..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Vildan Sevil
Vildan Sevil - Merhaba
Site Ýçi Arama:


Eleþtiri
  "Komþuda Piþer, Bize de Düþer"  mi?.. Syriza ve Türkiye’de Sol (Vildan Sevil) 27 Ocak 2015 Politik Olaylar ve Görüþler 

Kuþkusuz SYRÝZA'nýn iþi zor. Kapitalizm canavarýnýn tuzaklarý, dümenleri pek çok. Onlar çocuklarý doðmadan boðmayý iyi bilirler. Ne var ki insanlýk da boðulmakla tükenmiyor, sürekli kurtuluþun yolunu aramaktan vazgeçmiyor.

  2013 1 Mayýs"ý ve Düþündürdükleri (Vildan Sevil) 2 Mayýs 2013 Günlük Olaylar 

Olan bitenden anlýyoruz ki, iktidarýn, “Kimsenin burnunun kanamamasýný istiyoruz” biçimindeki þeffatli(!) yaklaþýmýn gerisinde en baþtan beri baþka amaçlar vardý. Zaten gelecek yýllarda yapýlacak kutlamalara Taksim’in açýlmayacaðýný, kendisiyle görüþen sendikacýlar da söylemiþ baþbakan. “Þu kadar oya sahip benim partim Kazlýçeþmede mitinglerini yapýyor, siz kim oluyorsunuz da Kazlýçeþme’ye itiraz ediyorsunuz?” dememiþ miydi?

  Cin Þiþeden Çýktý, Pandora"nýn Kutusu Açýldý (Vildan Sevil) 3 Haziran 2013 Günlük Olaylar 

“ Ýnsan haklarý, ileri demokrasi, inanç özgürlüðü” dediniz. Din ve mezhep kavgalarý, etnik kavgalarýnýzla geldiniz. Yýllarca ortaklýk yaptýðýnýz, kullandýðýnýz diktatörler de yetmedi o derin ve iðrenç bunalýmlarýnýzý aþmaya. Birer birer devirdiniz. Daha güdümlü, ipliði pazara çýkmamýþ iþbirlikçiler buldunuz.

  Tecavüz Meþru! - Mudur? (Vildan Sevil) 20 Þubat 2011 Toplum ve Birey 

Ýzedebiyata yeni üye oldum. Amacým, engellerle karþýlaþýp yazýlý basýnda ses duyuramayan sanat ve düþünce insanlarýný tanýmak, okumaktý. Gerekirse yorumlar yazarak yalnýzlýklarýný paylaþabilir, sevgiyi, saygýyý en çok hak etmiþ böyle bir emeðe desteðimi sunarým belki, diyordum. Çünkü politik ve ekonomik ortamýn egemenleri, kendi “Hýk deyicileri”nden baþka seslere artýk hiç dayanamaz hale gelmiþti, bu sesleri boðmak için her yolu dener olmuþtu. Yýllardýr çok okur, az yazar, yazdýklarýmý da çöpe yollarým. Beðenmem kendi yazdýklarýmý. Yazgý mý demeliyim, rastlantý mý, bilemiyorum. Selçuk Üniversitesi’nden Ýslam Hukuku profesörü sanýyla maruf, Orhan Çeker adlý zat, günlerce kamuoyunu meþgul eden açýklamasýný yapmasaydý, ben de Ýzedebiyat’ta bu yazýyý yazmak zorunda kalmayacaktým belki de. Çeker þöyle buyurdu:

  Sn. Seval Deniz Karahaliloðlu'nun "Siz Hiç Modayý Takip Etmez Misiniz?.. "" Baþlýklý Yazýsýna Küçük Bir Katký (Vildan Sevil) 28 Þubat 2011 Özgürlük ve Eþitlik 

Günümüz teknolojisi, bizim gençliðimizde olduðu gibi binlerce kitap devirmekten uzaklaþtýrdý bizi. Bilginin sahtesinin çokça üretildiði bir ortam yaratsa da iletiþim kolaylýðý ve çabuk ulaþýlýrlýk getirdi. Yeter ki, þu büyüðümüz, þu beyfendü ya da hamfendü þöyle buyurdu, medyada þunlar bunlar anlatýldý kolaycýlýðýna düþmeyelim. Binbir yüzlü canavarýn bizden çok daha bilgili ve deneyimli olduðunu unutmayalým. Kuþku, yapýþýk kardeþimiz olsun, üþenmeden gerçek bilgiyi çok yönlü arayalým. Yargýmýzý öyle oluþturalým.

  Ýçeri Alýnan Gazeteci Sayýsý Altmýþ Olmuþ = Ben Bu Filmi Çok Gördüm (Vildan Sevil) 4 Mart 2011 Günlük Olaylar 

Daha þafak sökmeden, “Gül parmaklý uyku” okþarken bizi, korku salan sirenler, homurtulu motor sesleri, evlerin önüne yýðýlan polis arabalarý ve askeri araçlar, postal sesleri... Üstüne tiril tiril, kaliteli kumaþtan yapýlmýþ pantolon parçalarýnýn, ince güzel derili mokasen ayakkabýlara döküldüðü sorgucu ayaklarýnýn, halýlarý çiðneyiþi, göðüslere dayanan silahlar...

  Elsa"nýn Gözleri, Yeni Bir Çeviriyle Þiir Dünyamýzda = Hulki Can Duru: Fransýzca Aslýndan Elsa"nýn Gözleri (Vildan Sevil) 12 Mart 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Bu þiirde, insanlýðýn en derin acýlarý, umutlarý, umutsuzluklarý, aþklarý, gelip Elsa’nýn gözlerine oturur ve Aragon’un olaðanüstü þiir dilinde ölümsüzleþir. Ýþte bu nedenlerle Elsa’nýn Gözleri, bana göre, dünya edebiyatýnda, AÞK þiirlerinin ANATANRIÇASIdýr, primadonnasýdýr. Okumaya, hissetmeye, düþünmeye doyamazsýnýz.

  8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü"nden, Þapþal Þabalak Konserlere, Cicili Bicili Maðazalara (Vildan Sevil) 14 Mart 2011 Unutulamayan Dönemler 

Devlet adamlarýmýz ve eþleri, pek önemserler bizi. Günün “mana ve ehemmiyetine uygun” kutlama demeçleri yayýnlanýr. Belediyeler þapþal þabalak konserler düzenlerler, göbekler atýlýr þen þakrak. Töre cinayeti denir, kadýnlar öldürülür bir yandan. Memeleri tomurcuða durmamýþ kýzlar, dedelere peþkeþ çekilir, alýnýr satýlýrlar. Bahçedeki aðaçtan ya da bir tavandan sallandýrýlmýþ ipin ucunda ince güzel boyunlarý.

  Yazarýn, Kitabýn Çilesi ve Okurun Çýðlýðý (Vildan Sevil) 2 Nisan 2011 Günlük Olaylar 

Buram buram istihbarat kokan, dil özürlü o kitaplarý da aldým. Politika çoktan istihbaratlar çatýþmasý haline gelmiþti. Benim doðrularý öðrenmem için bu çatýþmalarýn taraflarýnýn satýr aralarýnda gezinmekten baþka þansým kalmamýþtý ki...Niye ille de birinin güdümünde olacaktým? Ne kadar çatýþan çarpýþan varsa hepsini okuyup kendi yargýmý oluþturacaktým. Edebiyat beðenimden sonra bilgi edinme hakkýma da saldýrý vardý.

  Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. Tatmin O - La - mý - Yo - Rummm!.. (Giriþ) (Vildan Sevil) 27 Nisan 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Bizim zamanýmýzda demokrasi bu kadar ileri deðildi. Darbe dönemleri hariç, politikacýlar, ortalýðý ayaða kaldýran sorunlarda açýklama yapma gereði duyarlar, bizi de tatmin etmeye çalýþýrlar, hiç deðilse öyleymiþ gibi yaparlardý. Kurulmaya çalýþýlan Ýkinci Cumhuriyet’in, imana ve imama dayanan “Ýleri Demokrasi’sinde böyle zahmetlere yer yok anlaþýlan. Ýþte o zaman, bende tatminsizlik krizleri tutuyor. Eh, bunca tatminsizliði de benim metabolizmam kaldýrmýyor.

  Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. (Geliþme) (Vildan Sevil) 28 Nisan 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Dilim, hiç kullanmadýðým sözcüklerle doldu. Küfür edebiyatý aldý baþýný gitti, yine de TATMÝN OLAMIYORUM. Gazeteleri okurken, haberleri izlerken, birdenbire “yuhhh, çüþþþ, vay eþþoðlu eþek” gibi nice sözcüðün yakýnlarýmda uçuþtuðunu duyuyorum. Aaaa...Bir de bakmýþým bunlar, benim aðzýmdan yayýlýyor havaya...Dönüp dolaþýp kulaðýma geliyor. Tatminsizlikten iþte.

  Tatmin Olamýyorum Ey Okur!.. Olamýyorum Ýþte (Sonuç) (Vildan Sevil) 29 Nisan 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Sahi þimdi de þu soru aklýma geldi: Yok mudur ulemadan tek bir Allah’ýn kulu, “Yapmayýn, etmeyin ey müminler, bu kadar hak yiyip bunca günaha girilmez ki...” diyen? Hani dinimiz böyle deðil, insanlar kötü diyorlar ya...Kötü insanlarýn yaptýklarý kötülüklere, haksýzlýklara “Hooopp, burda durun bakalým.” niye demiyor bu ulema? Ulema da kötüyse, iyi kim ve nerede?

  Maðaranýn Kamburu Kitaplýðýma Geldi... Hoþgeldi, Safalar Getirdi... (Vildan Sevil) 5 Mayýs 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Maðara’nýn Kamburu, felsefeyle uðraþan, yoðrulan yazarýný doðruluyor. Felsefenin tüm konularý diyaloglarla tartýþýlýyor. Yaþamýmýzda, iç dünyamýzda bizi zorlayan, yönlendiren her içgüdüye, dürtüye, soruya erdemin merceði tutulmaya çalýþýlmýþ. Kadim etik deðerlerin güncellemesi yapýlmak istenmiþ.

  Bilgisayarýma Altý Tane Yeni E - Kitap Geldi... Hoþgeldi, Safalar Getirdi (Vildan Sevil) 7 Mayýs 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Geçmiþte Tanrý’ya yakýn, ona sadýk bir eþ gibi olduðu için “Büyük” olan Babil, þimdi, sahte dinler-para-iktidar bileþkenleriyle düþüp kalkan, cinsel gücü ve oyunlarýyla hepsini parmaðýnda oynatan Büyük Fahiþe’dir. Bu nedenle Tanrý’yý kýzdýrýr. Tanrý’nýn öfkesi; dinleri, dilleri karýþtýrýp karþý karþýya getirip insanlarýn arasýnda düþmanlýðýn doðmasý biçiminde kendini gösterir.

  Saatlerin Gördüðü Rüyalar... E - Kitap>>hulki Can Duru - 15 Öykü (Vildan Sevil) 11 Mayýs 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Öykülerde olayý zor seçersiniz. Bazen seçemezsiniz. Duygu, gerçeküstü öðelerle bezenip, gizeme sýðýnarak koþturur. Kâh içinize akar, kâh içinizden fýrlar, kâh peþinden koþturur. Bir oyundur sürer gider... Öykülerde duygunun her halini izleriz. Duygu, duygu olmaktan çýkar, artýk o, düþgücünüzün elverdiði ölçüde yedirip içireceðiniz, giydireceðiniz, istediðinizde fotoðrafýný çekebileceðiniz bir kiþiliktir. Bu anlamda yazar, sizi de sýnýrlarý aþmaya zorlar.

  Kuþku Bilinci ve Özgür Eleþtiri : E - Kitap /// Hulki Can Duru (Vildan Sevil) 12 Mayýs 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Günümüzde, dünyada ve ülkemizde, insanlarýn duygu ve düþüncelerini yönlendirme, güdümleme, iðdiþ etme, tek tipleþtirme çabalarý, artýk bilimsel yöntemlerle sürdürülmektedir. Medya, basýn-yayýn, tümü tekelleþmiþtir ve ne yazýk ki, dünyaya dayatýlan bu postmodern çarpýk kültüre hizmet etmektedir. Ayný yaklaþým, devletler için de geçerli olduðundan bu gidiþe “dur” diyecek bir güç, henüz yoktur.

  Tartaros Paradigmasý>> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru (Vildan Sevil) 14 Mayýs 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

HCD, insanlýk sorunsalýný, ölümü, yaþamý, küresel düzenin þeytani ruhsal artalanýný irdelemeyi, paradigmalarý kýrmayý deniyor ve bunu yaparken biraz, belki de bir hayli bilim ve din dýþýna çýkarak ruhlar, melekler, cinler, UFO’lar, ölüm sonrasý, günlerin sonu, dünyanýn sonu gibi soyut, mistik, paranormal öðelerden ve Kutsal Kitap (Tevrat ve Ýncil) eskatolojisinden söz ediyor ve dünyevi paradigmalarý kýrmak için bu eskatolojiyi kullanmaya çalýþýyor.

  Teslis Sendromu >> Ücretsiz E - Kitap: Hulki Can Duru (Vildan Sevil) 15 Mayýs 2011 Yazarlar ve Yapýtlar 

Teslis Sendromu, gerçekten çok ilginç bir çalýþma. Kitabý okurken, yazarla birlikte, dinlerin arka bahçelerinde, mahzenlerinde, geziniyorsunuz. Kurban sunma nedir, bu sunuþta gerçek amaç nedir, öðreniyorsunuz. Papaz cüppelerinin, imam sarýklarýnýn altýnda neler gizli, görüyorsunuz.

  Geçmiþin Ýzdüþümünde Bir Kýsýr Döngü (Vildan Sevil) 21 Aðustos 2011 Kesinlikle Karþýyým! 

“Burasý insanlarýn sustuðu, mermilerin konuþtuðu, güllerin yerine barutun koktuðu, ýrmaklarýn yerine kanlarýn aktýðý, kuþlarýn uçmaya, kurtlarýn yaþamaya korktuðu Gabar Daðlarýnýn tam ortasý. Þýrnak Beytüþþebap’týr burasý. Batýda þafak sayanlarýn deðil, tezkereye bir gün kala þehit olanlarýn yeri”

  12 Eylül"de de Çok Güldük Netekim! (Vildan Sevil) 28 Þubat 2013 Yazarlar ve Yapýtlar 

Yalçýnkaya, 12 Eylül öncesi, lise çaðlarýnda bir genç. Doðudan Ýzmir’e göç edip yerleþen bir ailenin çocuðu olarak mahallenin gençleriyle birlikte devrimci savaþým içinde yer almýþ. Kitabýndaki öyküler, anýlardan yola çýkarak o günleri dile getiriyor. Birinci aðýzdan, tarihe gerçekçi bir not düþüyor yazar.

