..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaþýný söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Mudi Beya




13 Nisan 2011
Genç Politikacý Adaylarýna Öðütler!  
Mudi Beya
Köprüyü geçinceye kadar herkese dayý demeyi öðren. Ýçine atladýðýn yapýnýn lideri konumunda olan adamýn gözüne girmeye bak! Bu kural iþin, olmazsa olmazýdýr… Var sayalým ki, o adam sana “ Bir adým öne çýk ve nefesini tut! ” dedi. Ne yapman gerektiðini biliyor musun? Hiç duraksamadan bir adým öne çýk ve nefesini tut! Yere yýðýlýncaya kadar öyle kal! Liderin olacak adamýn gözünde senin bu durumun ‘ yaman bir fedai olduðunun , kanýtý olacaktýr!


:BJEE:
GENÇ POLÝTÝKACI ADAYLARINA ÖÐÜTLER!
Politikada merdivenleri ikiþerli, üçerli çýkabilmenin iç ve dýþ dinamikleri vardýr. Ýç dinamikleri harekete geçirmenin de tek koþulu, din’ i iyi kullanabilmekten geçer! Bunun ayarý, iþgal etmeyi kafana koyduðun makama göre deðiþkenlik gösterebilir. Diyelim ki, gönlündeki aslan kükredi, sen de tepe noktalara diktin gözünü! Sýký dur ve kafana koy þunu: Eðer sen din atýnýn kurnaz bir süvarisi olmayý göze alabiliyorsan soyun bu iþe!... Yoksa paracýklarýna da yazýk olur, kiþiliðine de!... Ama, eriþebildiðim yer kýsmetimde olan yerdir, bu da bana yeter diyorsan o baþka; deneyebilirsin! Allah yolunu açýk etsin! Bu durumda merdivenleri ikiþerli, üçerli çýkmayý unut; adýmlarýný seni uygun yerde konuþlandýran liderin gözünün içine bakarak atmayý unutma! Bu durumda seni var eden liderin gözüne bakmaktan þaþý olursan karýþmam, ona göre! Dýþ dinamiklerden ileride söz edeceðiz.
Din’ i dibine kadar kullanmayý bilmen, gereðinde abdestsiz namaz kýlman ve yalaný doðru gibi söyleyebilmen gerekli ama, yeterli deðil! Çýktýn mý ortaya salýna salýna yürümeyi bildiðin gibi, göz dolduracak sayýda ve kalitede top sektirmeyi de bileceksin! Amma bu da yetmez!... Ýþin baþýnda biraz garip - guraba edebiyatý yapmanda her hangi bir sakýnca yok, üstelik yararlý da olur! Ancak bu iþ böyle devam edemez tamam mý? Zamanla sen týrmandýkça, seni çekemeyenlerden, maksatlý sorular sorarak seni çuvallatmaya yeltenenleri haþlamayý da, senin gibi düþünmeyenleri sindirmeyi de öðreneceksin ister istemez. Hatta mobilize pataklama ekibi oluþturarak çanta gibi yanýnda taþýmak zorunda kalabilirsin!
Garip – guraba edebiyatýný abartmamalýsýn!... Sen de eninde sonunda köþeyi dönecek zeka pýrýltýlarýnýn varlýðýný hisettirmelisin ele güne… Yoksa ‘ bu soykanýn kendisine bile hayrý yok , diye kýçlarýyla gülerler adama! Zira, yoksul kalabalýklarýn kaderi, zengin akýllýlar tarafýndan yönetilmektir… Ýþin baþýnda, binicisi olduðun atý öyle bir þaha kaldýrmalýsýn ki, zengin olma yolunda Allahýn sana “ yürü ya kulum ” demek zorunda kalacaðýný dosta düþmana göstermeli, en azýndan bu güvenceyi elinden geldiðince aþýlamalýsýn! Hýzlý bir þekilde dudaklarý uçuklatacak bir servete kavuþacaðýn izlenimi vermeli ve somut göstergeler de bu azmin sende olduðunu ortaya koymalýdýr… Þunu unutma ki, bu toplumda siyaset para ile yapýlýr. Parasýz adam olsa olsa oy aðacýdýr ve seçim dönemlerinde ya karýn tokluðuna talim eder, ya da kapýya býrakýlacak koliyi gözler!
