..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > seyfullah ÇALIÞKAN




20 Ocak 2004
Aylak Kentin Trenleri  
seyfullah ÇALIÞKAN
Sýcaðý beter bir yazýn gölgesinden parklarý, dallarda durmadan seviþen kumrularý anlatmak kolaycýlýktýr. Havuzda durmadan yýkanan üç ördeði anlatmakla asfaltýn eridiði öðlenleri avutamazsýnýz. Ama sonra gölgeler sokaklarda uzayýp, güneþ Bozköy üzerine


:BJJB:
AYLAK KENTÝN TRENLERÝ
 
 
         Bir þiirin dalýna tutunup, kendini çok eski zamanlara atmak günahtýr. Cümleleri aklýna düþtüðü gibi yazmak, içindeki sesin dilinden konuþmak zayýflýktýr. Yaðmurlu bir güne kaçýp saklanmak, trenin penceresinden hýzla akýp geçen evlere, sokaklara dalýp her þeyi unutmak yanlýþtýr. Ne güzel yanlýþlýklar, ne güzel zayýflýklardýr onlar.
 
Bizim kaderimiz bütün kitaplara, filmlere inat, bir akþam üzeri karþýlaþmakmýþ. Ona, kuþlar son sözlerini söylerken ve sokaklar yorgunken gelmiþtim. Arabalarýn sivri ýþýklarý, aðaçlara, kaldýrýmlara saplanýyordu. Ondan önce bir sevgilim olmamýþtý ve beklemelere çok acemiydim. Sabýrsýz, heyecanlý ve korkaktým. Gecen onca zamana raðmen,  o akþam, hala sýkça anýlarýmdan çýkýp karþýma dikilir. Ellerim terler, dilim tutulur. Hala, kumrular sustuðunda, ezanlar o parkýn köþesinden karanlýða daðýlýr.
 
Yaz geldiðinde o parka sabahlarý iki aþýðýn geldiðini bilirim. Önce gelenin en serin gölgeyi seçtiðini, gazete ya da kitap okurken çay içtiðini de... En geç yarým saat sonra da diðeri gelirdi. "Bir sade kahve lütfen " diye garsona sipariþini verirken sigarasýný ve çakmaðýný çantasýndan çýkarýrdý. Aðaçlarýn gölgesi çam, kahve, çiçek, çimen ve sabah kadar güzel o kadýn gibi kokardý. Sen hiç anlatmasan da ben biliyorum. Yüksek çamlarýn gölgesindeki salýncaklar ikindi sonrasý çocuk kaynardý. Düz saçlarý parlak çizgiler gibi boynunda oynaþan o küçük kýz havuzdan hep su taþýrdý. Çimenlere doðru uzanan derenin kýyýsýnda köyleri vardý. Köyler, bütün derelere çok su isterlerdi ve mutlaka köprüler... O küçük kýz bunu hepimizden daha iyi bilirdi. Oyun bittiðinde oyuncaklarýný toplayýp, dereyi ve köprüyü geceye býrakýr, isteksizce evine giderdi.
        
O kentte, zaman bile trenlerle söylenirdi. Oturay geçtikten sonra öðlen ezaný okunurdu. Ankara Ekspresi vagonlarýnýn peþinden sürükleyerek o kentin akþamýný getirirdi. Soma treni istasyona vardýðýnda memurlar mesaiye baþlardý. Asker treni istasyondayken sen Uluparkta beni beklerdin. Çocukluðumun her gün bana biraz daha küstüðü, býyýklarýmýn terlemeye baþladýðý ilk gençlik zamanlarýmda, ben o kentin sokaklarýnda geceleri ýslýk çalarak kaygýsýzca gezerdim. Trenler gelip geceyi bölerken Laleli baðlarýnda üzüm salkýmlarý uykusundan uyanýrdý.
 
 
 Sabah kokulu o kadýn sevgilisini kahvaltýya çaðýrdý. " Kahvaltýya bekliyorum seni, sakýn unutma. Sadece ekmek getirsen yeter." dedi. Adam, kendi sesinden bile çekinerek geleceðini söyledi usulca. “Ekmek dýþýnda baþka bir þey istemez misin?" diye sordu. Kadýn ‘hayýr’ anlamýnda baþýný salladý. Sabah kokulu o güzel kadýn, ekmek ve sevgilisini istiyordu. Sabahý sevgilisiyle bölüþmeyi ve  gün batana kadar seviþmeyi...
 
