..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




17 Ocak 2020
Kültür 2  
Bayram Kaya
Ýçimizdeki ve dýþýmýzdaki etki alaný birbirine doðru; dýþýn içe, için de dýþa doðru bariyerli bir giriþme belirmesi vardýr. Kültüre gidecek yolda, sosyal oluþa gidecek yolda, kolektif oluþa gidecek yolda bu giriþim ilk belirmedir.


:GFD:
2
Ýçimizdeki ve dýþýmýzdaki etki alaný birbirine doðru; dýþýn içe, için de dýþa doðru bariyerli bir giriþme belirmesi vardýr. Kültüre gidecek yolda, sosyal oluþa gidecek yolda, kolektif oluþa gidecek yolda bu giriþim ilk belirmedir.

Yönelimlerimiz içinde ve yönelimlerimize denk konu olan iç, dýþ belirme; bir belirme, bir belirleme olmakla bir çekme, itme faaliyeti ortaya koyarlar. Elma çeker, açlýk gibi eðilimlerimiz de çekilir. Giriþir. Açlýk eðilimimiz taþ olaný elma olandan, aðaç olaný aslan olandan ayýrýr, seçer. Belirler.

Bir þey hem belirme hem belirlenme hem belirleyen olmakla çoklu etkidir. Yani çoklu durumdur ve çoklu etki giriþmedir. Elma açýsýndan bakarsanýz da bu böyledir. Kiþi açýsýndan da bakarsanýz bu böyledir. Kiþi belirmedir. Hem belirlenmedir hem belirleyendir. Giriþme bunlarla ayný anda olur.

Örneðin içinizdeki acýkan belirme nedenle dýþa, elmaya yönelip, elmaya doðru çekilirsiniz. Taþýn deðil de elmadaki çekicilik açlýðýn çekilme iþine denk düþmüþtür. Aðaç tehdidi deðil de aslandaki tehdit sizdeki savunma eðilimine denk düþer.

Ýçinizdeki eðim belirmesi elmanýn baský basýncýndaki çekiciliðini, aslanýn baský basýnç tehdidindeki kaçýnmayý belirlemiþtir. Elmaya ulaþma, aslan olanda kaçýnma olan eðim ya da yönelim belirme ve belirlemesi birçok sanal durumlar ortaya kor.

Size tehdit olan hemcinse, elmayý yemek yerine elmayý savunma silahý olarak fýrlatmak. Sizin gördüðünüz ama henüz hemcinsin sizi görmediði durumda kayanýn ardýna gizlenmek; daha önce farkýnda olmadýðýmýz o haliyle farkýnda olmadýðýmýz birçok sanal boþluk devinmesi olukla ortaya çýkar.

Ýþte çok yönlü beliren, giriþen, ortaya çýkan yok hükmündeki bir belirme bir baþka durumla yoðunlaþýp fark edilen daha önce nasýl fark etmedim dediðiniz bir þey bir boþluk devinmeli alan olup çýkýyordu.


Açlýkla elmaya yönelirken savunmaya dönüþen ortam içinde elma silah olucu bir tutulacak yol ve savunma mekanizmalarýný da belirlemiþtir. Yine siz elmaya yönelirken, önünüze çýkan ayýdan kaçýnýrsýnýz.

Ýçinizdeki korunan yasa olan belirme ile siz ayýdan kaçýnýrsýnýz. Ayý ile giriþme itici bir belirme, belirleme ve belirlenme olur. Ýçinizde oluþan hissi belirme, ayýnýn iticiliðini de belirler.

Her gördüðünüzde dizlerinizin baðýný çözen ve sizin altýnýzý ýslatmanýza neden olan ayý baþka bir durumla sizin dostluðunuza ve sevginize açýlan boþluk devim alanlarýný size tutulacak bir yol olarak gösterir, kendilikten otaya kor.

Çekme ve itmenin her biri bir belirme, belirleme, belirlenmenin yansýmasý olan her bir sanal boþluk devinmeli bað iliþkisini ortaya koyar. Bir belirme, çevresi ile birçok boþluk alan devinmesi veren unsur durumlarladýr.

Sadece açlýðýn egemen olduðu ortamda elmanýn silah olucu durumu hiç yoktur. Bilinemez. Beliren bir oyuk hareketi deðildir. Ýlk belirme ve ilk giriþmenin etki alaný içinde etki alanýna göre beliren ve belirlenenler ise boþluk devimli, parça oyuk hareketidirler.

Bir karþýlaþma esnasýnda hemcinsinizle tam kapýþacaðýnýz anda ayý tehdidi kapýþmanýza üstün gelen (galebe çalan) belirme olur. Kaçma olanaðý yoksa saldýrma durumu belirir. Üstün gelen belirmenin baský ve basýncýna karþý oluþan refleks tepki içinde ikinize de farkýnda olmasanýz da yepyeni sanal bir boþluk devim alaný ortaya korsunuz.

