..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Eylül 2021
Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 2  
Bayram Kaya
Düzenli, kontrollü ve denetimli, paçalý enerji verimlidir, yönetseldir. Bu nedenle mülkün sahibi monarþinler, oligarþinler üzerindeki mutlaktý yapý; danýþmalar, topluluk, kurul, tüm, bütün, tamamý anlamýna divanlar, meclislerle (pankuþlar meclisi gibi kurul ile) frenli ve hýzlý enerji salýnýmý içine girmiþlerdir.


:CFG:
Kolektif güç nedenle üretimler toplumsal tüzelinin ihtiyaç hiyerarþisine göre yapýlmaktadýr. Ýhtiyaç hiyerarþisini karþýlama nedenle üreten kolektif sistem de yapýlanlar asla bir lütuf, bir kayra, bir acýma, bir merhamet olmayýp; toplum olmanýn zorunlu ve geri baðlaným yasasý içinde öngörülüdürler.

Ýlk inþayý ortaya koyan gerekçe ve geri baðlaným yasasýnýn içinde lütfetme, acýma, himmet gibi köleci düsturlu bir aptallýk ve aptallaþtýrma algýlamasý yoktur. Bu tür söylemler köleci ortam dalgalanmasýnýn üzerine bindiriþ edilen istismarca sömürü enstrümanlarýdýr.

Ýlk inþa giriþimi ve kolektif yapýlar ortam içinde hiç olmayan ne lütufla, ne acýmayla, ne kayrayla ne merhametle ne yol göstermeyle ne de dýþtan bir emri vakiyle kurulmuþtur. Sistemin inþacýný içinde geri baðlaným harcýnda asla acýma, cömertlik vs. yoktur.

Bu söylemler özelleþtiren mülk sahibi sistemle vardýrlar. Mülk sahibinin tavrý olan bu söylemler kolektif sistemin Viral enfeksiyonudur. Bu tarz söylemler kolektif sisteme sokulmakla mülklü-mülksüzü oluþturmanýn dengesizlikleridirler.

Bu dengesizliklerin kendi eylem alaný açtýðý acýmasýzlýklar karþýsýnda acýma gibi rýzklarýn kýsýtlanmalarý karþýsýnda cömert oluþ, eli açýk oluþ gibi aðdalý söylemler bu tür köleci eylemli varyasyonlara karþýlýk giriþmelerdir.

Lütuf, ihsan gibi sözler yok saymalarý tamamlayan laflar köleci yazgýyý uyutmakla teskin edici müsekkin tipi uyuþturucu kýþkýrtýcýlardýr.

Mülk sahibi lütuf karlýkla kendisini sistemin efendisi gören bir dissosiyatif kiþi tarihine, toplumuna ve kendisine yabancýlaþmýþ olan kiþidir. Böyle bir kiþi "benim lütfumla yürüyorsunuz" diyebilir! "Benim inayetimle yaþýyorsunuz" diyebilir! "Ýster asar, ister kesersiniz" diyebilir!

Kolektif alan içinde iradeniz dýþýndaki nedenlerle siz kovid 19 olmasanýz da (yani siz korona olmasanýz da) kolektif güç topluma korona aþýsý, üretir. Bunlar lütuf, Allah razý olsun denir þeyler deðildir. Bu söylemler kolektif bilinci bozan parazit söylemlerdir.

Yine kiþi olarak siz miyop olmasanýz da toplumun ya da kolektif birikimin gücü, miyobu tedavi eden uygulamayý, teknik ve teknolojileri üretir. Zaten teknik, teknoloji ve buluþlar ancak ve ancak kolektif birim zamanýn eseridirler. Kolektif yapý dýþýnda yokturlar.

Kolektif kapasite, kiþi kapasitesinden daima büyüktür. Kiþi çift kiþilik ya da çoklu kiþilik bozukluðu içinde deðilse; hiç bir kiþinin kapasitesi, kolektif kapasiteden büyük deðildir.

Ya da kiþi kapasitesi kolektif kapasiteye denk olamayacaðý gibi kiþi kapasitesi yüklenecek bir kolektif kapasiteyi de kaldýramaz. Kolektif olan iliþkilerin ortaya koyduðu varidatlar alicengiz oyunlarýyla kimi kiþilere mülk yapýldý.

Mülk sahibinin yoksullara yaptýðý "þahaneden ihsanlar" eþliðinde varsýllýðýn harisçe mülkü yönetmesi uðruna çok kiþilikli varsýl kiþi kapasitesi kolektif kapasite altýnda eziliyor yetmezleþiyordu.

Kolektif kapasite mülk sahibinin kapasitesine fersah fersah aþkýn ve aðýrdý. Mülk sahibi kolektif kapasitenin tümü olmak yansýmak zorunda ve isteðindeydi. Bu nedenle bu durum monarþin saltanatýn ve monarþin padiþahlarýn kiþilik bozukluklarýna neden oluyordu.

Ve monarþin tiranlarýn kendisine biçtiði rol kolektif güç olmaktý (El olmaktý). El olmanýn keyfi durumlu zorbalýk misyonu kolektif alanýn parçasý olan kiþiyi olduðunun dýþýnda yük almaya zorluyordu. Böyle kiþiler zorunlu olarak kolektif kapasite olan yükün altýnda eziliyordular.

Kiþi yalýtýmý, kolektif kapasitenin ancak minik bir bölümüyledir. Aksi halde kiþi ister yönetsel durumla, ister mülk tescilli üretimle, kolektif kapasitenin tümü olacak saydý kolektif yapýya gerek yoktur.

Nasýl kolektif alan parçalý kolektif birim zamanla "hýzlanmýþsa". Yöneten kolektif erk te depo enerjiden beslenip kýsmen depo enerji kapasitesini oluþan kurul gücü ile hýzlanýr. Kolektif kapasite paylaþýmlý kurul kiþilerinin eþ güdümlü yetkilenmeleriyle sistem yavaþlamasýndan daha fazla hýzlanýr.

Biraz yokuþ çýkýp yavaþlayan araç, yavaþladýðýndan daha fazla süredurumla mesafeyi ivme yaparak kazanmakla yokuþ aþaðý hýzlanýr ve bu hýz ile diðer yokuþu da aþar. Kolektif ortamdaki bir yavaþlama sonuçta çok yönlü hýz olarak karþýmýza çýkar.

Esasen sýnýrlý sonlu özel baðýntýlý sürtünme ve frenlemelerle yavaþlamayan hareket, hýzlanamaz. Kesikli süreklilik içinde hýz yavaþlamalý ki yavaþlýk hýzlansýn. Hýzý da; yavaþlamayý da; kiþi ve kiþi iradesi deðil kolektif kapasiteli kolektif zaman belirler.

Hýzlý olup kullanýlamayan, denetilip yavaþlamayan güç, kontrol edilir ve verimli güç deðildir. Toplum kapasitesi yavaþlayan kontrolle yavaþ ve düzenli, frenli akýþ yapar. Üreten bir sektöre göre, yavaþ olan bir kolektif akýþ, diðer bir sektöre göre hýzlý olduðu gibi o sektörü yok edici de olabilir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.