Bir yükseltinin üstüne çýktýðýnda veya mikrofonu eline geçirdiðinde konuþmanýn baþý ile sonu arasýndaki arayý uzatmalýsýn; uzatmalýsýn ki konuþmadaki bütünlük bozularak kafalar karmakarýþýk olsun! Yeri geldikçe konuþma arasýna Ýngilizce ve Arapça kelimeler monte edebilirsen, sendeki bilginin sular seller gibi aktýðýný sanacaklardýr… Örgütsüz kalabalýklar indinde konuþmacýnýn saygýnlýðý, anlaþýlmazlýðýyla doðru orantýlýdýr… Hatip, konuþmasýný eski dilimizden veya yabancý dillerden kelimelerle süsleyerek sürdürüyor ve bir takým alýntýlar yapýyorsa, ne demek istediði tam anlaþýlmasa da, derin bilgi ve kültür birikimine sahip olduðu izlenimi vereceðinden amacýna ulaþmýþ olacaktýr… Konuþmacý kürsüyü ele geçirince konuþmanýn arasýna ünlü þairlerden dizeler serpiþtirebilirse, dizelerin ne demeye okunduðu tam anlaþýlmasa da konuþmacý amaca giden yolda ilerleyecektir…
Bu yolda ilerlemeyi kafasýna koymuþ politikacý adayý olarak sen; denizde, karada, havada, her yerde ve her zaman söylemde maneviyatýn ve mukaddesatýn ortasýndan üfürerek Allah’ ýn ipine sarýlýyor numarasýný uygularken, eylemde sapýna kadar materyalist olacaksýn!... Unutma, gözünü yükseklere dikmiþ çaylak politikacý adayýnýn seçmeli ders alma hakký asla ve kat’ a yoktur, olamaz da!... Fýrsat yaratmayý bilen, her fýrsatý da son kertesine kadar leyhine kullanabilen bir oportunist deðilsen, politikada senden bir þey olmaz! Hele yükseklerde hiç bir þey….
Köprüyü geçinceye kadar herkese dayý demeyi öðren. Ýçine atladýðýn yapýnýn lideri konumunda olan adamýn gözüne girmeye bak! Bu kural, iþin olmazsa olmazýdýr… Var sayalým ki, o adam sana “ Bir adým öne çýk ve nefesini tut! ” dedi. Ne yapman gerektiðini biliyor musun? Hiç duraksamadan bir adým öne çýk ve nefesini tut! Yere yýðýlýncaya kadar öyle kal! Liderin olacak adamýn gözünde senin bu durumun ‘ yaman bir fedai olduðunun , kanýtý olacaktýr! Ýpler tümden senin eline geçince adamlarýnýn sana ne denli baðlý ve baðýmlý olduklarýný sýnamak için bu deneyi sen de yap!
Çalýþmalarýnda en ziyade müsamahaya mahzar bir zamane medyasý yaratmanýn yollarýný öðretmek beni aþan bir konudur. Sen bu dersi ve daha fazlasýný, senden öncekiler gibi yurtdýþýnda belirli merkezlerden alacaksýn… Bu konuda þu kadarýný söyleyebilirim: Madem ki elinin altýnda esas duruþta bir medya bulunduracaksýn, o basýn ve yayýn organlarýnýn köþelerine eski solculardan adamlarýnýn çöreklenmesine özen göstermelisin! Sana soru yöneltecek olanlarý da bunlarýn içinden seçmeyi aklýndan çýkarma!...
