..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Gülmece (Mizah) > Kâmuran Esen




6 Þubat 2004
Evli Bayanlara Öðütler  
Kâmuran Esen
Can sýkýntýsýndan doðan bir yazý...


:DIFA:


Sevgili evli bayanlar ! Eþinizi mutlu etmenin yollarýný öðrenmek ister misiniz? Yanýtýnýz “ evet ” se, sabýrla okuyun lütfen....... Yalnýz unutmayýn ki bu öðütler ukalâca deðil, naçizane.

* Eðer ev hanýmý iseniz, eþinizi kapýda güler yüzle karþýlayýnýz. “Hoþ geldin hayatýýýýýýým!” falan deyiniz. Ekþimiþ yoðurt gibi bir suratla kapýyý açýp, adamcaðýzýn moralini sýfýrlamayýnýz.

* Eþinizi güzel giysilerle karþýlayýnýz. En güzel giysilerinizi eþiniz için giyiniz. Evin içinde eski, buruþuk, - ne bileyim - öyle geliþi güzel giysilerle dolaþmayýnýz.

* Eþinizin yanýnda umacý gibi, saçlarýnýzda bigudilerle dolaþmayýnýz. Gece yatarken, yüzünüze maske uygulamayýnýz.

* Eþinize ikide bir kayýnvalidenizi þikâyet etmeyiniz. Ýleride kendinizin de kayýnvalide olacaðýnýzý hiç unutmayýnýz. Eþinize; ” Kayýnvalide pamuk ipliði olup raftan düþse, gelinin baþýný yarar,” dedirtmeyiniz.

* Falancanýn kocasý þöyle yapýyor, böyle yapýyor diyerek; baþka erkekleri eþinize örnek vermeyiniz. O erkeklerle evli olan kadýnlarýn kimbilir ne dertlerinin olduðunu düþününüz. “ Dertsiz baþ, bir tek bostan korkuluðunda bulunur,” atasözünü anýmsayýnýz.

* Adamcaðýz kapýdan içeri girer girmez; yok “ Musluk su damlatýyor,” yok “ Þu dolabýn kapaðýný bir türlü tamir etmedin, ” yok “ Ayakkabýmý tamirciden almayý gene mi unuttun yoksa? ” demeyiniz. Bunlarý söylemek için, uygun bir zamaný bekleyiniz.

* Her doðum gününüzde, evlenme yýldönümünüzde, anneler gününde, sevgililer gününde, yýlbaþýnda; eþinizden illâ ki bir hediye beklemeyiniz.......Bu devirde zýrt- pýrt ne hediyesi öyle! Eþiniz evi nasýl geçindireceðini düþünürken, sizin ondan ikide bir hediye beklemeniz biraz insafsýzlýk olur. “ Keçi can derdinde, kasap para derdinde,” derler sonra. Eþiniz, “ hediye yardýmý “ almýyor ki devletten. Hem unutmayýn ki, “ Bir akçe ile, dokuz kubbeli hamam yapýlmaz” mýþ.

* Eþinize ikide bir; “ Sigaranýn külüne dikkat et,”, “ Onu þuraya koyma,” , “ Bunu þuraya atma,” deyip durmayýnýz. Aðýr ceza reisi gibi olmayýnýz. Býrakýn, adam rahat etsin evinde.

* Þu altýn, gümüþ merakýnýzdan vazgeçiniz. ”Ayraný yok içmeye.....” misali ; eþiniz para sýkýntýsý çekerken, bir de siz onu masrafa sokmayýnýz. Bu tutkunuzu yenmeye çalýþýnýz. Daha da olmazsa, kendinize imitasyon takýlar alýnýz. Herkes sarraf deðil ya, kimse anlamaz.

* Bir isteðinizi on defa söyleyip, eþinizi býktýrmayýnýz. Nerede öyle “ Lak deyince ekmek, lýk deyince su!”....Sabýrlý olmayý öðreniniz.

* Eþinizi iþ yerinden sýk sýk telefonla aramayýnýz. “ Çok naz, aþýk usandýrýr” mýþ.

* Eþinizle birlikte iþ yemeðine çýkan bayanlarý kýskanmayýnýz.

* Ýkide bir ekmek için, peynir için, bilmem ne için eþinizi markete zýrt pýrt gönderip durmayýnýz. Etraflýca düþünüp listenizi öyle hazýrlayýnýz. Adamcaðýzý her gün markete gitmek zorunda býrakmayýnýz.

* Eþinizin ceplerini karýþtýrmayýnýz, gömlek yakalarýnda ruj izi aramayýnýz.

* Eþinizi; izlediði dizilerdeki güzel bayanlardan, okuduðu gazetedeki yarý çýplak bayan fotoðraflarýndan kýskanmayýnýz. Siz hiç, izlediðiniz dizideki bir aktöre aþýk oldunuz mu?......... Ýþte bu kadar basit!

