..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim. -Cervantes
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Politik Olaylar ve Görüşler > Osman AKTAŞ




19 Ekim 2020
Devlet Milletin Hizmetkârıdır  
Osman AKTAŞ
Devlet yönetmek ayrı bir meziyet, devleti temsil etmek ayrı bir meziyet, yönetici seçmek daha ayrı bir meziyet...


:FFA:
Devlet yönetmek ayrı bir meziyet, devleti temsil etmek ayrı bir meziyet, yönetici seçmek daha ayrı bir meziyet...

Kişi kendi seçtiğinin her davranışını meşru sayıp, onu koruma altına alırsa, seçtiği insan bir süre sonra yaptığı yanlışların doğru olduğu kanaatiyle hareket etmeye başlar ve alınan kararlar "Ben yaptım oldu" ya döner.

Ülkemizde yaşanan tek başına iktidar süreçlerine bakıldığında, 1950-1960 arası, 1983-1990 arası ve 2002 sonrası iktidarlar tek adam mantığıyla hareket etmiş / ediyorlar. Bir kişi ne söylerse, şartsız şurtsuz kabul ediliyor. Ülke ya da millet çıkarı aramak ya akıllarına, ya işlerine gelmiyor.

1920-1938 yılları arasındaki iktidarda tek olma çabası elbette Mustafa Kemal Atatürk'te de vardı, ancak parti içi muhalefet var ve hat safhada. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk parti mensuplarının görüş ve düşüncelerini dinliyor. Bu düşünceler ülke çıkarlarına ters düşmüyorsa, değerlendirmeye alıyor.

1939-1950 yılları arasında İnönü de tek adam olma hevesinde... Fakat parti içi muhalefet o kadar güçlü ki, çoğulcu demokrasiye geçme zorunluluğu doğuyor. Bir kişiye her istediği yaptırılmıyor.

Ben şimdi ülke yönetimine baktığımda, muhalefeti bile kendi ayarlayan bir iktidar görüyorum. Demokrasiyi hak getire... Çok daha ilginç olanı da, bütün yanlış ve olumsuzlukların, kiralık kalemler tarafından doğruymuş gibi topluma anlatılmaya çalışılması...

Bütün bu ilginç gelişmeler doğrultusunda da atanan mülk-i amirlerin aralarında mülk-i idarecilikten çok, iktidar hizmetkârları gibi davranmaları...

Bir makamı elde etmek için kullanılan bilgi, bilgi değildir. Bir kişi edindiği bilgiyi özümseyip, kendi yaşantısına uygulaması gerekir. Bunu yapmayanlara zaten atalarımız "Kitap yüklü eşek" diyor. Kişi kitap yüklü eşekse, makamından güç alıp, kendi korkaklığı ve çaresizliğini kapatmaya çabalar. Eğer bilgiyle erdeme ulaşmışsa, bulunduğu makama güç verir ve işlevselliğini artırır. Tabii kendi bilgi ve becerilerini kullanmasına fırsat verilirse, verilmezse, onurlu insan istifa eder. Onursuz insan yalama vidaya döner; ne işini yapar, ne yatağından çıkar. Sanırım bizdeki yöneticilerin birçoğu yalama vida... Makam da, umursamaz birinin elinde hor kullanılan emanet araç...

İyi bir mülk-i amir; rahmetli Yazıcıoğlu gibi, halkının emrinde, halkı rahat ettirmenin görevi olduğunu bilinciyle hareket edendir. Mülk-i amirlerin kime hizmet etmeleri gerektiğini bilmeleri sorunu zaten çözecektir.

Umarım bu durum bütün ulus tarafından fark edilir, yoksa "Adın Reşit. Sen de, sen işit"e döner.

Sürç-i lisan eyledikse affola...

19 Ekim 2020
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın politik olaylar ve görüşler kümesinde bulunan diğer yazıları...
10 Kasım
Sefiller ve Sefilliğe Kefiller
Millet Olmak İçin Toplumsal Değerler
Çağın Ütopyası
Bu Vatan
Yusuf Kuyusu Ya da Milli Eğitim
Vicdansız Medya Cahil Toplum
Sosyal Medyada ve Tanıtım Panolarında Dilencilik
Büyüklerin Toprak Kapmaca Oyunu
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakanı mı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
İslam ve Rejim
İrade ve Kudret
Kanlı Temmuz
Devrimci Bir Derviş: Mehmet Akif
"Kadın Şairler Aşktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göğüs Kafesinde Kuş Yetiştiren Şair: Şükrü Çanku
Yazar ve Şairlerin Değişen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlı Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Değiştiren İdamlar
Sabahattin Ali

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Şiir]
Düş Geçiti [Şiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaşıyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aşk Algısı [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Şairi [Deneme]
Aşkın Tarifi [Deneme]
Doğanın Çılgın Yaratığı ve Aşk [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAŞ kimdir?

1965 Erzurum doğdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sırasıyla Van, Bartın, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öğretmen olarak görev yaptı. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaşık 40 yıldır şiir,öykü ve eleştiri yazıları yazmakta. Eserleri: 1. ayArsız; Uludağ Yayınları 2007 (Şiirler) 2. bermudayı tek geçmek; Cinius Yayınları 2016 (Şiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayınları 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUŞTUK; Cinius Yayınları (Kitap Eleştirileri) 5. cennet cazgırları; Cinius Yayınları 2017(Şiirler) 6. çorak düşler ülkesi; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 7. Yağmur Yankıları; Artus Yayınları 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çığlık; Cinius Yayınları 2018(Kitap Eleştirileri) 9. dar vakitte aşk; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 10. Âşık Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayınları 2018 (Şiirler) 11. Şuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayınları 2019 (Şairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ı aşk): Cinius Yayınları 2019 (Şiirler)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Osman AKTAŞ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.