Uzun zamandýr aþkýn yoluna hiç çýkmadým. Gördüðümde yolumu deðiþtirip uzak sokaklara kaçtým. Tanýmazdan geldim, yüzüne bile bakmadan selamsýz geçtim. Þair “aþkýn olduðu yürekte akýl tatile çýkar” diyor. Tepeden týrnaða kadar haklý olduðunu biliyorum. Yine de son günlerde caným yaðmur çekiyor. Sokaklarý göllenmiþ, saçaklarý þarký söyleyen o kenti özlüyorum. Trenler Ýzmir'e doðru aksýn, ve sokaklar yaðmur koksun istiyorum.    
 
Ertesi sabah sevgililer parka gitmediler. Sabah kokulu kadýnýn sevgilisi tren saatinden az sonra evden çýktý. Çarþýya, Beyaz Fil’e kadar yürüyerek çiçekçinin yanýndaki dükkandan kýymalý börek aldý. Tarzan heykelinin köþesindeki fýrýncýdan aldýðý iki ekmeði poþete koyup yürüdü. “Acaba biraz meyva da alsam mý?” diye düþündü. Kendisinden bile gizlenerek, etrafýna bakmaya bile utanarak gidip zili çaldý. Otomatik her zamanki gibi tutukluk yaptý, kapý açýlmadý. Kadýn aþaðý inip kapýyý açýncaya kadar sevgilisi herkes sanki kendisine bakýyor hissine kapýlýp, renkten renge girip, utandý. Kapýdan dönüp gitmeyi defalarca aklýndan geçirip, erkekliðine yediremeyip bekledi. Sabah kokulu kadýn onun elindeki poþeti alýp, yüzünde cývýldaþan gülücüklerle,  oturduðu daireye çýkardý.
 
Çocuk zamanlarýmdan yýrtýlan bir akþam üzeri hala o trenin penceresinden pamuk tarlalarýna el sallar. Çelik köprüden geçen tekerleklerin sesi, birbiri ardýna akan vagonlarýn gölgesi sulara düþer. Köprü altýndan kiremit rengi Gediz akar. Sazlýklardan, duvar gibi uzayýp giden söðütlerden kuþlar havlanýr. Gediz üzerinden terli atlar gibi koþup gelen tren Manisa'ya girer. Alaybey sokaklarýna demir tekerleklerin fren çýðlýklarý daðýlýr. Küçük çocuklar Nisan ortasýnda istasyonda taze çaðla satar. Aceleyle vagonlarý dolaþýp su, simit satar.
 
Parkta hep sabahlarý  buluþan iki aþýk o gün ikindiden sonra geldiler. Havuzun etrafýndaki yediveren asmasýnýn gölgesine oturdular. Aþaðý doðru uzanan üzüm salkýmlarý henüz koruktu ve koyu yeþil renkteydi. Birlikte çay, su içip, sigara telleyip gülüþerek konuþtular. Ýkisinin de gözlerinden tüten bir buðu, yüzlerinde tatlý bir huzur vardý. Çam aðacýnýn dalýna asýlý hoparlörden parka yayýlan þarkýlara eþlik ettiler. Erkek bir kaç kere sevgilisinin elini avuçlarýnýn arasýna alýp bir þeyler söyledi. O gün olanlarý biliyorum.
 
Sabah kokulu güzel kadýn oturduðu dairenin kapýsýný açýp sevgilisini içeri buyur etti. Kapýyý kapatýp ayakkabýlarý yerine koyduktan sonra sevgilisine sýmsýký sarýldý. Saçlarýnýn, boynunun kokusunu içine çekti, yanaðýný onun yüzüne yapýþtýrdý. Biraz geri çekilip sevgilisinin yeþil gözlerinin içine bakarken “Hoþ geldin, ne iyi ettin de geldin; ben çaya bakacaðým, istersen mutfaða gel.” dedi. “Yumurta ister misin?” diye sordu sonra. Erkeðin kendini rahat hissetmediði sorulara verdiði “evet, hayýr, olur” gibi kýsa yanýtlardan belli oluyordu.
 
