..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öylesine ciddiye alacaksýn ki yaþamayý, yetmiþinde bile mesela zeytin dikeceksin. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > kemal düz




13 Mart 2012
Ýskenderun'un Biricik Kitapçýsý  
iskenderun'da kitapçý olmak(ýýý)

kemal düz


sattýðý kitaplarýn çeþitliliði de buna elveriyor; edebiyattan siyasi kitaplara, felsefe'den akademik kitaplara, popüler dergilerden bilimsel ve akademik dergilere burada her þeyi bulabilirsiniz. üstelik 15 yýldan uzun bir süredir açýk burasý ve düþünün 90 larda iskenderun'da antik yunanlar’ýn marx’ýn kitaplarýný burasý olmasa asla bulamazdýnýz...


:AGHA:
ÝSKENDERUN’UN BÝRÝCÝK KÝTAPÇISI

Kemal Düz




Baþlýk bana ait deðil. Ýnternet ortamýnda yayýnlanan, ‘Ekþi Sözlük’de; ” bab-i tenevvur” rumuzuyla yazan bir Ýskenderunlu’nun nitelemesi. .
Biz hiçbir zaman kendimizi “biricik kitapçý” olarak deðerlendirmedik. Kitabevimizi þöyle tanýmlamýþ gönüllü yazar ekþi sözlük de: ” iskenderun’un biricik kitapçýsý. rahmetli ferda erdem’den ve Tevfik fikret’in ferda adlý þiirinden esinlenerek isim almýþ bir kitabevidir. iskenderun'da onun yerini ne yeni açýlan, ne de korsan kitap satan küçük kitapçýlar tutamaz. doðma büyüme bir iskenderunlu olarak þunu söyleyebilirim ki, iskenderun'da düzenli kitap okuyan herhangi birinin evinde kesinlikle buradan alýnmýþ bir kitap vardýr. zaten sattýðý kitaplarýn çeþitliliði de buna elveriyor; edebiyattan siyasi kitaplara, felsefe'den akademik kitaplara, popüler dergilerden bilimsel ve akademik dergilere burada her þeyi bulabilirsiniz. üstelik 15 yýldan uzun bir süredir açýk burasý ve düþünün 90 larda iskenderun'da antik yunanlar’ýn marx’ýn kitaplarýný burasý olmasa asla bulamazdýnýz. üstüne üstelik Sunay akýn’'dan küçük Ýskender’e bir çok yazar ve þairi de imza gününe getirmiþlerdi.”
Bu kýsa yazý bizi çok mutlu etti. Bu deðerli kadirþinas kardeþimize, gýyabýnda çok teþekkür ediyoruz: Unutamayacaðýmýz, bizim için çok deðerli bir yazý yazmýþ. Bir þekilde Hatay’ýn kültür tarihine bir çizik atmýþ, not düþmüþ. Ýskenderun’da 15 yýldýr, olaðanüstü durumlar dýþýnda, tatil yapmadan, dinlenmeden, dört duvar arasýnda, adeta kendimizi hapsetmiþcesine, özveriyle yaptýðýmýz kitapçýlýk faaliyetinin “Takdirnamesi” yerine geçmiþtir, bu güzel yazý. Dört yýl öðrenciliðin ardýndan 23 yýl boyunca büyük bir onurla, üniformasýný þerefle taþýdýðýmýz Þanlý Ordumuzun bir ferdi olarak, 2001 yýlýnda emekli oldum. Yaþantýmýz boyunca; bulunduðumuz her yerde, görev yaptýðýmýz her noktada“ kalýcý güzel izler” býrakmak gibi amaç edindik hep. Ulu önder Atatürk’ün “ Hayatta en hakiki mürþit ilimdir.” sözünü kendimize ilke edindik. Atatürkçü çizgiden hiç sapmadýk. Her canlý; doðar, büyür ve ölür. Nitelikli insan; çevresine bilinç katar, bilimin ýþýðýnda, geleceðin dünyasýna katký sunar. Öbür türlü, bu dünyadan bitkiler de hayvanlar da gelip geçer. Memleketimize, Hatay’a, Ýskenderun’a borcumuzu tam olarak ödediðimizi düþünmüyoruz. Bu topraklarýn sokaklarýnda adým attýk, çocuklarýmýzý okuttuk, ekmeðini yedik, havasýný soluduk. Hiçbir yerde bu kadar çok süre de yaþamadýk. Bir þekilde “Hataylý” olarak kabul ettik kendimizi Ýskenderun’un kültürüne, iklimine topraðýna alýþtýk. Bu topraklarda yaþayan bir insanýn yeni bir yere taþýnmasý orada yaþamasý, uyum saðlamasý, anlatýlanlardan ve gerçeklerden anlaþýlýyor ki; oldukça zor. Ne yazýk ki, hayatýn gerçeðini deðiþtirmek gibi bir güce de sahip deðiliz
Yaþadýðýmýz yýllarýn panoramasýný tam olarak buraya aktarmak oldukça güç. Ancak az da olsa kimi çalýþmalarýmýzý yazmak istiyorum. Sadece kitap satmak gibi derdimiz hiç olmadý. . Aydýnlarýn, sanatçýlarýn, yazarlarýn, þairlerin, öðrencilerin okuyucularýn buluþtuðu, konuþtuðu, tartýþtýðý, teselli bulduðu bir kültürel bir ortam yarattýk. Çeþitli kültürel sanatsal etkinlikler gerçekleþtirdik. Bu süre zarfýnda toplam yüz elli kiþiden fazla yerli yabancý þairin yazarýn, sanatçýnýn ve bilim insanýnýn katýldýðý etkinlikler gerçekleþtirdik. Ýmza ve söyleþi günleri düzenleyerek okuyucuyu yazarla, izleyicileri sanatçýlarla buluþturduk. Kardeþ Suriyeli ve yakýn komþu ülke sanatçýlarýnýn Ýskenderunlularla buluþmalarýna katký sunduk. Ortak kültüre ve geçmiþe sahip Suriye ile, iyi iliþkilerin geliþmesi için kültür gezilerine eþlik ettik.
Bunlarýn dýþýnda pek çok gazete, dergi ve internet ortamýnda; Hatay’ýn, saklý tarihini amatör bir tarihçi titizliðiyle ortaya çýkarýlmasýný için çaba harcadýk. Bölgenin tanýtýmýna elimizden geldiðince çaba verdik. Ýskenderun’ a gelen pek çok yerli ve yabancý turiste ve gazeteciye bildiðimiz kadar Hatay kültürünü, tarihini, coðrafyasýný anlatmaya çalýþtýk. Belediye kent konsyine katýlarak önerilerimizi sunduk. Hiçbir yarar beklemeden insan ve yurttaþ olmanýn sorumluluðu içinde gerçekleþtirdik bütün bunlarý..
1985 ‘de Adana’ya aðbim Mehmet Düz, modern ve çaðdaþ anlamda, bir kitabevi (Ekin Kitabevi) açmýþtý. Bugun baþka bir isim altýnda( Baþak Kitabevi) yoluna devam ediyor. Bizim de bugünlere kadar sürdürebildiðimiz bu kitabevi bu ay sonunda kapanacak. Tek tesellimiz üyelerinin tamamýna yakýný kitabevimiz okurlarýndan oluþan bir derneðin( Ayna Ýskenderun Kültür Sanat Derneði) kurulmasý ve varolmasýdýr. Türkiye’nin en önemli kitap daðýtýmcýsýnýn müdürü beni kapatma kararýmýzdan sonra telefonla aradý. Üzüntülüydü. Hatay’da kitap evlerinin neden kapandýðýný sordu. Üzüntülü bir þekilde, “Hatay’da kitabevi kalmadý.” dedi. Sebebini sordu. Kendisine fazla bir þey söyleyemedim, cevap veremedim.. Kitabevimizi kapatmadan son defa aþaðýda isimlerini yazdýðýmýz yazar ve sanatçýlarýn katýlacaðý imza ve söyleþi etkinlikleri gerçekleþtireceðiz. Ýlk iki etkinlik, 6. Uluslararasý Çukurova Sanat Günleri kapsamýnda gerçekleþecek. Son iki etkinlik Ýskenderunlu olan iki yazar ve þairin Ýskenderunlu okuyucularla buluþma etkinliði olacak. Bir þekilde kütüphaneler haftasýna denk gelen etkinlikler ” Ulusaldan Yerele Kültür Gezisi” olacak. Etkinlikler boyunca; okuyucularý, sanatçýlarý kültüre sanata gönül veren, destek olan herkesi kitabevimize davet ediyoruz... Saygýlarýmla….


