..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Leyla ÜNAL




10 Aðustos 2012
Ben, Leyla!  
Leyla ÜNAL
Kendimi iki hayvan kimliðiyle özdeþleþtirdim bugüne deðin. Biri Kedi, diðeri kelebek.


:AHCI:
BEN, LEYLA!

Kendimi iki hayvan kimliðiyle özdeþleþtirdim bugüne deðin. Biri Kedi, diðeri kelebek.

Kedileri cok severim, nankör olsalar da. Hele ki yavru kedileri, kafalarýný okþaya okþaya severim. Sonra boyunlarýnýn altýndan okþarým, býrakýr kendini; mýrýl, mýrýl. Ancak ters bir yerine dokunursan týslar ve týrnaklarýný çýkarýr. Ya kelebekler, uçarý kelebekler; daldan dala konarlarken, çocukken çok koþuþturdum arkalarýndan. Genelde yakalayamazdým, ama yakaladýðýmda, hain bir þekilde kanatlarýndan tuttuðumda, o kanatlarý üzerindeki pullar gider, narin bir þekilde inceliverirdi elimde. Sonra üzülürdüm, ama o güzelliðe dayanamazdým. Çekerdi beni, yakalamak için. Kim dayanabilir ki o cazibeye?

Kelebekler çok çeþitlidir, ilk çirkin görünümlerinin ardýndan gelen muhteþem güzelliðe bürünürler. Bazýlarý dayanýlmaz güzeldir. Daldan dola koþar, konarlar. Þimdi öðreniyorum; kelebek olarak yaþadýklarý ömürlerinin en kýsa ve son halinde beslenmekten çok eþlerini ararlarmýþ, niyetleri bir nesil býrakmak ve yeni kuþaklar oluþturmakmýþ. Uzun göçleri esnasýnda üç dört nesil deðiþirmiþ. Nesil býrakmak için kelebek halinde yaþadýklarý o kýsa dönemde beslenmek için aðýz ve hortum bile bulunmazmýþ, ne ilginç deðil mi?

Çok nadir olarak tabiatta bir yýl yaþayanlarý görülürmüþ. Çok narin gibi görünmelerine raðmen kelebeklerin yapýlarý yeryüzünde karþýlaþtýklarý her sorunu çözebilecek düzeydeymiþ. Çöllerde bulutlar gibi dolaþýrlar, sularda yüzebilir, karanlýk maðara kovuklarýnda yaþayabilirlermiþ. Dünyanýn en yüksek daðlarýnda, tropikal ormanlarda, petrol birikintilerinde, yanardað aðýzlarýnda hatta kutuplarda bile dolaþýrlarmýþ.

Peki kendimle özdeþleþtirdiðim kedi nasýl bir yaratýkmýþ diye düþündüm bir an. Ben sevimlilikleri, nankörlükleri ve bir þeye kýzýnca týrnaklarýný çýkarýverdiklerini bilirim. Ya ötesi!.

Kediler insanlardan altý kat daha iyi görürlermiþ, ayrýca köpek ve insandan daha iyi duyarlarmýþ, her ne kadar beyaz olanlarý saðýr olsa da. Yüzebilir, ama iyi yüzücü deðillermiþ, havuza düþtüklerinde ölebilirlermiþ. Yemeklerini yerken mahremiyet alaný isterlermiþ. Düþündüm de o yüzden mi önlerine bir yiyecek verince kapýp giderler, bense nankörlüklerinden sanýrdým. Alanlarýný sidikle iþaretleyip diðer kedilerin girmelerini engellerlermiþ. 17. yüzyýlda kedileri cadýlýkla ilgili gören Avrupalýlar kedileri kýyýma yönelince, Avrupa 18. yüzyýlýn baþýnda vebaya yenik düþmüþ. Ama Avrupa'yý vebadan kurtaran yine kediler olmuþ.

Kediler uysal olduklarý kadar agresif de olabiliyorlar bildiðiniz gibi. Evinizde en uysal arkadaþýnýz olabilirken sizi çileden çýkarabiliyorlar. Ýlginç olan bir diðer bilgi, kediler kendi kendilerini evcilleþtirmiþler. Kendi çýkarlarý için insana yakýn olmuþ meðer. Üstelik bu özellik bir çok kedi seven tarafýndan bilinirmiþ. Kendini kedi ile özdeþleþtiren ben bilmiyordum maalesef. Evcilleþme süreçleri ise henüz tamamlanmamýþ. Diðer evcil hayvanlar gibi uysal ve insana alýþýk olsalar da hala baðýmsýz ve vahþi olma özelliðini taþýyorlarmýþ.

Ben, Leyla, ismim Leyla. Peki Leyla ne demek? En karanlýk gece, arabi aylarýn son gecesi. Mecazi anlamda ise berduþ.

Peki, ben kendimi neden kedi ve kelebek ile özdeþleþtirmiþim ki?

Leyla Ünal (10 Aðustos 2012)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kapitalizmin Çýlgýnlýðý Ýle Ýnsanoðlunun Tembelliði Birleþince
Aman Allahým!
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 7
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 6
Babalar Günü Hediyesi Babaya Özel de Anneler Günü Hediyesi Neden Eve Özel?
Korona Günlüðüm - 1
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 4
Korona Günlüðüm - 2
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 1
Son (Yarým) Ada, Bir Bodrum Masalý - 5

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ben, Uyuyamýyorum... [Þiir]
Seni Bekledim Günlerce [Þiir]
Özür Dilerim [Þiir]
Ah Kedi [Þiir]
Yaþlanmaktan Korkuyorum [Þiir]
Korona Günlüðüm [Þiir]
Ah Kelepçem, Ah Sevdam [Þiir]
Ben Seni Çok Sevdim [Þiir]
Look Inside Yourself [Þiir]
Birliktelik [Þiir]


Leyla ÜNAL kimdir?

Ben, Leyla. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Nazým Hikmet Ran, Aziz Nesin, Cemal Süreya, Özdemir Asaf, Orhan Veli Kanýk, Bedri Rahmi Eyüboðlu


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Leyla ÜNAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.