..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En güzel özgürlük düþü, hapishanede görülür. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Mehmet Atýlgan




2 Mayýs 2005
Eleþtiri Özgürlüðü ve Hoþgörü  
Eleþtirinin sýnýrlarýný iyi çizmeli... Hoþgörünün olmadýðý yerde çatýþma olur

Mehmet Atýlgan


Eleþtiri özgürlüðü, kimseye hakaret, iftira hakký vermez... Ama, eleþtirilere karþý hoþgörülü olmayanlar da, toplumda çatýþmalara yolaçtýðý gibi, bu süreçten en büyük zararý da kendileri görür.


:BIDA:
Baþbakan Recep Tayip Erdoðan’ýn basýna karþý açtýðý ceza ve tazminat davalarýnýn sayýsý kaça ulaþtý saymakta güçlük çekiyoruz.
Nerdeyse moda haline geldi basýna karþý dava açmak… Baþbakan Erdoðan, belki de cumhuriyet kurulalý bari baþbakanlýk yapmýþ kiþiler arasýnda en fazla dava açan kiþi oldu. 2.5 yýllýk baþbakanlýk sürecinde, 10’larca yýl baþbakanlýk yapan Demirel’i, Ecevit’i dava açmada sollamasý pek hayra alamet deðil gibi. Hele son olarak bir karikatür dergisine açtýðý 40 milyar liralýk tazminat davasý Baþbakan’ýn baþýný biraz aðrýtacak gibi görünüyor. Çünkü konu uluslar arasý boyuta taþýndý ve baþta AB ülkeleri olmak üzere tüm Batý’da büyük tepki oluþturdu. Hatta Ekim ayýnda baþlayacak AB görüþmeleri öncesinde Türkiye’den istenen kriterler arasýnda bile yer aldý.
Eleþtiri özgürlüðü elbette, insanlara ve kurumlara hakaret ve iftira etme hakký tanýmaz. Kimsenin özel yaþamýna, kiþiliðine, aile yaþamýna saygýsýzlýk yapma özgürlüðü olamaz. Ancak, topluma mâl olmuþ ve kamuoyuyla sürekli iç içe olan kiþiler, siyasetçiler, sanatçýlar da eleþtiriyi baþtan kabul ederek o mevkilere, makamlara geldiklerini unutmamalýdýr. Attýklarý her adýmý, toplumu ilgilendiren kiþiler, toplumdan ve basýndan gelecek eleþtirilere karþý da hazýr olmalýdýr. En çok hoþgörüyü de onlarýn göstermesi gerekir.Her yazýlana, her eleþtiriye tekzip hakkýný, dava hakkýný kullananlar, bazýlarýnda haklý dahi olsalar, zamanla yýpranýrlar ve hak etmedikleri zamanlarda bile eleþtirilerin hedefi hâline gelirler. Bu kiþiler, yazýlan yazýlarýn 100 kiþi tarafýndan okunursa, tekziplerin 200 kiþi tarafýndan okunacaðýný da bilmelidirler ve o yazý gerçekten kendilerini rencide ettiyse, küçük düþürdüyse, bunun tekzip edilmesiyle daha fazla kiþi tarafýndan öðrenileceðini ve rencide olma derecesinin artacaðýný göz önünde bulundurmalýdýr.
Baþbakan’ýn basýna karþý dava açma alýþkanlýðýný birçok bakan, belediye baþkaný ve diðer yöneticiler de örnek almýþ olacak ki, adliyeler basýna karþý açýlan davlardan geçilmiyor. Bu hak, bu kadar basit kullanýlmamalý. Eleþtiri ile hakaret ve iftira müesseselerinin bu denli birbirine karýþtýrýlmasý sonucunda her ne kadar dava edilen basýn mensuplarý zarar görseler de, dava açanlar da toplum nezdinde yýpranýyorlar ve insanlarýn siyaset, sanat, sivil toplum örgütleri gibi kurumlara karþý güvenleri sarsýlýyor.
1970’li yýllarýn baþýnda Nihat Erim baþbakandýr. Rahmetli Aþýk Mahsuni Þerif, o dönemlerde uygulanan idam infazlarýna karþý bir türkü okur. Baþbakan Nihat Erim’i hedef alan “Erim Erim eriyesin/ Sürüm sürüm sürünesin/Denizler’de boðulasýn/Yýlan Çayan yesin seni” diye baþlayan türkü nedeniyle Sýkýyönetim Mahkemesi kamu davasý açar. Eðer dava sadece kamu davasý olursa ceza miktarý düþük uygulanacaktýr. Türkünün muhatabý Baþbakan Nihat Erim de davacý olursa, ceza artacaktýr. Sýkýyönetim Mahkemesi Baþbakan’a Mahsuni’den davacý olup olmadýðýný sorar. Nihat Erim davacý olmadýðýný bildirir ve “Bir ülkenin ozaný, Baþbakan’ý sevmek ve onun yaptýklarýný onaylamak zorunda deðildir” der. Rahmetli Erim’in bu sözünü Mahsuni yaþamý boyunca unutmaz ve “Erim erim eriyesin” diye türkü yazdýðý Erim’i hep takdirle anar. “Avrupa eðitimi görmüþ, kültürlü, asil insanýn hâli bir baþka” diye övgüyle sözeder. Nihat Erim istese, Mahsuni’nin hapis cezasýnýn artýrýlmasýný saðlar ve belki de yüklü bir miktar tazminat da alabilirdi. Ama o öyle yapmadý ve kendisini hiç sevmeyen bir ozan tarafýndan saygýyla anýlýr.
Þimdilerde her yazýlana, çizilene dava açan siyasetçiler, sanatçýlar, özel-tüzel kiþiler de Nihat Erim’in bu hoþgörüsünü gösterse de, saygýyla anýlsa… Ama onlar, üç-beþ kuruþ tazminatý yeðliyorlar. Kendileri bilir, canlarý saðolsun da, güzel sözlerle, saygýyla anýlmak, üç-beþ kuruþtan veya birilerinin hapis cezasý almasýný saðlamaktan daha erdemli bir davranýþ sanýyorum.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Basýn mý?
Gönderen: nida / Ýstanbul/Türkiye
5 Mayýs 2005
Televole, Acun firrda, pazar keyfi... Geceleri muhabbet tellallarý parsellemiþ. Sabah radyolardan ahkam kesen, zinhar kuþ beyinlilere... Ayný kanal serüveninin don ayrý yýrtmaç, patiska eleementleri. Deyuzlar! Peyrizden öte lahana turþularýna özrüm. Sabah hamam tellalý, keseci kambur insanlara...

