"Yarın 13 Ekim. Bazı fikirler, tıpkı bazı insanlar gibi, çok yaşlanmak için yaratılmamıştır." - Oscar Wilde"

Bağdat Harap Edilmelidir (!)

Ve büyük yıkımın üstünden tam dört ay geçti. Dört aydır atasözlerine konu olan, o canım Bağdat Moğolların yıkımından sonraki en büyük talanı yaşıyor. Modern zamanların Haçlıları atalarından kalan bu vazifeyi tamamlamak istiyorlar sanki.

yazı resim

Ve büyük yıkımın üstünden tam dört ay geçti. Dört aydır atasözlerine konu olan, o canım Bağdat Moğolların yıkımından sonraki en büyük talanı yaşıyor. Modern zamanların Haçlıları atalarından kalan bu vazifeyi tamamlamak istiyorlar sanki.

Bu akşam haberlerde dinledim. Bağdat tam dört aydır hiçbir hizmet görmüyor. Hizmet görmediği gibi daha önceden yapılanlar da yıkılıyor.

Bunu dinledikten sonra bilgim dahilinde bir medeniyetler karşılaştırması yapmaya çalıştım. Nerede Osmanlı, Selçuklu nerede Batı (me)deniyeti?

Osmanlı derken vahiy medeniyetini yani inandıklarını, ilkelerini aşkın kültürden alan düzeni düşünüyorum. Fethettiği topraklardaki, yapıları , insanları, kurdu, kuşu her şeyi ama her şeyi Allah emaneti görüp ona göre muhafaza eden Osmanlı.

Bir de saadeti maddede gören öbür dünya düşüncesi kendisini hiç mi hiç ırgalamayan ve girdiği yerlere özgürleştirme adına bomba yağdıran Batı medeniyeti.

Ben bu noktada mutluluğu gözünün gördüğüne indirgeyen bu ‘modern cahiliye kurucuları’ karşısında duruşumuzu bir daha sorgulamamız gerektiğini düşünüyorum.

KİTAP İZLERİ

Sus Barbatus! 1

Faruk Duman

Faruk Duman’ın Kış Mıntıkasında Destansı Bir Canavar: Sus Barbatus! Faruk Duman, Yaşar Kemal geleneğini modernist ve masalsı bir dille yeniden yorumlarken, doğa, insan ve mit
İncelemeyi Oku

Yorumlar

Başa Dön