..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Canip Doðutürk
Canip Doðutürk - / N e d e n ?
Site Ýçi Arama:


Ana Sayfa
  'Kürtaj' ve Yaþam Hakký Üzerine (Canip Doðutürk) 18 Haziran 2012 Toplum 

Ýnsanýn kendi bedeni, kendisinde saklý ve özeldir. Kendisinden baþka hiç kimseye, hele devlete ait olamaz. Eðer ki devlet insan bedenine, insanýn ruhuna ve bedenine ait bir karara böylesine bir müdahale yapýyorsa ve bunu kamusal alana taþýyarak yaptýrým gücünü artýrmaya çalýþýyorsa bunun adý doðrudan faþizmdir.

  Nâzým Hikmet Ran Üzerine (Canip Doðutürk) 4 Haziran 2012 Toplum 

Nâzým Hikmet’in düþüncelerine inanan insanlara sözüm: Býrakýn olduðu yerde kýrýlmadan, dökülmeden saygý görsün, dünya emekçileri adýna ’’rüzgâra karþý’’ yürüsün. Materyalist ya da metafizik dünya görüþü yanlýlarýnýn her ikisi de: evrende her yerin ayný olduðunu düþünürler. Biri doða adýna, diðeri tanrý adýna, bu iki görüþte de insanýn bedeninin nerede gömülü olduðu o kadar önemli deðildir. Önemli olan insanýn düþüncelerinin aydýnlýðýnýn ne kadarýnýn insanlara ulaþtýðýdýr.

  Obezite Üzerine (Canip Doðutürk) 14 Nisan 2012 Yaþam 

Yaþadýðýmýz çaða ‘mýsýr çaðý’ da denilebilir. Çünkü yediðimiz et: mýsýrdan, ekmek mýsýrdan içtiðimiz içecekler mýsýrdan yapýlýyor. Yani raflarda gördüðümüz yüzlerce ürünün ham maddesi mýsýr bitkisidir. Mýsýr sektörünü elinde bulunduran güç ise; her þeyi elinde bulunduran insanlýðýn gidiþine yön veren en büyük emperyalist güçlerdir.

  Kamu Alanlarý ve Ýnsanýn Tutsaðý: ‘insan’ Üzerine (Canip Doðutürk) 13 Nisan 2012 Toplum 

Geniþ meydanlarý, tüm þehrin sana gülümsediði büyük parklarý olan bir kentin yok ki! Kendi þehrini bir kral gibi seyredeceðin taþtan heykellerin yok ki senin! Kendinden kaçmak istediðinde, yorulduðunda ve özlediðinde buluþabileceðin bir ormanýn yok; aðaçlarýn sesini dinlemek istiyorsan vermen gerek iki lirayý!

  Duvarlar Üzerine (Canip Doðutürk) 6 Nisan 2012 Yerler 

Ýnsanoðlunun geliþmesiyle orantýlý biçimde; özel alaný kamusal alandan ayýrmak, kamusal alaný kendi içinde düzenli ve kullanýþlý hale getirmek ve elbette ‘biz’ ve ‘öteki’ arasýnda büyük ve güçlü ‘sýnýr’ larý oluþturabilmek için kilometrelerce duvarlar örüldü; malzemeler ve biçim deðiþse de ‘duvar’ larýn yarattýðý olumsuz algý bizi düþünmeye çaðýrýyor!

  'Arabesk Yavþaklýðýndan Utanýyorum’’üzerine (Canip Doðutürk) 6 Nisan 2012 Toplum 

Geriye dönüp baktýðýmýzda haksýzlýða, yozlaþmaya, çürümüþlüðe, arabesk yavþaklýðýna karþý duran; halkýn iyiliði, güzelliði için onun deðerlerini evrensele katmaya çalýþan sanatçýlarýn sürgün yediðini, hapse atýldýðýný ve daha kötüsü yakýlarak öldürüldüðünü görürüz. Yani bizim arabeskimiz (!) evrenseli dýþlayan; ýrkçý ve ümmetçi bir anlayýþýn sonucudur.

  Yaþama Davet Üzerine (Canip Doðutürk) 6 Nisan 2012 Yaþam 

Savaþ, akla gelen her þeye sahip olmak ve bunlarý ‘öteki’ nden korumak için, gücü elinde tutmak isteyen; cehaletle yoðrulmuþ bir üstünlük duygusuyla saldýrganlaþan insan ya da toplumlarýn yakalandýðý korkunç bir hastalýk halidir.

  Server Tanilli ve O’nun Aydýnlýðý Üzerine (Canip Doðutürk) 6 Nisan 2012 Unutulamayan Dönemler 

Server Tanilli, aydýnlanma sürecinin en önemli çeliþkilerini karanlýktan aydýnlýða bilgece bir görev ve sorumluluk bilinciyle açýða çýkarmýþtýr.

  Düþünen Adam’ý Kim Delirtti? (Canip Doðutürk) 4 Nisan 2012 Toplum 

Tüm bu bilgiler ýþýðýnda asýl sorun þu; temsiliyet meselesi, yani bir yeri anlatan herhangi bir þey, bir yere konulan bir heykel orayý simgeleyen, temsil eden bir özelliðe bürünür ve bu çok güçlü bir görsel, iþitsel ya da yazýnsal bellek oluþturur.

