..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Zamaný gelen bir düþüncenin gücüne hiçbir ordu karþý koyamaz. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




6 Mayýs 2019
Eski Bir Seçim Senaryosu  
Osman AKTAÞ
Bugün sýcaðý sýcaðýna dinlediðim bir haber ve yazdýðým bir yazý oldu. Sanýrým, insanlar Hak ve doðruluktan ayrýldýkça bizdeki etkisi de daha kuvvetli oluyor.


:FEA:
Bugün sýcaðý sýcaðýna dinlediðim bir haber ve yazdýðým bir yazý oldu. Sanýrým, insanlar Hak ve doðruluktan ayrýldýkça bizdeki etkisi de daha kuvvetli oluyor.

Evet, Ýstanbul seçimleri iptal oldu. 23 Haziran’da Ýstanbullular bir kez daha sandýk baþýna gidecekler AKP ve ortaklarý YSK sayesinde. Ben YSK’nýn bir karar almadýðý, YSK’ya bir karar aldýrýldýðý kanaatindeyim. Bu karar vatana millete hayýrlý olsun, demek isterdim, ama sanýrým AKP yapacaklarýný garantiye almanýn farklý yollarýný bir de bu þekilde denemeye karar vermiþ olduðundan, açýkçasý hayýrla þerri ayýramadýðýmdan bir þey diyemiyorum. Bu kararýn kime hayýr, kime þer getireceðini þu an kestirmek pek mümkün görünmüyor.

YSK'nýn AKP temsilcisi tarafýndan yapýlan açýklamada, YSK üyelerinin taþýdýðý vicdani sorumlulukla, Ýstanbul seçimlerinin yenilenmesine oy çokluðuyla karar aldýðýný söyledi. Ben artýk vicdan kavramýnýn nasýl bir anlamda kullanýldýðýný ve vicdanýn nasýl bir þey olduðunu anlayamayacak bir duruma geldim. Vicdan, kiþilerin kendi nefislerini tatmin edebilecek þeylerin gerçekleþmesi için gösterdiði çaba mý yoksa insanýn kendisini sorgulamasý sonucunda hak ve adaletin tecelli ettirilmesi için gösterilen çabanýn duygusal boyutta nefsinin sorgulanmasý mý? YSK’daki AKP temsilcisinin yaptýðý açýklamada, kendi beklentilerini gerçekleþtiren her karar, vicdani verilmiþ bir karar olarak algýladým ben.

YSK tarafýndan yapýlan açýklamada bir baþka hususa daha deðiniliyor; o da Ýstanbul seçimlerinde ortaya çýkan þaibe... Ben bu seçimde anladým ki, bu bir hizmet adamý seçme deðil, bir güç yarýþý iktidar için. Elde ettiklerinin ellerinden kayýp gitmesine tahammülü olmayan kiþiler, bunu hangi þartlarda olursa olsun, tutabilmenin çabasý içindeler. Ben de bu Ýstanbul seçimlerinde þaibe olduðunu düþünüyor ve AKP temsilcisi Recep Beye katýlýyorum. Bana göre iki boyutlu bir þaibe var. Birincisi AKP’nin oluþturduðu þaibe, ikicisi YSK'nýn oluþturduðu þaibe... AKP için vazgeçilmez para kaynaklarýnýn olduðu Ýstanbul’un kaybý ki, elinde tuttuðu bir oy kitlesini (Vakýf ve dernekler aracýlýðý ile) bile buradan idame ettirdiðini düþünüyorum. Bu gelir kesildiðinde ciddi bir taraftar ve oy kaybýna da yol açacak. Bunu hazmedememesi sonucu her türlü þaibeye oluþturmada bir beis görmediðini sanýrým söylemeye gerek yok. AKP temsilcilerinin seçim sonrasýndan bugüne kadar yaptýklarý açýklamalarda rakiplerinin aldýklarý oylarýn hangi usulsüzlüklerle aldýklarýný iddia etmeleri, geçmiþ bütün seçimlerde bunlarý yaptýklarýnýn bir kanýtýdýr düþünebilen bir canlý varlýk için. YSK'nýn kendi þaibesi ise meydanda, iktidar taraftarlarý konuþuyor, YSK uyguluyor. Bundan daha büyük bir þaibe nasýl olur, ben bilemiyorum. Siz biliyorsanýz, buyurun bana da anlatýn.

Bir karar alýndý; YSK açýklamasýyla iktidar tarafýndan Ýstanbul seçimlerinin yenilenmesi... Benim anladýðým kadarýyla, AKP'nin seçim tekrarýndan beklentisi, bana 7 Haziran seçimlerini anýmsatýyor. AKP, 7 Haziran seçimlerini müteakip sahte bir koalisyon arayýþýna girmiþ ve her nasýlsa ekonomide ciddi bozulmalar olmuþ, terör de bir anda týrmanýþa geçmiþti. Sonra istikrar nutuklarý atýlmaya baþlanarak, 15 Kasým seçimlerine gidilmiþti. Beklenen olmuþ AKP seçimi yeniden almýþtý. Ben bu senaryonun yeniden yaþanmasý için ciddi bir çabanýn sürdüðünü düþünüyorum.

Sanýrým küçük bir ilave daha yapmak gerekiyor konuya iliþkin. YSK Ýstanbul seçimlerini iptal etmedi aslýnda. YSK sadece Ýstanbul Büyük Þehir Belediye Baþkanlýðý seçimlerini iptal etti. Bu seçimde þaibe olduðu üzerinde durup, gerekçeleri de söyledim. Ýstanbul seçmeni yalnýzca Büyük Þehir Belediye Baþkanlýðý seçimleri için mi oy kullandý, þaibe varsa bununla bitiyor mu? Bu seçmen Ýl ve ilçe belediye meclisi üyeleri için oy kullandý. Ýlçe Belediye Baþkanlýklarý için oy kullandý ve muhtarlýklar için oy kullandý. Þaibenin bu çoklu oy kullanýmýnda sadece Ýstanbul Büyük Belediye Baþkanlýðý'nda olmasý ve diðerlerinde olmamasý da çok garip deðil mi? Bu karara imza atak kiþilerin kiþilikleri, bunu isteyenlerin de ahlaklarý üzerinde ciddi olarak düþünmek gerektiði kanaatindeyim.

Artýk kesin olan bir þey var ki, Ýstanbul 23 Haziran itibarýyla seçime gidecek. Kime hayýr, kime þer getireceðini seçmen belirleyeceðini umut ediyorum. Yeni bir þaibe tartýþmasý ile Temmuz ayýný yaþamak en son isteyeceðim bir þey. AKP ve YSK vicdanlarýna seslenmek isterdim, ama malum... En iyisi hakkýn katýndaki kamu davasýna býrakmak bunlarý…

Son olarak, bir anekdot paylaþmak istiyorum; Lokman Hekime sormuþlar "Bu güzel ahlaký kimden öðrendin?" Lokman Hekim cevap vermiþ "Ahlaksýzdan..."

Bir ramazan-ý þerif yaþýyoruz. Herkesin ibadetini gereði gibi yapmasý için geren þartlarýn toplumsal düzende þaibesiz oluþmasýný diliyorum.

6 Mayýs 19
Gölcük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Fistan Aldým Endazesi On Yediye
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Politik Arenada Kör Dövüþü
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu
Bu Vatan
Yusuf Tekin Tekke ve Zaviye Bakaný mý
Eðitim Aracýna Beþ Yýl Bakýmý

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.