..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Can Macit




2 Eylül 2003
Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði  
Can Macit
Milan Kundera'nýn romanýndan, yönetmen Philip Kaufman'ýn, beyaz perdeye aktardýðý bu filmi belki izlemiþsinizdir. 1960'larýn Çekoslovakya'sýnda politika ile deðil, kadýnlar ile ilgilenmeye tercih eden, ünlü bir doktorun hikayesi anlatýlýr.


:CCFB:
Milan Kundera'nýn romanýndan, yönetmen Philip Kaufman'ýn, beyaz perdeye aktardýðý bu filmi belki izlemiþsinizdir. 1960'larýn Çekoslovakya'sýnda politika ile deðil, kadýnlar ile ilgilenmeye tercih eden, ünlü bir doktorun hikayesi anlatýlýr.

Çekoslovakya'da, "Prag Baharý" denilen 1968'in masalýmsý ortamýnda geliþir olaylar. Ve bir gün Rus tanklarý görülür Prag sokaklarýnda. Masal sona ermiþtir....

Seyirci, sanki kendi ülkesini iþgal eden düþman askeri gibi görür Rus tankçýlarý. Biliyorum, çünkü bana da öyle görünmüþtü filmi seyrettiðimde.

T-64 model tanklarýnýn üstünde kendilerini protesto eden Çek gençlerine, þaþkýn bir ifade ile bakan bu gençlerin çoðu, Kýzýlordu'da askerlik yapan Orta Asyalý, Türk soylu gençlerdi. "Þaþkýn bir ifade" ile bakýyorlardý, çünkü onlara, “bu gençleri kurtarmak için” Prag'a girdikleri söylenmiþti.

Yýllar sonra, 1968'de Prag'ý iþgal eden Kýzýlordu askerlerinden biri ile tanýþma þansýna eriþtim. "18 yaþýnda þahit olduðum bu olay, zihnimde derin izler býraktý ve ilk defa Sovyet sisteminin mutlak adaletli bir sistem olduðu hakkýndaki propagandalara þüphe ile bakmaya baþladým." diye yazmýþ hayat hikayesinde.

O gün Çek gençlerinin düþman olarak gördüðü bu genç asker, günümüzde Özbekistan'da ki Kerimov diktatörlüðüne karþý özgürlük ve demokrasi mücadelesi veren, ERK Demokratik Partisi'nin lideri, Muhammed Salih’tir!

Prag Baharý'nýn sona ermesinde 20 yýl sonra, Mayýs 1988’de, Özbekistan Yazarlar Birliði Genel Sekreteri olarak görüyoruz Muhammed Salih'i. 1989 Ocak ayýnda ise, Moskova’da SSCB Yazarlar Birliði Kurultayýnda, kürsüde, ilk olarak Sovyetler Birliðini için "Dikta Ýmparatorluðu" sýfatýný kullanýrken.....

Günün adamý deðil, yarýnýn adamý olmak istediði için, kendisini Komünist Partisi üyeliðine davet edenlere, "Komünizm güneþi, ters yönden doðmuþtu, yine oradan (Batýdan) batacaktýr!.." diyerek ret cevabý vermiþtir.

Komünizm güneþi battý! Fakat günümüzde Özbekistan, eski SSCB yönetiminden de zalim bir idare tarafýndan yönetilmekte. Çok þey deðiþmedi Özbekistan'da! Rus Komünistler gitti, yerlerini Özbek Komünistler doldurdu. Üstelik bunlar eskilerinden daha zalim, daha vahþi, daha adi!

Ýsterseniz yazýmýzý Muhammed Salih'in kendi hayat hikayesinden yaptýðýmýz bir alýntý ile bitirelim:

"1999'dan bu yana Norveç’te yaþýyor. Baþkanlýðýný yaptýðý ERK Partisi, rejimin büyük baskýsý altýnda faaliyetine devam ediyor ve Özbekistan halký tarafýndan destekleniyor. Muhammed Salih 7 yýldýr sürgünde! Fakat mücadelesini sürdürüyor. Bu vatandan uzakta geçen maceralarla dolu 7 yýl, Salih için ayrý bir okul oldu. Bu hayat hikayesinin devamý da olacak..."

Can Macit

Not: Bu yazýyý 3 yýl önce yazmýþtým. Muhammed Salih hala Norveç’te “sürgün hayatý” yaþýyor ve hala mücadelesini sürdürüyor...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Görmeden Sevdiðimiz Büyük Büyük Türkiye
Türkçe Dil Sýnavý
Onlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Sezen Aksu Konseri [Eleþtiri]
Konstantiniye'nin Yitik Günceleri [Eleþtiri]
Hamamýn Namusu [Eleþtiri]
Çanakkale Tacirleri [Eleþtiri]
Savcýnýn Karýsý [Eleþtiri]
Bir Irkçýnýn Ýhaneti [Eleþtiri]
Efendi [Eleþtiri]
Silahlara Veda Kumpanyasý [Eleþtiri]
Soðan Çorbasý [Eleþtiri]
Cumhuriyetin Masallarý [Eleþtiri]


Can Macit kimdir?

Boþverin!

Etkilendiði Yazarlar:
Henüz yok! Belki ileride...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Can Macit, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.