..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey insan kadar yükselemez ve alçalamaz. -Hölderlin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Eylül 2022
Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar14  
Bayram Kaya
Zaten kiþilerdeki yalnýzlýk duygusu gibi açlýk gibi savunma gibi vs. gibi eþzamanlý süreçler kendi kendini baþlatan, savunmaya karþý beslenme gibi birbirine karþýlýk sekans hareketleri nedenle kolektif inþa vardý.


:BDC:
14/1

Totem, içine giren atalarýn nefsi nedenle konuþuyordu. Ya da animizmde atalar iletiþimlerini totemin aðzýnda söyleyiþlerle konuþup sesini duyurmuþ oluyordu. Bu ses te ya bir kamýn sesiydi. Ya bir büyücünün veya duyarlý bir aracý ve seslendirici kiþinin sesiydi.

El de atalar ruhu gibi bir nefisti. El de iletiþimini Ut Napiþtim gibi apilu denen aracý kiþiler aðzýndaki söylemlerle konuþmaktaydý. Þimdiki deyimle bu ses içlerine doðup, içlerinde gelen sesi konuþan kamlardý. Bu sesler esasýnda eskinin apilusu þimdilerde resullerin sesiydi.

Ancak El ‘in Totemden bir farklý vardý. El, mülk sahibi irade olmakla mülkünü dilediði gibi daðýtan etkin eylem ve söylemi olan davranýþlarlaydý. Totem konuþan kiþilik gibi bir algýydý. Oysa El adeta bedenlenmiþ kiþilik olmakla, konuþan kiþiye dokunulmasý bile kutsallýktý. Çünkü El "resule saygý bana saygý" diyordu.

El 'in aðýzlarýnda konuþtuðu kiþiler, kolektif kapasiteyi ele geçirme amacýný güden kiþiliklerdi. Kasabýn sevdiði deriyi yere çalýp, deriyi deðersiz göstermesi vardýr. Apilular da "Dünya malý, Dünya da kalýr" demekle kolektif sahipliði küçümsüyorlardý.

Týpký þimdiki kasaplar gibi apilular da aklýndakileri sanki kiþilerin malý varmýþ gibi bir söylemle mal sahipliði algýsýný kiþilere þýrýnga ediyorlardý (aþý-telkin, gözbaðý ediyorlardý).

Kýsacasý kolektif alaný özelleþtirip, kolektif alaný kimi þahýslarýn malý-mülkü yapan anlayýþ; soyut hayali algýlar üzerinde çalýþmakla; "akla getirilen, akla düþürülen" bir yöntem üzerinde yapýlan "akýl oyunu yansýmalarý içinde ve üzerinde kendisine alan açmanýn" marifetiydi.

Kimse mal sahibi olma denemesini ve payýný öte dünyaya götürüp-götürmeme denemesini yapýp ta "dünya malýný öte dünyaya götüreceðiz" demedikleri halde; duyarlý kiþiler "Dünya malý, dünya da kalýr" diyordular.

Mal sahipliðini bilmeyen, malý öte dünyaya götürüp götürmeme gibi hiç bir sorunu olmayan insanlara karþý yapýlan akýl oyunlarý ilerde vaat etmeye ve tehdide dönüþecekti.

Bu tür söylemler Apilular tarafýndan masumane söylemler gibi baþlamýþtý. Yöntem olarak akla getirilen akýl oyunlarýydý. Akýl oyunlarýyla kiþilere doðrudan kafadan giriþ yaptýlar. Böylece kolektif öznenin bilinçaltý alanýnda biriktirilen "mal sahipliði düþüncesi" istendiði zaman akla düþürülecek olan kolektif alana karþý kiþiyi enfekte eden tuzaklardý.

14/2

Dünya malý dünyada kalýr gibi söylem ve söylemler mevcut kolektif durum karþýsýnda masum, sonradan etkisi büyük olacak hayali fikir jimnastiði gibi olan bir illüzyon algýydýlar. Apilular bu tür söylemler üzerinde çalýþýr olmakla emeði, kolektif emeði deðersizleþtirip; öte dünya hayatýný en öne çýkaran illüzyonisttiler.

Bu tür sözler illüzyon yapýcý tuzaklý düþünce ve söylemlerdi. Kutsal kiþiler(!) insanlarý yani þimdiki kullarý fiilen kolektif gücün yapabilirliðinden yoksun kýlmýþlardý. Kolektif güçte yoksun kýlma þaþkýnlýðý karþýsýnda da ne yapalým “kaderiniz böyleymiþ” diyorlardý.

Kader söylemi, kaderden doðan hayra-þerre sabredici; hayra-þerre tahammül gösterici kul olmayý söylemekle amaçlarý olasý dirençlere karþý hitap edecek bir algý operasyonu kodlarýný, zihinlere yerleþtirmekti.

Bunlarý anlamak için kolektif kapasiteyi az çok iyi bilmek gerekiyordu. Kolektif kapasite ortaklýðýn ya da paydaþlýðýn veya kolektif birim zamanlý bileþimin; kolektif gücü demekti.

Kolektif kapasite parçalý bileþimlerdi. Bu bileþimin içinde söz gelimi kolektif zekâ vardý. Kolektif bilgi vardý. Kolektif emek gücü vardý. Kolektif biliþ, buluþ, araç gereç vardý. Üretim gücü, üretim faaliyeti, araþtýrma geliþtirme vardý. Kolektif depo enerjisi (birikmiþ mal, bilgi, toprak avadanlýklar vs.) vardý.

