..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ölümden sonra yeni birþeylerin olduðu konusunda umutluyum. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumsal Uçlar > Didem Yýlmaz




22 Kasým 2005
Hangi Parfüm II  
Herþeyin yolunda gitmesini beklemek en büyük hata...

Didem Yýlmaz


Hatalarýmýz bizi bize öðreten ve doðru yolu gösteren en büyük etkenlerden birisidir.


:BDFH:
     

                    
Ýlk yazýmda deniz kenarýndaydýk... Denizin þýrýltýlarýný duydum yazarken, denizin kokusunu ve tertemiz havayý ciðerlerime kadar çektim diyebilirim... Eminim (yada umarým) sizlerde benimle ayný havayý soludunuz.

Yarým kalmýþtý deniz kenarýndaki seyrimiz, o akþam herkesin evine mutlu döndüðünden emin olabilir siniz.

Balýklar oynaþmaktan yorgun ama mutlu, balýkçý çocuklarýna balýk götürmenin sevinci ile, genç çift kalplerindeki minik çarpýntýlarla döndü evlerine.

Ha kediciði unutmayalým... O da balýkçýnýn ‘- bu da senin payýn’, diyerek verdiði iki nefis balýkla ziyafet çekti kendine.
Ne kadar mutlu bir tablo deðil mi..?
Ama her þey, her zaman bu kadar günlük / güneþlik deðil....

Hani zaman zaman kendimizi çok kötü hissederiz, adeta her þey / herkes yanlýþ, her þey kötü gidiyor gibi gelir.
Bu katlanýlamaz sýkýntýnýn sebebi çoðu zaman þöyle bir düþünürsek yapýlan küçük hatalar deðil midir? Onlar küçüktür ama biz onlarý birer dev gibi görürüz adeta. Kendimizi ‘ben mi bir yerlerde yanlýþ yapýyorum’ diye yer bitiririz. Hayýr aslýnda yanlýþ giden bir þey yoktur, bunlar olmasý gereken, hayatýmýzýn her dalýnda mevcut bir sýralamayla yerini almýþ küçük hatalardýr, ama bu hatalar zaten hayatýmýzýn bir parçasý deðil midir?.
Ýnsan hatalarýyla bütünleþir, ya da diðer bütününü bulur.
Elma gibi, bir yarýmýz zaten var olarak doðuyoruz / büyüyoruz, diðer yarýmýzý ( karakterimizi ), biz istediðimiz gibi oluþturuyoruz ve bu oluþum sürecinde ( ki bu sürecin bitiþi genellikle ebedidir, çünkü; geliþen, geniþleyen ve deðiþen bir dünyada yaþýyoruz) en önemli / deðerli etkenlerimizden birisi iþte bu hatalardýr.
Hata yaptýkça, yanlýþý / doðruyu fark eder, ona göre kendimizi deðiþime hazýrlarýz yeniden ... yeniden..
Her þeyin her zaman yolunda gitmesini beklemek en büyük hatadýr bana göre...


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: sevgili arkadaþým...
Gönderen: umut bakýþ / Diðer/Türkiye
29 Ocak 2006
Sevgili didem;aslýnda "toplumsal uçlar" katagorisini yazdýklarýn tarzýnda yazýlar bekleyerek açmamýþtým.Fakat yazýlarýný dikkatle okudum ve sorun içeriðinde dönen bir yazý ile karþlaþtýðýmý itiraf etmeliyim.Ki esasýnda gözlemlerin biraz daha duygusallýktan ziyade ve somut anlamlar içeren þeyler taþýyabilirdi.Bir yanýyla tek kalmýþ diyebilirim gözlemlerin.Ýnsalarýn yabancýlaþmasýnýn,karamsarlýklarýnýn,paylaþýmsýzlarýnýn ve insaný insan yapan deðerleri aþýrý-heyecanlý bir tarzda bitirmeye çalýþmalarýnýn elbet vardýr bir sebebi deðil mi? Bu sebepler üzerinden gözlemlerimizi deðerlendirmezsek (ki niyetimizi koymak gerekeiyor ortaya;çözüm yolumu,gözlemin sunuþumu)gerçekçi çözüm yollarýda bulamayýz.Evet dinlerden,dillerden ve mezheplerden önce göbeðinin kesildiði alenen ortada.En azýndan ben öyle anladým.Ve yazýna yorum yapan arkadaþýn yorumdan baþka kiþilik tahlili yazýsýna yanlýþlýkla týkladýðýný varsayýyorum.Ki "kiþisel tercih" dediði bu yabancýlaþma rüzgarý,"kiþisel tercih olma" 'nýn ötesinde bir seyirde var oluyor. Yani sözün özcesi;insanlarýn ruh hallerini belirleyen etkenlerin(ki esasýný )yakalayamadýkça,yanlýzlýðý ve hümanizmin tavna duygularýný okþayan,somut gerçeklikte çokda çözüm önermeyen yazýlar yazmaya devam edeceðiz sanýrým.Ama yinede bir toplumbilimci formatýyla yazý beklemek ne kadar saçma ise,yazýlarýnda geçen insanlarýn psikolojileri ve çözüm yollarýný aralaman,çaban ve yüreðinin geniþliði o kadar gerçek...çalýþmalarýnda baþarýlar dilerim. saðlýcakla kal.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumsal uçlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hangi Parfüm...
Psikoloji - I
Psikoloji - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yaðmur... Yalnýzlýðým ve Ben... [Þiir]
Azim... [Þiir]
Karakter Olarak O Kadar Çeþitliyiz ki... [Deneme]


Didem Yýlmaz kimdir?

. .

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Didem Yýlmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.