..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlýðý tanýmak insanlarý teker teker tanýmaktan kolaydýr. -La Rochefoucauld
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Cahit KILIÇ




26 Temmuz 2020
Güney Kafkasya’daki Kazanda Türkiye Kaynatýlmak Ýsteniyor!..  
Cahit KILIÇ
Aklý bu iþlere eren herkes çok iyi biliyor ki, Karabað ve etraftaki yedi rayonu iþgal altýnda tutan Ermenistan’ýn arkasýnda duran ve bu iþgalin sürdürülmesini saðlayan ülke olan Rusya’nýn bilgisi dýþýnda; Ermenilerin bir çatýþma baþlatmasý mümkün deðildir.


:AEAE:
12 Temmuz 2020 Tarihinde, Ermenistan Azerbaycan’ýn Tovuz bölgesindeki Azerbaycan sýnýr birliklerine top atýþlarýyla saldýrdý ve derhâl karþýlýk görünce de mevzii saldýrýlarýný sürdürmeye devam etti. 4-5 gün boyunca Tovuz bölgesinde þiddetli çarpýþmalar devam etti. Azerbaycan ilk defa, general rütbesinde bir þehit verdi.
Buraya kadar yaþananlarý herkes biliyor.
***
Asýl olan, ortada hiçbir sürtüþme veya gerginlik yokken, Ermenistan neden durduk yerde Azerbaycan’a saldýrýyor ve hem de Karabað bölgesi dýþýndaki bir arazide yapýyor bunu?!
Arazinin stratejik önemi bize bazý ipuçlarý veriyor: Tovuz bölgesi, Bakü – Ceyhan Petrol Boru Hattý ile Azerbaycan Türkiye Doðal Gaz Boru Hatlarý (TAP VE TANAP) ve de Bakü – Tiflis – Kars Demiryolu hattýnýn geçiþ yeri olan bölgedir. Orada yaranacak bir savaþ, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’yi tehdit eder ve mezkûr boru hatlarýna zarar vereceði gibi ekonomik yýkýma da sebep olur. Bu durum, sadece Ermenistan ile sýnýrlý kalmaz, Rusya’nýn da ekmeðine yað sürer.
***
Aklý bu iþlere eren herkes çok iyi biliyor ki, Karabað ve etraftaki yedi rayonu iþgal altýnda tutan Ermenistan’ýn arkasýnda duran ve bu iþgalin sürdürülmesini saðlayan ülke olan Rusya’nýn bilgisi dýþýnda; Ermenilerin bir çatýþma baþlatmasý mümkün deðildir.
Hâlbuki bu sefer iþ biraz daha da ileri gidiyor ve Rusya’nýn talimatý ve teþvikiyle Ermenistan stratejik bölgede aðýr kara silahlarýyla bir saldýrý baþlatýyor.
Üstelik Rusya’nýn bu iþin içinde olduðu, diplomatik çevrelerde de derhâl dikkat çekiyor. Çatýþmanýn üçüncü günü Rusya dýþiþleri bakanlýðý “taraflara itidal” tavsiye eden cýlýz bir bildiri yayýnlýyor. Bakanlýk sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal medya hesabýndan “Bakü’de yangýn var” mealinde istihza dolu bir mesaj paylaþýyor. Dýþiþleri bakaný Sergey Lavrov’un Ermeni asýllý olduðu da kimseye sýr deðil…
***
Pekiyi…
Varlýðýný Vladimir Putin’in varlýðýna baðlayan ve Putin’in hilâfýna asla yanlýþ bir harekette bulunmayan, hatta bulunma ihtimali sýfýr olan Ýlham Aliyev, ne yaptý ki, topraklarý iþgal altýnda olmasýna raðmen hiç istemediði hâlde, bir savaþla yüz yüze kaldý?!
Ýþin püf noktasý buradadýr.
Vladimir Putin, Ýlham Aliyev üzerinden Türkiye’ye epeyce sesli bir mesaj vermek istedi ve verdi de…
Mesaj, muhataplarý tarafýndan iyi anlaþýldý mý diye soracak olursak: Orasý müphem… Belki de iyi anlaþýldý ama dýþarýya renk verilmedi, bu da mümkün…
***
Putin, kendi doðal gazýný (ABD’nin yaptýrýmlarýna raðmen) Baltýk Denizi üzerinden (Nord Stream), ve Finlandiya üzerinden (Nord Stream 2) Avrupa’ya ulaþtýrmaktadýr. TAP ve TANAP projeleriyle Türkiye’ye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarýlan Azerbaycan doðal gazýna rakip olarak da TÜRKAKIM 2 projesi devam etmektedir. Rusya, bu projeyle de Doðu ve Güney Avrupa’yý besleyecektir.
***
Ýþin püf noktasý da buradadýr. Öyle görünüyor ki Rusya, artýk Türkiye’yi stratejik bir ortak olarak görmekten vazgeçiyor ve Tovuz bölgesinden “Dikkatli ol! Senin Þah Deniz’den gelen “þah damarýný” keserim. Üstelik kendim de yapmam, küçük taþeronuma yaptýrýrým” diyor.
