..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamdan korkmayýn çocuklar. Ýyi, doðru bir þey yaptýnýz mý yaþam öyle güzel ki. - Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Yücel Dönmez




1 Eylül 2006
Ýzedebiyat Ailesi Yozlaþmaya Karþý Bir Güçtür...  
Sanatta Yozlaþmaya Karþý Güç Birliðine Hazýrmýyýz...

Yücel Dönmez


Sayýn ÝzEdebiyat ailesi üyeleri arkadaþlarým, yazdýklarýmýzý paylaþtýðýmýz gibi, dertlerimizi ve sevinçlerimizi de paylaþmamýz, birbirimize yardýmcý olmamýz gerektiðini düþünüyorum. Rahatsýzlýklarým konusunda, medyamýz da tepkisini ortaya koyduðu halde hala, adý geçen kurumlardan bir ses çýkmamasý þaþýrtýcý.


:BHAD:
Yücel Dönmez

Beþ yýla yakýn bir zamandýr ÝzEdebiyat ailesinin içinde ilk gün ki gibi ayný heyecaný duyarak yazýyorum. Ailemiz giderek büyüyor ve sanat dünyasýna yeni isimler kazandýrýyoruz. Bu arada sanatýn çeþitli dallarý ile uðraþanlarýmýz var. Ben de resim sanatýyla 32 yýldýr haþir neþirim ve iki yýl önce, 25 yýl yaþadýðým Amerika’dan ülkeme döndüm. Evim ve atölyem hala Amerika’da.

25 yýl ülkemin adýný sanat imajý ile tanýtabilmek açýsýndan uðraþýlar verdim ve Amerika’da bir çok literatürlere girerek, müze sergileri yaptým. Bazý dünya sanat literatürleri ile, Ýtalya’da yayýnlanan Flash Art International’da, 63 Chicago’lu sanatçýdan biri olarak yer aldým. Ödüller kazandým, ünvanlar verdiler. CNN, ABC, NBC, WGN, CAN tv dahil Televizyonlarda bir Türk ressamý olarak ülkemin sanat imajýný vurguladým. Ve bir gün kendi ülkem de de beni tanýsýnlar diye Ýstanbul’da kurduðum sanat atölyeme yerleþtim. O kadar mutluydum ki ta ki görsel sanatlar alanýnda birileri art niyetle önümü kesene kadar...

Sanat alanýmýzda özellikle resim dalýnda dönen oyunlarýn, artýk bu alanda etik davranýþlarýn yerini gruplaþmalara ve isim kayýrmalara býraktýðýný görüyoruz...

Amerikalý ünlü sanat eleþtirmenleri, resimde yeni bir oluþumu ortaya koyarak, Türkiye’ye özgün ve ayný zamanda dünya çaðdaþ resim sanatýnda önemli sayýlan eserler ürettiðimi belirtirken nedense ülkemizde resim sanatý adýna birtakým kurumlara yerleþmiþ ve kendilerini bu sanatýn tek seçicileri ilan etmiþ bazý isimler, buradaki varlýðýmdan rahatsýz olmaya baþladýlar ve 8 kez katýlmýþ olduðum Tüyap sanat fuarýndan bu yýl, gerekçe gösterilmeden dýþlandým. Bu kurumun sanat fuarý yöneticisiyle yaptýðým konuþmada, sanatýmý mý beðenmediklerini sorduðumda bana, “estaðfrullah” dedi. Kiþisel bir nedeni mi var dediðimde, “sanmýyorum” yanýtýný verdi. Peki nedir sebep dediðimde ise, “ben sanattan anlamam karar danýþmanlarýmýzýndýr” diye belirtti. Danýþmanlarýn kimler olduðunu sorduðumda ise, gizli tuttuklarýný isim veremeyeceklerini ifade etti...

25 yýl Amerika gibi bir ülkede Türkiye karþýtý gruplara verdiðim savaþ bugün dýþiþleri bakanlýðýmýzýn arþivlerinde yer alýyor. Yani ülkem için o ülkede canýmý bile tehlikelere atmýþým, asala evimin önünde pusu kurmuþ ve Chicago polisi tarafýndan bu konuda rapor tutulmuþ, Bugün ise ülkemde, ülkem için sanatýmla, canýmý ortaya koyarak yaptýklarýmýn belki de onda birini bile yapmamýþ bazý isimler önümü kesmeye, beni tekrar Amerika’ya geri dönmeye zorlamaktadýrlar. Nedenlerden biri, son iki yýlda ülkemde yaptýðým özgün sanat etkinlikleri. Sanat felsefecisi, sanat tarihçisi Profesör Ýsmail Tunalý hakkýmda yazdýðý yazýlarda, beni “ulusal ressamýmýz” diye tanýtýrken, Tüyap yöneticilerinin ve Ýstanbul Modern Müzesinin sergilediði tavýr nasýl hazmedilir bilemiyorum. Ýstanbul Modern ile ilgili garip konuyu da bir daha ki yazýmda gündeme getirmek istiyorum...

Burada uzun yazmak istemiyorum. Eðer GOOGLE arama motoruna adýmý yazarak arama yaparsanýz, son iki yýlda ülkemde yapmýþ olduðum etkinliklerime ve sanatým ile ilgili medya haberlerinin bazýlarýna rastlayabilirsiniz.

Ýstanbul’da yaþayan ÝzEdebiyat ailesi üyelerinden, Taksim-Kabataþ metro feniküler hattýna yolu düþenler olursa, Taksim istasyonunda bulunan 12 metrekarelik metal üzerine akrilik resmimi, 7 metrekarelik camaltý resmim ile 5 metrekarelik dijital resim çalýþmamý görebilirler. Ayrýca vagonlarý hareket ettiren dört buçuk metre çapýndaki makaralarda yaptýðým kinetik sanat çalýþmam da ayný istasyonda.