Hakkýnda bir takým tezler ileri sürülerek yandaþlarýna haksýz kazanç saðladýðýn mý yazýlýp çiziliyor? Malüm basýn ve yayýn organlarýnýn köþe baþlarýna yerleþtirdiðin adamlarýný devreye sokarak dümenden basýný bilgilendirme toplantýsý yapmalýsýn!... Bu tür toplantýlarda sana yapýlan suçlama ile ilgili sayýsal veriler çok büyük rakamlarla ifade ediliyor olsa bile , bu verileri ‘ cik, cuk, gibi takýlarla önemsiz þeylermiþ gibi telaffuz etmelisin!... Ama toplum katmanlarýna yönelik hayýrlý bir icraatýn varsa, onun apayrý bir konuþma iklimiyle paylaþýlmasý gerekir elbet!... Örneðin emeklilere yansýyacak aylýk üç – beþ lira zamlarýn altý aylýk toplamýný ifade edebilir; bu rakamlarý aðzýný doldura dokdura ve altýný kalýn çizgilerle çizerek gümbür gümbür telaffuz edebilirsin. Gerekirse heceleme de yapabilirsin duruma göre. Bak söylemedi deme!... Bu gülünç rakamlarýn tüm emeklilere yansýyacak olan toplamýný kabaca verirsen kafalarý daha çok karýþabilir zavallýlarýn! Bu da senin iþini kolaylaþtýrýr.
Ey!... Gözünü tepe noktalara dikmiþ olan çaylak politikacý adayý; derslerinde baþarý saðlar da, atýný þaha kaldýrabilrsen çýrak da olsan, kalfa da olsan, týp öðrencilerine kadavra teslim eder gibi ülkeyi teslim ederler sana!... Ýstersen tapusunu da alabilrsin, o sana kalmýþ! Keyfine göre satýp savabilirsin!
Geçmiþinde cemaat ve kanaat önderlerinin dizinin bibinde oturmuþluðun varsa bu önemli bir avantajýn olabilir! Ýman gibi paranýn da onlarda olduðundan ileride kat, yat, burs, malikhane gibi yalan dünyanýn önemsiz(?) gaileleri için gerekli olacaklarý kesindir. Onlardan birinin parmaðýný senin için oynatmasý demek, on binlerce, yüz binlerce oy ve milyonlarca yeþil dolar demektir! Ýmanlý ve inançlý olmasan da öyle gözük; o adamlarýn eteðine yapýþ!... Onlarla dalaþmaya kalkma, oynaþ tamam mý?
Ýçeride iþlerin yolunda gidiyor mu? Dersler nasýl? Gidiþat ne gösteriyor? Yani iç dinamikleri harekete geçirebildin mi? Bunlarý test et. Þöyle ki: Beþeri iliþkilerin nasýl gidiyor, bunlarý gözden geçir! Ýftar sofralarýnýn ve siyaseten kendine yakýn bulduðun seçkinlerin nikah masalarýnýn gediklisi olabildiysen iþler yolunda demektir. Bu ve buna benzer kriterlere bakarak, içeride iþlerin yolunda gittiðini düþünüyorsan zurnanýn zýrt dediði yere geldin sayýlýr. Bir baþka anlatýmla uzun ve yorucu yolculuðun eþiðine dayandýn demektir. Senin anlayacaðýn; sýra, dýþ dinamikleri de harekete geçirerek, meþrebine uygun açýlýmlarý yapmaya geldi!...
Bize benzer topluluklarýn baþýna geçecek kadrolar o dýþ merkezlerden dizayn edilir. Üst düzey yönetici ekibin arasýna kendilerinin çýkarlarýný koruyup kollamaya yeminli adamlarýný yerleþtirirler! Kontenjanlarýndan bakan, Müsteþar, müþavir gibi üst düzey makamlara adamlarýnýn atanmalarýný saðlayarak uzun erimde çýkarlarýný saðlam kazýða baðlarlar. Çýkarlarýný saðlama almak için dünyanýn þurasýnda, burasýnda iç savaþlar, karþýdevrimler, ayaklanmalar örgütleyerek istikrarsýzlýk ortamlarý yaratýlar!