Ýkinizin didiþmesine galebe gelen etki karþýsýnda ikinizde de ayný anda fevri olarak ve refleks olarak paralize þekilde ayýya saldýrýrsýnýz. Bu tür yönelim ayýya saldýrma düzleminde ikinizi senkron etmiþtir. Bu savunma amaçlý kendilik beliren senkron içinde, kendilikten bir durum olmakla yardýmlaþma dayanýþma diye adlandýrýp anlam yükleyeceðimiz sanal boþluk devinmeleri kümelenirler. Bunlar yen bir zaman, mekân, alan devinmesidirler.

Bu kabil yeni oyuk alanlý sanal zamanlý bileþik alan devinmeleri yepyeni bir sanal oyuk alanlý enerji tipi olduðu gibi yenen elma, savunma olarak kullanýlan elma zamaný, mekâný içinde, üzerinde, çevresinde oluþan yeni boþluk alan belirmeleriyle de gerçekleþen olasý durumdular. Bir önceki devinim belirmesi þimdi yepyeni anlam bað iliþkili devinme olacaktýr.

Tüm bu süreçlere karþýn henüz kültür oraya konmamýþtýr. Bunlar kültürü ortaya koyacak olan yol sürecinin iç baðdaþtýrýcýlarýdýrlar. Henüz kültür deðil ve kültür olmanýn dýþ baðdaþtýrýcýlarý ortada yoktur. Ama doðum an meselesidir. Yardýmlaþma, dayanýþma, güç birliði ortaya koyma kendilik giriþme olgularla oluþacak olan kültürün kendi iç baðdaþtýrýcýsýdýrlar.

Bir þey belirme, beliren, belirleyen ve belirlenen çoklu durumu ile var olan yansýma ve giriþmeyi veren unsur baðýntýlardý. Kültürü oluþan kendilik geliþmeler içindeki yardýmlaþmayý bir araya gelmeyi deney içinde bilinç edinme baþkadýr. Oluþan sosyal ortamdaki kültür etkili yardýmlaþma iþi baþkadýr. Kültürü oluþanlar, sosyal oluþ öncesinin kültürü ortaya koyma ile kültürün kendi iç baðdaþtýrýcý unsurlarýdýrlar.

Kültüre kültür özelliðini veren sosyal oluþtur. Kültür, sosyal oluþla vardýr. Sosyal oluþ da kendi öncesinin baðdaþtýrýcý birim unsurlarýyla vardýr. Ýþte sosyal oluþ içindeki kültür zorunlu, bilinçli, düzenli, dayanýþma yardýmlý ÝÞ BÖLÜMÜ olmakla kendisini ortaya koyan belirleyen sosyal oluþ öncesi yardýmlaþma dayanýþma ve güç birliðinden ayrýlýr.

Haydin keyifle bir elma toplamaya gidelim, diyen süre durum; sosyal oluþ içindeki kültür ortamýyla yansýyan, beliren belirlenen bir durumdur. Keyif ile elma toplamaya gitme anlayýþý kültür içinde yansýr. Neþe içinde elma toplamaya gitmeyi sosyal oluþ içindeki kültür belirler. Neþe içinde elma toplamaya gitmek sosyal oluþ öncesinin kültürü belirleyeni deðildir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
El Bel Baal 2
Tarihsel 2
Ýrade 1
Tarihsel 1
Anlamak Gerek 71
Kurtuluþun Felsefesi (Açký 2)
Sosyal Ýliþki Toplumu Hedeflemez 2
Anlamak Gerek 43
Anlamak Gerek 70
Anlamak Gerek 55

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Müruru Zaman 14
Sahiplik Ýmaný 1
Hatýrlama 1
Mal mý, Ýnsan mý?
Mamon'du Belirme 1
Müruru Zaman 7
Anlamak Gerek 26
Denge ve Dengesizlik Süreçleri 24
Bað Enerjisi 1
Sistem 15

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aslýna Yüz [Þiir]
Vah ki Vah [Þiir]
Ýsis Dersem Çýk Ereþkigal Dersem... [Þiir]
Görmez Þey [Þiir]
Tekil Tikel Tükel [Þiir]
ve Leddâllîn, Amin [Þiir]
Mavi Yare [Þiir]
Mevsimsel [Þiir]
Yýkýlýþa Direniþ Direniþe Yýkýlýþ [Þiir]
Meþrep 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Dünyayý yaþantýlaþan çabalar içinde duygunun önemi hiç yitmezse de, payý giderek azalmaktadýr. Sosyo toplum bazlý, genel bir açýlýmla baþlayan çalýþmalarým da; bilim felsefesi içinde olunma gayreti güdüldü. Bu nedenle yazýlarýn tarisel, sosyo toplumsal evrimli ve türlü doða bilim verileri güdülü çalýþma olmasýna gayret edildi. Genel felsefem içinde bir bilgi; ne kadar çok baðýntýsýyla söylüyorsanýz, o bilgi o kadar bilinir bilgidir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.