:: Erdem
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
3 Mayýs 2005
Güncel ve anlamlý bir konuya deðinmiþsiniz. Hoþgörüyü dile dolamakla, hoþgörülü olmak, demokrasi diye diye yollara düþüp,sonunda demokrasi katline ulaþmak... Ayinesi iþtir kiþinin, lafa bakýlmaz... Bu sözleri bile bilmezden gelmek, ne garip deðil mi? Onlardýr ki,erdemli davranmak yerine,erdemlileri davranamaz kale getirmeyi amaç edinmiþledir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkiye'de Demokrat Olmak Zor!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Mönüsüz Aþk [Þiir]
Beceremedim Ýþte [Þiir]
Ptt Ne Ýþ Yapar? [Öykü]
Abdallar ve Kýrþehir'e Üniversite [Öykü]
Kendini "Ti"ye Almak Erdemdir [Öykü]
Yaþanmýþ Kýrþehir Esprileri [Öykü]
Bu Ne Türkü Âh!.. [Öykü]
Raký Ucuz Olsa Da, Çoluk - Çocuða da Ýçirsek!.. [Öykü]
Bu Senenin Modasý Sizce Ne? [Öykü]
Zevkler ve Renkler Tartýþýlmaz mý? [Öykü]


Mehmet Atýlgan kimdir?

20 yýldýr yazýyorum. Daha çok güncel olaylarý, sorunlarý, çeliþkileri makale olarak yazmaya çalýþýyorum. Takýntýlar, çeliþkiler, aksaklýklar, aykýrýlýklar dikkatimi çeker. Þirin Kýrþehir; Kaman ve Ceviz:; Çukurova'dan Kaman'a Dadaloðlu adlarýnda 3 kitabým yayýnlandý.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Gorki, Aziz Nesin, Zülfü Livaneli, Uður Mumcu, Üstün Dökmen gibi yazarlarla; Hasan Pulur, Selahattin Duman, Deniz Som, Melih Aþýk gibi gazetecileri beðeniyle okurum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Atýlgan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.