..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsanlarýn bazen neye güldüklerini anlamak güçtür." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




18 Þubat 2024
Çaðýn Ütopyasý  
Osman AKTAÞ
AKP iktidarýna zarar vereceði düþüncesiyle yazýlý basýnda engellenen yazým. Dün Alper Gezeravcý adlý bir Türk NASA ve Elon Max yardýmý ve ödenen 55 milyon dolar yardýmýyla u/zaya gitti.


:CBH:
Çaðýn Ütopyasý

Dün Alper Gezeravcý adlý bir Türk NASA ve Elon Max yardýmý ve ödenen 55 milyon dolar yardýmýyla u/zaya gitti.

Bir Türk, bir Ýtalyan, bir Ýspanyol ve bir Ýsveçli uzaya gitmiþ fýkrasýný anlatacaðým, ama anlatmadan önce uzaya giden Alper Gezeravcý kimdir diye bir bakalým.

1979’da Mersin’in Silifke ilçesinde doðan ve babasýnýn mesleði gereði Türkiye’nin farklý kentlerinde bulunan Alper Gezeravcý lisans eðitimini Ýstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliði üzerine tamamladýktan sonra yüksek lisansýný Dayton, Ohio'daki Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde tamamlamýþtýr.

Savaþ pilotu olarak Türk Hava Kuvvetleri'nde 15 yýl boyunca aralarýnda F-16'nýn da bulunduðu, çeþitli savaþ uçaklarýnda uçuþ deneyimine sahip olmuþtur.

Alper Gezeravcý'nýn kariyeri 12 Kasým 2012 yýlýnda FETÖ’nün Ýzmir Askeri Casusluk kumpas soruþturmasý kapsamýnda Türk Silahlý Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilmesiyle sekteye uðradý. TSK’den ihraç edildikten sonra Türk Hava Yollarý’nda kaptan pilot olarak yedi yýl çalýþan Alper Gezeravcý, ihraç kararýna karþý açtýðý davayý kazanýnca Temmuz 2020’de TSK’ye geri döndü.
Son olarak, Adana'daki 10'uncu Üs Komuta Birimi'nde Standardizasyon Filosu Akademik Kanat Komutaný olarak atanmýþ ve bu görevi sýrasýnda filonun standardizasyonu, eðitim dokümanlarýnýn düzenlenmesi, pilotlarýn kontrol uçuþlarý öncesinde sýnavlarýnýn yapýlmasý gibi sorumluluklarý üstlenmiþtir.

Çeþitli haber kaynaklarýna göre, Alper Gezeravcý uzaya gönderilen ilk Türk olarak tarihe geçmiþtir. Axiom Space'in internet sitesine göre, Gezeravcý, 14 gün boyunca Uluslararasý Uzay Ýstasyonu'nda üniversite ve araþtýrma kurumlarý tarafýndan hazýrlanan 13 farklý deneyi gerçekleþtirilecek, bu deneyler arasýnda kanserden baðýþýklýk hücrelerine, alglerden propolise kadar çeþitli konularda literatüre katký saðlayacak çalýþmalar bulunacaðý iddia ediliyor.

Þimdi ben iki önemli konu hakkýnda farkýndalýk yaratmak istiyorum; ilki sadece bir hava subayý olan Alper Gezeravcý uzay yolculuðu için istenen 55 milyon dolarý nereden bulup verdi? Ýkinci konu bilim adamý olmayan bir savaþ pilotunun hangi sýfatla ve on üç deneyi nasýl yapýp, ne sonuç elde edeceði? Garip deðil mi?

Bir savaþ pilotunun 55 milyon dolar bulma imkâný olmadýðýný bildiðimize göre iki yol kalýyor; birincisi büyük iþadamlarýnýn bu parayý vermiþ olma ihtimalleri ki, iþadamlarý kendilerine kazanç saðlamayacak hiçbir þeye yatýrým yapmazlar. Çünkü bu para boþa harcanacak bir meblað deðil. Ýkinci yol, bu parayý devletin karþýlamýþ olmasý ki, bu daha akla yatkýn, devlet kendi vatandaþýnýn ilkel þartlarda, yoksulluk ve açlýk sýnýrýnýn altýnda yaþadýðýný, iki göz odadan ibaret bir evin kirasýnýn bile on bin lirayý aþtýðýný bildiði, hatta ülke emeklisine on bin lira aylýk veremediði halde, böyle saçma sapan bir iþe 55 milyon dolar yatýrmasý hangi akla hizmet? Bu durumda bir adam ve bir þöhret, devlet için özvatandaþýndan üstün görülüyor anlamýna gelir ki, bunun yorumunu da siz okuyuculara býrakýyorum.

Fýrlatma kapsülü, uzay gemisi, uzay istasyonu bize ait deðil. Ülke içinden bir adamýn 55 milyon dolara yaptýðý seyahat için sevinmenin ve övünmenin mantýðýný ben anlayabilmiþ deðilim.

Bakýn Elli beþ milyon dolar bende nasýl bir çaðrýþým yaptý; 1990’lý yýllarda seyrettiðimiz “Altý Milyon Dolarlýk Adam” filmini hatýrlarsýnýz birçoðunuz. O adam her boktan anlýyor, ülkesi için her türlü savasý veriyordu. ABD bu adama altý milyon dolarý baðlayarak bir ordunun, istihbaratýn ve birçok bilimadamýnýn yapamayacaklarýný yaptýrýyordu. Alper Gezeravcý “Elli Beþ Milyon Dolarlýk Adam”. Bakalým Türk Devleti ya da Hükümeti neler yaptýracak bizim “Elii Beþ Milyon Dolarlýk” kahramanýmýza.

Bu seyahatin baþlama sürecinden itibaren gerek TV kanallarý, gerekse sosyal medya ortamý ve sokaktaki insanlarýn bu geçici algý körlüðünden kaynaklý sevinci anlamakta güçlük çekiyorum. Sanýrým bu da kendi itibarýný yitirmiþ kimselerin küflü tarihin sayfalarýndaki atalarýnýn ara sýra gösterdikleri baþarýlarla övünmeye benziyor. Muhammed peygamber Fatih'i methetti, Fatih de Ýstanbul'u aldý gibi. Attila bütün Avrupa'yý dize getirdi, kendisine "Tanrý'nýn kýrbacý" lakabý verildi gibi.

Sanýrým bugünkü iktidarýn tek ve gerçekten övgüyle söz edilecek baþarýsý da, muhalefeti yok ederek, ihtiyaç duyacaðý ve kendisini ayakta tutacak yeni bir muhalefet oluþturmuþ olmasýdýr. Bu gerçekten taktire þayan bir baþarý öyküsüdür.

Karadeniz'de doðalgaz, Türkiye'de yeni petrol kuyularý, savunma sisteminde ÝHA ve SÝHAlar, Togglar, donanmanýn yapýlanmasý, tokiler, dört þeritli yollar, uzaya gönderilen Türk de iþin süslü vitrinleri...

Eskiler "Allah sizi bildiði gibi yapsýn" diye beddua ederlermiþ. Sanýrým bu beddua tuttu ve Allah bizi bildiði gibi yaptý. Bok kuyusuna düþen sýçan gibi çýrpýnýp duruyoruz.

Bir Türk, bir Ýtalyan, bir Ýspanyol, bir Ýsweçli uzaya uzaya gitmiþler. Ve henüz dönmemiþler.

Umarým hoþ ve mutlu kalýn diyebileceðimiz günler gelir.

20 Ocak 24
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eðitim
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Bu Vatan

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kanlý Temmuz
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.