..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Deðiþim dýþýnda hiçbir þey sürekli deðildir. -Heraklitos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Tarihe Yön Verenler
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri

Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  

Ýblis
Mesut Kuntan
Þiir > Baþkaldýrý

"ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE" SAÇMA SAPAN BAKIÞLARLA ÝZLÝYORSA BEDENÝNÝ KARANLIÐIN TAM ORTASINDAN ÇEKÝYORSA ELLERÝNÝ TUTUNDUKÇA RÜZGARINA SOÐUK GÜLÜÞLERÝYLE DANS EDÝYOR ÇILDIRMIÞ GÝBÝ ÇATLAK HANÇERÝYLE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA, GÖKYÜZÜNE YAKMA GÜNEÞLERÝNÝ ÝSYAN ETME, ÝÇÝNDEKÝ ÝBLÝSE ÖYLE BAKMA... HAYAL MEYAL RÜYALARLA GÝZLÝYORSA BENLÝÐÝNÝ DÖN LANETÝN DÖN KIYISINDAN SAVU

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler
101 
 Türkçülüðün Öncülerinden Yusuf Akçurayý 85 Sene Önce Kaybettik  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Ýlk mecliste milletvekili, kurtuluþtan sonra Türk Tarih Kurumu Azasý oldu. Akçura, Osmanlý Türkleri ile Osmanlý Devleti dýþýndaki Türklerin yalnýz dil ve tarih alanýndaki ortak geçmiþlerine dayanarak bir birlik yaratamayacaklarýný savundu.
102 
 Erzurumlu Kara Fatma  (Bedia Belkýs BALCILAR)

Kara Fatma bir sonraki tebdil-i kýyafet ile çarþýya indiðinde, maalesef hain gözlü iki Yunan askeri tarafýndan takibe alýndýðýný hissetmemiþti. Düþman askerleri bu kadýnýn sandýklarýndan þüphelenmiþler nihayetinde Kara Fatma esir edilmiþti. Kendisini ucube bir koðuþa sorgulamak için çektiklerinde, Kara Fatma yolun sonu burasý olsa bile diline sadakat mührü vurarak ne olursa olsun kardeþlerinin yerini açýk vermeyecekti. Ne olursa olsun dedi, yüreðinden. Ne olursa olsun, aðzýndan bir kelime bile çýkmayacaktý. Kaným helal olsun dedi vatana. Yüreði sýcacýktý, alev alev yanýyordu Vatan aþkýyla. Deðme erkeklerin yüreði boy ölçüþüyordu Kara Fatma’nýn yüreðiyle. Tokatlar indi suratýna, sustu. Tekmeler savruldu karnýna, sustu. Kýrbaçlandý sýrtý, sustu… Çenesi zonkladý, sustu. Gözlerinden iplik gibi yaþlar indi fakat sustu. Bir zamanlar kýymetli eþiyle kurduðu sýcacýk yuvasý vardý. Yiðidi vardý, dað gibi… Þehit etmiþlerdi. Kendiside dayanabilirdi bu acýlara, dayanmalýydý. Evlatlarýný 9 ay boyunca taþýdýðý karnýna inen her kirli potin darbesinden sonra taþ duvarlara akis yapan çýðlýklarý boðazýný harap ediyor, nefesi týkanana kadar aþaðýlýk bir eziyete mahkûm ediyorlardý Fatma kadýný.
103 
 Fatih'in Ölümüne Kimler Sevindi?  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Fatih’in ölüm haberi Roma’ya ulaþýnca, Ýtalya’da toplar atýlýp, günlerce þenlikler yapýlmýþtýr. Papa, bütün Avrupa kiliselerinde üç gün çanlar çaldýrýp, þükür ayini yapýlmasýný emretmiþtir.
104 
 Sorumlu Adanmýþlýk!  (Muhammed CAN)

Düþüncenin doruklarýna ulaþmak, mutlaka taþlý ve dikenli yollardan geçmeyi zorunlu kýlar.
105 
 Ýmam Ali'nin Þahsýnda Zamaný Yakalamak!  (Mehmet CAN)

Ali gibi olmak asla olunamaz, ama ondan esinlenmek elbette!
106 
 Bu Devlet-i Âliyye Ýsterse Bütün Donanmanýn Yelkenlerini Atlastan Yapar  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

“Paþa hazretleri! Sen henüz bu Devlet-i Âliyye’yi bilmemiþsin; bevallah böyle bilmiþ ol ki, bu devlet ol devlettir ki; isterse bütün donanmanýn lengerlerini(gemi direði) gümüþten, iplerini ibriþimden(ipek), yelkenlerini atlastan etmekte zorluk çekmez
107 
 Yurdunu Canýndan Aziz Bilen Türk: Atatürk  (M.NÝHAT MALKOÇ)

Vatan sevgisi,mukaddes ve muazzez duygularýn en baþta gelenidir þüphesiz!... Onun içindir ki Resul-i Ekrem Efendimiz: “Vatan sevgisi imandandýr” buyurmuþtur.
108 
 Marco Polo'nun Tangutlar'da Cenaze Merasimi Ýzlenimleri  (Aydýn Akdeniz)

