..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




2 Aralýk 2019
Anlamak Gerek 25  
Bayram Kaya
Sunu ile, kurban ile rüþvet ile grup canýný kurtarýyor diðer yandan da kendisini, yamyam hayatýn içinde çekiyordu. Üreten grup yeni durumla bu yeni tutumun doðumu ve eþiði içindeydi. Bu doðumun gebelik süreci ve ayaðýný basacaðý eþiðin gerçek olmakla belirmesi ön ittifaklarla ortaya çýkacak olan uygarlýktý.


:EEI:
25
Ýþte üretimi yapýlan ya da doðada kendi kendisine üreyen nesneler de ister istemez o ürüne ihtiyaç duyan varlýklarý, kendisine davet edecekti. Gruplar eskiden eskiye bu tür bilginin bilinci içindeydi. Bu davet içinde oluþan yansýmanýn özgün savunma bilincini ortaya koymak kaçýnýlmazdý.

Grup doðada da saðlasa, üretim de yapsa yine de savunma refleksi ile davranmaya devam edecekti. Ýþte bir grup ürettiði bu ürün sayesinde sadece o ürünü üretmekle kalmayýp, bu ürünle kendisini savunur olmanýn olanaðýný da ele geçmiþti.

Üretilen bir ürün, nasýl savunma sisteminin parçasý olmuþtu? Kaba bir örnek vereyim. Peþinizde olan bir köpeði nasýl þaþýrtýr, nasýl dikkatini daðýtýp; onda kafa karýþýklýðý yaparsýnýz?

Eðer elinizde ekmek, et gibi bir nesne varsa, peþinizdeki köpeði þaþýrtma köpeðin dikkatini çekme, köpeðin kafasýný karýþtýrma olanaðýnýz vardýr. Yüzde yüz müdür. Doðada hiçbir þey yüzde yüz deðildir. Köpeðin kafasýnýn karýþmamasý, köpeðin dikkatinin daðýtýlmamasý da yüzde yüz deðildir.

Bu nedenle köpeðin dikkatini daðýtmayý baþaran süreç baþarýlý olacaktý. Yani peþlerindeki yamyam gruplar için barýnaðýn dýþýna besin koyan üreten gruplar sürecinden hepsi deðilse de biri ya da birkaçý baþarýlý olacaktý.

Süre gelen konjonktür, baþarýsýz olanlarýn deðil baþarýlý olanlarýn ikame seçme seçilme süreciydi. Artýk bu süreç diðer süreçlerden ayrýlan bir seçeme ayýklama tekrarlarý ve seçme ayýklama kopyalarý olacaktý.

Bundan sonra üretilen totem meslekli ürünler savunmanýn bir parçasýydý. Üreten iliþkiler nedenle savunma yapma süreci içinde bam baþka ve yepyeni bir olanak ele geçmiþti. Bu olanak, üreten gruplarla peþindeki yamyam takipçiye sunuda bulunmaktý.

Bu olanak üreten grupla peþlerindeki yamyam gruba kurban vermekti. Bu olanak üreten grupla ortaya konan rüþvet vermeydi. Sunu da kurban da rüþvet te efektif olarak ayný sonucu ortaya koyuyordu. Her üç eylem de yamyam grup saldýrýlarý karþýsýnda, üreten grubun canýnýn kurtarýyordu.

Sunu ile, kurban ile rüþvet ile grup canýný kurtarýyor diðer yandan da kendisini, yamyam hayatýn içinde çekiyordu. Üreten grup yeni durumla bu yeni tutumun doðumu ve eþiði içindeydi. Bu doðumun gebelik süreci ve ayaðýný basacaðý eþiðin gerçek olmakla belirmesi ön ittifaklarla ortaya çýkacak olan uygarlýktý.

Geçiþ süreci ritüelleri içindeki üreten grup, entegre kolektif süreçlerin uygarlýðýyla taçlanacaktý. Savunma kaygýsý nedenle karþý tarafa tek yanlý sunu yapan gruplar kurtulmalýk veren sunu sal ritüeller içinde geçmekle, ön ittifaklý sentezin eþiðine gelmiþlerdi. Geliþen süreçlerin üreten gruplarý ile birlikte ortaya çýkan, yamyam gruplardan korunmanýn stratejisiydi.

Grup, ürettiði buðday, et gibi ürünlerden savunma tepkisi nedenle kendi yamyamýna kurtulmalýk (kurban) veriyordu. Yamyam grubun baþýnda da baþka bir yamyam grup tehdidi olan kaygý ve savunma vardý. Yamyam gruplarýn aldýklarý kurban ve rüþvet nedenle; ikinci bir artýk zamanlarý ortaya çýkýyordu.

Yamyam grup bu artýk zaman içinde oyun eðlence ve meraktý deneylerle olacaktý. Bu süreç giderekten üreten, kendisine sunu yapan karþý gruba veya diðer yamyam gruba pay ayýran bir davranýþa dönüþecekti. Böylece savunma yapan süreç sunu alan süreçlerle üretim sürecine katýlan etki sel bir deðiþtirici dönüþtürücü olacaktý.

Canýný kurtaracak bir savunma nedenle, karþýlýklý kurban, sunu tekrarlý kopya ritüel süreçleri içinde olan gruplar; ilkin farkýnda olmadan ve sonra da farkýnda olacaklarý takastý süreci de doðdurmuþtular.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Anlamak Gerek 26
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.