Kolektif süreç tekil baþlamamýþtý. Ama kolektif zenginlik seçilmiþ kutsal kiþiler üzerine saçýlmakla tekil bir yaptýrým gücüne dönüþmekle; kolektif yaptýrým gücünden yoksun kýldýðý kiþileri köleleþtirip, kiþileri mülkün sahibine kul yapmaya dönüþmüþtü.
Özelleþtirilip kiþi mülkü yapýlan kolektif kapasite içinde depo enerjili kolektif miras vardý. Kolektif yapýnýn kendi kendisini amorti etme gücü vardý. Yani kolektif yapýnýn kendi kendisini yenileyen bir tamir etme gücü (rejenerasyon) vardý.

Bu günkü dil ile söylersek kolektif yapýnýn yani kolektif yaptýrým gücünün kendi kendine finansman olmasý gücü vardý. Kolektif gücün kendi kendisine yeten bir kaynak olma gücü vardý. Kolektif kapasitenin kendi kendisine kredi olma gücü vardý. Kolektif yapý zaten olmayan bir para babasýnýn yatýrýmýyla baþlamamýþtý.

Kolektif kapasitenin kendi kendisine yatýrým gücü olmasý, kolektif yapýnýn kendi kendisine yatýrýmcý olmasý, kendi kendine amortisman çevrimi olma potansiyeli vardý. Kýsacasý kolektif kapasite kendi kendine baþlayan otomatik ve oto kontrollü bir çevrimsel süreçtir.

14/3

Ýlk sosyo kolektif inþanýn kuralýný hatýrlayýn lütfen. Örneðin, totem alan oluþmasýný hatýrlayýn. Totem alanlý oluþma ve inþalar içinde ne kredi sorunu vardý. Ne finansman derdi vardý. Ne yatýrýmcýsý vs. vardý.

Bunlar özelleþtirmeci mantýkla ortaya konan yapay sorunlar olmakla köleci sistemin dinamikleri haline getirilmiþ illüzyonlardýr.

Kolektif inþa içinde her þey doðal yollarýn biyo-özne-nesnel ve çevre koþullarýyla kendilikten; karþýlýklý sekans hareketi nedenle baþlamýþtý. Kiþi özneler bileþimli özne tahriklerle kendilikten otomatik bir eksen çevrimiyle oluþmuþtu. Bakmayýn siz þimdiki faiz, kredi, enflasyon hayat pahalýlýðý, nas, arz, talep gibi soygun koþullarýna.

Yahu acýkmanýn arzý mý olur. Av yapmanýn, meyve toplamanýn, çocuk doðurmanýn talebi mi olurmuþ? Kýsacasý hayatý korumanýn ve hayatý sürdürmenin arz ve talebi olmaz. Zaten doðanýn akýþ yapan verili sunusu içinde bu verili durumlara göre hayat ta bir akýþ olarak ortaya çýkmýþtý.

Deðilse sanki doðaya raðmen bir hayat varmýþ ta, hayat doðanýn karþýsýna dikilip te ben þunu-þunu talep ediyorum. Bana þunu-þunu sunarsan ben ortaya çýkarým dememiþti. Bunlar büyük büyük yalan ve tuzaklardý.

Acýkma yani enerji saðlama, korunma, av yapma gibi hayatta kalýcý bencil korunum yasalarý nedenlerle bir araya gelen kiþiler; ayný anda gerçekleþmesi gereken zamana baðlý faaliyetler eksikliðini bileþim içinde ve bileþim üzerinde tamamlamýþlardý.

Ayný anda bir arada baþlamasý gereken tekil eylemlerin zaman eksiðini kiþiler birbiri üzerinde tamamladý. Kiþiler bu tamamlayýcý bileþimlerle kolektif yapýyý ortaya koymuþtu. Kolektif güç birliði içindeki temel ve otomatik süreç baþlatýcý zorunlu gereksinimlerin arzý, talebi mi olurmuþ?

Eðer bu bileþimin bir arzý, bir talebi, bir kazancý ya da bir kârý varsa; bu kâr ve kazanç kiþileri diðer kiþilere karþý baþkalaþtýran bir kâr ve kazanç olmayýp; kolektif kazanç ya da kolektif kâr olmakla kolektif depo enerjili araþtýrma geliþtirme (ARGE) yapýcý, tamir edici bir kolektif amortismandýr.

Zaten kiþilerdeki yalnýzlýk duygusu gibi açlýk gibi savunma gibi vs. gibi eþzamanlý süreçler kendi kendini baþlatan, savunmaya karþý beslenme gibi birbirine karþýlýk sekans hareketleri nedenle kolektif inþa vardý.

Böyle bir sosyo kolektif inþa içinde her birimiz, her birimizle yalnýzlýktan kurtuluruz. Eþ zaman içinde kimimizin açlýk nedenle av organizasyonuna katýlmasýna karþýlýk, eþzaman içinde kimimiz de savunma sekans denkleþmesine katýldýðýmýzda; ekmek arzý, savunma talebi gibi kiþileri köleleþtiren absürtlükler olur mu?



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.