* Doðum gününüzü arada bir unutan eþinize surat asýp durmayýnýz. Eþinizin, yoðun iþleri nedeniyle unutmuþ olabileceðini düþününüz. Umutla bir sonra doðum gününüzü bekleyiniz.” Rüya ile hülya olmasa, züðürtlerin caný çýkar” mýþ zaten. Hem hayal kurmanýn kime zararý var ki!

* Ama siz kendisinin doðum gününü asla unutmayýnýz. Ona küçük de olsa bir hediye alýnýz.

* Eþiniz tv’de maç izlerken, “ Ben illâ ki magazin programý izleyeceðim,” diye tutturmayýnýz. Hele hele “ Býktým senin þu futbol merakýndan,” demeyiniz.

* Zaman zaman eþinize hoþ sürprizler hazýrlayýnýz. Bu konuda biraz kafa yorunuz. Magazin programý izleyeceðinize, güzel sürprizler hazýrlama konusunda yoðunlaþýnýz.

* tv’de izlediðiniz güzel mankenlere, sunuculara benzemek için kilo vereceðim diye aç gezmeyiniz. Saðlýðýnýzý kaybedebileceðinizi düþününüz..Unutmayýn: ” Komþu varlýðý, koca saðlýðý severmiþ. ” Yani, önce saðlýk!

* Arada bir eþiniz, dýþarýda yemek yediðinde, arkadaþlarýyla buluþtuðunda; eve gelir gelmez “ Nerde kaldýn? ” diye üzerine atlamayýnýz. Böyle yapacaðýnýza; “ Nasýldý yemek? Ýyi vakit geçirdin mi hayatým? ” diye sorunuz.

* Eþiniz tamirat iþlerinde cýmbýzýný kýrdý, býçaðýnýzý köreltti diye homurdanýp durmayýnýz. Evde eþiniz için yedek bir cýmbýz, yedek býçak, yedek týrnak törpüsü bulundurunuz.

* Eþiniz tv izlerken dýrdýr edip durmayýnýz. Býrakýn, rahat rahat izlesin. Söylemek istediklerinizi, reklâm arasýnda söyleyiniz.

* Eþinizin çayýný, içine þeker atýp öyle eline veriniz. Bir þeker atmakla ölecek deðilsiniz ya! .........Unutmayýn, çok küçük ayrýntýlar, bazen çok önemli olabilir.

* Her onarým iþini eþinizden beklemeyiniz. Hiç olmazsa duy baðlamayý, conta deðiþtirmeyi bari öðreniniz. Tamir et diye eþinize yalvaracaðýnýza, kendiniz yapýn gitsin. “ Baldýrýmýn etini yerim, gene kasaba minnet etmem,” misali.

* Halýya kül döken eþinizi görmezden geliniz. Halý eþinizden daha kýymetli deðil ya !..”Kes avrat soðanýn birini; malýný yiyip de ölmüþ var mý,” atasözünü hatýrlayýnýz.

* Yaramazlýk, huysuzluk yapan oðlunuza kýzýp, eþinize “Ayný sen!” demeyiniz.

* Evdeki eþyalarýn yerini ikide bir deðiþtirip, eþinizi þaþýrtmayýnýz. Eþinizin, koltuk diye sehpaya oturmasýný böylece engellemiþ olursunuz.

* Eþinizi kýskanmayý býrakýnýz. Ýkide bir, “ Telefonda konuþtuðun o kadýn kimdi? ” diye sorup durmayýnýz.

* Eþinizle birlikte gittiðiniz bir yerde , eþinizin baþka kadýnlara bakýp bakmadýðýný kontrol etmeyiniz.

* Temizlik yapacaðým, çamaþýr yýkayacaðým, ütü yapacaðým diye; eþinizi ihmal etmeyiniz. Kendinizi de ihmal etmeyiniz. Ev iþleri nankör.Yap yap bitmez Biraz da iþleri oluruna býrakýnýz. “ Yan gelip yatan da bir, k.çýný yýrtan da bir.” nasýl olsa. Gerçekten!

* Eþinizle alýþveriþe çýktýðýnýzda, zavallýyý saatlerce dolaþtýrýp, canýndan bezdirmeyiniz. Alacaðýnýza kýsa sürede karar vermeye çalýþýnýz. Yazlýk alýyormuþ gibi, saatlerce dolaþýp durmayýnýz.

* Eþinize sýk sýk veya arada bir “ Seni seviyorum,” deyiniz.

* Yeni bir giysi giydiðinizde, saçýnýzý kestirdiðinizde veya boyattýðýnýzda eþiniz sizdeki deðiþikliði farketmiyorsa – ki, genelde farketmezler - hiç bozulmayýnýz. Kendisine gülümseyerek; “ Nasýl olmuþum hayatým, beðendin mi? ” diye sorunuz.

