..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamdan korkmayýn çocuklar. Ýyi, doðru bir þey yaptýnýz mý yaþam öyle güzel ki. - Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Nükhet Everi




11 Mart 2005
Antalya Denince... 7mehmet  
Nükhet Everi
7Mehmet tam 65 yýllýk bir efsane. “Yemediðim ve emin olmadýðým yemeði müþterilerime sunmam” ve “Her babanýn gönlünde yatan evlatlarýnýn adýný yýllarca yaþatmasýdýr” diyen ve kendisi de efsane olan bir adamýn, 7 Mehmet’in yara


:BFCG:
Antalya denince profesyonel turist rehberi olmama raðmen aklýma tarihi mekanlar ve turizmi çaðrýþtýran ne varsa onlar deðil de, 65 yýllýk bir efsane gelir: 7Mehmet...

Antalya’da kaybolmaya yüz tutan ya da özlediðiniz pek çok þeyi bulabileceðiniz bir mekân 7Mehmet.

En güzel gün doðuþu, en güzel dolunay, en güzel Antalya manzarasý denince: 7Mehmet.

En iyi yemek denince: 7Mehmet.

7Mehmet tam 65 yýllýk bir efsane. “Yemediðim ve emin olmadýðým yemeði müþterilerime sunmam” ve “Her babanýn gönlünde yatan evlatlarýnýn adýný yýllarca yaþatmasýdýr” diyen ve kendisi de efsane olan bir adamýn, 7 Mehmet’in yarattýðý bir efsane.

Kalitesinden taviz vermeyen yerlere bayýlýrým. Hele hele Cumhuriyet dönemi insanlarýnýn o dönemin þartlarýna karþýn tüm yüreklerini koyarak kurduklarý iþlerinin evlatlarý tarafýndan ‘yaþasaydý gurur duyardý’ dedirtecek bir þekilde devam ettirilmesine ise þapka çýkartýlmasý gerektiðini düþünürüm.

7Mehmet’in 1993/1994 yýllarýnda Antalya’da yaþayýp çalýþtýðým dönemde her fýrsatta gittiðim eski yerinde de, þimdiki yerinde de dikkatimi çeken, istisnasýz herkesin daha kapýdan içeri adýmýný atarken kendisini sarayýna gelmiþ bir kral ya da kraliçe gibi hissetmesi ve bu durumun orada bulunulan süre zarfýnda hiç deðiþmediði.

Dikkatli olun! 7Mehmet alýþkanlýk yapar. Düþünün, zarif ve lüks görüntüsünün hiç rahatsýz etmediði bir mekândasýnýz, karþýnýzda nefis bir Akdeniz manzarasý (gecesi baþka güzel, gündüzü baþka) ve en zor gurmeleri bile mutlu edecek bir yemek sunumu. ‘Yeme de yanýnda yat’ dedirten bir görüntü masanýzýn üstündeki. (Ama siz yanýnda yatmayýn, yiyin.) Çatalýnýzýn ucundan kalbinize gidecek bir dokunuþ. Daha ilk lokmada sizi esir alacak bir tat.

Dikkatli olun! Kalbinizi çalar 7Mehmet, sizi müdavimi yapar. Benim gibi “Antalya’da da balýk mý yenir?” diyen bir balýk delisi Ýstanbulluysanýz, lafýnýzý geri almak zorunda kalýrsýnýz. Her daim iþinin baþýnda bulacaðýnýz, babasýnýn mirasýný en güzel þekilde taþýyan Hakký Akdað size öyle bir balýk ziyafeti çeker ki, aklýnýz durur.

Bu lokantada size kendinizi kral ya da kraliçe gibi hissettirenlerin bir baþka zarif tarafý da, müþterilerinin her türlü isteðini, alýþkanlýðýný bilmeleri. Ýkinci gidiþinizde görürsünüz. Sizi tanýyorlardýr artýk. Nerede oturmak istediðinizi, ne yemekten hoþlandýðýnýzý, neyi sevmediðinizi velhasýl her þeyi...

7Mehmet’in beni etkileyen baþka bir yönü de, son yýllarda pek çok lokantanýn içine düþürüldüðü duruma düþmemesi. Ucuz fiyatlara turist gruplarýna kiralayamaz, büyük organizasyonlar düzenleyerek kapatamazsýnýz 7Mehmet’i. Müþterisi de bunun bilincinde telefon etme gereði duymadan gelir lokantasýna.