***
Yerküreyi baþtanbaþa saran PANDEMÝ sürecinin, hem dünya çapýnda hem de bölgesel olarak çok büyük deðiþikliklere neden olan etkilerine tanýk olduk.
Türkiye de çok etkilenen ülkelerden biridir. Turizm baþta olmak üzere, uluslararasý kara, deniz ve hava taþýmacýlýðýndaki gelirlerimizi kaybettik. Ýthalatýmýz arttý, ihracatýmýz düþtü. Zaten genel olarak darboðaz yaþayan ekonomimiz çökme raddesine ulaþtý.
Hâl böyle iken, dýþ politikamýzda belli ataklar yaptýk. Suriye’de býçak sýrtýnda da olsa belli bir sükûnet tesis edilmiþken, Doðu Akdeniz ve Libya üzerindeki diplomatik ve askerî hareketliliðimiz bizi (haklýlýðýmýz tartýþýlmaz olsa da, zamanlama açýsýndan talihsizlik yaþýyoruz) sýkýntýya sokmaktadýr ve sokmaya da devam edecektir.
Libya’da Rusya’yý karþýmýza almamýz bir talihsizliktir. Fransa, Avusturya, Yunanistan ve Ýtalya gibi bazý Avrupa ülkeleriyle yaþadýðýmýz sýkýntýlarýn, bir müddet sonra Avrupa Birliði ülkelerinin tamamýyla da yaþanacak olma ihtimalini gözardý edemeyiz.
***
Suriye’de þehit edilen 36 askerimizden sonra Rusya ile yaþanan gergin iliþkilerimiz tam olarak normale dönüþmeden Libya’da Rusya ile karþý karþýya geldik ve Suriye’de olduðu gibi Libya’da da SÝHA’larýmýz önemli baþarýlar elde ettiler. Fakat bir gecede VATÝYYE üssünde askeri ekipman ve mühimmatlarýmýza hava saldýrýsý düzenlendi. Bunu Rusya’nýn yapmadýðýný kim garanti edebilir?!
***
Bizim kanaatimiz odur ki, Vladimir Putin, eski dostu Tayyip Erdoðan’ý, yukarýda belirttiðimiz olumsuz þartlarý da fýrsat bilerek, Güney Kafkasya, yani Azerbaycan – Ermenistan ekseni üzerinden kýskaca almak istiyor. Verdiði mesaj da budur…
***
Yoksa Ýlham Aliyev’e mesaj vermek için bir çatýþmaya gerek duymaz. Bir telefon vasýtasýyla gereken TALÝMATI verir ve o talimat kayýtsýz þartsýz yerine getirilir. Zira Ýlham Aliyev ve iktidarý, kayýtsýz þartsýz Vladimir Putin’e göbekten baðlýdýr.
Ve aslýnda Ýlham Aliyev, Tovuz cephesindeki çatýþmayý çoktan unuttu, þimdilerde ana muhalefet partisi Azerbaycan Halk Cephesi mensuplarýný toplayýp üçer – beþer hapse attýrýyor. Onun iktidarý için tehlike gördüðü cephe, Ermenistan cephesi deðil; vatanperver insanlardan oluþan Azerbaycan Halk Cephesidir…
***
Ayrýca…
Türkiye’nin doðudan ve batýdan kuþatýlarak bir kýskaca alýnmasý, tek adam olan Tayyip Erdoðan’ýn yanlýþ karar ve manevralarla Türkiye’nin geleceðini tehlikeye atma riski de büyük korkumuzdur…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Boðanlar ve Boðulanlar…
Despotizmin Hâlleri…
Mevzular Derin!..
Örgütlenmiþ Cehalet!
Makûs Talih…
Aydýn Kaypaklýðý!..
Ýhtiras ve Kara Propaganda!
Çökülen Matbuat!
Her Devrin Putperestleri Var!
Manzarayý Umumiyeden Kesitler!

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Monolog...
Devrimler ve Ýlkeler!
Dil Meselesi…
Savaþ Cinayettir!
Aydýnlarýmýz ve Biz!
Ar Damarý Meselesi…
Baþý Dik Adamýn Ölümü!
Dersimiz Demokrasi Olsun!
Bireysel ve Toplumsal Cehalet!
Yakýn Tarihin Despotlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Haccac-ý Fýrat [Þiir]
Aklýma Þaþýyorum! [Þiir]
Sürgünler Þehri [Þiir]
Son Arzu… [Þiir]
Kimdir Gelen! [Þiir]
Uzaklar [Þiir]
Derkenar [Þiir]
Adamým! [Þiir]
Kars Eli [Þiir]
Derdimend! [Þiir]


Cahit KILIÇ kimdir?

‎"Kalem erbâbý olmak sadece ona buna çatmak deðil, zaman zaman da hayatýn küncüne kelimelerden çenet taþý koyabilmektir!. . " (Cahit Kýlýç)

Etkilendiði Yazarlar:
Divan þairleri, divan þiiri. Ve elbette ki XX. yüz yýl þairlerimiz.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit KILIÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.