..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Dinbilim > osman demircan




14 Þubat 2010
Çeliþki  
osman demircan
Saat 13 denmesine raðmen neden akrep 1’i gösterirken yelkovan 12’yi göstermektedir ya da saat 24 denmesine raðmen akrep ve yelkovan neden 12’ yi göstermektedir? Hatta bazen 24 denmez de 00:00 denir. Bu bir çeliþkidir.


:CECE:
Saat 13 denmesine raðmen neden akrep 1’i gösterirken yelkovan 12’yi göstermektedir ya da saat 24 denmesine raðmen akrep ve yelkovan neden 12’ yi göstermektedir? Hatta bazen 24 denmez de 00:00 denir. Bu bir çeliþkidir.
Bir baþka çeliþki insanýn köpek diþlerinin oluþudur. Ýnsan hem otçul hem de etçil bir canlýdýr. Ýnsan et yemek zorundadýr yani. Vejetaryen olmaya karar verebilir. Sebze de canlýdýr. Sebze yememesi lazýmdýr. Balý arý insan için deðil, kendi yavrularý için üretir. Ýnsan aslýnda bal hýrsýzýdýr. Bal da yememesi lazýmdýr. Ýnekler sütü insanlar için yapmaz. Yavrularý için yapar. Ýnsan süt hýrsýzýdýr da. Süt de içmemesi lazýmdýr. Tüm çiçekler üreme organýdýr. Onlar koklandýkça, cinsel istismarda bulunulur. Tohumlar topraða düþerek yeni bir canlýnýn umudunu yeþertirler. Ýnsan tohumlarla umut ticareti yapar. Kar ve zarar hesaplarý yapar. Dünya insanýn hesap makinesi deðildir oysa. Mikroplarý öldürürüz. Mikroplar da canlýdýr. Sinekleri özellikle sivrisinekleri öldürürüz. Oysa sivrisinekler kaný üremek için içerler. Ýnsan üremek isteyen bir canlýyý öldürür. Her insan az çok katildir aslýnda. Her canlýnýn yaþama hakký vardýr diyenlere duyurulur. Bunlar çeliþkidir.
Ýnsaný sevmek erdemdir demek bir çeliþkidir. Ýnsaný kainatýn merkezine koyarsanýz, her þeyin insan için olduðunu kabul etmiþ olursunuz. Ýnsan tertemiz denize düþmüþ bir poþete benzer. Ýnsanýn kendi öz varlýðý tabiata aykýrýdýr. Dünya insan eliyle kýyamete sürüklenmektedir. Bu yüzden insana dostça el uzatýlmaz. Ýnsan sevgisi büyük bir yanýlgý ve çeliþkidir. Çünkü kimse kendi mezarýný kazaný sevmez. Ýnsan dünyayý yok etmektedir.
Avrupa Hýristiyanlýða inanmaktadýr ve peygamberleri Ortadoðuludur ve esmerdir. Oysa Avrupa Ortadoðu’dan nefret etmektedir.
Pi, her türlü matematik iþlemince büyük önem taþýyan çok ilginç bir sayýdýr. Matematiðin birçok hesaplamasýnda örneðin; daireler, yaylar, pendulumlar gibi… pi sayýsýna rastlarýz. Elinizde bir bardak var diyelim, eðer bir mezura ile bardaðýn önce çevresini daha sonra da çapýný ölçüp bölerseniz her zaman 3.14 sonucuna ulaþýrsýnýz. Su dolu bardaðý dolu kabul ederiz. Tamlýk insan beyninin ürettiði bir þeydir. Bu da insanýn çeliþkilerinden biridir.
Bugün Kuran’ý okuyanlar çeliþkiye düþerler. Bir ayetin bir ayetle uyuþmadýðýný söyleyebilirler. Bunda haklý olabilirler. Hayat çeliþkilerle doludur. Bir çift çocuðu olsun diye Tanrý’ya yakarýrken, bir anne çocuðunu cami avlusuna býrakabilir. Birisinin iki gözü varken, diðerinin ne gözleri ne elleri ne de bacaklarý olmayabilir. Birileri zevk içinde yaþarken, birileri sefalet içinde yaþayabilir. Böyle bir durumda Tanrý’ya inanmak çeliþkili görünse de, Tanrý’ya inanmamak o kadar çeliþkilidir. Ýki yanlýþ bir doðru yapmaz. Bu kadar yanlýþýn ve çeliþkinin olduðu bir dünyada bir doðru yol bulmak artýk kiþinin kendisine kalmýþtýr.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Tebrikler
Gönderen: Buðra Görkem / , Türkiye
3 Aðustos 2010
Okurken büyük zevk aldým,tebrikler.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dinbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþkasý Ýçin Aðlamak Zordur

Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Millet Küfrederken, Söverken Deðil, Severken Millet Olmalýdýr
Fosseptik Çukuru
Yazmak Deliliktir
Suç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Yanlýzlýk Çinlidir [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.