* Eþiniz kahvaltýda, yemekte gazete okuyor; sizinle iki lâf etmiyor diye kýzmayýnýz. Gazetenin bir sayfasýný isteyiniz ve hemen siz de okumaya baþlayýnýz. Böylece, eþinizin dinlemediði bir konuþma yapmamýþ olursunuz.

* Eþinizin kaç numara ayakkabý giydiðini, giysilerinin kaç beden olduðunu bir zahmet öðreniniz. Ola ki bir gün gerekebilir.

* Bütçenizin kaldýrmayacaðý harcamalara girmeyiniz. Ýçinizden , ”Azýcýk aþým, kaygýsýz baþým,” deyip, kendinizi teselli ediniz... Ýkide bir “ Þunu alalým ! ” , yok “ Bunu alalým ! ” diye eþinizin baþýný aðrýtmayýnýz. Huzurunuz kaçtýktan sonra, alýnan hiçbir þeyin sizi mutlu etmeyeceðini unutmayýnýz. “ Kan kusana, altýn leðenin faydasý ne!” diye kendi kendinize sorunuz.

* Eþinizden her gün, her zaman size ilgi göstermesini; hayatýnýzýn her zaman günlük gülistanlýk olmasýný beklemeyiniz .” Alaca keçi, her zaman püsküllü oðlak doðurmaz,” demiþler.

* Gittiðiniz misafirlikte, ya da size birileri geldiðinde, eþiniz konuþurken; aðzýndan lâfý almayýnýz. Herkesle birlikte siz de eþinizi saygýyla dinleyiniz.

* Akþamdan sonra, tv’nin kumandasýný eþinize veriniz. Eþinizin, kesintisiz maç izlemesine engel olmayýnýz.

* Eþinize sýk sýk ; “ – örneðin - Osmancýðým! Akþama, piþirmemi istediðin bir yemek var mý? Sana ne piþireyim caným? ” diye sorunuz.

* Eþinizin cebine gelen mesajlarý gizlice okumak hatasýna düþmeyiniz. Eþinize güveniniz.

* Zaman zaman saç modelinizi, saç renginizi deðiþtiriniz. “Alan almýþ, satan satmýþ nasýl olsa,” deyip, kendinizi býrakmayýnýz. Tombul, bakýmsýz bir kadýn olmayýnýz.

* Eþinizin kredi kartlarýný, kimliðini, sürücü belgesini çamaþýr makinesine atmayýnýz. Pantolonlarýn ceplerini iyice boþaltmadan yýkamayýnýz.

* Eþinizin akrabalarý geldiðinde, onlarý güler yüzle aðýrlayýnýz. Kendilerini memnun etmenin, aslýnda eþinizi de memnun etmek olduðunu unutmayýnýz. “ Hanýmýn hýsýmý gelince oklavalar þýkýr þýkýr; beyin hýsýmý gelince diþler þýkýr þýkýr,” atasözünün uygulayýcýsý ve doðrulayýcýsý olmayýnýz.

* Herhangi bir nedenden dolayý eþinizle küstüðünüzde, barýþmak için ilk hareketi eþinizden beklemeyiniz. Barýþma hareketini siz baþlatýnýz. Ne kaybedersiniz ki!

* Eþiniz sabahleyin saat kaçta evden çýkarsa çýksýn, mutlaka kendisine kahvaltý hazýrlayýnýz. Onu güler yüzle uðurlayýnýz.

* Akþam eþiniz eve geldiðinde; kendisine sorunlarýnýzý anlatmadan önce; “ Eeeee! Bugün ne yaptýn hayatým? Günün nasýl geçti? ” diye sorunuz.

* Eþinize , hiçbir zaman baþka kadýnlarýn aldýklarýndan, yaptýklarýndan söz etmeyiniz. Yok “ Hülya Haným çok güzel bir taký almýþ”, yok “Aslý’ya eþi, evlenme yýldönümlerinde bir yüzük hediye etmiþ,” gibi. Nenize lâzým elin on koyunu, beþ keçisi! Kim ne yaparsa yapsýn.....Unutmayýn ki en büyük varlýk, mutluluk ve saðlýktýr.

Not: Yukarýdaki önerileri ciddiye almak, uygulamak zorunda deðilsiniz.Bazý konularda herkesin doðrularý farklý olabilir. Ne demiþ atalarýmýz: ”Herkesin aklý bir olsa, sürüyü güdecek çoban bulunmaz.”



