..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam hoþtur, ölüm rahat ve huzurludur. Zor olan geçiþtir. -Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




23 Haziran 2019
Kurtuluþun Felsefesi 156  
Bayram Kaya
Vücudun içinde her biri kendi bir birimlik süresi içindeki kendi iþlevi içinde birbirine baðýntý olup biten kalp, karaciðer, börekler, mide, immünolojik sistem, hematol, hematol basýnç, enzimler, nöron sistemi, PH ortamý, hormonsal sistem gibi eþ anlý birçok parça iþler ayrý ayrý organ birimler üzerinde bir anda olup biterler.


:EID:
Bu nedenle insan; egemenliðini ve hâkimiyeti milliyesini, kolektif birim zamanlý tek meþru yapý deðeri üzerine oturtuyordu. Trans Atlantiki bununla yapýyor, uzaya bununla gidiyor, kanseri bunula yeniyordu.

Çünkü doðadaki sosyal oluþ yanýnda "toplum sal üreten oluþuyla insani kolektiflik" doðada þimdilik tekti.
Bugünkü sistem de sömürü varyantlarýyla tekti.

Deðilse bugünkü sistem yine "kolektif bilinçli, kolektif miras paydaþ süreçlerle kolektif üretiyordu. Pay yaparken kolektif deðildi.

Ýlk baþlarda hayatýn ve kiþinin tekil zamanlý yaþamý olan kiþi çýkarla meþruiyet, sosyal bencil oluþ üzerine oturdu. Bu tutum doðada avcýlýk toplayýcýlýkla saðlatan bir sosyal kolektif oluþtu. Kolektif birim zamaný ortaya koyuþtu.

Ne zamanki kolektif birim zamanlý süreçle "üreten bir sosyal oluþ ve toplumsal oluþ süreci" baþladý; iþte o zaman kiþi kiþisi bencil oluþun dýþýnda, kiþisi bencil oluþa dönük saðlatmalarýyla, kolektif ligi ve kolektif bencil oluþ özgeciliðini ortaya koymuþtu.

Artýk bundan sonra kiþisi bencil oluþun önünde ve çevresinde kolektif oluþ vardý. Kolektif oluþ kolektif sinerjini enerjisinden ötürü kiþi ve kiþilerin çevresini saran bir AKI olan buluttu, ruhtu.

Artýk kiþisi bencil zaman akýþý yerine, kolektif aký'lý bencil akýþ, vardý. Kolektif bencilik üzerinde, kiþisi bencilliði karþýlama vardý. Artýk kiþi üzerinde kolektif bencillik ile sosyalleþme ruhu ve kolektif koþullu oluþmanýn sosyal öðrenmeli entegre süreçleri vardý.

Kiþi ruhu yanýnda bir de kiþilerden baðýmsýz ama kiþilere göre de olan kolektif sosyo toplumsa ruh vardý. Bu ruh sosyo toplumsa enerji olmanýn akýsýydý.

Kolektif oluþ kendisine taalluk oluþla kiþinin kendisinden, düþüncesinden ve kiþinin isteklerinden baðýmsýz bir var oluþtu. Kolektif oluþun hemen koþutunda ve eþ zamanlý beliren mana anlayýþý da ÖZGECÝLÝKTÝ.

Kolektif aký'lý bir sosyo toplumsa baþlangýçtan beri kolektif yapý aký'lý inþacý bir baþlangýç vardý. Ýþte hâkimiyeti milliye kolektif aký içinde oluþtan beri önce farkýnda olunmayan; sonra da kaybý yaþanmakla farkýnda oluþtan beri meþruiyetle, kolektif birim zamanlý bu kolektif koþullarýn üzerine oturur olacaktý.

Kiþisi bir birim zaman içinde olan bir kiþi ancak bir türlü tutumla dalda meyve toplayan kiþi olarak eylemli olacaktýr. NASA saniyenin milyarda birini ölçmekle, 1 saniyeyi bir milyar tane parçadan oluþan entegre süre durumlar yapýyordu.

Bu durum ancak atom altý kuantum süreçlerle böyledir. Oysa biz kuantum süreçle davranamýyorduk. Kiþinin bir parçalý durum içinde bir türlü olmaktan daha fazlasýný yapamadýðý bir birimlik süresi, kiþisi birim zamandý.

Kiþi bir birim zaman içinde: ayný anda hem ot toplayýp hem böcek toplayýp hem meyve toplayýp hem av peþine düþüp hem geride kalan yavrusunu gözetip hem de kendisine vaki olacak tehdidi, ayný anda yapamaz.

Bu örnekten anlayacaðýmýz gibi bir kiþi hiçbir zaman kendi birim zamanýný bu tür altý parçalý bir süre durum kýlamaz yani bir birim zamanda altý iþi birden ayný anda yapamaz.

Oysa örnekteki gibi, hayat çok parçalý; eþ anlý birçok belirmelerini ayný anda ortaya koymakla kiþi adeta kuantum süreçler içindeydi.

Týpký kiþinin yalýtýmlý olan kendi vücudunun içi de eþ anlý entegre durumla bu türden bir kuantum süreçti.

Vücudun içinde her biri kendi bir birimlik süresi içindeki kendi iþlevi içinde birbirine baðýntý sal olup biten kalp, karaciðer, börekler, mide, immünolojik sistem, hematol sistem, hematol basýnç, enzimler, nöron sistemi, PH ortamý, hormonsal sistem gibi eþ anlý birçok parça iþler ayrý ayrý organ birimler üzerinde bir anda olup biterler.

Ýþte doðadaki gibi vücuttaki gibi birçok durumla bir anda ve eþ anlý süreçlerin kiþiye bir yansýmasý vardý. Çevre içinde olunmakla çevre içinde olup biten süper zamanlar analojisi; adeta kuantum süreçlerdi.

Dýþ ortam içinde birbirinden baðýmsýz ya da birbiriyle ilintili ayný anda oluþan birçok yönlü belirimler kiþiyi "kendi birim zamaný içinde" olmak kaydýyla, kendi dýþýndaki kendi gibi kiþiler baðýntýsý içinde çok parçalý olmaya zorluyordu. Bu kabil çok parçalý oluþun ilki, doðada saðlatan kolektif bir sosyal oluþtu.

Farkýnda olunmayan süreler boyunca beliren bu zorunluluk ancak kiþimizin yanýnda ikinci, üçüncü, beþinci, yüz beþinci vs. kiþilerin bir arada entegre olmasý ile zorunlu ve olasýdýr. Bu zorunlu olasýlýk ta kolektif birim zamanlý PAYDAÞLIKIKTIR. KOLEKTÝF BÝRÝM ZAMANLI ORTAK PAYDADIR.

Yine bu durum da kolektif birim zamanlý ORTAKLIKTIR. Yani kýsaca tarihsel olup biten inþa KOLEKTÝFLÝKTÝR. Kiþisi mal mülk sahipliði karþýsýnda "kolektif egemenliktir". HAKÝMÝYETÝ MÝLLÝYEDÝR. Milliye veya milli sözünün kendisi zaten kolektifliktir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.