..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Aralýk 2021
Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 5  
Bayram Kaya
Entegrasyonun parça bileþimleri olan yeti sel uzay zamaný dünyaya özgü bir damgayla kodlanacaktý. Bu kodlanma evrensel uzay zaman genel baðýntýsýný veren yasalarýn içindedir. Dünya kendi dýþýnda birçok baðýntý durumla giriþme olan özel yalýtýmýna özgü, özel kapasite baðýntýlý kimi kendi yasalarýyla çevrim olup, kendi aðýrlýk merkezlerini oluþacaktý.


:DFJ:
Her bir kapasite, her bir potansiyelleydi. Potansiyel bir durum, özdeksel özelliklerledir. Her bir potansiyel duruma dek özdeksel özellikler o durumun kuantum durumdan, makro dünyadaki fiziki, kimyasal, moleküler, biyo moleküler, sosyo toplum sal düzey ve düzlem giriþmelerine baðlý bir türden olmayan özne nesnel durumlarýyla belirli-belirsizlerdir.

Bir potansiyel durum, manyetik alanla doluluksa, manyetik alanýn elektrik alana olan oran gerilimi manyetik alanýn elektrik olarak akýþla olmasýdýr. Akýþ ve depolanma, akýþ ve birikim potansiyel durumdu. O durumla yetiler bileþimli yetenekti.

Elektrikli alan bulutlar gibi küme sel bir oransal dirençle, manyetik alanýn depolanmasýna; þimþek, yýldýrým gibi olgu ve olaylar boþalmasýna dönüþür. Depo kapasite þimþek yýldýrým gibi parça durumlar oranýyla akýþ yaparken

Biz dünyalýyýz. Uzaydayýz ama uzaylý deðiliz. Biz Dünya gibi yalýtýma ortamý kendimize hem stabil kýlarýz. Bu Dünya hem her birimizle her birimize de eþmerkezledir. Bu durum bizim birinci durumla özel baðýntýlý durumumuzdur.

Birinci durum Güneþ gibi bir yýldýz sisteminin eksantrik çevrimli yalýtýmýyla ikinci bir duruma özel baðýntý ve potansiyel durumdu. Dünyamýz özel durumu Güneþ sistemi özel durumuna baðlýyken Güneþ sistemi de gökada (galaksi) sistemine baðlýdýr.

Dünya yalýtýmý uzay zaman içereniyle belirsize durum yalýtýmý olmakla dünya özelinde bir kapasite ve parça durumlar yetili türlü bindiriþlerin olgu ve olayýna olasýlýklarla olan bir entegrasyondur.

Entegrasyonun parça bileþimleri olan yeti sel uzay zamaný dünyaya özgü bir damgayla kodlanacaktý. Bu kodlanma evrensel uzay zaman genel baðýntýsýný veren yasalarýn içindedir. Dünya kendi dýþýnda birçok baðýntý durumla giriþme olan özel yalýtýmýna özgü, özel kapasite baðýntýlý kimi kendi yasalarýyla çevrim olup, kendi aðýrlýk merkezlerini oluþacaktý.

Dünya kendi içindeki orman, çöl, atmosfer, dað bayýr, ova gibi her bir özel yalýtým baðýntýlarýna göre bir kapasite ve bu kapasiteye uygun kapasiteye genel baðýntýlý durumdur. Oysa dünya özeline baðlý genel durum da Güneþ sistemi galaksi ve evrensel potansiyelli gerilimlere oranla, esamisi bile okunmayacak denli özel baðýntýdýr.

Dünya gibi yalýtýma bir kapasite ve o kapasite üzerine kodlanma yapýlacak (Dünya'ya özgü damgayý yiyecek) bindiriþ yapýlana kadar kapasitesi belirsiz duruma sayýsýz bir yeti durumlarýn bileþimiyleydi. Ama yine de Dünya'nýn kapasitesi sýnýrlýydý.

Dünya, Evrene ihraçlaydý ve evrenden ithalatlarla hem kapasite artýrýmýydý. Hem kapasite daralmasýydý. Yeti sýnýrsýz deðildi. Bir kapasite trilyon deðer sayý kadar yeti bileþimiyleydi.

Çölleþen yalýtýma bir kapasite, çölleþmeye baðlý kapasiteyle yeni bir olanak duruma belirli bir belirsiz durum kapasitesi olur. Böylesi bir çölleþmeye, bataklýða, denize göle vs. baðlý kapasiteni yeti; kendi üzerine çöl gibi, deniz gibi atmosfer gibi her hangi bir sýnýrlama kod iþlenmeden önce her türlü kodun iþlenmesine açýk bir bindiriþe kodlanma olarak sýnýrsýzdý.

Bir yeti üzerine bir kod bindiriþi yaptýðýnýz zaman, artýk yeti sýnýrlý ve belirli durumla bindiriþledir. Yeti, bindiriþle olana kadar sýnýrsýz olup bindiriþe açýklýktý. Yeti üzerine bir bindiriþ yapýldýðýnda artýk yeti yetenektir, sýnýrlýdýr.

Oda bir sýnýrlý oluþtu. Ama ayný oda birçok türlü þeyle birçok türlü düzenlemeye sýnýrlý olmayýp açýklýktý. Bir kapasite birçok yeti öbeði üzerine birçok bindiriþler öbeði ile yine birçok yeteneðe olanaktýr. Yeti veya yapabilirlik yeteneðe olanaktý. Birçok yeti öbeði de birçok ve sýnýrlý bir kapasiteyle sýnýrlý bir sýnýrsýz yeteneðe sahiptir.

Yetenek ve kapasite sadece hayata kadar gelen ve hayatla sýnýrlý olan bir þey deðildir. Enerji birçok potansiyel durumla iþ yapabilme yeteneðiydi. Her þey potansiyel durumla enerjiydi.

Þu halde dünyada enerjin bir kapasiteni yalýtýma atomla; moleküler bir kapasite, yeti ve yetenekti. Atom helyumla bir yeti ve yetenek iken moleküler hidrojen bileþimi, helyumla, karbonla, demirle vs. baþka bir yalýtýma yeti ve yetenekti.

Moleküler yapý bizim mantýðýmýza göre inorganik bir taþtan demirden organik bakteriden, virüsten, file kadar özne-hayatla da bir yeti ve yetenekti. Yerin içinden yerin dýþýna tektonik olaylarýyla yerin dýþýnda yerin içine potansiyel baský basýnç oraný olan olgu olaylarla atom hidrojenden uranyuma karadýr vs. deðerlik elektronlar kapasitesi yeti durumla yetenekti.

Kiþisi anýklýkla olan kapasite ve yetenek; kiþi alýrlýkla sýnýrlý iken, toplumsal geliþmeye baðlý olarak kiþisi kapasite yetiler sayesinde artýrýlabilirdir. Kuram olarak dünyanýn kapasitesi ve yeteneði de artýrýlýr. Dünya olgu ve olayý birçok yeti içerir. Kapasite; yeti üzerine kodlanacak durumlar çeþitliliði kadar, olasýlýkla sýnýrsýzdý.

Maymun gibi hayat sal türler de bardaða su doldurup, bardakla su içmek yaratýcýlýk deðildi. Bir yetinin yansýma öðrenmeyle kodlanýp kullanýlmasýydý. Asýl bardaðý bulmak yaratýcýlýktý. Yaratýcýlýðý türlü biçimde deðerlendirmek yaratýcýlýk üzerine yetenekti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.