..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bilmezlik ile ne hoþtum; hayalimde ne güzellik, ne de aþk vardý." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Hulki Can Duru




27 Eylül 2012
Televizyon Reklamlarýndaki Kalitesizlik ve Bayaðýlýk  
“Reklam toplumun aynasýdýr”

Hulki Can Duru


TV reklamlarý bu ülkedeki psiko-sosyal bunalýmýn, hastalýðýn ve ruhsuzluðun çok açýk bir göstergesi, adeta toplumdaki gidiþatýn, zavallýlýklarýn, aczin, yenilginin, çürümenin ve kokuþmanýn aynasý olmuþ. Ruhunu kaybeden toplumlar diðerleri karþýsýnda baþarýlý olamaz, ruhsuz uluslar ezilmeye ve özgürlüklerini kaybetmeye mahkumdurlar.


:ADED:
26 Eylül 2012 akþamý izlediðim bir televizyon reklamýnda eli asalý, ayaðý sandaletli, beli kuþaklý, beyaz entarili (veya ihram giymiþ) Aczmendi kýlýklý uzun saçlý, sakallý bir meczup TV ekranýnda beliriyor ve falan filan marka bir buzdolabý, yani bir beyaz eþya ürünü almamýzý bir peygamber edasýyla tavsiye ediyor. Hayal mi gördüm? Dedim, ama yok, arkadaþlara telefon edip sordum, onlar da görmüþler. Sonra firmanýn internet sayfasýna baktým elinde asa ile meczup bir kez daha karþýma çýkmasýn mý?

Ýslami bisikletten sonra yakýnda Ýslami çamaþýr makinesi, Ýslami bulaþýk makinesi, Ýslami buzdolabý, Ýslami TV, Ýslami bilgisayar gibi ürünler piyasaya çýkmaya baþlarsa þaþmamak gerekir. Ýslami çamaþýr makinesi olur mu? Demeyin. Bal gibi olur.

Þöyle ki, eðer deterjanda domuz yaðý ve katkýlarý varsa Ýslami çamaþýr makinesi bunu otomatikman tespit edip yýkamayý derhal durduracak, gül suyu püskürtecek, böylece çamaþýrlarýn mundar olmasý önlenecek; Ýslami buzdolabý da þarküteri ürünlerindeki helal olmayan alkol ve domuz eti oranlarýný tespit eder etmez alarm çalarak tekbir getirmeye baþlayacak, böylece cennet hurileri ve gýlmanlar garantilenmiþ olacaktýr.

Öte yandan bir baldýr bacak durumu söz konusu ise Ýslami TV o görüntüyü otomatikman karartacak, ya da mozayikleyerek aptes bozulmasý böylelikle engellenmiþ olacaktýr. Ezan okuyan cep telefonlarý kapýþ kapýþ satýlýrken bunlar niye olmasýn ki?

Bunlarý düþünürken bu arada TV reklamlarýný izlemeye devam ediyorum: Derken kaba saba bozuk bir þiveyle konuþan bir maganda bilmem ne marka GSM þebekesinin reklamýný yapýyor. Bir diðer reklamda yine Recep Ývedik taklidi bir bünye ekranda boy gösteriyor, arsýz arsýz konuþuyor. Pespayelik, bayaðýlýk, sýradanlýk, kepazelik, el ele, kol kola, arka arkaya.

Peki, halkýmýz reklamlardan þikayetçi mi? Evet. Halkýmýz gerçekten reklamlardan çok þikayetçi. Ama içeriðinden deðil. Reklamlar yüzünden dizileri iyi izleyemediði için þikayetçi.

Birader TV’yi kapat seyretme! Diyeceksiniz. Hayýr, ben þuna vurgu yapmak istiyorum: Ne oldu ve nasýl oldu da reklamlar böylesine bayaðýlaþtý? Deðiþen ne? Türk toplumu nasýl bir evrim (!) geçirdi de dünyanýn hiçbir ülkesinde görülmeyen böylesine seviyesiz ve mide bulandýrýcý reklamlar TV ekranlarýnda boy gösteriyor? Bunlar özellikle mi yapýlýyor, yoksa bizim millet bu tür reklamlarý beðendiði için mi, yani bir arz-talep süreci mi var? Eðer bir arz-talep süreci söz konusu ise, o zaman zaten tüm bu yazdýklarýmý unutun.

Bir toplumda kurumlar, yapýlar bozulmaya, çürümeye, kokuþmaya baþlarsa hiçbir kurum kendini bundan kurtaramaz ve bu salgýn bir hastalýk gibi diðerlerine, diðer kurumlara, birimlere, alt birimlere yansýr, bulaþýr. Tiranlar, diktatörler insanlar onlara katlandýðý için vardýr. Halk sesini çýkarmadýðý için aðýr vergiler, zamlar ve baský gelir.

TV reklamlarý bu ülkedeki psiko-sosyal bunalýmýn, hastalýðýn ve ruhsuzluðun, adeta toplumdaki çapaçul gidiþatýn, zavallýlýklarýn, aczin, yenilginin, çürümenin, kokuþmanýn, ahlaksýzlýðýn çok açýk bir göstergesi, aynasý olmuþ. Ruhunu kaybeden toplumlar diðerleri karþýsýnda baþarýlý olamaz, ruhsuz uluslar ezilmeye ve özgürlüklerini kaybetmeye mahkumdurlar. Ýþin en acýklý yaný halkýn bu gidiþata inatla ve ýsrarla hala destek vermesidir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Eðitim
Gönderen: Gürcan Erbaþ / , Türkiye
1 Ekim 2012
Eðer sen eðitimi Ýmam Hatip'e, 4+4+4'e baðlarsan, Dünya Klasiklerine tu kaka dersen, hattâ peygamberimizin Oku sözcüðünü cim dallý köse diye algýlarsan Reklamlar da böyle olur ( ! )




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gençleri Neden Sevemiyorum?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz (2)
Mevlana'nýn Kimyasý
Cinsel Saldýrý Suçu ile Tecavüzden Yargýlananlarýn Hadým Edilmesi Yasa Tasarýsý
Paganlýktan Gelme Bir Tapýnma Þekli: Namaz
Köpekliðin Aþký ve Varoþ Kültürü
Çaðdaþ Gericilik: Postmodernizm
Mevlana ve Ýslam
Dinin Ahlaksýzlýðý, Yahut, Ahlaksýzlýðýn Dini
Ka, Kar ve Kars
Haksýzlýða Kesinlikle Karþýyým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Albatros [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.