..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve çabalardan sonra alnında ışığı ilk duyan insandır. -Atatürk
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey > kemal düz




13 Mart 2012
İskenderun'un Biricik Kitapçısı  
iskenderun'da kitapçı olmak(ııı)

kemal düz


sattığı kitapların çeşitliliği de buna elveriyor; edebiyattan siyasi kitaplara, felsefe'den akademik kitaplara, popüler dergilerden bilimsel ve akademik dergilere burada her şeyi bulabilirsiniz. üstelik 15 yıldan uzun bir süredir açık burası ve düşünün 90 larda iskenderun'da antik yunanlar’ın marx’ın kitaplarını burası olmasa asla bulamazdınız...


:AHFF:
İSKENDERUN’UN BİRİCİK KİTAPÇISI

Kemal Düz




Başlık bana ait değil. İnternet ortamında yayınlanan, ‘Ekşi Sözlük’de; ” bab-i tenevvur” rumuzuyla yazan bir İskenderunlu’nun nitelemesi. .
Biz hiçbir zaman kendimizi “biricik kitapçı” olarak değerlendirmedik. Kitabevimizi şöyle tanımlamış gönüllü yazar ekşi sözlük de: ” iskenderun’un biricik kitapçısı. rahmetli ferda erdem’den ve Tevfik fikret’in ferda adlı şiirinden esinlenerek isim almış bir kitabevidir. iskenderun'da onun yerini ne yeni açılan, ne de korsan kitap satan küçük kitapçılar tutamaz. doğma büyüme bir iskenderunlu olarak şunu söyleyebilirim ki, iskenderun'da düzenli kitap okuyan herhangi birinin evinde kesinlikle buradan alınmış bir kitap vardır. zaten sattığı kitapların çeşitliliği de buna elveriyor; edebiyattan siyasi kitaplara, felsefe'den akademik kitaplara, popüler dergilerden bilimsel ve akademik dergilere burada her şeyi bulabilirsiniz. üstelik 15 yıldan uzun bir süredir açık burası ve düşünün 90 larda iskenderun'da antik yunanlar’ın marx’ın kitaplarını burası olmasa asla bulamazdınız. üstüne üstelik Sunay akın’'dan küçük İskender’e bir çok yazar ve şairi de imza gününe getirmişlerdi.”
Bu kısa yazı bizi çok mutlu etti. Bu değerli kadirşinas kardeşimize, gıyabında çok teşekkür ediyoruz: Unutamayacağımız, bizim için çok değerli bir yazı yazmış. Bir şekilde Hatay’ın kültür tarihine bir çizik atmış, not düşmüş. İskenderun’da 15 yıldır, olağanüstü durumlar dışında, tatil yapmadan, dinlenmeden, dört duvar arasında, adeta kendimizi hapsetmişcesine, özveriyle yaptığımız kitapçılık faaliyetinin “Takdirnamesi” yerine geçmiştir, bu güzel yazı. Dört yıl öğrenciliğin ardından 23 yıl boyunca büyük bir onurla, üniformasını şerefle taşıdığımız Şanlı Ordumuzun bir ferdi olarak, 2001 yılında emekli oldum. Yaşantımız boyunca; bulunduğumuz her yerde, görev yaptığımız her noktada“ kalıcı güzel izler” bırakmak gibi amaç edindik hep. Ulu önder Atatürk’ün “ Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözünü kendimize ilke edindik. Atatürkçü çizgiden hiç sapmadık. Her canlı; doğar, büyür ve ölür. Nitelikli insan; çevresine bilinç katar, bilimin ışığında, geleceğin dünyasına katkı sunar. Öbür türlü, bu dünyadan bitkiler de hayvanlar da gelip geçer. Memleketimize, Hatay’a, İskenderun’a borcumuzu tam olarak ödediğimizi düşünmüyoruz. Bu toprakların sokaklarında adım attık, çocuklarımızı okuttuk, ekmeğini yedik, havasını soluduk. Hiçbir yerde bu kadar çok süre de yaşamadık. Bir şekilde “Hataylı” olarak kabul ettik kendimizi İskenderun’un kültürüne, iklimine toprağına alıştık. Bu topraklarda yaşayan bir insanın yeni bir yere taşınması orada yaşaması, uyum sağlaması, anlatılanlardan ve gerçeklerden anlaşılıyor ki; oldukça zor. Ne yazık ki, hayatın gerçeğini değiştirmek gibi bir güce de sahip değiliz
Yaşadığımız yılların panoramasını tam olarak buraya aktarmak oldukça güç. Ancak az da olsa kimi çalışmalarımızı yazmak istiyorum. Sadece kitap satmak gibi derdimiz hiç olmadı. . Aydınların, sanatçıların, yazarların, şairlerin, öğrencilerin okuyucuların buluştuğu, konuştuğu, tartıştığı, teselli bulduğu bir kültürel bir ortam yarattık. Çeşitli kültürel sanatsal etkinlikler gerçekleştirdik. Bu süre zarfında toplam yüz elli kişiden fazla yerli yabancı şairin yazarın, sanatçının ve bilim insanının katıldığı etkinlikler gerçekleştirdik. İmza ve söyleşi günleri düzenleyerek okuyucuyu yazarla, izleyicileri sanatçılarla buluşturduk. Kardeş Suriyeli ve yakın komşu ülke sanatçılarının İskenderunlularla buluşmalarına katkı sunduk. Ortak kültüre ve geçmişe sahip Suriye ile, iyi ilişkilerin gelişmesi için kültür gezilerine eşlik ettik.
Bunların dışında pek çok gazete, dergi ve internet ortamında; Hatay’ın, saklı tarihini amatör bir tarihçi titizliğiyle ortaya çıkarılmasını için çaba harcadık. Bölgenin tanıtımına elimizden geldiğince çaba verdik. İskenderun’ a gelen pek çok yerli ve yabancı turiste ve gazeteciye bildiğimiz kadar Hatay kültürünü, tarihini, coğrafyasını anlatmaya çalıştık. Belediye kent konsyine katılarak önerilerimizi sunduk. Hiçbir yarar beklemeden insan ve yurttaş olmanın sorumluluğu içinde gerçekleştirdik bütün bunları..
1985 ‘de Adana’ya ağbim Mehmet Düz, modern ve çağdaş anlamda, bir kitabevi (Ekin Kitabevi) açmıştı. Bugun başka bir isim altında( Başak Kitabevi) yoluna devam ediyor. Bizim de bugünlere kadar sürdürebildiğimiz bu kitabevi bu ay sonunda kapanacak. Tek tesellimiz üyelerinin tamamına yakını kitabevimiz okurlarından oluşan bir derneğin( Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği) kurulması ve varolmasıdır. Türkiye’nin en önemli kitap dağıtımcısının müdürü beni kapatma kararımızdan sonra telefonla aradı. Üzüntülüydü. Hatay’da kitap evlerinin neden kapandığını sordu. Üzüntülü bir şekilde, “Hatay’da kitabevi kalmadı.” dedi. Sebebini sordu. Kendisine fazla bir şey söyleyemedim, cevap veremedim.. Kitabevimizi kapatmadan son defa aşağıda isimlerini yazdığımız yazar ve sanatçıların katılacağı imza ve söyleşi etkinlikleri gerçekleştireceğiz. İlk iki etkinlik, 6. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri kapsamında gerçekleşecek. Son iki etkinlik İskenderunlu olan iki yazar ve şairin İskenderunlu okuyucularla buluşma etkinliği olacak. Bir şekilde kütüphaneler haftasına denk gelen etkinlikler ” Ulusaldan Yerele Kültür Gezisi” olacak. Etkinlikler boyunca; okuyucuları, sanatçıları kültüre sanata gönül veren, destek olan herkesi kitabevimize davet ediyoruz... Saygılarımla….


