..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > Alp Þahin




24 Temmuz 2018
Gercek Muslumanlar  
Alp Þahin
Ne mutlu ki her seyi bilen bir millete sahibiz. Berberinden bakkalina, manavindan taksicisine kadar hemen hemen hepimiz her sey hakkinda bilgi sahibiyiz. Kendimizce yorumlar, elestirir ve bir sonuca baglariz. Okumayiz bile… Gerek yoktur cunku.


:IDD:
Ne mutlu ki her seyi bilen bir millete sahibiz. Berberinden bakkalina, manavindan taksicisine kadar hemen hemen hepimiz her sey hakkinda bilgi sahibiyiz. Kendimizce yorumlar, elestirir ve bir sonuca baglariz. Okumayiz bile… Gerek yoktur cunku. Bilmem ne amcanin oglu vardir, o oyle oldugunu iddia ediyordur veya eskiden dedelerimiz boyle demistir ve o sey de bundan dolayi oyledir. Konu da kapanmistir.

Ben de onlardan biri olarak yani her seyi bilen bir milletin bireyi olarak, muslumanlik hakkinda bazi seyler yazmak istiyorum. Katilirsiniz, katilmazsiniz size kalmis tabi ki ama dedim ya biz illa biliriz. Hem de iyi biliriz iyi.

Muslumanligin bes sarti var. Bunu ilkokul yillarimizdan beri ogretiyorlar. Fakat zaman gectikce yasadigim topluma da bakinca bu dinin hakkini gercekten verip vermedigimizi de sorgulamak istiyorum.

1) Kelime-i Sehadet Getirmek: Allah’in varligini, birligini ve elcisini kabul ederiz. Haliyle yaratanin ongordugu kurallari ve elcisinin davranislarini feyz aliriz. Siyasi bir direniste camilerimizde bira icildi diye yalan soylemeyiz. Ticarette peygamberimiz gibi el emin olup ihalelere fesat karistirmaz ya da ayakkabi kutularina birseyler saklamayiz. Farkli dusunuyor diye insanlari haksiz yere hapislere atmayiz. Atmamaliyiz. Cunku Kelime-i sehadet getirmisizdir ve yeminimize uymamiz gerekmektedir.

2) Namaz Kilmak: Bes vakit olacak sekilde yaratanimiza dualar ederiz. Bunu da camilerimizde yapariz. Vergilerle yapilan koprulere benzemez. Girisi – hala – ucretsizdir. En zengininden en fakirine kadar, en okumusundan en okuma firsati olmayanina kadar cami herkesi kucaklar. Gercek hayatta da bir tek rukuda egilip secdede diz cokmeliyiz. Kula kulluk asla etmeyiz. Unutmamaliyiz! Zaman ne kadar da kotu de olsa hepimiz fani birer canliyiz. Mahser gununde “…ama bana boyle demislerdi, o zaman dogrulari soyleyemedim” demek tamamen senin bilecegin is. Her birey kendinden sorumludur.

3) Zekat Vermek: Belirli zamanlarda maddi durumu iyi olanlarin fakir ve muhtaclara yapmasi gereken yardimdir. Hemen hemen herkesin ya kendi evi var, ya kirada ya da krediyle girdi bir yola sittin sene icinde ev sahibi olacak. Kosklerimiz veya bin odali saraylarimiz yok. Hayat zor. Siradan kendi halinde evlerimizde yasiyoruz. Yine de zekat vermek icin zekat veriyoruz. Etrafimizda binlerce issiz, yoksul dururken; yeni is sahalari, daha iyi calisma kosullari ve erken emeklilik programlari gibi dusuncelere girmiyoruz. Sectiklerimiz ve sectiklerimizin de atadiklari da ugrasmiyor. Sadece zamani geldiginde ihtiyaci olanlara belirli miktar para veriyor ve diyoruz ki ben zekatimi verdim arkadas. Konuyu da orada kapatiyoruz.

4) Oruc Tutmak: Tipki zekat gibi sadece belirli zamanlarda olmak kaydiyla nefsimizi kontrol etmek amacli belirli bir sure yiyecek, icecek ve gunah diye adlandirilan davranislardan uzak duruyoruz. Istedigimiz seyler olmadan da hayatimizi devam ettiriyor ve sahip olduklarimiz icin de yaratana sukrediyoruz. Bu aylarda yolsuzluk, cinayet, tecavuz, sifirlamalar ve hirsizlik en dusuk seviyelerde olurken bu ay bittikten sonra her sey olagan seviyesine donuyor. Bunun cozumu tabi ki oruc suresini 12 aya cikarmak degil, aksine suc ve sucu tesvik eden nedenleri en aza indirmektir. Fakat Hz Isa’nin dogumunu milat yani sifir alip gunumuze yani 2018 senesine bakacak olursak insanlik olarak mukemmel bir ilerleyis icerisindeyiz. Magaralardan ciktik, yazilari bulduk, teknolojide cigir aciyoruz fakat etek giyen kiza tekme atmanin normal oldugu zamanlarda ve buna tepki gosteremedigimiz zamanlarda yasiyoruz. Dolayisiyla 2018 seneden beri cozemedigimiz bazi seyleri ve dusunceleri egitimle cozme zamani geldi de geciyor.

