..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçek sanat, gizlenmesini bilen sanattýr. -Anatole France
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýronik > Mehmet Önder




14 Aðustos 2010
Göz Üstünde Kaþ Olmasa  
Mehmet Önder
O gözlerin üstündeki kaþlar var ya, onlar varken bu nifaklar, bölünmeler hiç bir zaman sona ermez. Tüm kabahat kaþlarda, gözlerin üstünü iþgal eden o nifak odaklarýnda.


:BGBB:
GÖZ ÜSTÜNDE KAÞ OLMASA



     Acý gerçeði bu sabah evden çýkýp iþyerine doðru yürürken farkettim. Ýnanamayacaksýnýz belki ama, bizim milletin gözünün üstünde kaþý var. Hem de öyle üçünün beþinin deðil, topunun. Baktým, bir taksinin içindeki dört kiþinin tümünün, yaya yürüyen iki yaþlýnýn, bisikleti ile yanýmdan geçen çocuðun; bir gazete alayým dedim, ne göreyim büfecinin de gözünün üstünde kaþý var.

     Beynimden vurulmuþ gibi büroma daldým; giriþte tam karþýda ayna asýlý. Boynumnu uzatýp baktým; acý gerçek! Her iki gözümün üstünde birer tane, kapkara iki þerit, biri saða öteki sola doðru uzanýyor; o sokakta gördüklerimin neredeyse týpkýsý. Nasýl fark etmemiþim bugüne kadar.

     …

     Gözünün üstünde kaþý olan bir toplum, bir millet nasýl huzurlu yaþayabilir. Böyle bir toplumda demokrasi boy verebilir mi, insan özgürlüðünden bahsedilebilir mi, hukuka saygý duyulur mu?

     - Tabi ki insanlar saðcý solcu diye birbirini öldürecek.

- Elbette sünni aleviyi, alevi sünniyi linç edecek.

     - Ýnsanlar Türk, Kürt, Ermeni diye kamplara bölünmesin de ne yapsýnlar?

     …

     O gözlerin üstündeki kaþlar var ya, onlar varken bu nifaklar, bölünmeler hiç bir zaman sona ermez. Tüm kabahat kaþlarda, gözlerin üstünü iþgal eden o nifak odaklarýnda.

Memleketin tüm üretim araçlarý, arazileri, madenleri neden ona buna peþkeþ çekiliyor? Kaþlardan. Ve özellikle bu hain kaþlarýn gözlerin üstünde bulunmasýndan, tahakkumundan. Sürekli baský yapmasýndan.

     Ormanlarýmýz neden talan ediliyor? Kaþlar yüzünden; arazilerimiz neden yabancý bankalarýn eline geçiyor? Kaþlar yüzünden. Dünyanýn en zengin Bor yataklarýna sahip olduðumuz halde ve el deðmemiþ en büyük petrol rezervleri bizim memleketimizde olduðu halde niçin Yeþilkart için torpil aramaktan ayaklarýmýza karasular iniyor? Kaþlardan. Bir toplumun yarýdan fazlasý yardým için kaymakamlýklarýn kapýsýnda kuyruk olur mu? Olur. Çünkü neden? O gözlerin tam üstünü iþgal eden kaþlar yüzünden.

     …

     Biz, Saðcý Solcu, Alevi Sünni, Türk Kürt diye diye nasýl bölünmeyelim þimdi.

     Gözümüzün üstünde bu “Kaþlar” varken de bölünmeleri hiç bir zaman bitiremeyiz. Haydi diyelim, bunlarla da yaþamaya alýþtýk; ayrýmlar bitecek mi? Üç gün sonra bakmýþsýnýz yeni bir bölünme; “Aygýtý saða yatýranlar, Sola yatýranlar!” Al baþýna belayý. Ortalýk kan revan; çöz bakalým þimdi!

      …

     Çözemeyiz. Çünkü, gözümüzün üstünde kaþýmýz var.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýronik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ödemeler Camýz Kýrkýmýna
Bunlarý Biliyorsunuz
Borç Yiðidin Kamçýsý
Çanak Yalamada Ýleri Teknoloji
Seçim Gitti Geçim Geldi
Tilkinin Sitemi

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Çekinme Ye!
Eþekistan
Döve Döve Demokrasi
Hükümet Yýkýldý
Kaybettiðin Dava Temyizden Döndü Mü
Eþek Anýrýr Biz Aðlarýz
Beni Görünce Ýþleri Akkýn Giden Adam
Dipnot Yapma Memet
Okumuþ Adam
Fýkralar Yeterli


Mehmet Önder kimdir?

30. 11. 1959'da Ýzmir'in Bayýndýr ilçesine baðlý Furunlu Köyü'nde doðdum. Ýlkokulu köyde, lortaokulu Çýrpý Mustafa Adanýr Ortaokulu'da okudum. Bayýndýr Lisesi'nde bir dönem okuduysam da devam edemedim. Sonra radyo tamirciliði baþta olmak üzere birçok iþte çalýþtým. Ege Týp Fakültesi'nde memur olarak iþe baþladým. Buradaki on bir yýla yakýn çalýþmam süresinde önce Ýzmir Namýk Kemal Akþam Lisesi'ni, ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdim. Ýlk Beþ yýlýný Ýzmr merkezde, kalanýný Bayýndýr'da olmak üzere yirmi iki yýla yakýn bir süredir serbest avukatlýk yapmaktayým. Evliyim, Alp Deniz adýnda sekizinci sýnýf öðrencisi bir oðlum var.

Etkilendiði Yazarlar:
Aziz Nesin, Rýfat Ilgaz, Muzaffer Ýzgü


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehmet Önder, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.