..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öylesine ciddiye alacaksýn ki yaþamayý, yetmiþinde bile mesela zeytin dikeceksin. -Nâzým Hikmet
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




23 Mart 2020
Mantýðýný Oluþma 16  
Bayram Kaya
Varlýk üstel (üstü) durumlu ve bize göre belirsizleydi. Yani varlýk kuantum durumla her an her durumu ile soyut eylem düþünüþleriyle olan belirmeydi. Sürekliliðin baðýntý bir duruma çöken belirlenme oluþu da var oluþtu. Kuvveden ya da düþünce, tasarým, niyet gibi eylem oluþtan, parçacýk olan somut eylem ile belirli olma da, var oluþtu.


:AADH:
Varlýk üstel (üstü) durumlu ve bize göre belirsizleydi. Yani varlýk kuantum durumla her an her durumu ile soyut eylem düþünüþleriyle olan belirmeydi. Sürekliliðin baðýntý bir duruma çöken belirlenme oluþu da var oluþtu. Kuvveden ya da düþünce, tasarým, niyet gibi eylem oluþtan, parçacýk olan somut eylem ile belirli olma da, var oluþtu.

Bir devim, baðýntýlý gelip geçici kararlý durumdan; karasýzla, belirsizle durumlara geçer. Belirsizle olan durum ortamla ortam seçilmiþiyle belirli ölçme olur. Manyetik dalga (ýþýk enerji) ortama çarpan yansýmayla aydýnlýða ýsý paketi enerjiye dönüþür.

Ortamda su zerreleri varsa, üçgen prizma varsa manyetik enerji renk tayflarýna vs. ayrýlýr. Iþýk üstel durumlarýyla belirmedir. Ortam giriþmesiyle belirli, ölçülü hale gelir. Diðer devim durumlarýna doðru yansý oluþ eðimini veren devinmelere de var oluþtaki düþünce diyorduk.

Bir su damlasýnýn hikâyesi vardýr. Su damlasý buhar oluyor göðe çýkýyor. Isýnýp soðumalý hal deðiþimleri gösteriyor. Sürtünmeyle elektrikleniyor. Bulut oluyor. Bulut ya da su buharý yoðunlaþýp su damlasý oluyor. Su buharý damlalar halinde yere düþmekle yaðýþ oluyor.

Yaðýþ yerde akarsu, göl, deniz, yer altý suyu vs. olup tekrar buharlaþtýðý yeni bir çevrim içindedir. Su üstel durumlar içindedir. Öncesi sonrasýyla sonrasý da öncesiyle belirlidir. Geçmiþ olgu þimdi olay ve olamdýr. Bu üstel durumlarýn hiçbiri yaðmur deðil yaðmur da üstel (üstü) durumlarýn hiçbiri deðildir. Bulut damlalarla yere düþmedikçe yaðmur deðildir. Bulut belirli iken üstü olan durumlarý ve yaðmur düþüncedir. Belirlidir. Olanaktýr. Rüzgâr çýkmaz, bulut daðýlmazsa yaðmur olanaðý yaðýþla gerçek olur.

Yerlerin ýslaklýðý, seller yaðmur gerçeðinin ölçülen kýyas edilen yönüdür. Yaðýþla nihayetlenen durum sonrasýnda bulut sonuca göre, yani yaðmura göre þimdi düþüncedir. Kimi kime baðýntý yapýyorsanýz birisi belime olukla belirler ve belirli yapýlan üstel bir durum da yaðýþ gibi gerçek olur.

Bir þey hem düþünce yani kuvve bir eylemle belirmedir. Hem olgu gerçek somut eylemle belirlidir. Kuvve eylemli üstel durum belirli ve gerçek olmakla da olgu eylem tarih veya geçmiþ ya da þimdidir.

O halde yaðýþ buluta göre gerçektir. Gerçekleþmedir. Yaðýþ ortada gözükmeyen dinmiþ yaðmurdan akan sel ile þimdi düþüncedir. Yaðýþ yaðmýþ bitmiþ olmakla þimdi belirsizledir.

Þu halde belirme yok olukla olgu olmamýþ hal ile gerçek olmayan üstel durumla bulunan durumlu oluþ düþüncedir. Tasarýmdýr. Niyettir. Durumlu olan düþünce, tasarým olan kuvve olgular üzerinde beliren eylememle gerçektir. Belirlidir. Düþünce eylemi eylem de düþünceyi belirlemiþtir.

Veya eylem düþünceyi, düþünce de eylemi belirlemiþtir. Baþlangýç evreni teklikten tek boyutlu nokta bile olmayan noktadan genleþen patlamayla parçacýk ve sanal yansýmalý temassýz aktarýmla görüntü kuplaj ile iki boyutu üçboyutlu hologram diyagramlarla evrenimizi dalga parçacýk ikilisi olan sistem giriþmelerine açmýþtýr. Bir boyutun (tekilliðin) iki boyuta, Ýki boyutun üç boyuta çeliþkisiydi.

Tekillik iki boyutla dönüþürken artýk dönüþen malzeme tekillik deðildi. Ýki boyutlu dönüþme üç ve belki de daha fazla boyutla evrenimizi açýp genleþtirmiþti. Yasalarýmýz çok boyutlu evrenin yasalarýydý.

Baþlangýç evreni düþünce ve eylemi ayný anda ikiboyutlu belirmeler içinde sahaya sürmüþtür. Biri diðerinin üstü olmuþtur. Üst olan alt, alt olan üst olmuþtu. Yani belirli olan yeni bir belirmeydi. Yeni belirme de diðer durumla; olan durum, olmayan durumla; belirsizleydi.

Bir süreç var yok arasýnda dönüþürken anlaðýmýz süreci anlamak için etki edenle etkilenen, nedenle sonuç veya etki ile tepki olan vs. arasýndaki boþluðu anlam ilgileriyle dolduruyordu. Anlarken durumu yavaþlatýp parçalý kýlýyordu.

Anlatýrken kategorize edilen anlam ilgilerini sözcük anlamýyla ve hýzla belirtiyordu. Yaðýþ olan yaðmur düþüncesi üstel belirme içinde beliriþle eðim edendi. Eðimle olanýn pratiðe yönelmesi de uygulama olmasý gerçekti.

Yaðýþ, yaðmur, eðim, belirme, belirli, yönelim, uygulama pratik vs. hep boþluk dolgu malzemesi olan; birine göre diðerini tanýmlayan, süreci anlamla anlaþýlýr, açýk seçik kýlan söylemlerdi. Mantýktý. Anlamanýn mantýðýydý. Ýþleyiþin anlaþýlýr anlatýlýr uygulama olur mantýðýný oluþmaydý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.