Ben 7Mehmet’in eski yerini çok seviyordum ama bu yeni yeri de inanýlmaz derecede hoþ. (Yedi yýl sonra ‘yeni’ demek ne kadar doðru olur bilemiyorum ama...) Çok büyük emek var mimaride. Ýç ve dýþ mimari tasarýmý çok güzel. Rahatsýz eden tek bir noktaya bile rastlamadým açýkçasý. Hatta Hakký Akdað’ýn önüme düþüp bütün binayý en ufak ayrýntýsýna kadar gezdirip her kapýyý açmasý benim burayý sevmekte ne kadar haklý olduðumu gösterdi. Çünkü bu yapýlan þey cesaret iþidir. Ýnsan bunu ancak her þeyine güvendiði bir yer için yapabilir. Tebrik edilmesi gereken bir müessese. Ýnanýlmaz bir tasarým, her yerde olmasý gereken (ama ne yazýk ki olmayan) bir hijyen. Pýrýl pýrýl her yer. Gururla gezdiriyor Hakký bey eserini. Mimarýn ve ekibinin hakkýný veriyor, gerçekten müthiþ bir iþ baþarmýþlar. Havalandýrmasý, ýsýtmasý, su arýtmasý ve daha pek çok detay aðzýnýzý açýk býrakacak tarzda.

Benim aðzým ise mutfakta açýk kaldý. Hakký bey mutfaðý kendi tasarlamýþ, mimara býrakmamýþ. Harika olmuþ. Biraz dikkat ederseniz aslýnda labirent gibi görünen mekânda labirent yok. Her þey ortada. Gizli saklý yok.

Keþke her yer böyle olabilse! Sanýrým “Türkiye’nin en iyi 10 lokantasý” ve “Türkiye’nin en iyi manzarasý olan 10 lokantasý” gibi listelerde daimi bir yeri olmasý gereken lokantalarýn baþýný çeken bir mekân burasý.

Bu lokantada kimler yemek yemiþ, kimler yemek yer, kimler müdavimi, kimler yalnýzca burada yemek yemek için Antalya’ya gelir, onur defterinde kimlerin isimleri var? Bunlarý saymak bu satýrlara, sayfalara sýðmaz, ayrýca birilerini mutlaka unuturuz, ayýp olur. Ama herhalde tahmin edebilirsiniz.

Hakký Akdað’ýn oðlu Mehmet bu efsaneyi ileride yaþatmaya devam edecek gibi görünüyor. Hakký beye soruyorum: ’65 yýl dile kolay. Bir þey yapmayý, kutlamayý düþünüyor musunuz?’ Cevaba bayýldým: ‘Hayýr. 100. yýl için düþünüyorum.’ (Hiç de þaka yapar bir hali yoktu. Ben de ciddiye aldým ve alýyorum.)

Beynine, gönlüne saðlýk dostum. Biliyorum bu efsane 100 yaþýna geldiðinde de bugünkü gibi sapasaðlam ayakta olacak. Umarým biz de yaþar görürüz o günleri ve kutlarýz hep beraber.

Ýyi ki varsýn 7Mehmet!


Atatürk Kültür Parký No.333 Antalya Tel: 0242-238 52 00 (4 hat)

www.7mehmet.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zaman Amazon Zamaný
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri
Doðu'nun Nazlý Gelini: Kars
Gel Yine... Geleceðim!
Assos, Cunda ve Paþam Cafe - 1
Gurbet Elde Bir Baþýma...
Ege Gurbet Deðil mi?
Ýki Milyon Tl'ye Özgürlük!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2
Mardin'de Bir Akþamüstü
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel
Açýkhava Akýl Hastanesi
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiþ Bir Mektup...
Yazmak... Ama Neden, Neyi ve Nasýl Yazmak?
Bir Anadolu Efsanesi Troya
Doðum Günün Kutlu Olsun!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleþtiri]
Cnn Türk'e Yakýþmadý! [Eleþtiri]
Güvercinime Güvercin Postasý [Eleþtiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleþtiri]
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek? [Eleþtiri]
Okuduðunu Anlamak [Eleþtiri]
Sen de Kardeþini Seç... [Eleþtiri]
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleþtiri]
Mor Yakup Manastýrý (Salhe/barýþtepe - Turabdin) [Ýnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düþ' [Ýnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.