..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Ekim 2021
Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 4  
Bayram Kaya
Baltanýn sapý da kolektif güç olmadýðýnýz halde, kolektif güce hükmetmek isteyen kendi bencilliðinizdir. Burada kiþi hem kiþi benci, hem kolektif benci bir özgecilikle birbirini destekleyip sürdüren ve birbirine dönüþen özgecilikle ikinci hüviyeti kazanýyordu. Benci ve özgeci iliþki iyi gözetilmezse, kiþi dissosiyatif bir enfeksiyona kapýlýyordu.


:DBH:
Doðaya yönelimle olan beslenme, savunma, güvende olma, barýnma gibi herkesle olan tekil kiþi davranýþlarý, bileþik davranýþlý süreçlerin kolektif alaný içinde iþgücüne, iþ paylaþýmýna dönüþen enerji tipi olurlar.

Herkesle olup ta dönüþen eylemli yönelimli enerji tipi þimdiki deyimle herkesin zorunlu bir iþle ve zorunlu bir iþ gücüyle bileþimli alana katýlmasýyla, þimdiki yapay iþsizlik o günkü inþa olan sistemin bilmediði olgudur.

Temel durum karþýlanmalý hayati olgular, doðaya yönelim olmakla herkesle ve herkeste zorunlu olan saðlayýcý davranýþlar; kolektif alanýn iþgücü ve iþ bölüþümü paylaþýmýna dönüþmekle alanýn düzenli bir enerji formudurlar. Böylece bu enerji formu içinde kolektif alan sýralý, çevrimli, özyinelemeli iþiyle; saðlatma yapmaya ya hep ya hiç diyen bir anlayýþa bürünür.

En temel ikinci bir depo enerji dýþta bileþen alanlarýn atmosfer sinerjisinden doðan tahrik ya da iþlerge kuvvetidir. Ýþte bileþim alaný bunu ortaya koyar. Ortaya konan ve tahrik kuvveti olan "bileþimin alan etkili depo enerjisi" kirþlerin ihtiyaçlar sýralamasýna yöneliktir.

Kiþinin doðal korunum yasasý kapsamýnda olan ihtiyaçlar sýralamalý davranýþý, doðaya dönük eylemle günlük doðada saðlayýcý olan kas gücünün iþ görme, iþ ile olma davranýþlarýydý. Ýþ görme doða içindeki her bir kiþiyle, her bir kiþinin zorunlu olarak kendi ÝÞÝDÝRLER.

Doða daðýyla; tepe ve deresiyle; bulutu, yaðmuru, taþý, topraðý vs. ile bir enerji biçimidirler. Enerji bu biçimler farký arasýnda dýþta da bir potansiyel kazanýr. Ve bu potansiyel biçimler arasýndaki enerji akýþýný oluþur.

Yani akan bir potansiyelin ýsý, manyetik aký, yansýma gibi birbirine geçiþen enerjisi; diðerinin hem depo enerjisi ve hem de tahrik (iþlerge) eylem enerjisidir.

Birbirine potansiyelle olan akýþtan birisi de bileþik alanlarýn, alan içi etkileþim akýþýdýr. Kiþi bu alan içine bir depo enerji iþgücü ve bir iþ görmeyle gelir. Bu nedenle kolektif alan içinde kiþi asla iþsiz olamaz. Bu nedenle kiþiler inþa içine iþ yapar olmakla girerler.

Þimdiki deyimle kiþi doðada tavþan peþindeyken, tehlike anýnda kaçarken, gizlenirken iþ güç sahibidir. Kolektif alan içinde de ava giderken veya yavruya bakarken ya da gözcülük yaparken yahut ta, savunma iþi görürken alan düzenlemesine baðlý birbirine karþý olan grupça yapýlan iþiyle meþguldür. Kiþi ne tekil durumla, ne kolektif durumla; asla iþsiz deðildir.

Alan etkisi kiþiye "ya hep ya hiç diyen" bir algýlama indükler (yükler). Bu indüklenme nimette de külfette de biriz diyen bileþim alanlý kolektif anlayýþtýr. Robotlarýn bulunuþu kiþileri iþsiz býrakmasýyla, kiþi asla iþsiz kalmaz. Neden mi?

Robot kiþi dýþýnda, kolektif alanýn iþidir. Kolektif alan birbirine geçiþen kiþisi tahrik gücünden kaynaklýdýr. Kolektif alanýn her iþi, kiþinin tahrik ve katký iþine karþýlýktýr.

Böyle olunca robot yapýmý kolektif miraslý, kolektif depo enerjili, kolektif bilincin, kolektif ürünüdür. Depo enerji kiþi potansiyelli geçiþen sinerjideki yepyeni eylem tahrikiyle birikimli enerjiydi.

Kolektif olan her tahrik gücü, baþka þeyin üretimine dolaylý veya dolaysýz karþýlýk bir katkýdýr. Karþýlýk katký üretimden pay alýr. Bu kolektif kuraldýr. Bu kolektif geri beslenim yasasýdýr. Bu kendisini çaðýran özyineli oluþun çevrimidir. Bu kendi kendine amortismanla organize ve re organize oluþtur.

Yani robot sizden fazla olan kolektif kapasiteyle yapýlýr. Kolektif kapasite içinde sizin iþlerge ve iþleyim gücü dediðimiz tahrik katký payýnýz vardýr. Ve üretilen robot, dolaylý dolaysýz iþlerge ve iþleyim gücüyle kolektifin kapasitesidir.

Temel baðlaným enerjileri ile oluþan kolektif kapasite (üretim, buluþ), herkesin ihtiyacýna ve yeteneðine göre kolektif bir paylaþmadýr. Böyle olmakla robotun gördüðü iþ yine sizin iþsizliðiniz deðil aksine sizin geri baðlaným yasalarýnýza uygun saðlama ve ortak paylaþýmýnýzdýr.

Sizin dolaylý dolaysýz tahrik gücü katkýnýza karþýlýk, sizin yerinize kolektif gücün iþlerge ve iþleyim gücü robotlarý üretmesiyle siz de zaten kolektif mirasýn zorunlu mirasçýsý ve talep karýsýnýz.

Siz robotlarý; yani kiþilerle asla olmayan ve kiþilerde asla olacak ta olmayan kolektif gücü (robotu), kiþisi mülk yaparsanýz iþsizliðiniz kaçýnýlmazdýr. Baltayý kendi ayaðýnýza vurursunuz.

Baltanýn sapý da kolektif güç olmadýðýnýz halde, kolektif güce hükmetmek isteyen kendi bencilliðinizdir. Burada kiþi hem kiþi benci, hem kolektif benci bir özgecilikle birbirini destekleyip sürdüren ve birbirine dönüþen özgecilikle ikinci hüviyeti kazanýyordu. Benci ve özgeci iliþki iyi gözetilmezse, kiþi dissosiyatif bir enfeksiyona kapýlýyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.