..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevmek bir baþkasýnýn yaþamýný yaþamaktýr. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sevgi ve Aþk > Yûþa Irmak




17 Mayýs 2024
Gidene Yol, Kalana Yer Vermek  
Yûþa Irmak
Düþünüyorum. Çokça düþünüyorum… Sanki aklýmýn bugüne kadar hiç denemediði, þimdiye kadar hiç kullanmadýðý tarafýyla düþünüyorum… Günlük yaþadýðým olaylar, konuþtuðum kelimeler, yaþadýðým anýlarýn vücuda getirdiði hayalleri algýlayýp bir bütün haline getirebilmekten acizim.


:ADE:
Bazen kelimelerin, harflerin, kendi kendine dönüp, dolaþýp, çözülüp, daðýlýp, týpký bir resim gibi demek istediklerimi anlatmasýný istiyorum. Çünkü yüreðimde yoðurduðum ve tüm benliðimle hissettiðim duygu ve düþüncelerimi anlatmaya kelimelerin gücünün yetmediðini hatta bir anlamý olmadýðýný da biliyorum.


Düþünüyorum. Çokça düþünüyorum… Sanki aklýmýn bugüne kadar hiç denemediði, þimdiye kadar hiç kullanmadýðý tarafýyla düþünüyorum… Günlük yaþadýðým olaylar, konuþtuðum kelimeler, yaþadýðým anýlarýn vücuda getirdiði hayalleri algýlayýp bir bütün haline getirebilmekten acizim. Sana ömrüm boyunca üzerinde çalýþtýðým, hazýrladýðým külü elenmiþ, damýtýlmýþ sözcüklerden; sýkýntýlarýmý, özlemimi, hasretimi, gurbetimi ve yalnýzlýðýmý anlatsam bir çukur kadar deðeri olmadýðýný da biliyorum. Bu yüzden kýsa kesiyorum. Akýp giden zaman içinde yaþadýklarýmýn, anýlarýmýn, istek ve arzularýmýn yok olmasýna þaþýrýyorum çünkü “aidiyet” duygusunu en iyi ben biliyorum.

***

Ýnsan terk edilince, “unutma(k)” için elinden geleni yapýp hayatýna devam etmek istiyor. Ancak, unutmak istedikçe daha çok sevdiðinizi fark ediyorsunuz. Kiþi ne kadar ümitsizse aþký da o kadar korlaþýyor zaman içinde… Muhayyile, dönüp duran þu dünyada size ilk geliþ ve sonra gidiþi anlamlandýrmaya çalýþýyor. Birinin hayatýnýza girmesine onay verip sonra gitmesine ses çýkarmamak zordur. Ýletiþimi kesip, susmayý tercih eden insanlarýn kendilerini ifade edebilmeleri, hayallerinin peþinden koþabilmeleri, deðerlerine göre yaþayabilmeleri için gereken alaný onlara sunmak için tutmaya deðil, býrakmak gerektiðine inanýyorum. Zira kimse boynuna ip baðlayýp da peþinizden sürükleyebileceðiniz bir hayvan deðildir…


***

Her insan bir renk. Bir desen. Bir doku. Herkesin kendine özgü renk sevgisi var. Herkesin bu tuvalde kendine has fýrça darbesi var. Çok sayýda karakter ve türlerle karþýlaþýyoruz. Bazen birbirimizle kolayca anlaþabiliyorken, bazen de birbirimizi anlamakta zorluk çekiyoruz. Ve zaman geçtikçe nihayet baþkalarýnýn kendileri olmasýna izin vermenin bir hak-hukuk meselesi olduðuna inanýveriyoruz. Böylece kabullenmeyi öðrenip yaþarken içinizin farklý bir huzurla dolduðuna þahitlik ediyorsunuz. Çok sevdiðim bir arkadaþým bana kabullenmenin insanlarý kendi haline býrakmanýn yaþamanýn temel taþý olduðunu söylemiþti. Düþünüyorum da çok haklýymýþ… Zira o insanlarýn güçlü yanlarýný, benzersizliklerini ve kusurlarýný, onlarý hayal ettiðimiz þekilde þekillendirmeye çalýþmadan kucaklamanýn, ruhumuzu ýsýttýðýný fark ediyorsunuz. Bunun -insanlarý kendi hallerine býrakmanýn- erdemine ulaþtýðýmýzda diðer insanlarla güven ve itimadýn arttýðýna da ayrýca þahit oluyorsunuz. Elbette kim olduðumuz için kabul edilmenin ve saygý duyulmanýn nasýl bir his olduðunu hepimiz biliriz. Ancak ne var ki hepimiz bilinçli bir bað kurup anlamlý bir iliþkinin geliþmesi için elimizden geleni yapmaktanda beri durmuyoruz.

