..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanýn en iyi tarafý ürperebilmesidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýþ Dünyasý ve Aile Yaþamý > furkan dede




1 Ekim 2019
Özgüven Geliþtirme Teknikleri  
Özgüvensizlik neden ortaya çýkar

furkan dede


Yaptýðýmýz en büyük hatalardan birisi içimizdeki eleþtirel sesi çok fazla dinlemek ve dostumuz gibi kabul etmemizdir.


:ABAB:
Özgüvensizlik neden ortaya çýkar

Özgüvensizlik öyle bir problemdir ki sanki içinizde bir kurt var gibidir ve durmadan içinizi kemirir. Siz bir þey yapmak istediðinizde ortaya bir þey koymak istediðinizde o kurt ortaya çýkar ve bunlarý yapmanýzý engeller. Özgüven problemi yaþayan bir insan sýnýfta o konuyu bildiði halde el kaldýrýp kendini ifade edemez. Uzun zaman aþýk olduðu kýza kendini ifade edemez. Ýþ yerinde baþarýlý olduðu halde kendini gösteremez. Ýstemediði þeylere hayýr demekte zorlanýr bir bakar ki aslýnda istemediði çok þeye evet demiþ. Bu tarz sýkýntýlar yaþadýðý için hayattan çok daha az bir kýsmýný alýr. Dolayýsýyla ortada özgüven problemi vardýr ve sonrasýnda deðersizlik ve depresif duygular ortaya çýkabilir. Çünkü hak ettiðinden çok daha azýný almýþtýr kiþi.
Özgüvensizliðin temelinde yetersizlik ve deðersizlik duygusu vardýr.

Özgüvensizlik süreci nasýl gerçekleþiyor

Sýnýfta hoca bir soru sordu biliyorsunuz, el kaldýracaksýnýz ve cevaplayacaksýnýz ve içinizdeki ses size þunlarý söyler; sen bildiðini mi zannediyorsun, sen bir yanlýþ söyle de gününü gör der ve içimizdeki eleþtirel ses bunlarý söyler ve cesaretimizi kýrmak için her þeyi söyler. Ýçimizdeki özgüveni kýrmak için içimizdeki o eleþtirel sesin farkýna varmak çok önemli. Eleþtirel ses bizden baðýmsýz bir þey sanki beynimizde bir ur gibi devamlý yaptýðýmýz davranýþlarý engelliyor. Eðer özgüven problemleri aþmak istiyorsak içimizdeki sesi dinlemeden bir þeyler yapmak ve bu sesin farkýna varýp yavaþ yavaþ yok etmek çok önemli.


Yaptýðýmýz en büyük hatalardan birisi içimizdeki eleþtirel sesi çok fazla dinlemek ve dostumuz gibi kabul etmemizdir. Ýlk yapmamýz gereken þey içimizdeki sesin dostumuzun olmadýðýna karar vermek ve onu susturmamýz. Ýlk baþta içimizdeki sesi durdurmak kolay deðil, ne yaparsak yapalým o ses oradan dýr dýr etmeye devam edecek onu bir kenara alýp onunla savaþmayý býrakýp iþimize bakmamýz çok önemli.

Bir masanýn baþýna oturun ve sýrasý ile yazýn. Ne yapmak istiyorsunuzda özgüven problem problemi yaþadýðýnýz için bunlardan kaçýnýyorsunuz. Yazdýðýnýz problemlere bir ile on arasý puan veriyoruz. On karþýlaþmaktan en çok çekindiðimiz senaryo. En kolayýndan en zoruna doðru bunlarý denemeye baþlýyoruz. Ben nasýl yapacaðým, nasýl bununla baþa çýkacaðým diyeceksiniz. Kaygýnýz ile baþa çýkabilirsiniz, iradeyi ortaya koyduktan sonra en kolay olanýndan baþlýyoruz. En kolayý olaný bir prova yapýyormuþ gibi denemeye baþlýyoruz. Kolay olmayacak ama bir yerden baþlamamýz lazým.


Kendi baþýnýza yapacaðýnýz deneyler

Kendi korktuðunuz þeyleri belirlediðiniz ve bunlarýn yanýnda komik gelebilir ama bulunduðunuz þehirde lüks bir maðaza tespit edin ve gidin oraya, cebiniz para olmadan gidin ve oradaki satýþ görevlisini gýcýk edene kadar 3-4 tane elbiseyi deðiþtirin ve almadan çýkýn. Zor gelecektir ama en azýndan o psikolojiyi aþmýþ ve kendinizi baþarýlý hissedeceksiniz.
Otobüse biniyorsunuz, fazla kartý olan var mý? diye herkesin duyacaðý þekilde söylüyorsunuz. Bunu yaptýktan sonra aslýnda bu durumun o kadar da kötü olmadýðýnýn farkýna varacaksýnýz.
Özgüven problemi yaþayan insanlar yeni insanlar ile tanýþmaktan zorlanýr. Ne konuþacaðým diye düþünmeyi býrakýp, parkta oturan kiþi ile, bakkaldaki insan ile bir diyalog baþlatýn. Memleketi, siyasi konular ile ilgili konuþma baþlatýn. Önemli olan hiç tanýmadýðýmýz birisi ile bir diyalog geliþtirmek.


Sizde kendinize göre buna benzer örnekler bulabilirsiniz, önemli olan cesaretinizi zorlayýcý olmasý. Ýlk baþta zor gelse de sonrasýnda bu tarz örnekleri baþardýðýnýz zaman kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Adým adým ilerleyin

Ýkinci adýmda ise önümüze çýkan fýrsatlarý kaçýrmamamýz çok önemli. Bir soru mu sordu, kendinizi ortaya çýkaracak bir fýrsat mý oldu, kendinizi kötü hissetsenizde ona raðmen kendinizi öne çýkarmak çok önemli. Ýlk önce içimizdeki sesi keseceðiz ve sonrasýnda önümüze çýkan fýrsatlarý daha iyi deðerlendireceðiz. Bu tarz þeyleri yaparken korkularýmýzdan birisi rezil olmaktadýr, eðer siz rezil olmadýðýnýzý düþünüyorsanýz rezil olmamýþsýnýzdýr. Hata yapmaktan korkmayýn çoðu zaman insanlar yaptýðýnýz hatalarýn farkýna bile varmaz. Bir þey yaparken insanlar ne der gibi düþüncelerin arkasýndan gitmek gereksiz. Bunlarý denedikten sonra kendiniz örnekler bulun ve bir þekilde korkularýnýzdan kaçýndýðýnýz ortamlardan içeri gidiyorsunuz ve deðiþimi adým adým fark edeceksiniz.

https://www.radyodinle.online/



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Nikah Þekeri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kibariye – Peri Kýz Þarký Sözleri [Þiir]
Dudak Kenarý Þarký Sözleri [Þiir]
Herkes Ýnsaný Savunuyor [Þiir]
Kiþisel Blog Nedir? [Deneme]
Kara Delikler [Bilimsel]


furkan dede kimdir?

Ýçime attýklarým içimden atamadýklarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Tolstoy


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © furkan dede, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.