  Þehitler, Deprem, 147 Uluslarüstü Þirket, Libya ve Ey Ýnsan!.. (Vildan Sevil) 24 Ekim 2011 Günlük Olaylar 

Arap baharlarý, Kürt sorunsalý, savaþlar... Ölen çocuklarýmýz... Hepsi... Her þey... Ne için?... 147 uluslar ötesi/üstü þirketin ve iþbirlikçilerinin bitmek tükenmez aç gözlülükleri ve kârlarý için... Para... Paranýn gücü... Para, karþý devrimciyi devrimci, þeriatçýyý ileri demokrat; diktatörlüðü demokrasi, kullanýlýp atýlmýþ ya da yeterince kullanamadýklarý diktatörleri de hain gösterebiliyor, kullanýldýklarý sürece ne diktatördür onlar, ne de hain...

  Cumhuriyetin Rövanþý Ya da Þeriata Doðru Adým Adým Mý?.. (Vildan Sevil) 29 Ekim 2011 Kesinlikle Karþýyým! 

Eleþtiri gerektirecek pek çok düzenleme ve uygulamalara karþýn, cumhuriyetin yerine, bugün yönlendirildiðimiz gelecek nedir? Yerine konulmak istenen rejimin adý ne olursa olsun, o rejim bizi, adalete, özgürlüðe, eþitliðe, mutluluða mý götürecektir? Libya’nýn yeni yönetimine, Kaddafi'nin Ýslamcýlýðý yetmedi. Þeriat yasalarýyla yöneteceklermiþ. ABD'ye de yeni yönetimin þeriatý YETMEDÝ.

  Ýzedebiyat Yönetimine ve Üyelerine Açýk Mektup (Vildan Sevil) 26 Ekim 2011 Ýnternet ve Gerçek Dünya 

Ýzedebiyat, gerçekten, demokratik iþleyiþin egemen olduðu, kariyer ve erk hastalýðýnýn bulunmadýðý nadir örneklerden biri, benim ulaþabildiðim þu sanal dünyada. Ayrýca, editörlerin kýlýç kullanmasýna gerek kalmadan, insanlarýn huzur içinde yazdýðý ortamlarýn yaratýlabileceðinin, bunun korkulacak bir þey olmadýðýnýn da bir örneðidir Ýzedebiyat.

  Ben; Balbay"ým, Tuncay"ým, Nedim"im, Ahmet"im, Küçük"üm, Zarakoðlu ve Büþra"yým... (Vildan Sevil) 1 Kasým 2011 Kesinlikle Karþýyým! 

Çünkü ben, OKUR’UM... Hiçbirinin görüþüne katýlmayabilirim. Bazýlarýnýn görüþüne katýlýr, bazýlarýna katýlmayabilirm. Bazýlarýnýn, bazý görüþlerine katýlabilirim. Ama ben, HEPSÝyim. Çünkü ben, OKUR’UM...

  N. Ç!.. N. Ç!.. N. Ç"ler!.. Hepimiz Tecavüzcüyüz!.. (Vildan Sevil) 3 Kasým 2011 Kesinlikle Karþýyým! 

Yalnýz hukuk deðildir katledilen... Akýl ve vicdan katlediliyor göz göre göre... Suskunluða yakýn bir výzýltý halinde sesimiz... HEPÝMÝZ TECAVÜZCÜYÜZ!...

  Deprem... Kar... Poyraz... Ahhh Baþýmmm... Ve... Ak Balýkçýl (Vildan Sevil) 14 Kasým 2011 Politik Olaylar ve Görüþler 

Sabah erkenden, elli altmýþ metre ötemde, bacaklarý suyun içinde, yerinden kýpýrdamaya zahmet etmeyen, uzun sarý gagasýný daldýrmak için balýklarýn ayaðýnýn dibine yaklaþmasýný bekleyen kibirli ak balýkçýlýn ne poyraz umurunda, ne ben, ne de debelenen deniz... Ahhh... Neden ak balýkçýl deðilim?...

  Ýzedebiyat Üyelerine Açýk Mektup: Koþun, Face Dayatmasýna Karþý Durun!.. (Vildan Sevil) 19 Kasým 2011 Ýnternet ve Gerçek Dünya 

Herkesin kendi köþesinde, aðlayan sýzlayan þiirler, yazýlar yazmasý neyi çözer?... Sürekli, tümleþmek bilmeyen bedenlerin ve tinlerin sesiyle inler durur þiirler, yazýlar... Ya da terkedilmiþlik dalgalarýnýn, yalnýzlýðýn, tuþlarý kopartan tsunamileriyle uðraþýp dururuz. Sanat, bunlarla doymaz ki hanýmlar ve beyler... Doymaz...

  8 Mart Dünya Emekçi Kadýnlar Günü"nden, Þapþal Þabalak Konserlere, Cicili Bicili Maðazalara // (8 Mart Yazýlarý – I) (Vildan Sevil) 4 Mart 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Þimdi , maðazalar cicili bicili boyanmakta, promosyonlar dökülüp, saçýlmakta artýk. MSN’lerle, cep telefonlarýyla, internet gruplarý aracýlýðýyla, ekranda plastiði sýrýtan cýrtlak gül buketleri sunulur kadýnlara. Artýk 8 Martlar karanfil kokmaz.

  Ahhh!.. Biz Tüm Emekçiler Ama Ýlle de Kadýnlar!.. (8 Mart Yazýlarý – II) (Vildan Sevil) 4 Mart 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

8 Mart’ý “Emekçi Kadýnlar Günü” olarak tanýmlamak, kadýnlarýn çok büyük bölümünün, sömürü karþýsýndaki konumunu saptar. Kadýnýn, sömürüldüðünün farkýna varýþýnýn, bilincinin uyanýþýnýn, baþkaldýrýsýnýn tarihini simgeler. Ayrýca “Kadýn”a vurgu yaparak, onun katmerli eziliþine dikkat çeker. Böylece, “Emekçi” sözcüðünden kaçýþýn anlamý da ortaya çýkýyor.

  Biz Kadýnlar ve Erkekler!.. Neden Hep Derin Uykulardayýz?.. Neden?.. / (8 Mart Yazýlarý –ýýý) (Vildan Sevil) 5 Mart 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Nihayet sýra, kadýnýn, emekçi erkekten çok daha fazla sömürülüp ezilmesinin, aþaðýlanýp þiddete maruz býrakýlmasýnýn kaynaðýna geliyor. Bunun temelinde de kadýnla erkeðin üreme organlarýnýn fizyolojik farklýlýðýnýn yanýsýra doðalarýndaki diðer biyolojik ve ona baðlý olarak psikolojik farklýlýklar yatýyor. Bu farklýlýklar, ustalýkla, toplumsal yaþamdaki konumlarda kullanýlýyor.

