..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Haziran 2020
Adalet Mülkün Temeli miydi? A Kýsým 2. Bölüm  
Bayram Kaya
Adalet mülkün temeli miydi? Bir þeyin temel olmasý için veya temelde olmasý için o þeyin inþayý olmasý; yani inþanýn kendisi deðil de inþa içinde, inþayý tamamlar bir inþa parça olmasý gerekir.


:EIA:
Adalet mülkün temeli miydi? Bir þeyin temel olmasý için veya temelde olmasý için o þeyin inþayý olmasý; yani inþanýn kendisi deðil de inþa içinde, inþayý tamamlar bir inþa parça olmasý gerekir.

Oysa adalet ne inþayý idi, ne de inþa bileþenlerinden olan parça durumdu. Ne de inþayý geliþtiren bir tamamlayýcý katkýydý. Adalet inþanýn tümü olmak isteyen yanýlsama bir enfekte ediþti.

Adalet seçilmiþ kiþi mülk sahipliðini ihsasla doðrulma doðrultma adýna hareket eden eðri cetvelde hiç düzü çýkmayan çizgiydi. Zorunluklarý da kendi korumasý, kendi icadý saydýran bir algýyla tabana yayýlýr.

Adalet tamamen köleci sürecin sömürüyü meþru kýlma; kiþileri sömürüye razý etme düzenlemesi olan tek benci bir arazdý. Zorunlu olan koþutunda yanýlsatma vererek benim hükmüm demeydi. Kiþilere ölümü (açlýðý-asayiþi-tehdidi) göstererek sýtmaya (köleliðe, tevekküle, boyun eðmeðe) razý etmekti.

Taþ dediðimiz ayný nesne; ortak yönelimin anlam eylem düþünce, imge bildiriþi veren sözlü veya vücut dilini ifade eden senkron içine taþ nesnesin özelinde olan bütün özellikler, bütün fiil ve tüm anlamalar taþ ortaklaþmalý söylem ifadeye yansýrlar.

Deðilse biz önce bir anlam etrafýnda birleþip birleþtiðimiz anlamý taþ dediðimiz nesneye ad olarak vermiyorduk. Bu tür önce mana atfedip sonra manaya göre o olgu ya da olayý ortaya koymak El tarzý ifade ve anlatýmdýrlar.

Ve El eþek olsun istedi. Dedi ki "bundan sonra eþek yükünüzü taþýsýn"! "El ýþýk olsun dedi. Iþýk oldu. El ýþýðýn iyi olduðunu gördü. Iþýðý karanlýktan ayýrdý" gibi anlam yükleyici duruma göre eylem veya olgu, nesne belirtme iþi El tarzý etki sanatýdýr.

Konuþamayan, anlama anlatým güçlükleri nedenle ortak düþünüþle söylem týnýlarý ortaya koyamamýþ olan süredurum içinde, soyut anlamlarýn konsensüsünü oluþmak en azýndan yokuþ yukarý eylem olur. Böyle bir tutum "en az enerji harcanmasý durumla, en kýsa mesafeyi yeðleme" ilkesine aykýrýydý.

Yani önce anlam ortaya koyup taþ söylemine yüklediðimiz ortak manalar da taþ dediðimiz nesneye geçmiyordu. Böyle bir aksi durumlu mana yükleme anlatýmýna biz fetiþizm diyorduk. Bu durum ancak ileri soyutlama süreci içinde bek raundu oluþmuþ deneyimlerin imge, imaj tasarýmlarý içindeki anýmsama giriþtirmeli tahayyüllerle olasýdýr.

Neden bu böyleydi? Taþ kendilik bir kuvvet, çevre etkimesi altýnda üstel durumlu boþluk enerji akýþý içinde kesikli sürekli durumlarýn atom elektron düzenli rast gele oranlarla karþýlaþan parça durumlar giriþmeli bir kimyasal özellikti.

Taþ her þey gibi üstel durular içinde belirli, akan süreç enerjili olguydu? Matematiksel bir nokta olmakla taným edilen baþlangýç, simetri kýrýlmasý nedenle genleþmeye baþlamýþtý. Simetri kýrýlmasý, fark kuvvetleri açýða çýkarmýþtý. Simetri kýrýlmasý, þimdilik bildiðimiz dört kuvveti açýða çýkarmýþtý.

Süreç önce fizik özellikli renk, salýným, parçacýk, yük, yön, dönü (spin) gibi durumlarýyla giriþmeli bileþimleriyle de atomu ve atom ile de kimyasal süreçleri ortaya koymuþtu.

