..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþýk olmayan âdem / Benzer yemiþsiz aðaca. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Temmuz 2020
Toplum 5  
Bayram Kaya
Hayat bu tür simetri kýrýlmasýný hangi düzlemden referans ediyordu? Ya da, hayat hangi düzey ve düzlem iliþkilerini deðiþen dönüþen benzer tekrarlarýyla makro düzlemin üstel durumlusu yapýyordu?


:ABJD:
Hayat bu tür simetri kýrýlmasýný hangi düzlemden referans ediyordu? Ya da, hayat hangi düzey ve düzlem iliþkilerini deðiþen dönüþen benzer tekrarlarýyla makro düzlemin üstel durumlusu yapýyordu?

Kuantum öncesi tekil durumlu simetri kýrýlmakla, kuvvetler ayrýþmýþtý. Kuvvetler ayrýþmalý kuantum süreç; Planck zamanlý, Planck mesafede, Planck elektron volt enerjinin giriþmeleri içinde soyut ölçülebilen üstel durumlarýn belirsiziyleydi. Yani kuantum dünya büyülüydü.

Kuantum eylemli üstel durumlar belirsizi içinde türlü kuantum olaylar vardý. Bunlar kuarklar ve anti kuark olaylarýydý. Kuantum düzlem yok olan, yeniden beliren, eþleþme fazlasý olan durum süreçlerdi.

Elektron gibi kuantum parça-dalgacýk durumlar ayný etki alanlý orbital bir düzlem içinde olamýyorlardý. Buna Pauli dýþlamasý diyorduk. Fazlalýk olan parçacýk dalgalý enerjin kuantlarýn bileþimleri baryon dediðimiz yapýyý oluþur.

Baryonlar çekirdek denen merkezi eksen çevrimi ile çevresinde elektron bulutu donanýmlý bir yapýydý. Elektron belirsiz durumlar eylemlisiydi. Genelde bir atomdaki çekirdek içinde +yüklü proton ile – yüklü elektronun bire bir eþleþen nötr yük denkliði vardýr.

Veya bir atomik yapý kendi nötr durumunun alt ve üst deðerleri içinde olmasý durumunda atom yeniden nötr duruma gelmek ister. Bir atom yükler baðlamýnda nötr durumla olabilir. Bir de atomun kararsýzlýðý vardýr. Atomun kararsýzlýðý elektron fermiyon düzlemiyle iliþkilidir.

Bir hidrojen atomu bir proton ve bir elektron eþleþmesi nedenle nötrdür. Ancak bir hidrojen atomu fermiyon düzenli elktro valans hareketi nedenle hep kararsýzdýr. Yani hidrojen atomu gibi birçok atomla nötrdür ama kararsýz da bir yapýlarý vardýr.

Hidrojen atomu kararsýz durumu nedenle ya bir elektron verir, ya bir elektron alýr. Bir atom elektron verirse de nötrlüðü bozulur. Elektron alsa da nötrlüðü bozulur. Hidrojen atomunun elektron almasý durumunda hidrojen atomu -1 deðerli katyon denen iyin durumundadýr.

Yok eðer hidrojen atomu kararsýzlýðý nedenle bir elektron verirse, bu kez bu hidrojen atomu nötr durum içinde olmamakla + 1 deðerli proton (çekirdek) hareketli veren anyon iyonudur.

Ýþte atomlarýn elektron yapýlarýný paylaþýmlý kýlan, atomlarý moleküler birleþik kýlan durum süreçler budur. Bu özellik kapsamýnda bazen çekirdekler arasýnda elektron alýþ veriþi yapmadan da ayný elektronu iki atom birlikte kullanmakla (kovalent bað yapmakla o atom çekirdeði kararlý yapý haline geçer.

Çekirdekleri moleküler düzenli, moleküler devimi hale getiren olay süreç atom yapýlarýndaki elektron alýþ veriþi yapan ya da ayný elektronu paylaþan çekirdekteki bu kararsýz yapýlardýr.

Kýsacasý atom yapýlarýn kendisi, kuantum süreci; makro kozmosa dönüþen yapýlardý. Atom yapýlar genelde yýldýz kalbindeki çekirdek-çekirdek birleþmeleriyle diðer atom dünyasýný oluþurlar.

Atomlar da iyon hareketi nedenle moleküler dünyayý oluþuyordu. Moleküler dünya üzerinde geliþen moleküler dünyanýn bir ucu organizmaydý. Hayattý, sosyo toplum içinde üreten hayat, kolektif birim zamanlý toplum devinmesiyle kolektif özne nesnel bir bilinç zekâ durum olmasý ile kolektif akýldý. Kolektif ruhtu.

Moleküler giriþmeli diyagram yeni bir düzen yeni bir düzlem iliþkileri üstelisi durumdu. Kuantum durum gibi deðildi ama kuantum düzlemle elde edilemeyecek olanaklara birçok üssü durum çarpanlarý olabiliyordu.

Toplum; hücre, organizma düzenli üstel durumlu hayattan sonra, makro düzenli bu tür üssü çarpaný veren durumlarýn geldiði farklý bir aþama durumdu. Üssü durumlar atom ve moleküler düzenli üssü durumlarý mikro dünyadan makro dünyayý baþlatan hücre ve hücreler koloniye yapýlarý ile türümüz üzerinde totemi sosyal alan ile kolektifi sosyo toplumsa bilinci ortaya koyan düzlemdi.

Yani tür sanal (imaj-imge) bir kuantum üstelisi durumlar benzerli taklit olma belirsizliðini veren yeni bir organizma bilinç, makro düzlemli atom ve molekülerden oluþan diyagramla yeni bir sosyo toplumsa diyagramla yeni bir farklý üstel durumlu kolektif bilinçti.

Burada sadece üstel durumla belirsizle olma ortaklýðý vardý. Deðilse ikisi arasýnda ne mekân, ne zaman ne de saf enerjiden üsteli durumlar olmakla benzerlikleri, yoktu. Kolektif yapý, kolektif akýl, kolektif özgecilikler, toplumsal sürecin üsteli devimle belirsiz olmasýný veren çarpan durumlardý.

Kolektif yapý Kiþi-kiþi bað iliþkisiydi. Ya da kiþi-kiþiler eþleþme denkliði olan yansýz (nötr) durum kiþideki farklý yetenek, farklý niceli durumla, farklý kapasite ve saðlamalar olmakla bu farklý saðlamalar kiþisi nötr durum olan kiþi-kiþi bað iliþkisini; kiþi –kiþiler iliþkisini kararsýz hale getiriyordu.

Bir totem mesleði olan buðday ile diðer bir totem mesleði ürün bire bir eþlenme deðiþtirme olmakla nötrdü. Yine üretim hareketi içinde eþleþen buðday ile kundura nesnelerinin farklý farklý olan kullaným ve tüketim deðerleri olmakla nesnelerin deðiþtirme deðeri o yapýyý kararsýz yapý haline getirmekle; kararsýz süreç yapýyý yeni bir birleþme paylaþma eðilimli hale getiriyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.