  Kadýn Sorunlarý, Piyasa ve Üreme Organlarýmýz/ (8 Mart Yazýlarý - IV) (Vildan Sevil) 6 Mart 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Günümüzde, dermatoloji, plastik cerrahi, kozmetik sektörü; insan saðlýðýndan çok, kadýný, taþbebeðe çevirmek için hizmet eder hale gelmiþtir. Bu, büyük bir gelir kaynaðýdýr. Sürekli taþbebek/Barby olmaya özendirilen, çabalayan kadýnlarla, bunlara ulaþamayan kadýnlar arasýnda kendiliðinden bir rekabet ve kýskançlýk oluþturulur. Bu durum, kadýný doðallýktan uzaklaþtýrýr. Erkekler için ise yeni çekim merkezi oluþur. Taþbebek olmaya çalýþanla olamayan kadýnlarýn ruhsal yapýlarý da deðiþir. Travmalar yaþarlar.

  Sultanahmet"ten Femen Geçti Amma!.. Biz Ne Anladýk Bu Ýþten? (Vildan Sevil) 9 Mart 2012 Günlük Olaylar 

“Soyunarak, insanlarýn ve medyanýn ilgisini; ayrýmcýlýk, seks ticareti ve seks köleliði, özgürlük, kadýn haklarý, feminizm üzerine çekmek.” Amaçlarý bunlar. Femen diyor ki; Ukrayna’da, mini etek, yüksek topuklu ayakkabý giymek, seksi görünmek özgürlük sanýlýyor. Oysa, bu anlayýþ, özgürleþmek deðildir, kendini erkeðe sunmak suretiyle, ona baðýmlý kýlmaktýr.

  Haydi Kadýnlar!.. Hayýr!.. Hayýr!.. Hayýr!.. Demek Ýçin (Mart Yazýlarý - V) (Vildan Sevil) 8 Mart 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

_ Çocuklarýmýz ölmesin diye savaþlara _ Sorunlarýmýzýn asýl kaynaðý olan sömürü ve erkek egemen sisteme _ Katillere, tecavüzcülere, tacizcilere... Onlarý koruyan kollayan, yasalara ve yasadýþý uygulamalara, törelere ve geleneklere _ Çocuklara uygulanan þiddet ve tecavüzlere, istismarlara _ Erkeðe baðýmlý olmamak için, iþsizliðe

  12 Eylül Vahþeti ve Davasý Üzerine (I) (Vildan Sevil) 11 Nisan 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Bizler, o gün muhaliftik, bugün de... Yaþarsak yarýn da muhalif olacaðýz. Çünkü iktidar, paranýn egemenliði, çeþitli dozda da olsa þiddet olmadan sürdürülemez. Para ve güç kirleticidir, baþtan çýkarýcýdýr. Her iktidarýn muhalefeti olmak zorundadýr, olacaktýr. Tarihte olduðu gibi her dönemde, ama hep az sayýda, doðruluklarý sonradan anlaþýlan, kadim erdemlere, özlemlere, doðrulara inananlar da olacaktýr

  12 Eylül Vahþeti ve Davasý Üzerine (Iý) (Vildan Sevil) 11 Nisan 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Bugüne deðin atýlan adýmlar, ileri deðil de geriye geriye götürürken... Bu adýmlarý atanlar, 12 Eylül’ün, ardýndan 28 Þubat’ýn döþediði yollardan koþar adým geçip bugünlere ulaþmýþsa... 12 Eylül Davasý, bütün alt birimler göz ardý edilerek iki elebaþýyla sýnýrlandýrýlýrken... Bu davada adaletin tecelli edeceðine dair en ufak bir umut nasýl yeþerebilir?

  Bir Katliam… 1977 Kanlý 1 Mayýs"ý… Bir Büyük Yalan… Bir Tanýk… (Vildan Sevil) 8 Mayýs 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Evet, ben de oradaydým. Ülkemin demokratikleþmesi için, savaþsýz ve sömürüsüz bir dünyayý gerçekleþtirmenin olanaklý olduðuna inandýðým için… Her gün sokaklarda süren kardeþ kavgasýnýn bitirilmesi için… Özgürlük, adalet, eþitlik ve yaþanasý bir dünya için…

  "Yarin Yanaðýndan Gayrý"... Ýsyan Ruhu... ve Börklüce Mustafa Þiir Günleri... (Vildan Sevil) 20 Temmuz 2012 Unutulamayan Dönemler 

Börklüce’nin felsefesini, ruhunu, Karaburun yerelinden hareketle, tüm yurtta canlandýrma çabalarýnýn son üçüncüsüydü bu etkinlik. “Son üçüncüsü”, diyorum; çünkü, daha önceleri de denenmiþ; denenmiþ de, suskunluða itilmiþ kaç kez. Börklüce Mustafa adý çýkarýlýp, Karaburun Festivaline dönüþtürülmüþ ince taktiklerle. Yerel ve genel yönetimlerin, çeþitli yöntemleriyle, özellikle 12 Eylül’den sonra daha çok üretilmiþ korku virüsü.

  Ateþböcekleri Ýsyanda... Ateþböcekleri Çýðlýk Çýðlýða... (Vildan Sevil) 6 Aðustos 2012 Günlük Olaylar 

Koyu, kirli bir karanlýk, ülkemin üzerine çöktükçe, canýný diþine takýyor ateþböcekleri. Yurdun dört bir yanýnda, öbek öbek çakýyorlar. “Biz varýz, biz varýz!...” diyorlar. “Yüreklerin kulaklarý saðýr”

  Akkuyu"da Ateþböcekleri Çýðlýk Çýðlýða... Nükleere Hayýr!.. (Vildan Sevil) 9 Aðustos 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Bu gerekçelerin yanýsýra, çevreciler ve nükleer reaktörlerle ilgili bilim insanlarýnýn bir endiþesi daha var. Reaktörleri soðutmakta deniz suyu kullanýlacak. Denizsuyu ýsýsýnýn, Akdeniz’de soðutma iþlemini yapacak yükseklikte olmadýðýný söylüyorlar. Bu durum, tehlikeyi daha da büyütüyor. Ayný zamanda, tesisin, nükleer enerji üretmek yerine, nükleer atýk temizlemekte kullanýlacaðý kuþkularý doðuyor.

  Ýleridemokrasi Getirmeyi Amaçlayan Balyoz Vb. Davalar Üzerine (Vildan Sevil) 24 Eylül 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Demokratik güçlerin bir bölümü, özellikle Ergenekon tutuklamalarýyla baþlayýp referandumla ilerleyen süreçte, bilerek ya da bilmeyerek, “Ýnsan haklarý” aldatmacasýna kanarak, bu güçlerden demokrasi bekleme yanýlgýsýna düþtüler. “Yetmez ama evet” diyerek utangaç bir iktidar yandaþlýðý sergilediler. Ya da boykot çaðrýsýyla güçlü bir tepkiyi önlediler. Bu büyük bir yanýlgýydý. Bu yanlýþlardan geri dönüþ, kimseyi küçültmez. O günden bu yana, anti-demokratik, totaliter, baskýcý yapý iyice yüzünü gösterdi. Dinsel baský iyice arttý ve kurumlaþtý.