         Kahvaltýlýklarý birlikte salondaki büyük masanýn üzerine taþýdýlar. Bal, tereyaðý, birkaç çeþit peynir, zeytin, domates ve salatalýk yediler, fincan fincan çay içtiler. Bütün pencereler açýk olmasýna raðmen sýcak kendini hissettirmeyi baþlayýnca kadýn vantilatörü çalýþtýrdý. Ýçeride tatlý bir esinti gezinmeye baþladý. Sohbetle birlikte kahvaltý da öðleye doðru uzadý. Kadýn raftan bir kaset seçip müzik setine koydu. Sevgilisine “Burasý daha serin, gel kanepeye otur.”dedi. Kendisi de sevgilisinin yanýna oturdu. Yeniden birer sigara yaktýlar. Kadýn sevgilisinin üzerine uzanýp onu öptü. Yeniden, bir daha, bir daha öptü. Ellerini sevgilisinin teninde dolaþtýrmaya baþladý. Kýsa süre sonra kendilerini yerdeki halýnýn üzerinde uzanmýþ buldular. Artýk durulacak zaman aþýlmýþtý. Sýrýlsýklam ter içinde kaldýklarýný ve öðlen sýcaðýný bile çok sonra fark ettiler. Kadýn boynundaki saçlarýný baþýnýn yukarýsýnda topladý. Göðsü hýzla inip kalkarken erkeðinin gözlerine baktý. Çenesinden süzülen ter damlasý kadýnýn memelerinin arasýndaki çizgiyi izleyerek aþaðýya yuvarlandý.
 
Sýcaðý beter bir yazýn gölgesinden parklarý, dallarda durmadan seviþen kumrularý anlatmak kolaycýlýktýr. Havuzda durmadan yýkanan üç ördeði anlatmakla asfaltýn eridiði öðlenleri avutamazsýnýz. Ama sonra gölgeler sokaklarda uzayýp, güneþ Bozköy üzerine çekildiðinde sokaklar kalabalýklaþýr. Parklarýn fýskiyeleri sýcaktan bezmiþ çimenleri öðlen uykusundan uyandýrýr. Bekçilerle havuzda yüzen çocuklar arasýnda her gün görmeye alýþtýðýmýz o bildik kovalamaca baþlar. Arada sýrada nerden geldiði belli olmayan bir esinti þehri okþar, dallarda oynaþýr.
Keþke durup dururken, tam þimdi bir yaðmur baþlasa. Perþembe pazarý þaþýrsa, þehrin dili tutulsa. Ben yine trenin camýna yanaðýný yapýþtýrmýþ o küçük çocuk olsam.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sokarým Seni Þalvarýma Çýkarýrým Tozpembe
Öyle Pat Diye de Ölünmez ki
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 2 (Son)
Gelincikler Aðlar mý?
Yaðmur, Kar, Deðermen Çöreði ve Orçun Abi
Selver
Raký Þiþesinden Ejderha Olduk –ýý -
Daldýr Kaþýðý Yahniye, Sorma Etini Bahri"ye - 1
Gökçeada 3
Öyküler Sokaklara Yaðar

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tabanca
Saman Altýndan Aþk Yürürse
Raký Þiþesine Ejderha Olduk
Gökçeada 3
Ben Ýþin Kitabýný Yazmýþtým
Nataþa, Mavra ve Raký
Güvercinli Yazý - 1
Çaki, Çakmak, Býcak, Tarak
Emekleye Emekleye Emekli
Acemi Çapkýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Baþka Türlü Bir Þey [Deneme]
Canan [Deneme]
Aþký Anlatmak Haksýzlýktýr [Deneme]
Zaman Sen Yalansýn [Deneme]
Nisan"ýn Þuçu [Deneme]
Bahar, Badem, Çocuk [Deneme]
Sonbaharý Hüznün Rekleri Boyar [Deneme]
Mevsim Türlüsü 2 [Deneme]
Bir Fýrtýna Tuttu Bizi [Deneme]
Delikanlýyý Bozan Yazýlar [Deneme]


seyfullah ÇALIÞKAN kimdir?

Ben yazar falan deðilim. Yazma eðilimli biriyim. Durumum henüz tedavi gerektirecek kadar kronik hale gelmedi. .

Etkilendiði Yazarlar:
Bilmiyorum,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © seyfullah ÇALIÞKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.