..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Nazmi Metin




13 Þubat 2010
Tekel Ýþçileri Direniþinin Anlattýðý...  
Nazmi Metin
Hükümetlerin ve iþverenlerin iþçi haklarýný gasp edici uygulamalarýna karþý, iþçinin elindeki tek etkili tepki tavrý sendikal mücadelenin olmazsa olmazlarýndan olan grev ya da genel grevdir..


:BGJJ:

Tekel iþçilerinin Türkiye’nin baþkentinde, siyasal çözümlerin merkezinde, ülkeyi ve halkýný ilgilendiren bütün sorunlarýn çözümü için oluþturulan örgütlülüðün olduðu yerde, yani Ankara’nýn orta yerinde sürdürdükleri hak alma direniþi için söylenecek çok þey olabilir..
Bunlarýn büyük bir bölümü çözümlerden sorumlu baþbakanýn söylediði “tüyü bitmemiþ yetimin hakkýný yedirtmem..” “iþsizliðin olduðu bir yerde onlar verileni beðenmiyor” gibi akýl nizan ölçülerini zorlayan benzer sözlerden oluþabilir.. Ama hiçbir tutarsýz ya da tutarlý lakýrdý ya da söz Tekel iþçilerinin iþçi olduklarý ve her þeyden önce anayasada garanti altýna alýnmýþ olan çalýþma þartlarýný ve yaþam koþullarýný düzeltme haklarýný kullandýklarý gerçeðini deðiþtirmez.
     Hükümetlerin ve iþverenlerin iþçi haklarýný gasp edici uygulamalarýna karþý, iþçinin elindeki tek etkili tepki tavrý sendikal mücadelenin olmazsa olmazlarýndan olan grev ya da genel grevdir.. Ýþçinin sürdürdüðü hak alma ve hak koruma mücadelesinde grev ya da direniþ hakkýný kullanmasý, gücünü halkýn örgütlülüðünden alan demokrasilerde bir tek muhataplarýný rahatsýz eder.. Bizim gibi uygun tanýmý bir türlü bulunamayan liderler, hükümetler ve iþverenler demokrasisindeyse, hükümet üyelerinin koro þefliðini yaptýklarý, yandaþ sendikalar ile tarikat yalanlarýyla afyonlanmýþ kuru kalabalýklarýnda gür bir sesle katýldýklarý taciz korosu saldýrýya geçerek suçlama kampanyalarýna giriþirler.
     Türkiye’de ülkenin ve halkýn çýkarlarýný koruma sözleriyle gelen hükümetlerin aslýnda ne olduklarýný, yani giderleri karþýlayan halk yerine kimlere hizmet ettiklerini uygulamalarýyla anlattýklarý.. Bunu da yýðýnlarý boþ inanç afyonuyla zehirleyerek yaptýklarýný gösteren örnek çokluðunda ülkenin duyarlý kesimleri körü saðýrý dilsizi oynarken, Tekel iþçisinin pes etmez direniþi hükümet harici bütün kesimlerden sövgüyü deðil övgüyü, sadece övgüyü hak ediyor.
     Ýç ve dýþ barýþý saðlayarak hýzla özgürleþen bir dünyanýn ortasýnda yapay gerilimler ve hayali düþmanlýklar ortaya koyarak, öfke salvolarýyla ve kaba güce dayalý güç gösterileriyle sorunlarýný çözen insan alýþkanlýklarýna model oluþturan lider portreleri ile.. Tarým ve hayvancýlýðýn kendine yeten ülkesinden, bu üretim alanlarýnýn kaynaklýk ettiði ürünlerde yokluklar ülkesi yaratan bir hükümet anlayýþýnýn, ülke insanýnýn hiçbir zaman kaderi ve ülkenin tek seçeneði olamayacaðýný gösteren Tekel iþçilerinin onurlu direniþidir.
(Nazmi Metin’e mailleriniz için:nazmimetin@hotmail.com)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ormancý ve 2 Kardeþin Öldürülmesi Olayý...
Þimdi Deðiþim Zamaný!..
Anlama Zorluðu Çekenlere Bir Kez Daha Duyurulur

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Paylaþmaya Dair [Þiir]
Ýsyan Gidiþlerim Yok Artýk [Þiir]
Çocuk Tadýnda Düþ Kurabilmeli Þair [Þiir]
Ülkemde Hayat [Þiir]
Beyin ve Yürektik [Þiir]
Halk Ýçin, Emek Ýçin [Þiir]
Neydi? [Þiir]
Çocuk Tadýn Düþ Kurabilmeli Þair [Þiir]
Yürüyüþümün Baþkaldýran Yaný [Þiir]
Uyansana [Þiir]


Nazmi Metin kimdir?

Bir edebiyat adamýnýn anlatýmý toplumsallýktan beslenmelidir. . Yazma duruþumu besleyen toplumsal duyalýlýðýmdýr

Etkilendiði Yazarlar:
Edebiyata evrensellik yükleyen bütün yazýn adamlarý


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nazmi Metin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.