  Kitlesel Açlýk Grevleri Ya da Ölüm Oruçlarý Bir Mücadele Yolu Olur Mu? (Vildan Sevil) 19 Ekim 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Hangi canlýnýn yaþamý, ölmeye yatmak üzere kurgulanmýþtýr? Hangi canlýnýn DNA’larý, ille de ölüm için dizgeselleþtirilmiþtir? Ölüm kaçýnýlmazdýr ama yaþama dürtüsüdür baskýn olan.

  Ýlahlar Kurban Ýstemekte Hep... Kurban Ýstemekte Ýlahlar!.. (Vildan Sevil) 26 Ekim 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Hayvanlarýn, kurban edilmediði... Siyasi iktidarlarýn, amaçlarýný gerçekleþtirmek isteyenlerin, kurbanlardan medet ummadýðý... Ýnsanlarýn kendini kurbanlýk olarak sunmadýðý... Kýsacasý, “Kurban” kültünün yok edildiði... Yaþamýn, yalnýzca yaþamýn, doðanýn ve evrenin, canlý cansýz tüm varlýklarýn ayrýlmaz bütünlüðünün kutsandýðý bayramlarý, kutlamak istiyoruz artýk.

  Mustafa Kemal"e Çeþitli Saldýrýlar Üzerine Bazý Düþünceler (Vildan Sevil) 11 Kasým 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

M.Kemal ve cumhuriyete saldýrýnýn amacý yukarda belittiðimiz gibi olmasaydý eðer, cumhuriyetin göreceli kazanýmlarý her alanda geri alýnmaz; yerine küresel egemenlerin buyruklarý doðrultusunda yapýlanma ve dinsel gericilik konmazdý. Halklarýn barýþçýl ve kardeþçe yaþama koþullarý yaratýlýr; düþmanlýklar körüklenmez; toplumun enerjisi barýþa ve üretime, yoksulluktan kurtulmaya yönlendirilirdi.

  Suçlusun Baþkan!.. Suçlusun!.. "Siyanüre, Taþeronlaþmaya, Koylarýn, Sularýn Satýþýna Hayýr!" Denmez ki... (Vildan Sevil) 20 Kasým 2012 Kesinlikle Karþýyým! 

Orasý Dikili. Belediye Baþkaný genç bir adam, Osman Özgüven. Ümüðüne çökülüp soluksuz býrakýlan demokrasi güçleri için bir oksijen tüpüydü o zaman Dikili. Ýnsanlar yalýtýlmýþlýk ve boðucu yalnýzlýk duygusunu aþmak için orada bir araya gelmeye çalýþýyorlardý. Sonraki yýllarda bu etkinliklere Türk-Yunan dostluk çabalarý da eklendi.

  Gazeteciler Bahane, Milletvekiline Kýyak Þahane (Vildan Sevil) 13 Ocak 2013 Günlük Olaylar 

SGK yasasý çýkartýlýrken, bu emekçilerin yýprandýðý anýmsandý. Çalýþan Gazeteciler Günü’nde gazetecilere, yýpranma payý armaðan edildi; yasa çýktý. Fakat, kýyak emeklilikte, ek ödemelerde yapýldýðý gibi fýrsat bu fýrsattýr deyip yasaya milletvekilleri de sokuþturuluverdi. Böylece onlar da çok yýpranan meslek grubunun içine girdi bir hamlede.

  Küresel Kapitalizmin Oyunlarýndan Biri: Hrant"ýn Katli ve Günümüz (Vildan Sevil) 27 Ocak 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Bu coðrafyada, sürekli birbirine kýrdýrýlan halklar, daha mý zenginleþiyor; huzura, güvene, barýþa kavuþuyor yoksa aksi mi oluyor? Irak, Libya, Yemen, Mýsýr halklarý, þu ünlü baharlarýndan(!) sonra þimdi daha mý mutlu? Ellerinden alýnan, talan edilen zenginlikler bu halklarýn yararýna mý kullanýlýyor þimdi? Diktatörlerden kurtuldular ama daha özgür ve demokratik rejimlere mi kavuþtular? Tümü dýþ sömürüye daha fazla maruz kaldý, daha da yoksullaþma sürecine ve daha gerici rejimlerin baskýsý altýna girdiler. Þimdi Suriye, ayný yolda zorlanmakta.

  Victory, Valentine, Vagina ve Dans… Ýþte Bu Yýlki Sevgililer Günü (Vildan Sevil) 13 Þubat 2013 Günlük Olaylar 

Doðadaki diþilerin hiçbiri hor görülmedi bizim kadar. Hiçbir diþinin diþiliði, kötüye kullanýlmadý, iðdiþ edilmedi insan diþisi kadar. Çok gecikmiþ bir isyanýn zamanýdýr yine. Ýnsanlýk, isyanla özgürleþecek, isyanla eþitleþecek, isyanla yaklaþacak gerçek doðasýna.

  Nur Topu Gibi Bir Barýþýmýz Doðdu… Peki Sonra?.. (Vildan Sevil) 26 Mart 2013 Politik Olaylar ve Görüþler 

Onlarca yýl ülkemizin çocuklarý da, birbirine kýrdýrýldý. Ateþ düþtüðü yeri yaktý hep, nice ocak söndü. Köyler bombalandý, boþaltýldý, insanlar yerinden yurdundan edildi. Þehirler göç edenlerle doldu, göçün yarattýðý sorunlar yaþandý, yaþanmakta. Ayrý devlet, demokratik özerklik, federatif yapý derken, þimdilik üniter devlette pazarlýk baðlandý. Bizim sýnýrlar, Misaký Milli’ye doðru teorik olarak geniþledi. Þimdiki dünya dengeleri, ülkelerin iç dinamikleri, emperyal güçler arasýndaki çeliþkiler, planýn tamamen uygulanmasýna elverecek mi?

  Tam Beþ Candýr Katledilen!… Gencecik Beþ Oðul!.. Tamam mý Devam mý Beyler?.. (Vildan Sevil) 13 Temmuz 2013 Günlük Olaylar 

Hani siz Suriye ve Mýsýr’daki yandaþlarýnýza milyon dolarlarla yardým etmiþtiniz ya… Hani siz Suriyeli muhalefeti nasýl beslemiþtiniz ya… Silahlar ve lojistik destekle palazlandýrmýþtýnýz ya… Hani, iþte, yani… Bu kaygan, bu at izinin it izine karýþtýðý coðrafyada, birileri de….. Hani yani birileri de…..

  Ergenekon Davasý… Amaçlarý, Sonuçlarý ve Biz… (Vildan Sevil) 5 Aðustos 2013 Kesinlikle Karþýyým! 

Siyasi davalar, neoliberal ideoloji ve politikalarýn dýþýna düþen her örgütlenme ve bireyi yok etmeye yönelik bu ülkede. Üniformasýz diktatörlük ve sivil darbe tüm gücüyle hüküm sürmekteyken, darbeciler ve darbecilikle mücadele, göstermelik bir safsata…

  Haram, Helal, Tecavüz, Penis, Rojava… (Vildan Sevil) 4 Aðustos 2013 Günlük Olaylar 

Ey Müslümanlar siz neredesiniz?... Haramýnýz nerede, helaliniz nerede?... Namazýnýz nerede, orucunuz nerede?... Ey, Ýslam dünyasýnýn din adamlarý!... Dut yemiþ bülbül gibisiniz… Türkiye’nin ve dünyanýn politikacýlarý!... Suskunsunuz!…

  Öfkeli Rüzgârlar, Yine Ýsyanýn ve Umudun Þarkýlarýný Söyledi Karaburun (Vildan Sevil) 7 Eylül 2013 Unutulamayan Dönemler 

Bu yýl, Karaburun Börklüce Þiir Günleri’nin dördüncüsü düzenledi. Yine bir avuç, eþitlik, özgürlük ve þiir tutkunu aydýnýn olaðanüstü özverisiyle. Kellesi uçurulan Börklüce’yi unutmayan toplumsal bellek, Sivas’ta cayýr cayýr yakýlanlarý unutur muydu? Etkinlik bu yýl, þair Behçet Aysan anýsýna düzenlenmiþti. Genç yaþta, pek yakýnda yitirdiðimiz Ahmet Erhan da anýldý elbette.

