..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > Yazarlar Üzerine > Þenol Durmuþ




23 Ocak 2012
Ey Yazar Adayý  
Þenol Durmuþ
Ey sayýn yazar adayý lütfen dikkatli oku. Sana varoþlarýn felsefesinden, edebiyatýndan yola çýkarak günümüz üst sýnýf edebiyatýmýzý anlatmaya çalýþacaðým. Ey yazar adayý karþýna çýkacak ilk zorluk senin bu toplumundur. Yedi bölgeden, yetmiþ vilayetten ve milletten oluþan bu topluma bir yazar olarak ne anlatabilirsin?.. Öncelikle bunu bir düþün kendine sor. Beyinlerin farklýlýðý bir yana o beyinlerin takým tutar gibi hiç öðrenmeden bilinçsiz bir þekilde inandýklarý ideolojilerle de mücadele edeceksin, bunu unutma.


:CIGG:
Ey sayýn yazar adayý lütfen dikkatli oku. Sana varoþlarýn felsefesinden, edebiyatýndan yola çýkarak günümüz üst sýnýf edebiyatýmýzý anlatmaya çalýþacaðým. Ey yazar adayý karþýna çýkacak ilk zorluk senin bu toplumundur. Yedi bölgeden, yetmiþ vilayetten ve milletten oluþan bu topluma bir yazar olarak ne anlatabilirsin? Öncelikle bunu bir düþün kendine sor. Beyinlerin farklýlýðý bir yana o beyinlerin takým tutar gibi hiç öðrenmeden bilinçsiz bir þekilde inandýklarý o ideolojilerle de mücadele edeceksin, bunu unutma. Yazdýðýn bir metni ve içindeki konuyu örneðin bir Edirne’li ile bir Kars’lý vatandaþýmýz farklý algýlayacaktýr. Lazý, Kürdü, Çerkezi, Boþnaðý, Arabý ve diðerleri de buna dahildir. Öyle bir yazacaksýn ki bu ýrklarý ve o beyinleri bir noktada buluþturacaksýn. Keza dincisi, solcusu, psikopatý, köylüsü de buna dahil olmalýdýr. Ey yazar haydi çýk þimdi iþin içinden bakalým. Burasý bir Avrupa ülkesi deðildir. Bir Frankfurt’lu ile bir Berlin’li ayný beyin, düþünce ve algýlama yapýsýna bir noktada sahiptir. Orada yazarlýk yapsaydýn bu sorun ile kesinlikle karþýlaþmazdýn.

Üstelik bu da yetmez. Öyle bir yazacaksýn ki seni okuyan on iki yaþýnda bir çocuk ile yetmiþ yaþýnda ki ihtiyar bir moruk ayný þekilde okuyup anlayabilecek. Haydi buyur þimdi buradan yak. Sana soruyorum öncelikle bunlar ile baþ edebilir misin? Haydi diyelim bunlarýn altýndan bir þekilde kalkabildin. Seninle ayný kulvarda mücadele edecek binlerce kalem önüne çýkacak. Üstelik az önce bahsettiðim o bölgelerin insanlarý ve o ideolojilerin savunucularý karþýna çýkacaktýr. Bilirsin yazar kesiminin çoðunluðu yüksek okul mezunlarý ve kendi branþlarýnda birer meslek sahibidir. Birçoðu o köylerden, gecekondudan çýkmýþtýr ama o geldiði yeri unutmuþ insanlardýr. Yetenekli olduklarýndan deðildir yazarlýklarý. Aldýklarý o ilkel eðitim ile mevkilerinin gücü ile bu sahnelerde yer almýþ insanlardýr. Yaa muhterem yazar kardeþim birde bunlar var. Bunlar sadece buzdaðýnýn açýkta kalan kýsmýdýr. Allah’ýn belasý o sokaklardan hiçbir yazar þimdiye kadar çýkmamýþtýr. Ve sözde aydýn yazar halkçý geçinen bu kalemler sadece ve sadece kendi dünyasýný yansýtýr. Bir yazar subay orduyu savunur. Keza polis yazar da öyledir. Avukatýndan tut çoðunluðu tüm memurlarýn hepsi ayný kulvarda mücadele eder. Bir ilahiyatçý yazar kendi dünya görüþünü bir misyonu temsil eder. Bunlar iþte o bizlerin mücadelesini yaptýðýmýz otoritenin bir bakýma paralý aydýn askerleridir. Ve hepsi de halkýn içinden çýkan insanlarýdýr ey yazar adayý.

Ayrýca internet siteleri, bölge dergileri, gazeteleri, dernekler, sendikalar cephesinde de bunlar saflarýný tutmuþtur. Hepsi de vatan, insan, özgürlük, cennet, eþitlik gibi kavramlar ile çýðlýklarýyla ortalýðý inletirler. Sevgili yazar adayý kardeþim þimdi bu dünyada yer almaya hazýr mýsýn? Sonra bu kesimler öykü, þiir, roman yarýþmalarý düzenlerler. Ve yarýþma þartlarýný okuduðunda gerçekleri az da olsa görürsün. Bir iþçi sendikasý öykü yarýþmasýnýn katýlma þartlarýndan biridir. (Yazýlan konu sadece iþçi ve emek olmalý) der o güzel edebiyatçýlar. Orhan Kemal öykü yarýþmasý da farksýzdýr. (Rahmetlinin dünya görüþüne ve felsefesine göre olsun mümkünse yazýlan konu) derler. Ümraniye belediyesi de partisinin görüþüne göre konu ister. Antalya Seracýlar derneði yarýþmasý da onlarýn felsefesine göredir. Pir Sultan Abdal derneði de kendi düþüncesine göre düzenler. Diyanet efendimizin þartlarý da zaten bilinir. Nazým babayý zaten biliyorsun sana þartlarý hatýrlatmaya gerek bile yok.


