanı çalmasını seyretmek isterseniz Cehennem Melekleri sizi bekliyor. Hem de tam takım olarak.



Not: kitap yayınlatmak isteyen yazar dostlar suskunsinemayazilari@hotmail.com msn adresiyle veya 507 706 20 31 ( saat 13.00 17.00 arası) no.lu telefondan irtibata geçebilirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın sinema ve televizyon kümesinde bulunan diğer yazıları...
İklimler / Film Eleştirisi
120 / Film Eleştirisi
Üç Maymun / Film Eleştirisi
Neşeli Hayat
The İmam"ın Savaşı Kiminle
Doldurmanın Tadı Adından Değil, Malzemesinden Anlaşılır
Türkiye Sineması ve Sinemada Algı
Şiddetin Yükselen Yeni Adı: Testere
Suskun Sinema Yazıları
İlişkilerde İklim Yapaylığı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çıkarmak
Nişantaşı"nda Kitap Okumak Kedi, Köpeklere Kaldı
Batı Rüzgarı Doğu Rüzgarı
Kitabın Hayata Yansıması ve Yabancılaşma
Köşe Sultanları
Doğu Felsefesi ve Kişisel Gelişim
Sanal Sohbet
Facebook Dindarlığı
Dershaneler Ne İş Yapar?

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Yalnızlık Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlık [Roman]
Okuyorum Ama Yazamıyorum? [Roman]
Yazar Kimliği [Deneme]
Aşk ve Cinsellik Ayrı Şeylerdir [Deneme]
Aşk Yolculuğu [Deneme]
Yazar Konuları Nereden Alır [Deneme]
İslamda Kadına Kırbaç [Deneme]
Yazarlık Yolunda Ara Söz [Deneme]


osman tatlı kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © osman tatlı, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.