  Ýnsanlýk Anýtý Üzerine (Canip Doðutürk) 31 Mart 2012 21. YÜZYIL 

Yapýlan þeyler insan içinse eðer yerinde kalmalý ve hayat bulmalýdýr Ýnsanlýk Anýtý. Yok, eðer amaç bütün insani olan deðerleri yýkmaksa; tarih, insanlýk ve gelecek kuþaklar bu eylemi affetmez. Kaldýrma ve yýkma kararý bir ihanettir; kültür ve sanata günümüz erklerinden daha fazla deðer veren köklerimize de ihanettir.

  Döner Faþizmin Kurþunu (Canip Doðutürk) 27 Mart 2012 Baþkaldýrý 

Döner faþizmin kurþunu Kendine doðru...

  Yýlmaz Güney, Castro, Stalin, Kýzlarý ve Halk Üzerine (Canip Doðutürk) 27 Mart 2012 Yaþam 

Ýnsan düþünür ve eninde sonunda þöyle der: Böylesi sýnýflý bir toplumda, böylesine haksýz iþleyen sistemlerde ailenin kendi içinde bölünmesinden; çocuðun babasýna, annenin oðluna vb. küskünlüðünden, kýzgýnlýðýndan daha doðal ne olabilir. Bu küreselden toplumsala, toplumsaldan bireysele kadar her geçtiði yeri talan eden bir bozuk makinedir aslýnda: majörden minöre sýçrayan, sirayet eden yalandýr.

  Terör, Kaddafi, Van Depremi ve Ardýndaki Vahþet Üzerine (Canip Doðutürk) 27 Mart 2012 Unutulamayan Dönemler 

Bana diktatörlüðün olmadýðý bir yer gösterin. Ýnsaný insanlýktan çýkaran, terörist yapan bu düzenin sorgulanmasý, yargýlanmasý, sonlandýrýlmasý ve yeni bir dünya düzeninin kurulmasý umuduyla…

  Terör Üzerine (Canip Doðutürk) 27 Mart 2012 Unutulamayan Dönemler 

Ýnsan: korkak, cesur, kahraman, savaþçý ama düþman ama dost, sevgi ve nefretin çatýþmalý macerasýnýn baþ aktörü… Ýnsan-insan çeliþkisi ve insan-doða çeliþkisi: insanýn insanla savaþýmý ve insanýn doðayla rekabeti: tarihin döngüsü bu sonsuz ikilemin devinimleriyle doludur.

  Düzen Üzerine (Canip Doðutürk) 27 Mart 2012 Yaþam 

Hýrsýz Çeþitleri Üzerine Hýrsýzlarýn Düzeni Üzerine DÜZEN ÜZERÝNE

  Kadýnlar Üzerine (Canip Doðutürk) 14 Mart 2012 Toplum 

Bu zýtlýklarýn bir ucunun arþa bir ucunun bataða saplandýðý toplumlarda haktan, kadýn haklarýndan söz etmek iyimserlik olur. Burada kültür ve sanatýn dibe vurduðu bir yaþam biçimi sergilenir; birileri her þeylerini satarken; birileri de hep alýr. Ahlaktan, onurdan, erdemden söz etmek olasý deðildir.

  Eðitimin Çýkmazý Üzerine (Canip Doðutürk) 14 Mart 2012 Unutulamayan Dönemler 

Eðitim tarihimizde, Halk Evleri ve Köy Enstitüleri, toplumdaki eðitimin ne kadar önemli olduðunu ortaya koydu. Bu kurumlarýn varlýðý eðitimin öncesi ve sonrasý arasýndaki farklýlýðý net bir þekilde gösteriyor. O zamanki sistemle birlikte sorgulandýðýnda, Cumhuriyet döneminin eðitim alanýnda yaptýðý devrimlerin önemli yansýmalarý olarak bu oluþumlarýn; geliþmiþ dünya ülkeleriyle paralel, yeni siyasal yapýlanma ve yeni üretim biçimleri önerileri bugün daha iyi anlaþýlmaktadýr. Bu kurumlarýn varlýðýndan rahatsýz olanlar hemen müdahale edip kapatýlmasýna karar verdiler. Onun yerine sisteme uygun, uysal kiþiler yetiþtiren bir sistemi var ettiler.

  Sivas Vahþeti Üzerine (Canip Doðutürk) 13 Mart 2012 Unutulamayan Dönemler 

‎Bir toplum gericiliðin karanlýk bataklýðýna bir kez batarsa, bir daha kolaylýkla o karanlýk bataktan çýkamaz ve her gün kendinden farklý düþünen aydýnlarýný katlederek daha da bataklýða saplanýr.. Burada bu karanlýðý savunan güruhun bey...nini bozan neydi? Asýl sorgulanmasý gereken anlayýþ bu iken; birkaç çaresiz insaný tutuklayýp sorgulamak, ayrýca insanlýða karþý iþlenen bir ayýp ve ayrý bir suç! Çünkü kendine hakaret edildiðini düþünen o birkaç insan yerine asýl suçlu bu hoþgörüsüzlüðü ve yalnýzlýðý o insanlara dayatan sistemdedir.

 

 



APTAL ÞARKI
Ana,
gümüþ olmak istiyorum
Oðul,
çok üþürsün sonra
Ana,
su olmak istiyorum
Oðul,
çok üþürsün sonra
Ana,
yastýðýna iþle beni
Oðul,
olur hemen þimdi

Söz: Lorca
Çeviri: Sait Maden
Müzik: RUHÝ SU



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Canip Doðutürk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.03.2024 12:31:46