***

Her zaman küsen, küsünce derdini paylaþmak yerine susan, kendi acýlarýna odaklanan, karþý tarafý önemsemeyen, empati kurmayý bilmeyen, beþ yaþýndaki bir bebek gibi ilgi bekleyen; tutkuyu, sevgiyi ve fedakarlýðý karþýdan bekleyen, adýna aþk þiiri, þarkýsý isteyen ama kýrk kat yabancýnýn dert ortaðý, en yakýnýna ise aslan terbiyecisi kesilen, Allah’ýn bir selamýný çok gören, baþýnda altýn tacýyla prenses kalmak isteyen biri vardý düne kadar hayatýmda. Þimdi o yok artýk… Rahat býraktým onu. Bugüne kadar hiçbir zaman birbirimize eþlik etmeden kendi hayallerimize doðru yol almamýz gerektiðinin hayalini hiç kurmamýþtým doðrusu… Ama geçen zaman kurmamýz gerektiðini öðretti bana. Kýsaca diyeceðim o ki gitmek isteyene yol vermek büyük bir erdemdir. Ayrýca sizi seven, deðer veren bir þekilde sizinle iletiþim kuracaktýr. Kurmuyorsa arkanýza bakmadan kendi yolunuzu çizmeniz gerektiðini bilmenizi istiyorum. Bunu ben baþarabildiysem, herkesin baþarabileceðine inanýyorum. Sakýn ha kimsenin empatý, kimsenin kulu ve kölesi olmayýn. Aksi halde bu dünyayý kendinize zehir edersiniz…

Lütfen sayýlý günlerinizin deðer ve kýymetini bilin. Çünkü hayat boþluðu kabul etmiyor… Ýþte bu sebeplerden gidene yol, kalana yer vermekten asla çekinmeyin diyorum.

Saðlýcakla kalýn



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sevgi ve aþk kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgili
Seni Solumaktan Baþka Hiçbir Þey Gelmiyor Elimden
Sükût Suikasti
Tesirsiz Sözler 6
Geri Dönmemek Üzere Gitmek
Mutluluk
Günlere Yerleþen Solgunluk
Tasvir-i An
Rehberinde Deðil Kalbinde Yer Ver
Tesirsiz Sözler 5

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul’u Düþünmek
O Kelime!
Ýþlenmemiþ Cevherler Ülkesi: Türkiye
Gülmek Ýçin Krala Aðlamak Ýçin Filozofa Gitmek
Benjamin Button'un Tuhaf Hikayesi'nin Düþündürdükleri
Ýki Burçlu Bir Kale: Zaman!
"Bu Dünya Ýþi Oyundur Oyun"
Hallerinden Memnun Cevherlerimiz
Çekyataltý Romanlar II
Üç Elma, Üç Yýldýrým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sözün Çiçeði [Þiir]
Gözbebeði Turþusu [Þiir]
Bir Hicran Naðmesi [Þiir]
Sakin Bir Acý [Þiir]
Geldim [Þiir]
Sevgiliye Hasretle [Þiir]
Geceye Kâside [Þiir]
Benimle Ölür Müsün? [Þiir]
Beste-i Nigar [Þiir]
Bilemezsiniz [Þiir]


Yûþa Irmak kimdir?

Felsefe ve edebiyat aþýðý! Yayýncý, gazeteci ve kitapsever. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Yûþa Irmak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.