..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýçine koyabileceðin bir karanlýðýn olmadan, bir ýþýðýn olamaz. -Arlo Guthrie
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Hüseyin Ýbiþ




3 Haziran 2020
Engel Olmayýn Engelleri Kaldýrýn  
Hüseyin Ýbiþ
insanlara engel olmak yerine neden engellerin kaldýrýlmasý yolunda yürümeyi tercih etmiyoruz?


:FHF:
ENGEL OLMAYIN ENGELLERÝ KALDIRIN
Ýnsanlara engel olmak yerine neden engellerin kaldýrýlmasý yolunda yürümeyi tercih etmiyoruz?
Sorum gayet açýk ve net olmakla beraber cevaplanmasýnda da hiçbir zorluðun olmadýðý kanaatindeyim. Deðerli okurlarým bu yazýmý insanlarýn engellilere karþý bakýþ açýlarýný deðiþtirmeleri için mesaj vermek amacý ile kaleme almayý uygun buldum. Dileðim, vermek istediðim bu mesajýn baþarý ile gitmesi gereken yerlere ulaþtýrabilmektir. Yapýlan yanlýþlar üzerinde ýsrarcý olmak engellilerin hayata küsmesinde en büyük etkenlerden biridir. Bahsi geçen gereksiz ýsrarcýlýk hayatlarýn alt üst olmasýna sebebiyet vermektedir. Boþ ýsrarlarýmýzla vedalaþarak hayatla barýþýk kalmanýn yollarýnda yürümek ilk tercihimiz olmalýdýr. Ýnanýn deðerli okurlarým, doðru yolda yürümemiz halinde hiçbir gücün bizleri hayattan koparamayacaðýný bilmemiz, vazgeçilmez gerçeðimiz olduðu düþüncesi bizleri hayata baðlayacaktýr. Engelli olmayan insanlar yapmýþ olduklarý yanlýþ tercihlerine dayanarak hayata tutunmanýn çabasýný gösteren biz engellilerin karamsarlýða sürüklenmesi için vazgeçmeyecekleri bir yol izlemektedir. Önümüze çýkan zorluklar karþýsýnda vermekte olduðumuz çetin mücadele içinde, yanýmýzda olup yol göstermeleri gerekirken, yaptýklarý yanlýþlarýn faturasýný üzerimize keserek bedelini bizlere ödetmek istemektedirler.
Her daim engellerin önümüzde oluþturulan birer hendek olduðunu savunmuþumdur.
Savunmakta olduðum düþüncem de çok yerde su götürmez bir gerçektir. Buna neden olan da engelli olmayan bireylerin, engelli þahýslarýn yanýnda deðil de karþýlarýnda olmalarýdýr. Bunun canlý örneði olarak karþýnýzda duruyorum ve baþýmýza gelenleri anlatmakla kendimi yükümlü hissediyorum. Ben baþýmýza gelen zorluklardan bahsederek insanlarýn bilgilendirilmesi konusunda bir adým atmýþ bulunuyorum. Biz engellilere iþe yaramaz bir mahlûk gözü ile bakanlardan da istediðim bir þey var. Önümüzde bizlerin hareketliliðini kýsýtlayan engelleri vakit kaybetmeden kaldýrmalarýdýr.
Ulaþmak istediðimiz baþarýlara destek olmalarý önümüze yakacaklarý en parlak ýþýk olacaktýr.
Engellilere: Oturun oturduðunuz yerde, baþarýlý olmak sizin ne haddinize! .Düþüncesine sahip olanlarýn, önümüzde parlamasý beklenen ýþýk yakýldýðý zaman ulaþmayý hedeflediðimiz, hatta elde etmiþ olduðumuz baþarýlarýmýzý görerek, engellilerle iftihar etmeleri icap etmektedir. Yürüdüðümüz yolu kapatmak yerine daha hýzlý hareket edebilmemiz için önümüzde açýlmakta olan çukurlarýn doldurulmasýnýn çabasýný göstermeleri gerekmektedir.
Bizim sorunlarýmýzý çözmek yerine, aksine çözümü imkânsýz bir hale getiren, engellileri baþarýlý olmalarý konusunda hadsizlikle itham eden, dar düþünceye sahip olan insanlardýr.
Bu gereksiz ithamlar yüzünden, uðramakta olduðumuz kayýplarýn farkýna varmamaktadýrlar. Bu lüzumsuz düþüncelerin üzerimizden çekilmesi için, girdiðimiz uðraþlarýn da görmezden gelinmesi engellilere vurulmakta olan önemli bir darbedir. Kendimizi gösterebilmek için önemli çalýþmalar yapsak bile, kendisini cehaletin ellerine teslim etmekten çekinmeyen kiþilerce engelliler etraflarýnda baþarýlarýný görmek isteyenlere, iþe yaramayan asalak olarak gösterilmektedir. Engelliler hak etmedikleri muamelelere maruz býrakýlmaktadýr. Verilmesini beklediðimiz fýrsatlarýn da elimizden alýnmasýnda bizleri hedef tahtasýna koyanlar önemli rol oynamaktadýrlar. Ben ve kader arkadaþlarým da bu oyunu bozmak için göstermekte olduðumuz gayretlerin göz ardý edilmesine sebep olanlarýn gereksiz ön yargýlarýný boþa çýkarma yolunda yürüyor ve bizlerin yolunda diken misali bitenlerin köklerini kazýmanýn uðraþýný vermekten çekinmiyoruz. Biz vazgeçmek nedir bilmeyiz engelliler her zaman önüne çýkan hiçbir zorluða yenilmeden zaferini elde etmiþlerdir. Baþarýlarýmýzýn baltalanmasý için türlü iþlere giriþip bizleri kaybetmeye zorlayanlarýnda hevesleri daima kursaklarýnda býrakýlmýþtýr.
Engelliler girmiþ olduklarý hiçbir savaþý maðlubiyetle sonlandýrmamýþtýr. Aksine, onlara inanmayanlarýn hayattan önemli dersler çýkarmalarý konusunda büyük faydalar saðlamýþlardýr. Bizlere verilen fýrsatlar sayesinde hedeflemiþ olduðumuz baþarýlara sahip olduðumuzu görmek, ayaðýmýzý kaydýrmak isteyenlerin hiçbir þekilde iþine gelmemektedir. Hayata köhnemiþ bir zihniyetle bakan insanlara karþý, biz engellilerin tek amacý vermekte olduðumuz mücadeleyi baþarý ile kazanmaktýr. Bahsetmiþ olduðum bakýþ açýsýnýn da yok edilmesi yolunun açýlmasýnda önder olabilmek hayatýmýzda yapmamýz lazým gelen en önemli þey olduðu düþüncesi ile harekete geçmektir. Vermek istediðim bu önemli mesajlarýn kulak arkasý edilmemesi için insanlarý engellilerin karþýsýnda deðil yanýmýzda durup desteklerini esirgememelerini rica ediyorum. Bizlere vermekte olduðumuz mücadele kapsamýnda elimize geçirmiþ olduðumuz fýrsatlarý deðerlendirebilmemiz için önümüze engel olmak yerine, yolumuzu kapatmakta olan engelleri kaldýrarak yardýmcý olmalarýný, kendilerine verilmiþ bir görev olarak görüp bu gün ona, yarýn bana düþüncesini benimseyerek harekete geçmelerini bekliyorum.
Ben sizlerle yapmýþ olduðum ve kendimce doðru olduðuna inandýðým bir tespitimi de paylaþmak istiyorum. Zorluklarýn aþýlmasý konusunda engelli ailelerinin de üzerlerine düþen görevleri yapmadýklarý açýkça görülmektedir. Ben buradan özellikle köylerde yaþayan engelli ailelerini bu güne kadar yapma zahmetine katlanmayýp yapmadýklarý görevlerini bu günden sonra aksatmadan yapmaya davet ediyorum. Umarým bu davetim bir icabet bulur.
Biz engelli insanlar hakkýnda yanlýþ düþüncelere sahip olan þahýslarýn, yarýnýn kime neler getireceði, kimlerden neleri alýp götüreceði düþüncesini her daim akýllarýnýn bir köþesinde bulundurmalarýný istirham ediyorum. Yazýmý sonlandýrýrken hayatta en büyük engelin düþünceden yoksunluk olduðu kanaatimi, siz deðerli okurlarýmla paylaþmayý uygun buluyorum.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maneviyattan Yoksun Kalmayýn
Rotanýzý Öfkeniz Çizmesin
Emanete Hýyanet Etmeyin
Yanlýþlarýmýz Yürüdüðümüz Yolda Rehberimiz Olmasýn
Kendinizle Yüzleþmekten Kaçmayýn
Ýmtihanlarýmýz Baþarýsýzlýkla Sonuçlanmasýn
Engellere Yenilmeyelim
Ýnsanlýðý Kinin Karanlýðýna Býrakmayýn
Özgüveninizden Mahrum Kalmayýn
Gözlerinizde Ýntikam Ateþi Yanmasýn

