..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > eylül




26 Þubat 2017
Hayat Bir Þaka ve Hepimiz Gülmüyoruz  
eylül
Ruhunun derinliðine bakmayý baþardýðýnda kendinden baþka herþeyi ve herkesi görmeye baþlar, saf olursun. Ýnsanlarýn bir sonraki davranýþlarýný kestirebilir, lakin tuzaklarýna düþersin. Saflýðýn onlarýn gözünde ahmaklýk olur. Hiç aldýrma.


:BFJB:
Ekranda Anthony Bourdain, aklýmda düþünceler, ikiye bölünmüþ gibi hissine kapýldým.
Bu anlar bana çok tanýdýk, ilk kez gelmedi baþýma. Mesele yemek-gezi programýný takip etmek deðil, tüm bölümlerini izlemedim lakin denk geldiðinde seyretmekten de geri kalmadým. Anthony Bourdain' in baþarýlý olmasý deðil, beni etkileyen karelerin içindeki birbirinden farklý ve bir o kadar benzer dünyalarý keþfetmek. Kimbilir, belki saatler süren çekimlerden sonra yayýnlanacak sahnelerin seçimi çok isabetli olmuþ. Ne bileyim, doðal, mizansene gerek duyulmadan, ezbersiz, hazýrlýksýz yapýlan çekimlerin etkisi. Diðer yandan da bu düþüncelerin tümü bana ait olduðunun farkýndayým, yani, kimsenin bana katýlmasý beklentim yok veya katýlmamasýný sorun etmem. Önyargýlý olmamak kaydýyla bu gibi serileri izlemek insanýn dünya görüþüne katkýsý olur mutlaka, düþündüðüm bu. Farklý ülkeler, insanlar, mutfaklar, hayatlar insaný öyle böyle deðil, derin derin düþündürür, misal ben😄 Elbette turistik gezi psikolojisinde olmadým, zaten öylesini nedense hiç sevmedim, ikiye bölünmüþ hissimin sebebi baþka.

Arka plandaki müzik, sokaðýn kendine has sesleri, doðrudan mideye çalýþan yiyecek görüntüleri, tatili çaðrýþtýran doða harikasý kýyýlar, daha neler neler... Bunlar benim gördüklerimden hiçbiri deðil. Ne özendiren ne de keyiflendiren hiçbiri deðil. Hayat, çýrýlçýplak ruhlar ve hayatýn ironisi, benim manzaram iþte bu.
Yaþam süresini bir bütün olarak aldýðýnda eninde sonunda aþýlmaz bir çaresizlik ile karþýlaþýrsýn. Depresif ruh hali her an eksi artýlarý servis ederken sonuçta yaþanýlasý anlar yitip gider. Kendini kandýrmadan yaþamak ise fazlaca sert. Biraz polyanacýlýk fena olmaz, dozu aþmama kaydýyla😊, ancak o da yapmacýk olmaz, hiç olmaz.

Bir televizyon programýndan bahsetmek için yazmak aklýmýn ucundan bile geçmedi,
tesadüfen yazýmýn içinde yer buldu. Kendimce bunun bir sebebi olduðuna inandým ve bu sebep övgü veya tavsiye deðil.
Keþke insan durup etrafýna baksa. Tam anlamýyla kendini, kýsa süreliðine bile olsa, unutup hayatýn içindeki diðer hayatlarý görebilse. Olmadý, en azýndan denese.
Elbette ki hayat gezi, yemek, felsefeden ibaret deðil. Bence hayat, kimsenin çözemediði bir bilmece. Dünya üzerindeki hangi uygarlýk onu çözdü veya kusursuz etti? Hangimiz hayata dair tüm bilgiye sahibiz? Hangimiz en,en, en ... olduk?
Kazandýðýn para yaþam koþullarýný belirlediðine göre, býrakýn kadýn erkek eþitliliði insanlar arasýnda eþitsizlik sözkonusu. Bu gibi laflar edince de siyaset çukuruna atýlýrsýn. Ah be hayat(!), aslýnda ah insan, ah...
Ýnsan garip bir varlýk. Gücü ve güçsüzlüðüyle. Yaþam süresi ve onu nasýl dolduracaðýna gelince, yine çaresiz. Ne kadar donanýmlý olsa da kimse hayata hazýr olamaz. Hepimiz bir þakanýn ortasýndayýz. Ne þaka ama😔

Ruhunun derinliðine bakmayý baþardýðýnda kendinden baþka herþeyi ve herkesi görmeye baþlar, saf olursun. Ýnsanlarýn bir sonraki davranýþlarýný kestirebilir, lakin tuzaklarýna düþersin. Saflýðýn onlarýn gözünde ahmaklýk olur. Hiç aldýrma.

eylül



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonu Gelmeden Ýnsanlýðýn
Ýnsaným Ben
Ruh Hali
Otobüs
Ýyilik Daima Kazanýr
Kimi Suçlayacaksýn?
Ruhun Yarasý
Nefes
Her Þey Bildiðin Gibi
Hiçlik

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hayat/zaman
Sayfa Boþ
Yol Bitene Kadar
Eksik Olan
Eksik Olan
Prologue
Kendini Nasýl Öldürürsün
Bir Masal Sözüm Var
Telafisiz
Ýnsan Ben

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eylül [Þiir]
Þimdi Aþk [Þiir]
Bir Þey Daha... [Þiir]
Teselli [Þiir]
Derin Hikayeler, Kýsa Karþýlaþmalar [Öykü]
Yusuf'un Þarkýlarý [Öykü]
Gülümseme Çiçeði [Öykü]
Vurgun [Öykü]
Gecenin Ýçinden Gelen Sesler [Öykü]
Salkým Söðüt Hayat [Öykü]


eylül kimdir?

yolcu

Etkilendiði Yazarlar:
insan, hayat


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eylül, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.