Ey sevgili yazar. Bu kadar þartlar arasýnda bir gariban vatandaþýn þartlarýna hiç rastladýn mý? Beyoðlu edebiyatýna ve onlarýn yarýþmalarýný, akmerkez romanlarýný zaten bilirsin. Yapý kredi inþaat edebiyatý yayýnlarý da piyasada sana hizmettedir. Ýþte yazar kardeþim çevren bu piyasayla sarýlý. Gelelim asýl o memur yazarlara. Bunlar zaten otoriteye hizmette bulunmuþ insanlardýr. Ve arkalarýnda o saðlam kabadayý devlet vardýr. Birçoðu emekliliðini geçirdiði tatil beldelerinde kaleme sarýlýrlar. Denizin en güzel mavisini, otun en güzel yeþilini senden daha iyi görürler ve yazarlar. Hepsi de azýlý vatansever gruplarýdýr. Bazen eski devrimci, bir anda Atatürkçü, birden hümanizm felsefesinin en kral savunucularýdýr. Birden en güzel aþk þiirleriyle sahneye çýkarlar. Bulunduklarý konum, makam, mevki derecelerinde halký inim inim inleten memurlar þimdilerde halký kurtarmak için bir düþünce ve onun aracý olarak edebiyat dünyasýný sahiplenmiþtir. Þu da bir gerçek ki senin yazdýklarýný bunlardan baþka hiç kimse okumayacaktýr. Sokaklardaki o sefil yýðýnlarýn seni okumasýný beklemen sadece hayal olacaktýr. Ýþte sevgili yazar girdiðin bu yolda önüne çýkacak olan sahnelerdir bunlar. Yarýþmalarý, dergileri ve siteler dünyasýný, ahbap çavuþ iliþkilerini ve orada yazan kalem dostlarýný öncelikle tanýtmak istedim.

Neyse bunlarý geçelim, sana gelelim iiimdi...

Niçin yazar olmak istiyorsun? Neden bu iþe soyundun bir bakalým. Bu milleti kurtarmak için mi bu belanýn içine giriyorsun.Yoksa içindeki cevheri insanlýða hizmet olsun diye mi piyasaya sürmek istiyorsun? Önce kendine bir kez daha sor. Bu hayattan ben ne anladým, ne gördüm diye. Eðitimin hiç önemli deðil. Okuman, yazman olsun yazarlýk yaparsýn. Eðitimli olanlarý zaten yukarý da hallerini belirtmiþtim. Önce kendini çözdün mü? Ananý, babaný, kardeþini, sonra komþularýný, arkadaþlarýný, öðretmenini, muhtarýný, bakkalýný, kasabýný, karakolunu o imamý çözdün mü? Onlarý tanýyabildin mi? Bir köpeði anlamaya çalýþtýn mý? Bir kedinin niçin nankörlük yaptýðýný hiç sorguladýn mý?..Bu iki yaratýk acaba neden insanoðlunu sürekli takip etmiþtir diye hiç düþündün mü?..Nankörlüðün, yalakalýðýn bir ortaklýðý mý söz konusudur diye kendine hiç sordun mu??..Acýdýðýn o martýlarýn, güvercinlerin bir zamanlar dinozor olduðu hiç aklýna geldi mi?? Cennet diye bir mekanýn olduðuna inandýn mý? Adem baba kimdir, yollu karýsý Havva kim bunlarý idrak edebildin mi? Varoluþ nedir, Yokoluþ ne zamandýr diye sordun mu? Ýnsanlardan sonra yeryüzünde en çok anýlan canlýnýn eþek olduðunu biliyor musun? Eðer bunlarý az çok düþündüm, sorguladým diyorsan o halde buyur senide "Varoþist Edebiyat" yaratýcý yazarlýk atölyesine bekliyoruz. 10. Dönem þubat ayýnda baþlýyor. Gruplar en çok yirmi kiþiden oluþur. Dersler hafta içi bir gün, iki buçuk saat yapýlýr. Ücret için ilgili telefona müracat ediniz.???...




.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ..
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
31 Mayýs 2012
Belirmiþ olduðunuz 3 madde de yazarlýðýn olmazsa olmazlarýndandýr...Yazýnýn asýl ana temasý Edebiyat dünyamýzda ki kirlenme ve yozlaþmadýr...Maalesef toplumumuzun her alanýnda olduðu gibi bu sahada da çürümeden nasibini almýþtýr...

:: ...
Gönderen: Nihat Kaçoðlu / , Türkiye
30 Mayýs 2012
En önemli, þeyi unutmuþsun.Yazarlýk, þairlik 3 þey ister: 1-yetenek; ki çok önemlidir.Yetenek olmadan ne yapsan boþ.2-Kültür, birikim, bol bol okumak.3-Eserler üzzerinde çalýþmak...Bunlar olmadan yani kiþide yetenek ve okuma bilinci olmadýkça ortaya güzel bir eser konmuþ olamaz.Ayrýca saðcýsý, solcusu, dincisi yazarýn üslubunu çok etkilememelidir.Yazar doðru bildiklerini kendine özgü üslubuyla azami surette edebi bir þekilde dile getirmelidir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar üzerine kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Karakteri Öldürmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.