ETKİNLİK PROĞRAMI


23 MART 2012 /CUMA SAAT: 13.30

SÖYLEŞİ / İMZA:
ANAN BİNYAZAR- YAZAR DURSALİYE ŞAHAN- YAZAR


24 MART 2012/ CUMARTESİ SAAT: 14.00

SÖYLEŞİ / İMZA:
BEHÇET ÇELİK - YAZAR
ORHAN DEMİREL- YAZAR

24 MART 2012 CUMARTESİ SAAT: 16.00
ŞİİR DİNLETİSİ VE İMZA GÜNÜ:
MATE ÇAYE – MUTLAK MUTLULUK






Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın toplum ve birey kümesinde bulunan diğer yazıları...
Karga Tepesinde Kar Olaydım
Derin Uykularda: Aydın mısın?
İnsan ve Halleri
Ordunun Kutup Yıldızı: Perşembe Yaylası

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İskenderun'da Kitapçı Olmak
Yunus Peygamber Sütunu
Bir Yeşilçam Emekçisi: Cem Erman
Şeyh Sait İsyanı: İrticai ve Bölücü Bir Ayaklanma
Diriller Yoksa Driller mi?
İskenderun'da Sosyal Aktiviteler
Cem Erman Ayhan Işık'ı Anlatıyor
Küçük Prens Aramızda
Bayır Bucak Türkleri
Perşembe Yaylası'nda Günlük Yaşam ve Oba Kültürü

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nevruz Uğur [Şiir]
Aybastılı Şair İzzet Haznedar [Şiir]
Münzevi Bir Osmanlı [Şiir]
Çukurova'nın İki Yiğit Sesi: [Şiir]
[Şiir]
Şiirin Hatayı [Şiir]
Düşüyorum Tut Elimden - Selma Sayar [Öykü]
Bir Öykücümüzden Bir Öykümüz Var [Öykü]
Aybastılı Bir Feylesof: Refik Güley [Roman]
Anılarda İskenderun: Cem Erman ve Hikayet-i Zeki Müren [Deneme]


kemal düz kimdir?

edebiyat sanat, tarih, kültür ve folklora karşı ilgim var. yerel bir gazetede kültür sanat yazıları yazıyorum.

Etkilendiği Yazarlar:
engin geçtan, edip cansever, tevfik fikret v.b.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © kemal düz, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.