Ölünün hýsýmlarý müneccimleri eve çaðýrýrlar ve dünyadan göçen adamýn hangi yýlýn hangi gününde, hangi saatinde doðduðunu kendisine söyledikten sonra, uðurlu alametlere göre cenazenin ne zaman gömülmesi iyi olduðunu gösteren bir zayiçe (Horoskop) isterler.
109 
 Fatih Türk Donanmasýný Karadan Nasýl Yürüttü  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

22 Nisan sabahý birden bire karþýlarýnda 72 parça gemi görünce Bizanslýlar büyük bir paniðe kapýldý.
110 
 Bir Çanakkale Þehidinin Son Mektubu  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Mektubu yazan ihtiyat zabit (yedek subay) namzedi Edhem, Ýstanbul Hukuk Fakültesi son sýnýfýna devam ederken, ayný zamanda Beyazýt Numune Mektebinde öðretmenmiþ (1912). Gönüllü olarak katýldýðý Çanakkale Savaþýnda bu mektubu yazdýktan sonra þehitlik mertebesine yükselmiþ.
111 
 Gökyüzünü Çalan Beyaz Adam  (Nihal AKKUÞ)

Kimilerine göre insanlýða çað atlatan önemli bir keþif,kimilerine göreyse zaten daha önce üzerinde yýllardýr insanlarýn yaþadýðý topraklardan bihaber olan Avrupalýlarýn bu zengin topraklardan haberdar olmasýydý Amerika’nýn Keþfi...
112 
 Atatürk’ün Öðretmenler Ýle Ýlgili Sözleri  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Uluslarý kurtaranlar yalnýz ve ancak öðretmenlerdir. Öðretmenden, eðiticiden mahrum bir Öðrenci her ne yaþta ve sýnýfta olursa olsun, onlara geleceðin büyükleri gözüyle bakacak ve öyle davranacaksýn. (1930)
113 
 Ýþte O Mekup  (Hidayet Oðurlu)

Tarihler 1034’ü gösterdiðinde Ýslâm âlemi içerisinde düpedüz bir fitne ve küfür oluþturacak ve tarihte adýný küfürle sýk sýk duyuracak olan...
114 
 Osmanlý Ýmparatorluðu'nun Kurucusu Osman Gâzi’nin Vasiyeti  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

1299 yýlýnda uç beyi olmaktan çýkýp Söðüt ve Domaniç'te Osmanlý Beyliðini kurmuþtur. Sonrasýnda baðýmsýzlýðýný ilan etmiþtir.
115 
 Tarihi Kimler Yazýyor? - I -  (Hakan Tiryaki)

Hiç düþündünüz mü, tarihi kimler yazýyor? Ya da hiç düþündünüz mü neyin öyküsüdür tarih? Skiai kapýlarýnýn önünde ölen Hector’un hazin öyküsü müdür, yoksa Achilleus’un kahramanlýk destaný mýdýr Ýlyada? Yanýtlamadan önce Troia’nýn sonunu düþünün.
116 
 Hilafet ve Sonrasý  (Uðurcan Türkoðlu)

Sizlere bu yazýda Atatürk ve onu sevmeyenleri anlatacaðým.
117 
 Atatürk’ün Demokrasi - Devlet ve Basýn Ýle Ýlgili Sözleri  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

• Artýk bugün, demokrasi düþüncesi, daima yükselen bir denizi andýrmaktadýr. 20. yüzyýl, birçok baskýcý hükümetlerin, bu denizde boðulduðunu görmüþtür. (1930)
118 
 Bu Hazýmsýzlýk Ne Kadar Kötüymüþ Meðer!  (Mustafa CÝLASUN)

Organlarýn fonksiyonel çalýþmamasý sebebiyle baþa gelmesi mümkün olan hadiseler, bazen dertler, bir takým telakiler ve ýsrar edilen vehimler.
119 
 Sultan I. Murad’ýn Kabul Edilen Duasý  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

Ya Rab! Beni bu Müslümanlara kurban eyle. Tek bu müminleri Küffar diyarýnda maðlup ve helâk eyleme. Beni bunca insanýn ölümüne sebep eyleme. Bunlarý üstün ve muzaffer et. Onlar için ben canýmý kurban ederim.
120 
 Mehmet Emin Resulzade'yi 63 Sene Önce Kaybettik  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

1905'te siyâsete atýldý. Çarlýk yönetimine karþý gizli bir dernek kurdu. Takibata uðrayýnca Türkiye'ye kaçtý. 1913'te Çarlýk yönetimi af çýkarýnca Bakü'ye döndü.




son eklenenler
Ana Bayram
Veysel Baþer
Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler
Sarýkamýþ'tan Esarete
kemal düz
Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler
Sarýkamýþ'tan Esarete
kemal düz
Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler
Teþkilatý Mahsusa Fedaisi Almas Efendi
MUSTAFA ESER
Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler
Atatürk ve Hatay
kemal düz
Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler
Doðuþtan Asi'nin Hikayesi
Betty Blue
Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler
Turgut Özal'ý Anlamak
Cafer ÞAHÝN
Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler
Kara Gün: 10 Nisan 1919
Ömer Faruk Hüsmüllü
Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.