5) Hacca Gitmek: Sabiha Gokcen Havaalani’nda en cok karsilastigim seylerden biri hacilardir. Kiyafetlerini giyerler, bir oradan bir oraya sirayla ucus kapisi disinda her yere ilerlerler. Kimi pasaport kontrolunu kilitler, kimi guler yuzuyle uc kere onumden gecer selam verir, kimi de farkli farkli ucus kapisinda oturur. Gayet de sempatik bulurum. Oyle ya manevi duygulari yasamak icin muslumanlar hac ziyareti yapar ve artik icki – kumar – zina gibi davranislara son der. Tovbe eder… Bir nevi artik ust insan olur. Kendi nefsini, egosunu, cikarini bir koseye birakmis erdemlige kendini adamistir. Buradan sonra donenler bu sekilde kalir kalmaz, o once yaratanin sonra cevresinin takdiri ama bu ziyaret nedense ucretli. Gayet de yuksek bir bedeli var. Hac ziyareti icin musluman kardes dedigimiz ulke sanki ozel universiteye gidiyormus gibi bir bedel ve kontenjan koyuyor. Ondan sonra olur da kurayla secilirsen yarataninin senden istedigi gorevini yerine getirebiliyorsun. Sahsim olarak ucretsiz seylerin daha siradan geldigi ve her inananin kutsal topragi ziyaret etmesinin hakki oldugunu dusunerek bu bedelin baska sekilde kardes musluman devletleri tarafindan karsilanabilecegine inaniyorum. Oyle ya Dunya’nin en pahali benzinine, yuzde yuzden fazla vergisi olan alkole, tek tarafli yayin yapan kanala ve de belirli gecis saglanmazsa kopruye odeme ve katki yapiyoruz da hacca mi yapmayacagiz?

Demem o ki dostlar, bes sarti orasindan burasindan gunahiyla sevabiyla yaparsiniz yapmazsiniz. Size kalmis. Fakat bana gore gercek musluman dogrulugun ve gercekligin yaninda durandir. Muslumanligin yapi tasi budur. Muslumanin hayati zorlu bir mucadele icindedir. Gercek musluman; herkes korkudan ses cikarmayip inaniyormus gibi yaparken putlari teker teker kiran Hz Ibrahim’dir, hak hukuk adalet diye bas bas bagiran universitelidir, dusuncelerini korkmadan yazdigi icin isinden atilan gazetecidir, soyledigi icin is bulamayan spikerdir, herkes vatani hakkinda soz sahibi olabilsin, halki da yobazlarin eline dusmesin diye cumhuriyeti ve laikligi getiren Mustafa Kemal’dir. Ozetle gercek musluman sartlar ne olursa olsun, dogruluktan odun vermeyendir. Yoksa yok bira icmis, yok camiye ayakkabiyla girmis falan bunlar siyasiler icin oy, musluman olma yolunda ilerleyenler icin oyalanmadir. Sorgulayin. Dusunmekten de korkmayin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Vargas ve Fazlasý
Alp Þahin
Bir Gece Ansýzýn
Gökkuþaðý Altýndaki Kara Þemsiye
Þýkýdým
Aþaðý Yukarý Deðil Ýleri Bak!
Yok Mu Sizde Çocuk Ya?
Yeniçeri
Saat 1
Öyle mi Alay Komutaný?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Komplo Teorileri No: 828
Ehl-i Beyt Tadýnda
Kötüler ve Ýyiler
Liderlik
Buruk 30 Aðustos
Sensizlik
31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçlarý
Bir Baþka Reis
Yedi Düvel
Bezgin Kahraman

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Öngörü [Þiir]
Müslüman [Þiir]
Seçim [Þiir]
Üç Ýlahi Din [Þiir]
Vatan [Þiir]
Sümükdaroðlu [Þiir]
Dedekuþ [Þiir]
Yansýma [Þiir]
Oysa Yozlasir Herkes [Öykü]
Karmaya Daha Var [Öykü]


Alp Þahin kimdir?

Deneme ve elestiri agirlikli yazmayi seviyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Machiavelli, Nietzsche


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Þahin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.