  Öðrenci Evlerindeki Çocuklarýma, Ahlak ve Namus Üzerine Naçizane Önerilerim… (Vildan Sevil) 8 Kasým 2013 Günlük Olaylar 

Kutsal aileyi bozmadan doyum saðlamanýn bir yolunu daha öðreteyim size. Çok yakýn dostunuz olan baþka bir ailenin, bir akrabanýn kadýný ya da erkeði ile iliþki, oldukça kolaylýk saðlayacaktýr size. Eþlerin hepsi bilebilir olan biteni. Gizli, sözsüz bir anlaþmayla yürür iþler. Eþlerden birisi ya da ikisi çýngar çýkaracak olursa, iftiracýlýkla suçlamanýz en geçerli yoldur. Yeter ki yatakta yakalanmayýn. Yatakta enselenmemek bütün mesele. Unutmayýn, namus iki bacak arasýndadýr.

  Dua Yýlýna Girerken Yüce Allah"ýmdan Dileklerim (Vildan Sevil) 2 Ocak 2014 Günlük Olaylar 

Ekonomik çýkarlar uðruna yapýlan etnik, dinsel, mezhepsel savaþlarda, kan gövdeyi götürsün, meydan diktatörlerin, diktatör ailelerinin saltanatýna kalsýn istiyorum. Demokrasi, sosyalizm falan da neymiþ öyle? Hepsi uzak dursun bizden.

  Fýþ Fýþ Kayýkçý, Kayýkçýnýn Küreði… (Vildan Sevil) 10 Ocak 2014 Günlük Olaylar 

Ardýndan, bir arkadaþýmdan bir yorum düþer sayfama: Köyde söylediler... ‘Adam karizmatik ,çok yetenekli. Yesin biraz. Herkes yiyor ki...’ Donakaldým, yesin biraz’a. Nasýl bir toplumuz biz, hýrsýzlýða alýþmýþ.... ‘Sen çaldýn mý hiç Naci abi’ dedim. ‘O nasýl laf baþbakan mýyým lan!!!!’

  Uðurlar Olsun Uður… Gözyaþlarý Uður"lar Olsun!.. (Vildan Sevil) 24 Ocak 2014 Günlük Olaylar 

Emeðiyle kazandýðý mütevazi geliri, bir karýsý, iki çocuðu ve nice gerçeði aydýnlatan kitaplarý vardý. Kapýsýnýn önünde, arabasýnda parçaladýlar onu.

  Dünya Kaynýyor!.. Seçim Senin Ey Ýnsan!.. (Vildan Sevil) 23 Þubat 2014 Kesinlikle Karþýyým! 

Bu halk hareketlerinin görüldüðü ülkelerin sosyo-ekonomik durumlarý, rejimleri arasýndaki farklýlýk, çoðunda bu hareketlerin, emperyalist çýkarlar doðrultusunda yönlendirilmesi, gelenin gideni aratmasý yukarda yaptýðýmýz “Ancak, dünyaya tohumu atýlan anti-kapitalist bilinç, devrimle dünyayý deðiþtirme anlayýþý, özgür, sömürüsüz, barýþçýl, adil bir dünya özlemiyle baþkaldýrý geleneði tekrar kendini göstermeye baþladý.” tesbitini çürütmüyor kanýmca.

  Ey Kadýnlar ve Erkekler!.. Ne Zaman Bulacaksýnýz Diðer Yarýnýzý?.. (Vildan Sevil) 6 Mart 2014 Günlük Olaylar 

Mutlulukla mutsuzluðun adlarý konmamýþ iken… Onlar, salt mutluluk ve mutsuzluluðun sarmaþýklýðýnda, öylesine… Yani iþte öylece… Naif su damlacýðý, zarif kum taneciði, havanýn görünmez bilinmez zerreciðinin de zerreciðiyken… Kadýn salt ÝNSAN, erkek salt ÝNSAN iken…

  Gözünün Ýçi Gülen Güzel Çocuk… Senin Ýçin Milyonlar Döküldü Sokaklara, Caddelere… (Vildan Sevil) 14 Mart 2014 Günlük Olaylar 

Türkiye, Türkiye olalý, 15 yaþýnda bir çocuðun katline duyulan tepkiyi, “Nekrofili” (Ölü seviciliði) olarak deðerlendirme cüretini gösteren bir hükümet adamý görmedi. Türkiye Türkiye olalý, Berkin sorulduðunda, “Türkiye bunlarý aþtý. Sabah borsa düþtü, akþam toparladý” diyebilen, paraya böylesine aleni tapan bir yönetici de görmedi.

  Yerel Seçimlere Beþ Kala… Çuvaldýzý Kendimize, Ýðneyi Baþkasýna (Vildan Sevil) 23 Mart 2014 Günlük Olaylar 

Demek ki biz de böyle böyle öðreneceðiz, adalete, özgürlüðe, eþitliðe yürümenin yollarýný. Yenilmeye doymak bilmeyen bir tutkunun esaretini kýra kýra... Ama biz görmesek de mutlaka yürünecek bu yol… Gençler aþýp gidecek ezberlerimizi…

  Soma"da Katledilen Tane"lere Aðýt (Vildan Sevil) 14 Mayýs 2014 Günlük Olaylar 

Sen artýk, Ali, Ahmet, Mehmet, Erol, Hasan, Hüseyin deðilsin! Sen artýk, “CAN” deðilsin! Sen artýk, “KÝÞÝ” bile deðilsin! Sen artýk, “TANE”sin, “RAKAM”sýn oy verdiðin bakanýnýn dilinde. Daha önce de “TELEF OLDU” demiþti bir baþka bakanýn senin ölümüne… Ne acýmasýzdýr, ne dikenlidir azgýn, vahþi, sömürgen kapitilizmin dili bile… Ölen TANE’sin SEN! Ölmezsin, katledilmezsin, TELEF olursun sen! Söylerim söylerim de dinlemezsin. BANA YÝNE AÐIT YAKMAK DÜÞER

  Demokratik Seçim Oyunu Oynayalým Mý?.. (Vildan Sevil) 16 Temmuz 2014 Kesinlikle Karþýyým! 

Hayýr!... Hayýr!… Hayýr!... Daha fazla geç kalýnmadan, hemen þimdi!...

  Cumhurbaþkanlýðý Seçiminin Düþündürdükleri (Vildan Sevil) 4 Temmuz 2014 Kesinlikle Karþýyým! 

