..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Konuþ ki seni göreyim. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




28 Eylül 2022
Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 18  
Bayram Kaya
Kolektif alan, kendisini özelleþtiren iþtaha göre bir kezlik daðýtýlýyordu. Hikâyeye göre ilk daðýtým sürecinde kolektif güç kimi kiþilere verilmiþti. Her þey dört dörtlük deðildi. Bu eylem alanýna göre yaþandýkça aksamalarýn düþünce, eylem, söylem davranýþlarý ortaya konup geliþtirilecekti.


:DBJ:
Kolektif alan, kendisini özelleþtiren iþtaha göre bir kezlik daðýtýlýyordu. Hikâyeye göre ilk daðýtým sürecinde kolektif güç kimi kiþilere takdir edilerek verilmiþti. Bu takdir içinde her þey dört dörtlük deðildi. Takdir edilenler mülk sahipli eylem alaný içinde yaþandýkça aksamalarýn düþünce, eylem, söylem davranýþlarý ortaya konup geliþtirilecekti.

Özel mülk sahipliði anlayýþý iki ayrý eylem, söylem ve düþünce alaný açmýþtý. Ýlki varlýklý kesime göre açýlan varlýklý oluþla davraýlan eylem alanýydý. Sadaka verme, kurban kesme gibi.

Ýkincisi yoksul kiþilere göre açýlan eylem alanýydý, Kutsama, dua etme, sadaka alma, þükretme, yoksulluðu miras býrakma, kadere göre takvacý yaklaþýmla davranma gibi eylem alanlarý açýlmýþtý.

"El, kendi mülkünü keyfi daðýttý" söylemi kolektif alan içinde icra edilemezdi. Kolektif olup biten sürecin varlýðý içinde ve kolektif alanýn eylemlerine göre kolektif varlýk ne kiþilere verilebilirdi. Ne keyfi olaraktan kiþilere daðýtýlabilirdi. Baþlangýçta inþacý olan kolektif öznenin eylemi reel olarak kiþisi özne davranýþýna indirgenemezdi.

Bu tür çarpýtmalar ancak soyut söylem olarak olasýydý. Kolektif ortamýn ortada kaldýrdýðý kiþisi korku ve kiþisi kaygýlarýn yerini kolektif korkularla kolektif kaygýlar almýþtý. Kolektif duygular üzerinde yapýlan geri ketlenici kiþi bencillikleri üzerinde yapýlacak akýl oyunlarýyla kiþileri ikna edip süreci çarpýtmak mümkündü.

Kolektif alan eylemlerine karþý "El, kendi mülkünü keyfi olarak daðýttý" söylemini ortaya koyabilmek için ya yeni bir yol bulacaktýnýz. Ya yeni eylem alanlý yeni bir yola açacaktýnýz. Yeni yol bulundu.

"Yeni bulunan yol", kolektif mülk söylemi yerine El 'in mülkü demenin söylemiydi. El 'in mülkü söylemi kiþinin tamahýna göre söylenecek, bencil tamahlarla süslenebilecek eylem alanlarý içinde yürünebilir "bir yol açma iþiydi.

Kolektif duygular zeminli alan içinde kiþisi kaygýlarý güden korkularý akla düþürdünüz mü o yol yürünür oluyordu. Yeni yürüme alaný açýlýyordu. Tüm modülasyonlar akla düþürülen kiþi kaygýlý duygular üzerine hitapla olacaktý.

Mülkün sahibi El 'dir söylemi kolektif olmayaný belirten, kolektifolaný gizleyen bir söylemdi. Gizlenenin ve gizliciliðin kaynaðý böylece ortaya konmuþtu. Mülkünü daðýtan El söylemi, þimdiki köleci anlayýþýn baþlangýç hikâyesiydi.

Gerçek olan, inþaca olan kolektif oluþ yerine ve kolektif oluþ üzerine hayali söylem ve anlamlarla inþa edilen "mülkün sahibi" söylemi için, bu takdir ilkten beri bu böyleydi denecekti.

Kolektif liðe karþý bulunan yeni yol "mülkün sahibi" söylemiydi. Kolektif özgeciliðe karþý yeni açýlan alan içinde de yürünecek "yeni yol açma" iþi de "mülkün sahibine mülkünü keyfe göre, kiþisi tamahlara göre daðýttýrma iþiydi. Ýlk daðýtýmýn, köleci ittifakýn aðzýndaki hikâye þöyle ifade edilecekti.

Kuralar çekilmiþ, herkes El mülkünden kendisine düþen kýsmetten payýný almýþtý. Paydan kimine çok verildi. Kimine az verildi; kimine de hiç verilmedi denecekti. Payý verilmeyenler yeryüzüne daðýlýp kýsmetlerini arayacaklardý.

Yani kýsmetsizler, birçok olan her hangi bir mülk sahibinin koruyan, gözeten iradesi altýnda çalýþacaktý. Nasibi olmayan kiþilerin kýsmetine de çalýþmak, itaat etmek, aðýr baþlýlýkla teslim olmak düþmüþtü. Mülk nasip deðildi. Zenginlik te kýsmet olmayacaktý. Çalýþmak anlýna yazýlmýþtý.

Bu ilk paylaþým þekli ile oluþan zengin fakir olgusu, ezelden ebede sürecek deðiþmez bir takdir olmakla bu tasým böyleydi. Kaderdi. Kadere razý olacaktý. Ýlk daðýtýmýn böyle bir takdir olduðu ikrarý, imanýn en temel þartýydý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.