Genleþen süreç kuvvet kýrýlmasý fiziði ile kimyasal süreçlere gelen süredurumla kuvvetler giriþmesi nedeniyleydi. Olu ve oluþlar; olanak ile olanaklý olanýn üssü veya üstel durumlu hali içinde belirsiz ile belirli duruma geçmesiydi. Olu oluþ türlü kuvvet giriþmesi oranlarýyla türlü türlü üssü belirmediler.

Yani anlam ve özellikler yer ve zamana baðlý, çevresel etkili, fiziksel ve kimyasal kuvvetlerle açý sal bað enerjili kristal momentumla parça bileþimli, oransal türlü türlü giriþimdirler. Belirsizle olanýn belirlisi. Belirlinin belirsiziydi. Öyle olanýn, öyle olmayaný. Belirsizle türlü belirmelere üstel durumla oluþtu.

Genleþen süreç simetri kýrýlmasýnýn eseriydi. Simetri kýrýlmasýndan saf enerji ve saf enerji ile belli bir Planck uzunlukta giriþebilen olgu olaylar ortaya çýkmýþtý. Kimi kuvvetler Planck ölçekli uzaklýk mesafesi dýþýnda etkili deðildiler. Giriþme uzaklýðýnýn dýþýnda kalan enerji kimi kuvvet etkisi giriþmesinden yoksun olan boþluk enerjisi kuvvetleri doðurmuþtu.

Baþlangýç olgu ve olaylarý içindeki enerji ile giriþip süreç belirle yenli kuvvetler vardý. Simetri kýrýlmasý saf enerji ile simetri bað enerji kýrýlmalarýný taþýyan 4 kuvveti ortaya koymuþtu. Kuvvetler fark enerji durumu olmakla her biri belli bir Planck uzaklýk içindeki enerjiyle etki ve giriþme yapýyordu. Ýþte bu tür fark enerjiler giriþimli; enerji kuvvet yoðunlaþmalarý olmadan, mana özellikler ortaya konamazdý.


Bize göre anlayýþ ve anlam olan algýlar içindeki parçalar giriþmeli eylemlerle; mana özellikler ortaya konur. Mana özellikler fizikten kimyaya oradan organik kimyaya doðru olanýn olmayanlarý içinde geliþe giriþe özneler dünyasýný ortaya koydu. Özneler dünyasý düzeyli organik özellikler de geliþe giriþe sosyo toplumsa düzeyli bir bilgi üretmenin, iletiþime yöntemiydiler. Doða manaya göre davranmaz.

Fark enerjiler giriþir. Zýddýyla üstel bir parçalý yoðunlaþma özellikleri verir. Bu özellikler sonrasý ortaya konan nesne eylemler; yeni durumlu özellikleri içinde olanýn olmayanýný veren zýt davranýþlarýyla bir enerji tedirginliðini taþýrlar.

Enerji parça içinde sýnýrlanýr. Parça içindeki enerjinin sayýsal niceliði vardý. Sayýsal nicelikle sýnýrlanan parça durumlar bu sayýsal niceliklerinden ötürü birbirine az-çok, büyük-küçük, hafif-aðýr, yakýn-uzak yokuþ-düz, sýcak-soðuk gibi bir yýðýn fark enerji akýþý olan iliþkileri ortaya koyar. Parça içinde sýnýrlý olana karþý, üstel durumlarýyla sýnýrsýz olmak isteyen enerji bu fark potansiyeli ile o þeyi tedirgin kýlar.

Enerjinin enerji olmasýndaki atalet (eylemsizlik) bir durumun diðer bir sýnýrsýz durumlarla olma akýsý içinde belirsizle (üstel veya üssü durumla eyleminin çarpanla) olmasýdýr. Eþ deyiþle enerji dalga durumla sýnýrsýzdýr. Ve sýnýrsýz durumla olan dalga, bu belirsizle olan bulutsu durumlarý içinde kendi kopya tekrarlarýný veremez. Türlü türlü var olmak isteyen enerji belirsizi; parça durumla sýnýrlý olur.

Enerji, ancak sýnýrlý durumla kendi giriþmelerinin tekrarlarýný, kopyasýný verir. Parçalý durum (kuant durum) eylem sýnýrlarýný ve eylem tekrarlarýný, eylem, inþa kopyalarýný veren yoðun durum (öðrenme-alýþma-izlek durum) sýnýrsýz duruma göre sýnýrlanmýþ enerjinin bir özelliðidir.

Sýnýrsýz durumdaki üstel durumlu bulutsu enerji; sýnýrlanmýþ parça yapý içinde kopya tekrarlarý yapan bir enerji kapasitesine dönüþüyordu. Bir durumla beliremeyen enerji diðer durumla beliriyordu. Parça durumlar sýnýrlayýcýydý. Sýnýrlayýcýlýk bir belirleyicilik bir ölçüye göre oluþ olmakla parça durum; ölçme deðerlendirme yapmanýn kendisiydi.