Büyük patronlar, birinci figürün halktaki tahammül sýnýrýný iyice zorladýðýný, megolamanisinin zaptedilmez olduðunun farkýna vardýlar. Ama bu coðrafyada siyasal Ýslam’ýn Iþid, El-Nusra gibi en vahþi renkleri de olmak üzere her rengine, bunlar aracýlýðýyla mezhep ve etnik ayrýþtýrmalarla halklarý kýrdýrmaya hâlâ ihtiyaçlarý var. Dünya yeniden paylaþýlmakta, dünya pazarý yeniden oluþturulmakta, sýnýrlar yeniden çizilmekte.

  Seçmenin Fýtratý…ya da Bu Nasýl Milli Ýrade?.. (Vildan Sevil) 12 Aðustos 2014 Günlük Olaylar 

Seçmenimizin, kesin olmayan sonuçlara göre yaklaþýk %51.8’inin (Aslýnda %38 ama bu lanet seçim sistemine göre) yani 21 milyon kiþinin FITRATI bir kez daha tescil edildi. Gerçi bu sayýlarda önceki seçime göre düþüþ olmasý sevindirici ama yine de az deðil elbette.

  Savaþ… Savaþ… Savaþ… Ölüm… Ölüm… Ölüm... (Vildan Sevil) 25 Ekim 2014 Kesinlikle Karþýyým! 

Türk, Kürt, Arap, Türkmen, Ezidi, Alevi, Sünni , Þii kanlarýyla doluyor ev ve banka kasalarý ve ayakkabý kutularý ve kimbilir daha nereler…

  "Ölmez Aðaç"ýn Katli… Yýrca, Yýrcalýlar… (Vildan Sevil) 9 Kasým 2014 Kesinlikle Karþýyým! 

Zeytin, iktidarda kirlenmekten, insanlýða bela olmaktan korkmuþ, aðaçlarýn kralý olma önerisini reddetmiþ de kara çalý kral oluvermiþ bir zamanlar.

  1968 Devrimci Eðitim Þurasý (Vildan Sevil) 8 Aralýk 2014 Günlük Olaylar 

7 Temmuz gecesi þehrin elektrikleri kesildi. O zaman da trafolara kediler mi giriyordu bilmiyoruz ama kimse "Kediler girdi" dememiþti. Tarihimizde pek sýk boy gösteren tekinsiz güçler, iki camiyi ve Ýmam Hatip Okulunu bombaladý. Elektrikler geldi, fýsýltý gazetesi satýþa hemen satýþa sunuldu: Komünist öðretmenler bombalamýþtý. 8 Temmuz sabahý, kongrenin yapýlacaðý Alemdar Sinemasý'nda yapýlan aramada, koltuklarýn altýnda benzin dolu þiþeler bulundu. Fakir Baykurt'un açýþ konuþmasýný yaptýðý sýralarda, imam hatipli öðrenciler ve esnafýn baþýný çektiði 10 000 kiþilik bir güruh, tekbir getirerek sinemaya saldýrdý.

  Bunun Adý Faþizmdir Dostlar, Faþizm!.. (Vildan Sevil) 15 Aralýk 2014 Kesinlikle Karþýyým! 

Neymiþ efendim, birlikte düþmana karþý savaþýrken, diðeri etrafý yaðmalamýþ, soymuþ soðana çevirmiþ. “Hep bana hep bana, her þey bana” demiþ. Diðeri maðdur oluvermiþ, paylaþýmda ve tahakkümde dýþlandýðý için tüm soygunu, talaný ifþa edip konu komþuya rezil etmiþ kardeþini.

  "Harf Ýnkýlabý Köpekliktir"... Bebelerden Dedelere, Ninelere Osmanlýca da Osmanlýca... (Vildan Sevil) 19 Aralýk 2014 Politik Olaylar ve Görüþler 

Þimdi, Leh yazar Sienkiewicz'in ünlü romaný Quo Vadis?'in sayfalarýný çevirelim. Aziz Petrus'un, Roma'dan Neron'un zulmü yüzünden kaçarken çoktan çarmýha gerilmiþ Ýsa'ya rastladýðýnda, þaþkýnlýkla sorduðu soruyu hem yönetenlere, hem yönetilenlere soralým: Petrus: "Quo Vadis?" (Nereye gidiyorsun?) Ýsa: "Roma'ya, yeni baþtan çarmýha gerilmeye gidiyorum çünkü sen benim kurtaracaðým insanlarý býrakýp kaçýyorsun." Gökten üç elma düþmüüüþþþ.... Biri Neron'un, biri Ýsa'nýn, diðeri de kaçmaya koyulmuþ Aziz Petrus'un baþýna...

  (Vildan Sevil) 18 Aralýk 2014 Politik Olaylar ve Görüþler 

Aziz Petrus'un, Roma'dan Neron'un zulmü yüzünden kaçarken çoktan çarmýha gerilmiþ Ýsa'ya rastladýðýnda, þaþkýnlýkla sorduðu soruyu hem yönetenlere, hem yönetilenlere soralým: Petrus: "Quo Vadis?" (Nereye gidiyorsun?) Ýsa: "Roma'ya, yeni baþtan çarmýha gerilmeye gidiyorum çünkü sen benim kurtaracaðým insanlarý býrakýp kaçýyorsun." Gökten üç elma düþmüüüþþþ.... Biri Neron'un, biri Ýsa'nýn, diðeri de kaçmaya koyulmuþ Aziz Petrus'un baþýna...

  Ah Osmanlýca, Ýlle de Osmanlýca!.. (1) (Vildan Sevil) 18 Aralýk 2014 Politik Olaylar ve Görüþler 

Günlerdir gözümün önünde çift çift, lodos poyraz, yaðmur çamur demeden kavgasýz gürültüsüz, sakin sakin avlanan, kendi aralarýnda doyumsuz, bitmez sohbetlerini sürdüren flamingolarla þu maðrur, vurdum duymaz, hazýr lopçu balýkçýllarý anlatmaya kalkýþýyorum. Olmuyor. "Onlarýn, insanlarýn, kendimin aþk meþk hallerini, içsel yolculuklarýmý, anacýðýmýn nice çileyle yoðrulmuþ ömründe Araf’a týrmanýrken direncini, çaresizliðini, hýrçýnlýðýný, öfkesini anlatayým" diyorum. Olmuyor.

  Savcý Mehmet Kiraz, Þafak, Bahtiyar, Elif… ve Dün, Bugün, Yarýn… (Vildan Sevil) 7 Nisan 2015 Dostluk ve Düþmanlýk 

Sosyal medyada ise, coðrafyamýzda süregiden halklarý birbirine kýrdýrma istemini, politikalarýný hiç düþünmeden, adeta onlara hizmet edercesine yazýlýp çizilen nefret ya da ölümü kutsama yazýlarý… Ve gerçekleri görenlerin yýlgýn, korku dolu suskunluðu…

  Ben Her Mayýs Ölürüm (M. Vurgun) (Vildan Sevil) 1 Mayýs 2015 Günlük Olaylar 

Ah… Göz göre göre gelindi bu günlere…

  Tahir Elçi ve Kendi Masumumuz, Kendi Mazlumumuz (Vildan Sevil) 29 Kasým 2015 Günlük Olaylar 

Yine yalnýzca kendi mazlumumuz için mi gözyaþý dökeceðiz, aðýtlar söyleyeceðiz? Türkler Türklere, Kürtler Kürtlere, Aleviler Alevilere, Sünniler Sünnilere mi aðlayacak?