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: oðlunuz var mý*
Gönderen: Burcu / , Türkiye
20 Temmuz 2008
yazýyý okurken oðlunuz var mý evlenme çeðýnda diye bir soru geçti aklýmdan. Ben yeni evliyim ve söylediklerinizin hiçbiri yasanmýyor bizde ya cicim ayýndan yada kocam konusunda çok saslýyým. Su da olabilir onu çok iyi tanýyorum bir kac tane onu cok sinir eden sey var oralara dokunmuyorum o zaman melek gibi her dediðim oluyor. Bu daha güzel bir tavsiye olmaz mý kadýnlara. Kocaný iyi taný kendini deðiþtirmek zorunda kalma... :) senin de sabrýn tamasýn kocanýnda. Valla ben bu yolu izliyorum çok mutluyum. Darýsý yeni evleneceklere... Elinize saðlýk. Bu arada alýþveriþ konusunda da þöyle bir çözüm buldum kendime. kendim biþeyler almaya gideceksem gezip beðendikten sonra kocamý yanýma alýyorum böylece hiç yorulmamýþ ve sýkýlmamýþ oluyor nasýl :))

:: Þaþýrdým
Gönderen: fatma kýrdý / Ýzmir/Türkiye
3 Eylül 2007
Þayet bu yazdýklarýnýzý evliliðinizde uyguluyorsanýz nefsinizi çok iyi terbiye etmiþsiniz demektir.Sizi tebrik ediyorum ama bazý noktalar abartý geldi bana tabi bunlar benim nacizane görüþlerim yine de aklýmýn bir köþesinde bulunduracaðým .

:: harika...
Gönderen: elifsu su / Ankara/Türkiye
5 Haziran 2007
böyle bir türk kadýný varsa ve mümkünse ben bir adet eþim için istiyorum demek geldi içimden. çünkü ben böyle bir sabýr abidesi olamam.bu güzel yazý için teþekkürler...

:: bu anlattýðýn bi peri kýzý olmalý:)
Gönderen: Burcu KÖK / Ýstanbul/Türkiye
12 Nisan 2007
Ne kadar da güzel anlatmýþsýn türk kadýnýnýn tam da zýttý olan bu kiþiliðin özelliklerini:)Erkek olsam inan böyle bir kadýnla evlenmek isterdim ama özellikle kýskançlýk konusunda asla uyamam ne yazýk ki bu tavsiyelere..Tam gaz devam.Belki biri bu tavsiyelere uymayý becerebilir bir gün:)

:: canýnýz sýkýlmasýn lütfen:)
Gönderen: Serpil Baþol / bir deniz þehri...
27 Þubat 2004
Valla Kamuran Haným..Yazýnýzý büyük bir dikkatle okudum..Kendimce notlar aldým..Sanýrým bu yazýyý yazarken bayaðý canýnýz sýkýlmýþ sizin:)Keþke canýnýz bu kadar sýkýlmasaydý..Da biz kadýnlar bu kadar yorulmak zorunda kalmasaydýk:)Þaka bir yana, güzel yazý..Ama uygulama mecburiyeti olmamasý sevindirici..Lütfen canýnýz yine sýkýlýnca bu yazýnýn devamýný yazmayýnýz:)Severek okudum.. Sevgilerimle:)

:: :)))))))))))))))))))))))))))))))):
Gönderen: Tayyibe Atay / Bolu
8 Þubat 2004
Þimdi anladým neden mutsuz olduðumu;teþekkürler sana!..Anlamadýðým bir þey daha varki sorma gitsin!..Eþlerimizi mutlu etmek için bunca çaba götermek yerine ben,tek bir bir þey yapmaya karar verdim:EVDE YEDEK BÝR KADIN BULUNDURMAYA!:)))))Tek kalemde eþini mutlu etmeye karar veren bayanlara duyurulur(REKLAM!:))..)Tabii yedek kadýn olmayý kabul edecek kadýn bulabilirsem eðer!Kim ister ki muhalefete düþmeyi deðil mi!Teþekkürler Kamuran bu hoþ yazýn için,sevgilerle... NOT;Acaba erkekler ne yapýyor bizi mutlu etmek için;merak ettim,baðýþla beni!

:: :))))
Gönderen: Ahsen Sakareisoðlu / Bartýn/Türkiye
7 Þubat 2004
Sabah sabah beni bir güldürdünüz ki anlatamam..Çok önemli tavsiyeler bence de..Ne kadar evli olmasamda sadece bir hususta size katýlmýyorum..Baþka bir kadýnla iþ yemeði..Asla:))




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Her Ayýn 28'i ve Kayýnvalidem
Fatma Nine'nin Mektubu
Üþüyen Ve Aðrýyan Sol Ayaðým
Ýzedebiyat Hastalýðý, Teþhis ve Tedavisi - Yeni Düzenleme
Mudurnulu Fatma Nine Jimnastiðe Gidiyor
Kayýnvalidem Bir Ömür - 4
Ya Bakan Olucam Ya Baþbakan / Mizah
Sinir Olduðum Tipler - 1
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 11

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.