ETKÝNLÝK PROÐRAMI


23 MART 2012 /CUMA SAAT: 13.30

SÖYLEÞÝ / ÝMZA:
ANAN BÝNYAZAR- YAZAR DURSALÝYE ÞAHAN- YAZAR


24 MART 2012/ CUMARTESÝ SAAT: 14.00

SÖYLEÞÝ / ÝMZA:
BEHÇET ÇELÝK - YAZAR
ORHAN DEMÝREL- YAZAR

24 MART 2012 CUMARTESÝ SAAT: 16.00
ÞÝÝR DÝNLETÝSÝ VE ÝMZA GÜNÜ:
MATE ÇAYE – MUTLAK MUTLULUK






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karga Tepesinde Kar Olaydým
Derin Uykularda: Aydýn mýsýn?
Ýnsan ve Halleri
Ordunun Kutup Yýldýzý: Perþembe Yaylasý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskenderun'da Kitapçý Olmak
Yunus Peygamber Sütunu
Bir Yeþilçam Emekçisi: Cem Erman
Þeyh Sait Ýsyaný: Ýrticai ve Bölücü Bir Ayaklanma
Diriller Yoksa Driller mi?
Ýskenderun'da Sosyal Aktiviteler
Cem Erman Ayhan Iþýk'ý Anlatýyor
Küçük Prens Aramýzda
Bayýr Bucak Türkleri
Perþembe Yaylasý'nda Günlük Yaþam ve Oba Kültürü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nevruz Uður [Þiir]
Aybastýlý Þair Ýzzet Haznedar [Þiir]
Münzevi Bir Osmanlý [Þiir]
Çukurova'nýn Ýki Yiðit Sesi: [Þiir]
[Þiir]
Þiirin Hatayý [Þiir]
Düþüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastýlý Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anýlarda Ýskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karþý ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © kemal düz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.