Sayýn ÝzEdebiyat ailesi üyeleri arkadaþlarým, yazdýklarýmýzý paylaþtýðýmýz gibi, dertlerimizi ve sevinçlerimizi de paylaþmamýz, birbirimize yardýmcý olmamýz gerektiðini düþünüyorum. Rahatsýzlýklarým konusunda, medyamýz da tepkisini ortaya koyduðu halde hala, adý geçen kurumlardan bir ses çýkmamasý þaþýrtýcý.
Batý sanatýnýn peþinde koþanlarý, ülkemize özgün çaðdaþ çalýþmalarým ile paniðe uðratmýþ olmam benim suçum deðil. Yapýlmasý gerekeni yapýyor ve bir gün ülkemizden de dünya çapýnda bir ressamýn çýkabileceðini kanýtlamaya çalýþýyorum. Bu yolda gereken mesafeyi aldýðýma inanýyor ve gelecekte de haklý olduðumu kanýtlayabileceðimi biliyorum.

Sizlerden ricam, Ýstanbul Modern müzesinde neden yer almadýðým ve Tüyap sanat fuarýndan neden dýþlandýðým konusunu gündeme getirerek bir yanýt almaya çalýþmanýzdýr.
Eðer bu iki kurumun kriterleri var ise bu kriterlerini açýkça ortaya koymalarý ve benim sanatýmýn neden bu kriterlere uymadýðýný açýklamalarý gerekmez mi... Asýl nedenin bu olmadýðý biliniyor. Belki tepkiler dile getirilebilirse, daha etik davranma açýsýndan bir aþama kaydedebilirler ve ülkemizde önemli sanatçýlarýn önünün kesilmesini önleyebiliriz. Sanatta yozlaþmaya karþý tepki gösterecek tüm ÝzEdebiyat ailesi üyelerine þimdiden teþekkür ederim. Saygýlarýmla.

Not: www.olayhaber.com, www.gazetehaber.com , www.imedya.com sitelerinin sanat-kültür bölümünde ve ÝzEdebiyat eleþtiri bölümünün çaðdaþ sanat kýsmýnda konuyla ilgili yazýlarým yer almaktadýr. Google de adýmla yapacaðýnýz aramada Bugün gazetesinde çýkan haberi de görebilirsiniz. Ayrýca Vatan gazetesinin 5 veya 6 Eylül 2006 ekinde çýkacak haberi de okuyabilirsiniz. Tüyap yönetimi bu yazýlara ve kendilerine gönderdiðim resmi yazýma bir yanýt veremediler ve vermek zorunda olmadýklarýný da açýkça belirttiler...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn çaðdaþ sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sanatta Kavramsallýk ve Türkiye…
Art Ýstanbul 2002 ve Türk Resminin Dünyaya Açýlabilmesi...
Resim Sanatý Üzerine Çeþitlemeler...
Resim Piyasasýnda Çin Furyasý...
Çaðdaþ Sanatlar Müzesi Olmayan Ülke Çaðdaþ Sayýlamaz...
Bir Ödülün Düþündürdükleri...
Sanat mý Yoksa Ayýrýmcýlýk Sanatý mý Yapýlýuor...
Resim Sanatý Üzerine Çeþitlemeler2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Suçlular Serbest Tecavüze Uðrayan 13 Yaþýndaki Kýz Çocuk Sor
Ýzedebiyat Ailesi Yozlaþmaya Karþý Bir Güçtür...
Rektör Baþkanlýðýnda Bilimsel Kitaplar Nasýl Yakýldý?
Amerika'dan Türkiye'ye Bakmak...
Ýzedebiyat Tatili ve Týklanma Þampiyonlarý2

Steve ile Mahmud'un Kaderi...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Çaresizler Senfonisi [Þiir]
Aþkýn Nefrete Dönüþtüðü Aný Yaþattýn... [Þiir]
Yokluðundaydým... [Þiir]
Neden Kocan Kadar Konuþ? [Þiir]
Seni Yalnýzlýðýmda Tanýmýþtým... [Þiir]
Yangýnlarýnda Kül Olurum Aþkýmýzýn... [Þiir]
Ölsem Benimle Gelir Miydin... [Þiir]
Bilemezdim ki Gerçek Sevgiydin... [Þiir]
Kalbimi Yüreðine Göm... [Þiir]
Susuzluðumsun Yaþamým... [Þiir]


Yücel Dönmez kimdir?

Ressam-Gazeteci-Yazar ve þair. Sanal ortamýn günlük yaþamýmýzý her þeyiyle kapsadýðýný düþünüyor ve bir profesyönel olarak bu konuda atýlým gösteren her projeyi desteklemek istiyorum. 1969 yýlýnda Ararat yayýnevinin Oba Çocuk Yayýnlarýnda çýkan þiir kitabýmýn dýþýnda kitap yayýnlamadým fakat bir bitmiþ ve üzerinde çalýþtýðým projelerim var. Bu sayfada kendi yazýlarýmýn yaný sýra, genç sanatçý arkadaþlarýma da yardýmcý olmaya çalýþmak isterim. Sanat çalýþmalarýmý 1980 yýlýndan beri ABD\'de sürdürüyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Her yazarý severek okur, hemen her sanatçýnýn bir özelliði olduðunu düþünerek yorumumu yaparým. Ýsim vermek bir diðerine haksýzlýk olmasýn...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yücel Dönmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.