Bak gördün mü , gözünü tepelere dikmiþ genç politikacý adayý; iþin ne denli zor? Dýþarýda bu iþlerin döndüðü mutfaklarda, senin çevrende halkalanmýþ adamlarýn gibi her þeye boyun eðen ( Evet efendim -sepet efendim ) tiplerden adamlar çalýþmaz! Yani demem o ki, o adamlarý azarlayamazsýn asla! Azarlarsan da bunun bir bedeli olur, o bedeli de sen deðil kaz gibi yolunmakta olan biz öderiz... Ocaðýna düþtüðün düþünce kuruluþlarý (Think thank ) ve Stratejistlerle düþüp kalkarken ayaðýný denk al. Unutma!... Ýpin ucu onlarýn elinde! O güç merkezlerinden onay almadan bu topraklarda adama üç koyunu bile teslim etmezler! Ancak, güvenlerini kazanabilirsen sürüsüyle sana emanet etmekte sakýnca görmezler!... Üç dönem çantada keklik, dördüncüye Allah kerim!... Tamam mý?



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ..........
Gönderen: Kâmuran Esen / ,
4 Ocak 2015
Sizin bu öðütlerinizi politikacýlara çok önceden birileri anlatmýþ olmalý.:).....Çünkü, öðütlerinizin hepsi kendilerinde mevcut. Esprili, ironi dolu ve akýcý anlatýmýnýz için tebrik ederim. Selâm ve sevgiler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kalleþ Avrupalý!
Günlük: Kýrkbirkere Maþþþahlah Tüüü! Tüüü! Tüüü!
Ona Öyle Demezler Peynir Ekmek Yemezler
Fitneficürullah Hoca Efendi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akþamdan Yazýlan Mektup Sabahleyin Yazaný Tarafýndan Okunur Mu
Ýþte Geldi 8 Mart Bakýn Neler Olacak
Ereðli Çamlýyayla 2015 Toroslar Geçiþi
Görme Engellinin Fendi Münasip Münasebattar' I Yendi
Görme Engellinin Fendi Münasip Münasebattar' I Yendi
Fanfinfon Çorbasý
Abdülrezzak Holding 2
Öylesine Bir 8 Mart Yazýsý
Abdülrezzak Holding 1
Kriz Ortamýnda Ekonomik Garantili Konuk Aðýrlama Önerileri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sýradýþý Bir 8 Mart Kutlamasý [Deneme]
Rabbiþ Teyzemin Fanfinfon Macerasý [Deneme]
Zevat Zerzevat Fiyat Vesaire… [Deneme]
Tezek Ýthalatý! [Deneme]
Muhteþem Bir Operasyon! [Deneme]
Günlük: [Deneme]
Milli Piyango Milyonerleri [Eleþtiri]
8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü [Eleþtiri]
Gaz Bombasý ve Basýnçlý Su Ýle Saldýrýlmasý Olasý Eylemlere Katýlacak Olanlarýn Dikkâtine! [Eleþtiri]
Anlaþýldý Vehpi' Nin Kerrakesi veya Eþekten Düþen Karpuz [Eleþtiri]


Mudi Beya kimdir?

Bilgisayar edinip Ýnternet ile yakýndan ilgilendiðim zamana kadar ülkemde okurdan çok yazarýn varlýðýný düþünür ve bundan büyük kaygý duyardým. . . Uçsuz bucaksýz olanaklarý bulunduðumuz odaya, ayaðýmýza getiren Ýnternetle tanýýþtýktan sonra, ülkemde okurdan çok yazarýn olduðunu düþünmüyor, çok net biliyorum böyle olduðunu. Bunu bilmem, yukarýda sözünü ettiðim kaygýlarýmýn katlanmasýna neden oluyor. Ýçinde debelenmekte olduðumuz sorunlarýn temelinde, okumayan bir toplum oluþumuzun katkýsý sanýldýðýndan daha daha çok diye düþünüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Jack London, Ernest Hemingway, Gogol, Zola, Aziz Nesin, Nazým Hikmet ve daha baþkalarý...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mudi Beya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.