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadakatiniz Daim Olsun
Menfaatleriniz Ýtibarýnýza Gölge Düþürmesin
Kalplerimiz Ýsyana Kapýlmasýn
Kararsýzlýklarýnýzla Korkularýnýzý Ayný Kefeye Koymayýn
Hatalar Yürüdüðünüz Yol Olmasýn
Güvenilirlik Vazgeçilmez Gerçeðiniz Olsun
Kafamýzda Mantýksýzlýk Yer Etmesin
Zihinlerinizi Boþluklar Ýþgal Etmesin
Karakterinizden Ödün Vermeyin
Etrafýnýza Küçümseyen Gözlerle Bakmayýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ömür Dediðin Kelimelere Sýðmaz [Þiir]
Vataným Uðrunda Ölmek Ýçin Hazýrlandýðým [Þiir]
Yaþanan Her Þeyin Ýçindeyim [Þiir]
Meydan Verme [Þiir]
Zaman Ömürden Alýp Gidiyor [Þiir]
Dillerden Düþmeyen Bir Aþk Þarkýsýyýz [Þiir]
Bir Þiir Yazdým [Þiir]
Gönüller Bir Olsun [Þiir]
Yanýnda Mutluyum [Þiir]
Engel Tanýmýyoruz [Þiir]


Hüseyin Ýbiþ kimdir?

Kalp gözü açýk bir þairim

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu,Ahmet Günbay Yýldýz,Cengiz Aytmatov,Mehmet Rauf...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hüseyin Ýbiþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.