  Erkek Egemen Toplumdan Erkek Dininin Egemen Olduðu Topluma (Vildan Sevil) 8 Mart 2016 Kesinlikle Karþýyým! 

Kýrk yýldýr bir arpa boyu bile ileri gitmediðimizi, kim bilir kaç arpa boyu geri gittiðimizi gördükçe günlerdir kývrandýran “Yazmalý mýyým, yazmamalý mýyým? Yazsam ne olacak, yazmasam ne olacak?” ikilemini yazmaktan yana ancak çözebildim. Tam 8 Mart 2016’ya beþ dakika kala klavyenin baþýna oturdum.

  Birgün Ben, Belki Bir Sýðýrcýk Kolonisinin Ýçinde, Belki Yýldýzlarla Birlikte Göklerde… (Vildan Sevil) 6 Nisan 2017 Günlük Olaylar 

Ak kanatlý, kara kanatlý, büyüklü küçüklü tüm kuþlar… Sýðýrcýklar, kartallar, kýrlangýçlar, naif serçeler, gözüpek kargalar, yaban kazlarý, turnalar, gururlu flamingolar, tepelikli ispinozlar, sakalar, þarkýcý bülbüller, çalýkuþlarý, atmacalar, doðanlar, baykuþlar, yarasalar, karatavuklar, ötleðenler, þýmarýk sinekkapanlar, toygarlar... Tanýdýk tanýmadýk nice kuþ sürüsü, ürktü, kaçýþýyor... Göz pýnarlarým bir çaðlayan. Akýyor... Akýyor... Akýyor...

  Ah Sevgilim, Aþkým Benim! 14 Þubat’ta Nerelere Gidelim? (Vildan Sevil) 12 Þubat 2017 Günlük Olaylar 

Diðer söylencelerden birisi, Antik Yunan’da Zeus ile Hera’nýn Gamelyon adý verilen Ocak-Þubat döneminde evlendiðini söylüyor, bu dönem evliliðin kutsanmasýna adanýyor. Bilen bilir, Akad, Sümer mitolojisi, ardýndan gelen tüm mitolojilere, dinlere kaynak olmuþtur.

  30 Mart 1972 Kýzýldere Katliamý (Dev, Baþ Ýstiyor/ G. Akýn) (Vildan Sevil) 31 Mart 2017 Günlük Olaylar 

ADI SEBO, KARA BÝR OÐLANLA YÝNE GÖRÜÞELÝM DEYÝP AYRILIYORUZ GÖRDÜÐÜ HER BASILI KAÐIDI YUTMAKTAN BÝRAZ DALGIN HALKINI SEVMEKTE ÖZYAZGILI ALIP BAÞINI GÝTTÝÐÝNÝ DUYUYORUM TOKADA KIZIL GELÝNCÝKLER AÇAN DEREDE TOPLU ÖLÜMLERLE ÖLDÜRÜLÜYOR ÞÝMDÝ HER PARÇASI BÝR DAÐDA HER PARÇASI BÝR DAÐDA

  2017’nin 8 Mart’ý Bu Ülkede Çýðlýk Çýðlýða #hayýr’dýr (Vildan Sevil) 8 Mart 2017 Kesinlikle Karþýyým! 

“Bana cehennem ehlini gösterdiler: Çoðunluðu kadýndý” “Ben zaten kadýn erkek eþitliðine inanmýyorum.” “Kadýnlarý hafifçe dövüp korkutabilirsiniz” “Tecavüz edeni 4 gün odaya kapatmak yeter.” “Kadýn herkesin içinde kahkaha atmamalý” “'Tecavüze tahrik eden kadýn cezalandýrýlsýn”

  Referandum Gününden Hoþ Sedalar (Vildan Sevil) 17 Nisan 2017 Günlük Olaylar 

Komþum, tarla kuþu gibidir. Sandýklar açýlýr açýlmaz oyunu kullanýp gelmiþ. Oldukça yaþlý bir hanýmla karþýlaþtýðýný, oracýkta kýsa bir söyleþi yaptýklarýný anlattý. Belli ki haným da yazlýkçýlardan ya da buralý ama olaðan programý dýþýnda gelmiþ. Belki de geri dönecek.

  Deðerli Atilla Karaduman Bey, Gerçekten "8 Mart’a Lanet Olsun" Mu? (Vildan Sevil) 14 Mart 2017 Tarihsel Olaylar 

Bu cümleleri neden yazdýðýnýza epeyce kafa yordum. Kadýn olmadýðýnýza göre kutlama size deðil, gazetenize, kadýn okurlarýnýza gelmiþtir. Kaz gelecek yerden tavuk esirgemez iþadamlarý. Büyük olasýlýkla ilan vermiþlerdir. Gazetede ilan göremediðime göre ilaný almak yerine, sosyalizmle yeni tanýþan gencecik bir insanýn duygusal tepkisiyle “Alýn paranýzý da…..” deyip bu yazýyý döþenmiþ olmalýsýnýz.

  Bir 8 Mart Daha Geçti, Ama Nasýl Geçti? (Vildan Sevil) 14 Mart 2017 Günlük Olaylar 

Homeros’un bin pýnarlý Ýda’sýný (Kaz Daðlarý) ve Madra Daðlarý’ný aþarak gelen þiddetli yaðýþ altýnda, kapalý ve açýk yerlerde yapýlan çeþitli etkinliklerle, güzeller güzeli Edremit Körfezi boyunca yer alan yerleþim yerlerinde de 8 Mart unutulmadý elbette.

  Twetter’dan Esinlenerek 32 Kýsým Tekmili Birden Sorular (Vildan Sevil) 14 Mart 2017 Günlük Olaylar 

ÖDÜLLER: Sensodyne Diþ Macunu(Made in Holland) Colgate Diþ Macunu (Made in Deucshland)

  Almanya, Hollanda, Türkiye Gerginliði ve Ah Þu Benim Þeytan (Vildan Sevil) 14 Mart 2017 Günlük Olaylar 

Büyük abimiz Trump bile dünyanýn bu haline þaþýrmýþ; finans, hizmet, sanayi rüzgârlarýnýn çatýþmasýnda, henüz demir atamaz, yol alamaz hale gelmiþ gemi gibi okyanusun ortasýnda kendi ekseninde dönüp duruyor. Merhemi olsa kendi baþýna sürecek. Þimdilik ondan hayýr geleceðe benzemiyor. Obama da giderayak “Hop dedik, haddini bil!” dememiþ miydi o nankör adam!

  18 Mart 1915. Çanakkale O Gün Geçilmedi. Ya Bugün? (Vildan Sevil) 19 Mart 2017 Günlük Olaylar 

1990’lý yýllarda, oðlumun okuluna, Galatasaray Lisesi’ne gittikçe o kocaman tablonun önünde durmadan geçemezdim. Çok uzun bir liste vardý o tabloda. Oðlum gibi genceciktiler. Ülkeye nice aydýn, devlet adamý yetiþtirmiþ, Mekteb-i Sultani (Galatasaray Sultanisi-Galatasaray Lisesi) öðrencileri, gönüllü olarak savaþa gitmiþler, bir daha geri dönememiþlerdi.

 

 



Kýyýyý gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan, yeni okyanuslar keþfedemez.
Andre Gide



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Vildan Sevil, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 29.03.2024 02:54:17