Parça durumlu sýnýrlýlýkla oluþ kapasitesi ile kapsanma içindeki saf enerji üzerine ölçme deðerlendirme etkisi koyan bir sýnýrlanma olmakla, sýnýrlý parça durum olan enerji belirli oluþtu. Var oluþtu. Yoðun durumlu özdek, bulutsu, sisse olan belirsizle durumdan; belirli eylem özellikleriyle olan sýnýrlý parça durumdurlar. Yoðun durumlu özdek, dönüþen kapasite enerjiyle kendi tekrarýný veren sýnýrlý durumdu.

Parça süredurumlar enerjice ve nicelikçe fark durumun sýnýrlý sonlusudurlar. Sýnýrlý eylem olmanýn parça durumu içindeki kapasite enerji vardý. Yani sýnýrlý sonlu durum olan parça enerji, üstel durumlu enerjiden karakterden imajlarla sýnýrlý sonlu olmuþtu. Parça süredurum üstel durum ýrasýndan sýyrýlýr.

Parça durumun üstel ýradan sýyrýlmasýndan kaynaklý bir boþluk alan enerji etkisi vardýr. Üstel durumlu etki olan imaj boþluk enerjisi sýnýrlý sonlu ve olan niceliksel olan parça enerji üzerine kendi üzerinde kendi tekrarýný veren, enerji çevrimi durumla parça olaylar kýpýr kýpýr ve tedirgindir.

Kýsacasý sýnýrlý sonlu olan parça eylem, üstel durumlu sonsuz akýþýn oyuk enerjisini kendisini tekrar eden parça özelliklerin kopyalama özelliðine dönüþtürür. Sonsuzluk akýþý sýnýrlý sonlu üzerinde ve içinde sýnýrlý sonlu olanýn aynýsýný tekrarlayan kopya akýþlarla; akmaz olan parça durumun yeniden ve kopyalar üzerinde enerji akýþýný devam ettirir.

Sissi, bulutsu, dalga durumlarý içinde üstel ve belirsiz olan akýcý kuvvet enerjisi; parça durum içinde bu durumu kendi tekrarýný veren eylemin döngü ya da çevrimi olan akýþ yapýyordu. Kendi tekrarýný veren kuvvet, parça durumla parça durum içini sýnýrlý, belirli giriþme yapýyordu.

Kendi tekrarýný veren yoðun enerji belirli durum çevrimiydi. Belirli durum çevrimi de belirli (kopya) tekrarlardý. Belirsiz enerji parçacýk durumla, belirli olmuþtu. Ancak parçacýk durumla belirli olan enerji yeni bir düzey ve düzlem alan devinmesi olmakla kimyasal sentez durumun kuvvet belirsizliðiydi.

Aþaðý yukarý yönlü üç farklý fizik durumlu kuarkýn (parçacýðýn) bileþimi proton, nötron gibi bir sentezdi. Bu tür çekirdek sentezler de kuark durum içinde asla olmayan yeni bir düzey düzlem giriþmesine olasý olan olanak bir enerji düzeniydi. Çekirdek sentezli olanak enerji düzlemi, bir baþka parçacýk olan elektronla giriþmesi fermiyon düzeyli elektron giriþmeli bir KÝMYAYIDI.

Bu üçlü kuark fiziðini taþýyan sentez, çekirdekti (nükleondu). Çekirdeðin elektronla sentezi de atomdu. Kimyaydý. Boþluðun enerjisi henüz kuvvetler giriþmesinin etkisi altýnda olmamakla simetri kýrýlmasýný taþýyan en az enerji durumuyla belli bir belirsizle olan enerjiydi.

Parçacýklar simetri kýrýlmalý sürçte ortaya çýkan kuvvetlerin etkisi altýnda, giriþme mesafesi içinde olduðu saf enerjiden parçaydý. Ancak bu parça hem saf enerji özellikli hem küvet taþýyan giriþmeydi.

Saf enerjinin kimi kuvvetlerin giriþme mesafesinde kuvvetle giriþmekle yoðunlaþan kýsmý saf enerjide kopan yüksek enerji özellikli fiziði oluþuyordu. Parçacýk dediðimiz kuvvet taþýyýcý saf enerji bölüntüleri kuvvetler etkisi altýnda halden hale giren parçalý kesikli sürekli olan potansiyel durumlarýyla yüksek enerjiliydi.

Parçacýk ve atom dediðimiz olgu olay; simetrisi bozulan enerji durumu içindeki kuvvetler etkisi altýnda kalmanýn belirlisiydi. Yani bir kuantum belirli durumu; ilk durumun simetrisi kýrýlan durumun belirsizle akýþ olmasý deðildi. Ýçinde ve üzerinde kuvvet etkilerini taþýyan enerji paketleriydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.